Monday 6 April 2020

«Βόλτες» που μπορούμε να κάνουμε με τα παιδιά, χωρίς να βγούμε απ’ το σπίτι

Σε καραντίνα με τα παιδιά
Δύσκολος ο περιορισμός στο σπίτι με τα παιδιά, αλλά αναγκαίος, αν θέλουμε να παραμείνουν εκτός κινδύνου όσο γίνεται περισσότεροι απ’ τους ανθρώπους που είναι πιο ευάλωτοι στον κορονοϊό. Ταυτόχρονα, είναι και μια ευκαιρία να περάσουμε ποιοτικό χρόνο όλοι μαζί και να διασκεδάσουμε χωρίς την πίεση του χρόνου που συχνά δεν μας αφήνει να απολαύσουμε ο ένας την παρέα του άλλου. Κι αν βαρεθούμε όσα συνηθίζουμε να κάνουμε όλοι μαζί μέσα στο σπίτι, ίσως μπορούμε να «βγούμε έξω» κάνοντας μια εικονική βόλτα σαν τις παρακάτω.

Σε καραντίνα με τα παιδιά: «βόλτες» που μπορούμε να κάνουμε χωρίς να βγούμε απ’ το σπίτι

Βόλτα στο μουσείο

Στα μουσεία μας βρίσκεται όλο σχεδόν το πολιτιστικό κεφάλαιο της ανθρωπότητας και είναι αληθινά κρίμα που δεν έχουμε τον χρόνο (ακόμη και αν είχαμε τα χρήματα) να τα επισκεφτούμε όλα. Σήμερα, βέβαια, με τη δύναμη του ίντερνετ, μπορούμε να δούμε έστω ένα μεγάλο τμήμα απ’ τους θησαυρούς που κρύβονται στις προθήκες των μεγαλύτερων μουσείων του κόσμου.

Τα περισσότερα από αυτά, άλλωστε, προσφέρουν εικονικές περιηγήσεις σε ένα μέρος των συλλογών τους χαρίζοντάς μας την ευκαιρία να «βρεθούμε» στους διαδρόμους τους από την άνεση του καναπέ μας. Μερικά από αυτά είναι:

Μια εκτεταμένη ματιά στα πιο σημαντικά μουσεία του πλανήτη, προσφέρει και η Google, μέσα από το σχετικό της project, Google Arts & Culture, το οποίο είναι διαθέσιμο και ως εφαρμογή για κινητά και τάμπλετ (Android ή iOS).

Βόλτα στο θέατρο

Μια άλλη ιδέα για να πεταχτούμε εικονικά εκτός σπιτιού είναι να παρακολουθήσουμε μαγνητοσκοπημένες θεατρικές παραστάσεις μέσω ίντερνετ, άλλες δωρεάν και άλλες με ένα μικρό αντίτιμο (του Θέατρου Τέχνης συγκεκριμένα). Ορίστε μερικοί σχετικοί προορισμοί:

Για παιδιά:

Για μεγάλους: 

Αυτήν την περίοδο, βέβαια, με γνώμονα τις πρωτόγνωρες συνθήκες, είναι πολύ πιθανό να ακολουθήσουν αυτό το παράδειγμα κι άλλες θεατρικές ομάδες, εμπλουτίζοντας τη λίστα των επιλογών, ειδικά στην κατηγορία των παιδικών παραστάσεων που «καίει» όλους εμάς τους γονείς.

Βόλτα για σινεμαδάκι

Άλλη μια όμορφη έξοδος τις μέρες προ καραντίνας, θα ήταν ένα σινεμαδάκι. Φυσικά, τις περισσότερες ταινίες κινουμένων σχεδίων τις έχουμε σε DVD ή τις βλέπουμε μέσω των πλούσιων τηλεοπτικών πακέτων που κυκλοφορούν.

Αν θέλουμε, όμως, να ξεφύγουμε απ’ τα τετριμμένα, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά & Νέους, προσφέρει μία διαφορετική ταινία την ημέρα σε live streaming. Συντονιστείτε με τη σελίδα του Φεστιβάλ στο fb για να μαθαίνετε ποια είναι η ταινία της ημέρας και ποια ώρα θα προβληθεί!

Καλές «βόλτες» και πολλή υπομονή!
από Λίνα Σερέτη  mama365.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

COVIBOOK: Το παιδικό βιβλίο που μιλάει για τον κορωνοϊό!

Ένα χρήσιμο και φιλικό βιβλίο που εξηγεί στα παιδιά κάτω των 7 ετών τι είναι ο κορονοϊός - Κατεβάστε το δωρεάν και εκτυπώστε το

Ο κορονοϊός είναι μια λέξη που μπήκε απροσδόκητα και βάναυσα στο λεξιλόγιό μας. Πριν από δύο μήνες, έμοιαζε με κάτι μακρινό αλλά πλέον δεν υπάρχει μέρα, ίσως και ώρα (ακόμη και λεπτό), που να μην χρησιμοποιούμε τη λέξη κορονοϊός. Κι αν οι μεγάλοι διαβάζουν, ενημερώνονται -κι ενίοτε πανικοβάλλονται- τι ισχύει με τα παιδιά που ακούν τη λέξη κορονοϊός αλλά ουσιαστικά δεν καταλαβαίνουν τι πραγματικά είναι;

Η Manuela Molina, μια Ιταλίδα συγγραφέας, έγραψε ένα όμορφο και ιδιαίτερα χρήσιμο βιβλίο για μικρά παιδιά ηλικίας μέχρι 7 ετών προκειμένου να αντιληφθούν με απλοϊκό τρόπο τι είναι ο κορονοϊός. Παράλληλα, μέσω του βιβλίου COVIBOOK περνάει ένα μήνυμα αισιοδοξίας προς τα παιδιά για να μην ανησυχούν και να μην αγχώνονται, έστω κι αν βλέπουν και ακούν τους γονείς τους προβληματισμένους και αγχωμένους.
korona2.jpg
  Όπως εξηγεί η ίδια στο μήνυμά της, το βιβλίο δεν είναι επιστημονικό αλλά βασίζεται στη φαντασία, κι έχει ως στόχο να βοηθήσει τα παιδιά να διώξουν μακριά το άγχος. Μάλιστα, το βιβλίο είναι μεταφρασμένο σε πολλές γλώσσες, μεταξύ των οποίων και στα ελληνικά, ενώ διατίθεται δωρεάν για κάθε γονέα προκειμένου να το κατεβάσει και να το εκτυπώσει.

Μπορείτε εδώ να βρείτε και να κατεβάσετε δωρεάν το COVIBOOK.
Γράφει η Manuela Molina στο μήνυμά της: «Αγαπητές οικογένειες και αγαπητοί εκπαιδευτικοί σε όλο τον κόσμο. Δημιούργησα αυτό το μικρό βιβλίο για να υποστηρίξω και να καθησυχάσω τα παιδιά μας, κάτω των 7 ετών, σχετικά με τον κορονοϊο (COVID-19). Αυτό το βιβλίο είναι μια πρόσκληση για τις οικογένειες για να συζητήσουν το πλήρες φάσμα των συναισθημάτων που προκύπτουν από την τρέχουσα κατάσταση. Είναι σημαντικό να επισημάνω ότι αυτό το βιβλίο δεν επιδιώκει να αποτελέσει πηγή επιστημονικών πληροφοριών, αλλά ένα εργαλείο που βασίζεται στη φαντασία. Σας προτείνω να εκτυπώσετε αυτό το υλικό, ώστε τα παιδιά να μπορούν να το ξεφυλλίσουν και να το ζωγραφίσουν. Θυμηθείτε ότι τα συναισθήματα επεξεργάζονται μέσω του επαναλαμβανόμενου παιχνιδιού και των ιστοριών που διαβάζονται πολλές φορές. Μοιραστείτε το COVIBOOK και βοηθήστε να «φύγει» το άγχος των παιδιών σε όλο τον κόσμο.
Με αγάπη, Manuela Molina - η συγγραφέας»

Κατεβάστε το βιβλίο στα ελληνικά εδώ
Κατεβάστε το βιβλίο στα αγγλικά εδώ
Κατεβάστε το βιβλίο στα γαλλικά εδώ
Κατεβάστε το βιβλίο στα ισπανικά εδώ
Κατεβάστε το βιβλίο στα ιταλικά εδώ

ethnos.gr

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki