Saturday, 2 October 2021

Τι περιμένεις;

Αν περιμένεις να ξυπνήσεις μια μέρα, και όλα τα προβλήματά σου να έχουνε λυθεί με έναν  τρόπο μαγικό, άδικα περιμένεις.

Αν περιμένεις κάποιος, να ενδιαφερθεί για σένα, όταν εσύ δεν ενδιαφέρεσαι για τον ίδιο σου τον εαυτό, άδικα περιμένεις.

Αν περιμένεις πρώτα να είναι όλα τέλεια, ιδανικά, για να κάνεις το πρώτο βήμα, για να ξεκινήσεις την προσπάθειά σου, άδικα περιμένεις.

Ό,τι πρόβλημα λυθεί, θα λυθεί με πολλή προσπάθεια και με πολύ αγώνα. Με τον ιδρώτα του προσώπου σου και με τη κούραση της μέσης σου. Σφίγγοντας δόντια και στομάχι. Έτσι μόνο λύνονται τα προβλήματα…

Κανένας δε θα κάτσει να σε παρακαλάει. Σεβάσου πρώτα εσύ τον εαυτό σου, σεβάσου τις ανάγκες σου, σεβάσου την καρδιά σου και τότε ναι, θα το κάνει και ο άλλος…

Ποτέ δε θα είναι όλα τέλεια. Ποτέ δε θα υπάρχουν οι ιδανικές συνθήκες. Ποτέ δε θα είσαι σίγουρος για το αποτέλεσμα στο τέλος. Έχει ρίσκο η ζωή. Καλώς ή κακώς, έτσι είναι. Κάνε λοιπόν ένα  σταυρό και ρίξου στον αγώνα…

Ελευθεριάδης Γ. Ελευθέριος, Ψυχολόγος M.Sc. 

e-psyxologos.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Τα «αχ» , τα «βαχ»…

Να ξεκινάς τη μέρα σου με «δόξα τω Θεώ» και όχι με «αχ Θεέ μου».

Αν στη παρούσα φάση είναι ήρεμα στη ζωή σου τα πράγματα, αν έχετε όλοι την υγειά σας, αν έχεις κάτι να φας, κάτι να πιεις και ένα κεραμίδι να σε σκεπάζει, αν έχεις πέντε φίλους να γελάσετε και να κλάψετε μαζί, τότε δεν έχεις λόγο να βογκάς. Δεν έχεις λόγο να μην δοξάζεις…

Μα και αν πάλι είσαι δύσκολα, στα ζόρια, αν είναι μεγάλος ο νταλκάς, μην την φορτώνεις τη πλάτη σου με παραπάνω βάρος. Τα αχ, τα βαχ τα βογγητά, δεν βοηθούν. Επιβαρύνουν. Σε γονατίζουν ακόμα παραπάνω…

Ελευθεριάδης Γ. Ελευθέριος, Ψυχολόγος M.Sc.

e-psyxologos.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Οι «μικροί Ιούδες» της καθημερινότητάς μας...

Η μεγαλύτερη προδοσία έγινε για τριάντα αργύρια. Και ο Ιούδας πέρασε στις συνειδήσεις μας με τον χειρότερο τρόπο. 
Ακόμα και σήμερα όμως τον αναγνωρίζεις ανάμεσά μας. 
Υπάρχει.... Δυστυχώς!
«Οι μικροί Ιούδες είναι άνθρωποι από το περιβάλλον μας. Μπορεί να είναι οι κολλητοί μας, μπορεί να είναι ο συνάδελφός μας, μπορεί να είναι ο συνεργάτης μας, μπορεί να είναι ο σύντροφός μας» σημειώνει η ψυχολόγος Χρυσούλα Μαυράκη. 

Είναι εκείνοι που σε πρόδωσαν... για διάφορους λόγους. 
Εκείνοι που σε “πούλησαν”, εκείνοι που σε πλήγωσαν. 
Όλοι εκείνοι  που έβαλαν στην καθημερινότητά σου ένα μεγάλο “γιατί” που πόνεσε πολύ... 

Τα γιατί! 
Σύμφωνα με την Χρυσούλα Μαυράκη οι λόγοι που κάποιος προδίδει είναι: 

- Ο φθόνος, η ζήλια: 
Κάτι το οποίο δεν φτάνω προσπαθώ να το χαλάσω, να το βλάψω, να το αμαυρώσω, να το απαξιώσω και έτσι το προδίδω. 

- Το προσωπικό όφελος: 
Προδίδω κάποιον για να επωφεληθώ εγώ, για να πάρω τη θέση του, για να πάρω τον σύντροφό του, για να πάρω τα χρήματά του, για να πάρω οτιδήποτε δικό του. 

- Μια τάση καταστροφική που έχει κάποιος: 
Δεν τα έχει καλά με τον εαυτό του, δεν αισθάνεται εκτίμηση για τον εαυτό του, δεν έχει καλή αυτοεικόνα και επειδή ακριβώς ο ίδιος αισθάνεται ότι είναι χάλια, προσπαθεί να κάνει και τους άλλους έτσι. Ή με αυτόν τον τρόπο προσπαθεί να ανέβει αν και δεν θυμάται ότι την προδοσία πολλοί αγαπούν, αλλά τον προδότη κανένας! 

Πώς να προφυλαχτείς!
Το να ζεις τρομαγμένη και φοβισμένη δεν είναι λύση. Κι όπως συμβουλεύει και η ψυχολόγος «πρέπει να είμαστε ανοιχτοί με τους ανθρώπους, πρέπει να είμαστε καλόπιστοι. Δεν πρέπει όμως να είμαστε εύπιστοι». 

- Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να έχουμε στο μυαλό μας ότι υπάρχουν Ιούδες. Έτσι λοιπόν τα απόλυτα προσωπικά μας θέματα ας τα κρατάμε προσωπικά και ας μην διακινδυνεύουμε με το να τα ξέρουν άλλοι που μπορεί να μπούνε στον πειρασμό της προδοσίας.

- Καλό είναι να δοκιμάζουμε τον άλλον, πριν του ανοιχτούμε και αφού μας αποδείξει ότι είναι άξιος εμπιστοσύνης και ότι δεν είναι Ιούδας, τότε να τον εμπιστευόμαστε.

- Δεν είναι καθόλου κακό να τιμωρούμε αυστηρά αυτόν που προδίδει την εμπιστοσύνη μας, έτσι ώστε και ο ίδιος να μην τολμήσει να το ξανακάνει, αλλά και εμείς να περιφρουρήσουμε τον εαυτό μας και να αισθανθούμε το αίσθημα δικαιοσύνης ότι αυτός που έκανε το κακό τιμωρήθηκε.

Η τιμωρία! 
Η τιμωρία ενός ανθρώπου που μας πρόδωσε σύμφωνα με την κ. Μαυράκη είναι «το να τον καταργήσουμε, να τον απομακρύνουμε, να τον εξαλείψουμε από το περιβάλλον μας. Ή το να αποκαλύψουμε την προδοσία και τους λόγους για τους οποίους η προδοσία έγινε έτσι ώστε κανένας να μην του έχει πλέον εμπιστοσύνη». 

Προσοχή! 
«Σε καμία περίπτωση βέβαια δεν κάνουμε το οφθαλμών αντί οφθαλμού, δηλαδή δεν προδίδουμε και εμείς για να του αποδώσουμε τα ίσα. Δείχνουμε, όμως, ότι μας πρόδωσε και έτσι και οι υπόλοιποι που μπορεί να επωφελήθηκαν ακόμη και από την προδοσία του δεν θα του έχουν καμία εκτίμηση και θα τον κρατήσουν και εκείνοι αποκλεισμένο και απομονωμένο».

Χρυσούλα Κουτελιέρη - Μαυράκη

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki