Saturday 26 November 2016

Θέλετε να κάνετε ένα μεγάλο δώρο στο παιδί σας;
Αναθέστε του δουλειές!

Μια νέα μεγάλη έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε γονείς από τη Μεγάλη Βρετανία και τις ΗΠΑ διαπίστωσε ότι τα παιδιά που αναλαμβάνουν δουλειές μέσα στο σπίτι έχουν καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο, είναι πιο υπεύθυνα και πιο δημιουργικά.
Συγκεκριμένα, οι ερευνητές προσέγγισαν πάνω από 5000 γονείς και από τις δύο χώρες με ερωτήσεις σχετικές με τις δουλειές που αναθέτουν στα παιδιά και τα αποτελέσματα έχουν μεγάλο ενδιαφέρον.
Το 89% των γονιών που βάζουν τα παιδιά να κάνουν δουλειές πιστεύουν ότι τα παιδιά τα πηγαίνουν πολύ καλά στο σχολείο, ενώ το 88% πιστεύει ότι τα παιδιά έγιναν πιο υπεύθυνα με το να τους αναθέτει δουλειές και να έχουν αναλάβει κάποιες υποχρεώσεις μέσα στο σπίτι.
Το πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα είναι ότι οι δουλειές ενισχύουν τη δημιουργικότητα των παιδιών, κάτι στο οποίο συμφωνεί το 95% των γονιών. 
Κι αν νομίζετε ότι το να βάλετε τα παιδιά να κάνουν δουλειές στο σπίτι θα δημιουργήσει καυγάδες και προβλήματα στην οικογένεια, τα αποτελέσματα της έρευνας είναι καθησυχαστικά: το 96% των γονιών που τα παιδιά τους είναι υπεύθυνα για κάποια πράγματα μέσα στο σπίτι δηλώνει ότι έχει πολύ καλή σχέση με τα παιδιά.
Να λοιπόν που αποδεικνύεται και επιστημονικά ότι το να μοιραζόμαστε τις δουλειές και τις υποχρεώσεις του σπιτιού με τα παιδιά είναι μια πρακτική που κάνει καλό σε ολόκληρη την οικογένεια!

Δεθείτε με τα παιδιά σας
χωρίς τη «βοήθεια» της τεχνολογίας

Στον σύγχρονο κόσμο η τεχνολογία βρίσκεται παντού, τα παιδιά δεν παίζουν πια έξω· αντιθέτως, περνούν τον χρόνο τους καθισμένα μπροστά από μια οθόνη, με τα χέρια κολλημένα στο υπερπολύτιμό τους ποντίκιΩστόσο, η ψηφιακή ζωή μπροστά από μία οθόνη προκαλεί αύξηση του βάρους, ανάπτυξη διαταραχών προσοχής και διαταραχές ύπνου στα παιδιά. 
Συμπληρωματικά, θα λέγαμε ότι ο χρόνος που μπορούμε να περάσουμε με τα παιδιά ως οικογένεια χωρίς τη βοήθεια της τεχνολογίας βοηθά στην βελτίωση της ποιότητας σχέσης μαζί τους.

10 ιδέες για δραστηριότητες που μπορούμε να μοιραστούμε με τα παιδιά μας χωρίς την τεχνολογία

1. Μαγειρέψτε μαζί

Το μαγείρεμα ενός οικογενειακού γεύματος μαζί τους μπορεί να χτίσει μια αίσθηση ομαδικότητας. Τα παιδιά μπορούν να βοηθήσουν κάνοντας δουλειές όπως το τρίψιμο του τυριού, το ανακάτεμα της κατσαρόλας ή το πλάσιμο των μπιφτεκιών. Θα λατρέψουν να γίνουν μέρος της διαδικασίας ενός δείπνου. Και αποτελεί έναν καλό τρόπο για να τα κρατάτε απασχολημένα και για να τους δώσετε τον χρόνο να δεθούν ακόμη περισσότερο μαζί σας.

2. Ποδηλασία

Ετοιμάστε μια περιπέτεια με ποδήλατα στη γειτονιά ή στο γειτονικό πάρκο. Ο χρόνος της άσκησης ως οικογένεια θα σας βοηθήσει να γυμναστείτε ενώ ταυτόχρονα θα χαρίσει στα παιδιά τον χρόνο να απολαύσουν μια εξωτερική δραστηριότητα. Λάβετε υπόψη σας το μέγεθος και τις προτιμήσεις των παιδιών σας, όταν θα επιλέξετε τα κατάλληλα ποδήλατα γι’ αυτά. Μην ξεχάσετε τα κράνη.

3. Κάντε ένα επιστημονικό πείραμα

Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο για τα παιδιά από το να ανατινάζουν κάτι. Ένα από τα ευκολότερα επιστημονικά πειράματα είναι η χημική αντίδραση του ξυδιού με τη μαγειρική σόδα. Να θυμάστε ότι πρόκειται για μια αυστηρά εξωτερική δραστηριότητα. 
Για να το πραγματοποιήσετε θα χρειαστείτε ένα άδειο μπουκάλι δύο λίτρων, ξύδι και πακετάκια μαγειρικής σόδας. Θα πρέπει να έχετε επίσης στο νου σας ότι:
• Για το «σημείο εκτόξευσης», θα χρειαστείτε έναν μακρύ φελλό. Σιγουρευτείτε ότι ταιριάζει στο στόμιο του μπουκαλιού.
• Ύστερα, βάλτε ξύδι στο μπουκάλι. Αφού έχετε τυλίξει λίγη μαγειρική σόδα σε ένα χαρτί κουζίνας, βάλτε την και αυτή μέσα στο μπουκάλι. Ύστερα, με γρήγορες κινήσεις βάλτε τον φελλό στο μπουκάλι.
• Ανακινήστε, τοποθετείστε το μπουκάλι ανάποδα ανάμεσα σε δύο κομμάτια ξύλου ή κάπου που θα μπορέσει να στηριχθεί ανάποδα. Απομακρυνθείτε γρήγορα. Η μαγειρική σόδα και το ξύδι θα αναμιχθούν. Αυτό θα κάνει το μπουκάλι να εκτοξευθεί αρκετά ψηλά.

4. Παίξτε ένα οικογενειακό επιτραπέζιο παιχνίδι

Μια εβδομαδιαία, βραδινή συνάντηση για παιχνίδι φέρνει την οικογένεια πιο κοντά. Η συγκεκριμένη αποτελεί μια υπέροχη δραστηριότητα, αν έχετε παιδιά που είναι λίγο μικρότερα σε ηλικία, αντί να τα αφήνετε να παίζουν όλη τη μέρα με τα τηλέφωνα τους, τα PSP ή τα διαδικτυακά παιχνίδια. Αν δεν έχετε κάποια επιτραπέζια εσείς, μπορείτε να τα δανειστείτε από φίλους σας ή να επισκεφθείτε μια καφετέρια που ειδικεύεται σε αυτή τη μορφή διασκέδασης.

5. Πετάξτε χαρταετό

Κάθε παιδί πρέπει να βιώσει έστω για μια φορά το πέταγμα του χαρταετού. Μπορείτε να διαλέξετε να φτιάξετε τον δικό σας ή να αγοράσετε έναν φθηνό από τα αντίστοιχα καταστήματα. Σε κάθε περίπτωση, το παιδί σας θα έχει την ευκαιρία να περάσει λίγο χρόνο μαζί σας έξω.

6. Διαβάστε ένα βιβλίο

Βρείτε τον χρόνο για να διαβάσετε στα μικρότερης ηλικίας παιδιά. θα λατρέψουν να ακούνε τη φωνή σας και να περνούν έτσι το χρόνο μαζί σας. Μπορείτε να τα πάρετε μαζί σας στην τοπική βιβλιοθήκη και να τα αφήσετε να διαλέξουν μόνοι τους ένα βιβλίο.

7. Χειροτεχνίες

Από την άλλη πλευρά, όταν ο καιρός είναι βροχερός προτιμάμε να περνάμε την ώρα μας μπροστά από μια τηλεόραση. Τέτοιες μέρες, διαλέξτε καλύτερα να ασχοληθείτε με χειροτεχνία. Το ηλικιακό επίπεδο των παιδιών σας θα καθορίσει και το είδος της χειροτεχνίας που θα κάνετε. Κάτι απλό όπως η κατασκευή κοσμημάτων ή το ράψιμο ειδικά για μικρά παιδιά μπορεί να τους διασκεδάσει για ώρες.

8. Φούσκες

Τα παιχνίδια με φούσκες μπορεί να αποτελέσουν μια πολύ διασκεδαστική δραστηριότητα. Θα χρειαστείτε λίγα λίτρα νερό και σαπούνι, να τα αναμίξετε, για να φτιάξετε φούσκες σε διάφορα σχήματα. Προτιμήστε να το κάνετε στην αυλή και μέσα σε μια παιδική πισίνα.

9. Βόλτα στον ζωολογικό κήπο

Κάντε μια ημερήσια εκδρομή στον ζωολογικό κήπο και δείτε όλα τα είδη ζώων. Η περιπλάνηση σε αυτό τον χώρο θα τους δώσει επίσης χρόνο να γυμναστούν. Επιπροσθέτως, μπορούν να δουν όλα τα αγαπημένα τους ζώα από κοντά. Εναλλακτικά, και ακόμα πιο ψυχαγωγικά επισκεφθείτε τα πολλά μουσεία που διαθέτουμε.

10. Χτίστε ένα οχυρό

Τις μέρες που έχει αρκετό κρύο για να βγείτε έξω, χτίστε ένα μικρό οχυρό μέσα. Τα παιδιά όλων των ηλικιών λατρεύουν αυτή τη διαδικασία. Μπορείτε να φτιάξετε τις σκηνές από σεντόνια στρωμένα πάνω από καρέκλες ή να χρησιμοποιήσετε χαρτοκιβώτια για κάτι πιο στέρεο. Επιτρέψτε στα παιδιά σας να γίνουν δημιουργικά κατά τη διαδικασία.


2016: Δέκα χρόνια «χαμομηλάκι» - Σας ευχαριστούμε για την αγάπη σας!

26/11/2006 🌼 26/11/2016

Αγαπημένοι μας, φίλοι των παιδιών
Σήμερα, Του Αγίου Στυλιανού, προστάτη των παιδιών, έχουμε γενέθλια!!
Να αγαπάτε τα παιδάκια, να τα προσέχετε και να τα προστατεύετε,
όπως κάνει ο Άγιος Στυλιανός, ο προστάτης τους
Δειλά, σαν σήμερα πριν από δέκα χρόνια, κάναμε την πρώτη μας ανάρτηση
Μας πήρε χρόνο μέχρι να «στήσουμε» το «χαμομηλάκι» μας τεχνικά, όμως, επειδή ήταν ολοκληρωμένο μέσα στο μυαλό και την καρδιά μας, ξεπεράσαμε τις τεχνικές δυσκολίες και πολύ σύντομα πήρε τη μορφή που βλέπετε.
Μέσα στα δέκα αυτά χρόνια, με τα δύσκολα, τα εύκολα, τις προσωπικές μας λύπες, τις χαρές μας, το «χαμομηλάκι» δεν έπαψε ούτε μια μέρα, ούτε μια στιγμή, να είναι στις προτεραιότητες μας

Κλάψαμε, δακρύσαμε, γελάσαμε, χαρήκαμε, με τα άσχημα και τα ευχάριστα που συμβαίνουν στα παιδιά όλου του κόσμου.
Δεν πάψαμε ούτε στιγμή να ευχόμαστε να έρθει κάποια μέρα που μόνο ευχάριστες ειδήσεις θα έχουμε να αναρτήσουμε.

Όσα περιγράψανε στο ξεκίνημά μας, στη Συντροφιά του Χαμομηλιού, μετά δέκα χρόνια και 12.208 αναρτήσεις, ΟΛΑ ισχύουν μέχρι κεραίας.
Κάθε ανάρτηση ανεβαίνει με την ίδια χαρά, στολίζεται με την ίδια προσοχή, επειδή έχουμε την πεποίθηση ότι όλα τα άρθρα, οι ζωγραφιές, τα ποιήματά, οι σκέψεις, τα παραμύθια και τόσα άλλα -πρωτότυπα ή αναδημοσιευμένα- τον πρώτο μας σκοπό υπηρετούν:
να βοηθηθεί έστω και ένα, ΕΝΑ παιδάκι – χαμομηλάκι.

Αγαπημένοι μας, φίλοι των παιδιών,
σας ευχαριστούμε για την αγάπη και την υποστήριξή σας όλα αυτά τα χρόνια.
Με πολλή αγάπη
το χαμομηλάκι

🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼

Σταχυολογήματα 

2006
Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 
Ποιος μπορεί να αδιαφορήσει; ποιος;
Μπροστά σ΄αυτό το βλέμμα
ποιος μπορεί να μείνει ασυγκίνητος;
Σε σένα ελπίζει, σε μας, σε όλους μας
Κάτω τα χέρια από τα παιδιά
Μακριά από το σωματάκι και την ψυχή τους
τα χέρια τα βρώμικα...
τα χέρια των βρώμικων...
hamomilaki

2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki