Tuesday, 7 February 2012

«Η ανθρωπότητα οφείλει να υποκλίνεται στην Ελλάδα»

Μέσα σε ένα φοβερό κύμα παγκόσμιας δυσφήμησης που δέχεται τον τελευταίο καιρό η χώρα μας δεν είναι λίγοι οι ξένοι και μάλιστα επώνυμοι καλλιτέχνες οι οποίοι έχουν εκφράσει το θαυμασμό τους για τη χώρα μας και τον ελληνικό πολιτισμό εκθειάζοντας την Ελλάδα.
Οι διάσημοι που εκθειάζουν την Ελλάδα
Πρόσφατα ο Robin Williams σε συνέντευξή του στο Πρώτο Θέμα είπε «Η ανθρωπότητα οφείλει να υποκλίνεται στην ελληνική ιστορία. Μπορεί η οικονομία σας να μην πηγαίνει καλά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είστε ανίσχυροι» και εξέφρασε το θαυμασμό του για τον ελληνικό πολιτισμό «Τα οικονομικά δεδομένα αλλάζουν συνεχώς για όλους. Αυτό που δεν αλλάζει είναι η κληρονομιά, η ταυτότητά σας. Ο Παρθενώνας δεν φεύγει από την Αθήνα. Είναι ακόμα εκεί για να θυμίζει ότι η πρόοδος και η ακμή μπορούν να επιστρέψουν»
Είπε επίσης ότι έχει κάνει διακοπές με σκάφος στα ελληνικά νησιά αλλά δεν ήταν αρκετό για να δει όλα όσα έχει διαβάσει στην ελληνική μυθολογία. «Στην Αγγλία για παράδειγμα, δεν πήγα πουθενά. Τι να δω; Το παλάτι του Μπάκιγχαμ; Δεν με νοιάζει. Όπως κι αν πάω στην Γερμανία, δεν θα πάω να δω το Τείχος του Βερολίνου. Ωστόσο, την Δήλο, τον Παρθενώνα και τις Μυκήνες δεν μπορείς να τις αγνοήσεις»

Δεν είναι βέβαια ο μοναδικός με τέτοια φιλελληνική διάθεση. Πρόσφατα ο Hugh Grant δήλωσε για τη χώρα μας «Εκτιμώ την πλούσια ελληνική ιστορία και την κουλτούρα σας. Έχω επισκεφθεί τη χώρα σας, ευτυχώς για εμένα χωρίς να γίνω αντιληπτός και έχω ενθουσιαστεί. Δεν υπάρχει τίποτα πιο ωραίο από το να τριγυρνάς στους αρχαίους χώρους και να εισπράττεις την ενέργεια γενεών και γενεών. Οι Έλληνες διαθέτετε αγάπη στον τόπο σας, ντομπροσύνη και αντοχή – τρία συστατικά που είχαν πάντα τη δύναμη να σας βγάζουν από τις κρίσεις. Αυτό θα υπερισχύσει και τώρα.»


«Νιώθω 110% Έλληνας» έχει δηλώσει στο παρελθόν ο διάσημος ηθοποιός Tom Hanks νιώθοντας περήφανος για την Ελλάδα. «Είμαι πολύ πιο Έλληνας από πολλούς Έλληνες. Το να είσαι παντρεμένος με Ελληνίδα είναι φανταστικό. Είναι το λιγότερο απολαυστικό», είπε ο πρωταγωνιστής, που είναι εδώ και χρόνια παντρεμένος με την ελληνικής καταγωγής επίσης ηθοποιό Rita Wilson.


Ενθουσιασμένος με τη χώρα μας είχε δηλώσει και ο Kevin Spacey ο οποίος βρέθηκε στην Ελλάδα το καλοκαίρι για να υποδυθεί τον Ριχάρδο τον Γ' στην Επίδαυρο. «Δεν έχω ξανανιώσει ποτέ κάτι παρόμοιο, σαν αυτό που ένιωσα υποδυόμενος τον Ριχάρδο Γ' στη σκηνή της Επιδαύρου. Η εμπειρία αυτή θα με ακολουθεί για όλη μου τη ζωή. Τώρα πίσω στο Old Vic» έγραψε στο twitter του.

Μια φιλελληνική συνέντευξη έδωσε πρόσφατα και η συγγραφέας Victoria Hislop στην οποία αναφέρει «Τα πρώτα χρόνια που ερχόμουν στην Ελλάδα, 'ζήλευα' όταν έβλεπα τις μεγάλες παρέες των Ελλήνων που διασκέδαζαν σε γιορτές. Ήθελα να γίνω και εγώ μέλος της παρέας στο μεγάλο τραπέζι. Χάρη στο 'Νησί' συνειδητοποίησα πόσο κοινωνικοί είναι οι Έλληνες και πόσο απολαμβάνουν ο ένας την παρέα του άλλου». Ακόμη τόνισε ότι θαυμάζει τους Έλληνες γιατί δεν χάνουν την πίστη τους, δεν πενθούν, είναι πολύ δυνατοί και δεν τα παρατάνε εύκολα.
«Δεν θα ανεχόσαστε τον Μπερλουσκόνι, ούτε οι Ιταλοί τον Παπανδρέου», συμπλήρωσε η Hislop, ενώ δεν διστάζει να υπερασπιστεί την Ελλάδα «Όταν με ρωτούν γιατί οι Έλληνες είναι αντίθετοι με τα σκληρά μέτρα απαντώ: Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία Έλληνες θυμούνται την γερμανική κατοχή, που τους είχαν λεηλατήσει το χρυσό αλλά και τα αποθέματα τροφής».

mediagate.gr

Έκθεση μαθητή της 6ης δημοτικού σχετικά με τη Δημοκρατία

Σκέφτομαι και γράφω: 
«Η δημοκρατία στην Ελλάδα σήμερα».
Του μαθητή της 6ης Δημοτικού Πέτρου Σαλ……………..

Στο σπίτι μας πάλι έχουμε δημοκρατία.
Κάνουμε πάντα αυτό που θέλουμε ο αδερφός μου,
η μαμά μου κι εγώ.
Η δημοκρατία γεννήθηκε πρώτη φορά πριν από χιλιάδες χρόνια στην Ελλάδα και μετά απλώθηκε σ’ όλο τον κόσμο πολύ γρήγορα, παρόλο που δεν υπήρχε Ιντερνετ. Η δημοκρατία είναι το πιο σπουδαίο από τα πολιτεύματα, είναι πολύ καλό πράγμα. Αν δεν ήταν, θα την είχαμε καταργήσει όπως τα θερμόμετρα με τον υδράργυρο.

Δημοκρατία στην Ελλάδα σήμερα σημαίνει να μπορείς να λες ελεύθερα τη γνώμη σου, φτάνει να συμφωνεί μαζί σου ο Πρετεντέρης, η Τρέμη και ο Πρωτοσάλτης. Δημοκρατία επίσης είναι να μπορείς να διαδηλώνεις ελεύθερα για ό, τι πράγμα θέλεις.

Υπάρχουν χιλιάδες διαδηλώσεις για να πηγαίνεις κάθε τόσο. Θα ήθελα κι εγώ να πάω σε μια διαδήλωση που θα λέει ότι μπορούμε να τρώμε ελεύθερα σουβλάκια, τσίζμπουρκερ και άλλα σκατοφαγιά κάθε μέρα κι όχι 1 φορά το μήνα, αλλά δεν έχει φτιαχτεί ακόμα τέτοια διαδήλωση.

Σ’ αυτές που γίνονται σήμερα οι μεγάλοι διαδηλώνουν για το ίδιο πράγμα αλλά ξεχωριστά.
Άμα βρεθούνε όλοι αυτοί που κατεβαίνουν στους δρόμους μαζί, μπορεί να τσακωθούνε και να αρχίσουνε τις μπουνιές.

Στις διαδηλώσεις περνάς ωραία, είναι σκέτη περιπέτεια, αρκεί να φοράς μάσκα, γυαλιά και να αντέχεις το ξύλο.

Οι μεγάλοι που πηγαίνουν σ’ αυτές καλά θα κάνουν να αγοράζουν δικά τους γυαλιά γιατί την τελευταία φορά που πήγε ο μπαμπάς μου, μου πήρε τα γυαλιά του κολυμβητηρίου για να μην τον τσούζουν τα μάτια του και μου τα έχασε. Εγώ νεύριασα και μετά ...τσακώθηκε με τη μαμά που τον έλεγε άχρηστο και πως αν ήταν άξιος θα έτρωγε κι αυτός μερικά λεφτά από αυτά που τρώγανε και οι άλλοι και τώρα δε θα αναγκαζόταν να τρέχει στις διαδηλώσεις, και να τρώει ξύλο, 40 χρονών άνθρωπος, αλλά δεν πολυκατάλαβα τι εννοούσε.

Στη Δημοκρατία ψηφίζεις όποιον θέλεις για να γίνει βουλευτής και μετά άμα δε σου αρέσει μπορείς να τον βρίσεις, να τον φασκελώσεις ή να του πετάξεις αυγό ελεύθερα. Αυτός όμως όσες βρισιές κι αν ακούσει δεν το κουνάει από τη θέση του, δεν καταλαβαίνει Χριστό.

Οι διαφορετικοί βουλευτές μέσα στη Βουλή φωνάζουν, τσακώνονται, κάνουν τους εχθρούς και τους μαλωμένους και καμιά φορά βρίζουν ο ένας τον άλλο. Ένας είπε τους άλλους γαϊδούρια προκαιρού και μετά αυτοί τον κάνανε Υπουργό.

Άρα στη Δημοκρατία μπορείς να βρίζεις ελεύθερα άμα είσαι μεγάλος. Άμα πάλι είσαι μικρός, μπορεί να σε βάλει η δασκάλα τιμωρία γιατί είπες το Θοδωρή, μαλακοπίτουρα.

Σήμερα στην Ελλάδα έχουμε Δημοκρατία που είναι καλή. Το αντίθετο της Δημοκρατίας είναι η Χούντα που είναι κακή.

Είναι αυτή που είχε ο μπαμπάς όταν ήταν μικρός. Στη Χούντα δεν κάνουν εκλογές και δεν κλείνουν τα σχολεία 4 μέρες.

Ούτε τώρα κάνουμε εκλογές γιατί θα είναι καταστροφή για τον τόπο, λένε όλοι στις τηλεοράσεις, που δε θέλουν να χάνουμε μαθήματα και να μείνουμε αγράμματοι. Σήμερα έχουμε για πρωθυπουργό έναν πολύ καλό κύριο τον Παπαδήμο που αρέσει πολύ στη γιαγιά γιατί είναι σοβαρός, όμορφος, τα λέει ωραία απέξω χωρίς να τα διαβάζει σαν τον προηγούμενο, και έχει έρθει απ’ το εξωτερικό.

Η γιαγιά που έχει Αλσχάιμερ νομίζει ότι είναι ο βασιλιάς και απορεί γιατί δε φοράει στολή. Το βασιλιά δεν τον είχε ψηφίσει κανείς για να μας κυβερνά, αλλά ούτε και τούτον τον έχει ψηφίσει κανείς, γι’ αυτό μπερδεύεται η γιαγιά.

Δημοκρατία ακόμα είναι να κάνεις ότι λένε οι πιο πολλοί. Στο σχολείο μου δεν έχουμε δημοκρατία γιατί ενώ είμαστε 25 παιδιά στην τάξη, κάνουμε πάντα αυτό που θέλει η δασκάλα μας.

Στο σπίτι μας πάλι έχουμε δημοκρατία. Κάνουμε πάντα αυτό που θέλουμε ο αδερφός μου, η μαμά μου κι εγώ.

Είμαστε πιο πολλοί απ’ τον μπαμπά μου. Είμαστε ο λαός. Και ο μπαμπάς είναι ένας καλός κυβερνήτης που μας ακούει.

Και στην Ελλάδα έχουμε δημοκρατία και στο σπίτι έχουμε δημοκρατία και θα ήμασταν όλοι ευτυχισμένοι αν εκτός από δημοκρατία, ο μπαμπάς είχε και δουλειά.

Αναρτήθηκε από Παρέμβαση

Το γράμμα μιας αγανακτισμένης 16χρονης

«Αξιότιμοι» Πολιτικοί  Είμαι 16 ετών και με αφορμή τα τελευταία δυσάρεστα γεγονότα γράφω αυτό το γράμμα για να ακουστεί και η φωνή της δικιάς μου γενιάς.
 
106Αισθάνομαι βαθύτατη λύπη όταν εμείς οι νέοι φτάνουμε να αποκαλούμαστε πολιτικοποιημένοι, όχι επειδή το θέλουμε αλλά επειδή είμαστε αναγκασμένοι με τόσες καινούργιες λέξεις ή αρκτικόλεξα (πχ ΔΝΤ, Μνημόνιο). Θα προτιμούσα, λοιπόν, η χώρα μου να μην είχε προβλήματα και ας ήμουν αποστασιοποιημένη από την πολιτική ζωή, γιατί όσο την μαθαίνω τόσο την απεχθάνομαι... Εκεί καταντήσαμε!
 
Κάποτε αποκαλούσαμε τον Περικλή ιδρυτή της δημοκρατίας και τώρα εσείς αυτήν την αξία την έχετε καταπατήσει με το να γίνεστε «τσιράκια» των ΜΕΓΆΛΩΝ, που στις πλάτες της Ελλάδας στηρίζονται για να επωφεληθούν οικονομικά και πολιτικά.
 
Ωστόσο για να διαχωρίσω τη θέση μου, εκφράζω την απέχθειά μου για τα κόμματα. Αυτή την στιγμή δεν υποκινούμαι από κανέναν, πόσο μάλλον από βουλευτές και ιδεολογίες που θεωρούν τη Βουλή πεδίο μάχης και ανταλλαγής ανάρμοστων χαρακτηρισμών και όχι χώρο γόνιμου διαλόγου και συνεργασίας.
 
Μπορεί το ύφος μου να είναι απότομο και προκλητικό, αλλά όπως εσείς οδηγήσατε προκλητικά την χώρα στην ηθική, οικονομική, ψυχολογική καταστροφή και υποβάθμιση , έτσι και εγώ ως νέος ΑΠΑΙΤΏ και ΔΙΕΚΔΙΚΏ! Αρχικά θέλω να τονίσω ότι η γενιά μου δεν έχει πια όνειρα, γιατί , όσο συμπαγή και ουτοπικά ήταν ήρθατε εσείς και ρίξατε την τελευταία κλωτσιά σε αυτό το ντόμινο και τα διαλύσατε όλα.
 
Πλέον δεν υπάρχει χρόνος για όνειρα, όταν σε κάθε σπιτικό επικρατούν οικονομικά προβλήματα και εντάσεις. Όταν δεν υπάρχουν λεφτά για φροντιστήρια , πως μπορώ να ονειρευτώ τον εαυτό μου να σπουδάζει;  Και πείτε θεωρητικά ότι περνάω στο πανεπιστήμιο. Θα έχουν μετά οι γονείς μου την οικονομική δυνατότητα να με συντηρήσουν και να με ενισχύσουν οικονομικά στις μεταπτυχιακές μου σπουδές ;
 
Βλέπετε το Harvard είναι προπωλημένο πιθανότατα σε μελλοντικούς πρωθυπουργούς, σε παιδιά που δεν διαφέρουν από εμάς πνευματικά αλλά οικονομικά . Ίσως για αυτό το λόγο οι πολιτικοί δεν ασχολούνται με μας, τα παιδιά του δημοσίου…
 
Η απάντηση σας σε όλα τα παραπάνω είναι ότι φταίει το σύστημα. Πρώτα φταίει ο λαός ,για την ψήφο εμπιστοσύνης και μετά εσείς που θεωρείται ότι η νεολαία είναι ο τελευταίος τροχός της αμάξης. Τα τελευταία 5 χρόνια μάλιστα οι Υπουργοί Παιδείας είχαν το θράσος να ζητήσουν από τα παιδιά του Γυμνασίου-Λυκείου να γράψουν έκθεση για την δημοκρατία. Ποια δημοκρατία;  Δεν βιώνουμε δημοκρατία, βιώνουμε αδικία!
 
Αυτούς που λυπάμαι είναι τους γονείς μου, οι οποίοι όπως κάθε γονιός , θέλουν το παιδί τους να έχει το καλύτερο. Όταν αύριο δεν έχει χρήματα τι θα μου πει κύριοι βουλευτές;  Αυτά τα έχετε σκεφτεί; 

Έχετε αναλογιστεί τις ευθύνες σας; Δεν απευθύνομαι μόνο στους βουλευτές της κυβέρνησης αλλά σε όλους τους βουλευτές. Αυτό που έχω να πώ είναι ότι ξοφλήσατε!
 
Ακόμα, πιστεύω κύριε Αντιπρόεδρε της κυβέρνησης (Πάγκαλος) πως η φράση «Μαζί τα φάγαμε» χρειαζόταν την εξής διευκρίνιση «Εμείς τα φάγαμε και η νέα γενιά καλείται να πληρώσει τα σπασμένα τόσων γενεών.» Η αδιαφορία σας δε μας πτοεί! Εμείς θα συνεχίσουμε να φοράμε παρωπίδες και θα σας αγνοούμε όπως εσείς μας αγνοείται γιατί όπως είπε και ο Καζαντζάκης «Για να είμαι ελεύθερος, πρέπει κάθε μέρα να αγωνίζομαι για να γίνω ελεύθερος».
 
Και κάτι τελευταίο. Ο Πλάτωνας κάποτε είπε ότι την χώρα αυτή πρέπει να την διοικούν φιλόσοφοι. Δυστυχώς σήμερα τη διοικούν φίλοι του πλούτου και της δόξας!!! ΑΥΤΆ ΝΟΙΏΘΕΙ Η ΝΈΑ ΓΕΝΙΆ ΚΑΙ ΓΥΡΝΆΕΙ ΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΤΗΣ ΣΕ ΚΆΘΕ ΕΙΔΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ, ΓΙΑΤΊ ΠΛΈΟΝ ΧΟΡΤΆΣΑΜΕ ΑΠΌ ΨΈΜΑΤΑ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ.

Ευχαριστώ

Γράμμα από τον Καζαντζάκη

Γράμμα από τον Καζαντζάκη
Έχω μονάχα την αγιάτρευτη αγωνία της Ελάδας
που θέλουν να την γκρεμίσουν.

[Επιμέλεια: Κόνστανς Ταγκοπούλου]
Απόσπασμα από γράμμα του Νίκου Καζαντζάκη στον Μηνά Δημάκη
(Εκδ.  Το Ελληνικό Βιβλίο, Αθήνα, 19775)
Αntibes, Villa Rose, 27-11-1948
Allee des Palmiers, Bd du Cap

Αγαπητέ φίλε,
[...]
Η Ελένη αντιγράφει ένα μυθιστόρημα στη γραφομηχανή, Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται… Είναι εντελώς σύγχρονο και νομίζω καλό. Τόρα άρχισα ένα καινούργιο, καθώς και μια νέα τραγωδία, εμπνευσμένη από την τορινή τραγωδία της Ελάδας.  Ελπίζω – και φοβούμαι – πως θα μείνω πολήν καιρό εδώ. Εδώ δουλεύω λαμπρά, το κλίμα είναι εξαίσιο, θάλασσα ήλιος, τροπικά δέντρα, καλοί άνθρωποι, μοναξιά. Το σώμα είναι γερό, το μιαλό δουλεύει, κρατώ αλάκαιρη την Ελάδα κάτω από τα βλέφαρά μου -και τίποτα θαρώ δε μου λείπει. Έχω μονάχα την αγιάτρευτη αγωνία της Ελάδας που θέλουν να την γκρεμίσουν. Μα αφτή ’ναι αιώνια, το ξέρω καλά, και θα βγει κι από τη δοκιμασία αφτή γιγαντωμένη. Είμαι βέβαιος πως μεγάλες ψυχές και μεγάλα έργα γίνουνται και θα γενηθούν από το αίμα αφτό κι από τα δάκρυα. Ποτέ δεν είχα τόση πίστη κ’ εμπιστοσύνη στη ράτσα μας όπως τόρα.
Είναι αιωνίως ο Χριστός που ξανασταβρόνεται για ν’αναστηθεί. Πρέπει, αλήθεια, νάμαστε περήφανοι. την σύμπτωση αφτή να γενηθούμε Έληνες. Και συν να νιόθουμε, κάθε στιγμή, σε κάθε μας λόγο, σε κάθε γραμμή και στίχο που γράφουμε, πως έχουμε μεγάλη ευθύνη. Ο στοχασμός αφτός, τα τελευταία τούτα χρόνια, που γνώρισα από κοντά την παγκόσμια intelligentsia και είδα τους αντιπροσώπους της και τους μίλησα και τους έζησα, μου δίνει τη Μεγάλη Βεβαιότητα για την ασύγκρητη αξία της ράτσας μας. Γενηθήκαμε άρχοντες. Φοβερή γη και ευθύνη.

Να μου χαιρετάτε, Σας παρακαλώ πολύ, όλους τους φίλους και συντρόφους. Ο «θεός» μαζί Σας, αγαπητέ φίλε, και μαζί με την Ελάδα.

Ν. Καζαντζάκης

(Διατηρήθηκε η ορθογραφία του Ν. Καζαντζάκη)
Παραχώρηση της Επιθώρησης Le Regard crétois τεύχος, #37,
Φεβρ. 2012 της  Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη   

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki