Sunday 19 July 2020

Έτσι θα κάνετε εύκολη την μετακόμιση για το παιδί

Η μετακόμιση του σπιτιού μπορεί να αποτελέσει μια ομαλή μετάβαση για το παιδί με αυτούς τους τρόπους.
Όταν οι γονείς αποφασίζουν να μετακομίσουν, τα παιδιά συχνά δυσκολεύονται να φύγουν από το σπίτι που γνωρίζουν. Εκτός από το ότι αποσπώνται από έναν κύκλο φίλων, η μετακόμιση αποτελεί μια κίνηση που διαταράσσει το αίσθημα της κυριαρχίας ενός παιδιού στο περιβάλλον του. Είναι σημαντικό οι γονείς να προσπαθούν να περνούν πολύ χρόνο με τα παιδιά τους πριν από τη μετακίνηση για να τους εξηγήσουν περί τίνος πρόκειται ώστε τα παιδιά να μην νιώσουν ανασφάλεια ή μπερδευτούν. Για να κάνετε την διαδικασία της μετακόμισης όσο πιο απλή γίνεται για το παιδί μπορείτε να δοκιμάσετε να:

Παρουσιάστε την μετακόμιση ως κάτι θετικό

Δώστε στο παιδί να καταλάβει ότι η μετακόμιση είναι η καλύτερη επιλογή για όλη την οικογένεια. Όταν και οι δύο γονείς είναι εξίσου ενθουσιασμένοι για τη μετακίνηση, είναι εύκολο να μεταδοθεί αυτός ο ενθουσιασμός στα παιδιά. Ακόμα κι αν οι λόγοι για την κίνηση σας δεν είναι και οι καλύτεροι, είναι σημαντικό να παρουσιάσετε ένα ενωμένο μέτωπο και να εξηγήσετε ότι η μετακίνηση είναι η καλύτερη επιλογή για την οικογένεια.

Εξηγήστε την διαδικασία

Μιλήστε λεπτομερώς για την διαδικασία της μετακόμισης. Ανεξάρτητα από την ηλικία του παιδιού σας, η όλη ιδέα της μετακίνησης γίνεται πιο ξεκάθαρη όταν εξηγείτε τι θα συμβεί βήμα προς βήμα.Τα παιδιά πρέπει να ακούσουν ότι τα υπάρχοντά τους θα συσκευαστούν σε κουτιά, ότι ένα φορτηγό θα έρθει να πάρει τα κουτιά στο καινούργιο σπίτι και ότι θα ταξιδέψουν με αυτοκίνητο στο νέο τους σπίτι, καθώς έτσι νιώθουν περισσότερο προετοιμασμένα για αυτό που θα συμβεί.

Επισκεφθείτε την νέα σας γειτονιά πριν την μετακόμιση

Εξοικειώστε τα παιδιά σας με τη νέα γειτονιά προτού μετακομίσετε σε αυτήν. Ακόμα κι αν δεν μπορείτε να μπείτε μέσα στο νέο σας σπίτι, μπορείτε να τα πάτε έξω από το νέο σας σπίτι και να εξερευνήσετε την πόλη για να βρείτε αγαπημένα εστιατόρια, παιδικές χαρές, σχολεία και πάρκα. Εάν το παιδί σας αλλάζει σχολεία, είναι καλή ιδέα να περιηγηθείτε στο νέο σχολείο εκ των προτέρων και να γνωρίσετε τον νέο δάσκαλο.

Αφήστε το παιδί να ανοιχθεί

Αφήστε το παιδί σας να μιλήσει για τα συναισθήματά του. Οι πρώτες ερωτήσεις από τα νήπια και τα παιδιά προσχολικής ηλικίας σχετίζονται με τα πολύτιμα υπάρχοντά τους ενώ τα παιδιά σχολικής ηλικίας ενδιαφέρονται περισσότερο να κάνουν φίλους και να μπορούν να συμμετέχουν στις αγαπημένες τους δραστηριότητες. Χρειάζονται διαβεβαίωση ότι θα είναι σε θέση να παίξουν αθλήματα, να παρακολουθήσουν μαθήματα χορού ή να συμμετάσχουν σε δραστηριότητες που πραγματικά τα ενδιαφέρουν.

imommy.gr

Να διαβάζετε βιβλία μαζί με το παιδί

Μία από τις σημαντικότερες στιγμές, τόσο για εσάς αλλά πολύ περισσότερο για το παιδί, είναι όταν καταφέρνει να διαβάσει την πρώτη του πρόταση. 
Μόλις ξεκλειδώσουν για πρώτη φορά αυτές τις μαγικές λέξεις που βρίσκονται μπροστά τους, τότε ένας νέος κόσμος γεμάτος περιπέτεια και φαντασία ανοίγεται μπροστά τους. 
Είτε πρόκειται για μια υπέροχη παιδική ιστορία για… αρχάριους αναγνώστες είτε για μια σειρά βιβλίων για μεγαλύτερα παιδάκια, τα παιδιά απολαμβάνουν πέρα της αγαπημένης τους ιστορίας και μια σειρά από οφέλη που ευνοούν τόσο το σώμα όσο και το νου. 
Όσο σημαντικό είναι για τα παιδιά να μάθουν να διαβάζουν μόνα τους όπως και να συνεχίσουν την ανάγνωση στον ελεύθερό τους χρόνο, θα ήταν επίσης μια εξαιρετική ιδέα για τους γονείς να συνεχίσουν να διαβάζουν μαζί τους. 
Οι σημαντικότεροι από αυτούς περιλαμβάνουν:

*Ενθαρρύνετε την αγάπη για τα βιβλία
Όταν η ανάγνωση βιβλίων αποτελεί ένα τακτικό μέρος της οικογενειακής σας ρουτίνας, θα αποτελέσει μια απλή δραστηριότητα όπως είναι το βραδινό σας γεύμα ή το μπάνιο πριν κοιμηθεί το παιδί. 
Όσο περισσότερο διαβάζετε μαζί με το παιδί ή σας βλέπει να διαβάζετε τα δικά σας βιβλία, τόσο πιο πιθανό είναι να τροφοδοτήσετε την καλή του σχέση με αυτά. 
Όταν καλλιεργείτε στο παιδί, από μικρή ακόμα ηλικία, την αγάπη για τα βιβλία διαβάζοντας μαζί τους, τότε «ενσταλάζετε» μια πολύ καλή και ωφέλιμη συνήθεια που θα διαρκέσει πιθανότατα για όλη του την ζωή.

*Περισσότερος χρόνος στα βιβλία, λιγότερος στην οθόνη
Όταν βάζετε την ανάγνωση βιβλίων στο καθημερινό σας πρόγραμμα, θα δείτε τον χρόνο που περνά το παιδί στην οθόνη να μειώνεται. Ωστόσο, μπορείτε να ενθαρρύνετε την ανάγνωση των βιβλίων και μέσω των ψηφιακών τεχνολογιών. 
Παράλληλα, διακρίνοντας τον χρόνο του ανάμεσα στην ανάγνωση και την χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας, θα μάθει να οργανώνει τον χρόνο του κατάλληλα ώστε να μην παραμελεί την μία δραστηριότητα σε βάρος της άλλης.

*Ενισχύετε την σύνδεσή σας
Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να συνδεθείτε με το παιδί είναι να ξεκινήσετε μαζί την ανάγνωση μιας μαγικής ιστορίας. 
Όχι μόνο θα περνάτε όμορφα το χρόνο που θα μοιράζεστε μαζί αλλά θα σας δοθεί επίσης η ευκαιρία να μοιραστείτε τις σκέψεις, τις αντιδράσεις και τις απόψεις σας μαζί με το παιδί. 
Το παιδί σε απάντηση θα ανοιχθεί, κάνοντας την επικοινωνία σας καλύτερα, πράγμα που θα ενισχύσει τελικά την σύνδεσή σας. Ταυτόχρονα, ενθαρρύνετε με αυτόν τον τρόπο το παιδί να σκέφτεται και να διαμορφώνει τις δικές του απόψεις αλλά και να τις εκφράζει στους γύρω του.

parapolitikakritis

Αυτό συμβαίνει αν χρησιμοποιείς το κινητό μπροστά στα παιδιά σου

Τελικά είναι καλό να ασχολείσαι με το κινητό μπροστά στα παιδιά σου ή όχι; Νέα έρευνα δίνει την απάντηση και θες να τη μάθεις. 
Ερευνητές από την Αυστραλία ανέλυσαν τις συνήθειες 3.500 γονέων με παιδιά στο σπίτι. Διαπίστωσαν ότι η χρήση κινητού τηλεφώνου σχετίζεται με καλύτερη γονική μέριμνα, αρκεί ο γονέας να μην βυθίζεται στο κινητό μπροστά στα παιδιά.

Τα κινητά τηλέφωνα έχουν από καιρό χαρακτηριστεί ως επιβλαβείς συσκευές που αποσπούν τους γονείς από το να αλληλεπιδρούν ουσιαστικά με τα παιδιά τους. Ωστόσο, μια νέα μελέτη από ερευνητές στην Αυστραλία υποδηλώνει ότι η χρήση κινητού τηλεφώνου μπορεί να βοηθήσει στην ανατροφή των παιδιών, καθώς οι συσκευές παρέχουν «κάποια ελευθερία» ακόμη και όταν οι γονείς συμμετέχουν σε καθήκοντα φροντίδας των παιδιών.

Ερευνητές από διάφορα πανεπιστήμια της Αυστραλίας ερεύνησαν περίπου 3.500 γονείς που έχουν παιδιά που ζουν στο σπίτι και ρώτησαν για τις συνήθειες των κινητών τηλεφώνων τους κατά τη διάρκεια μιας ημέρας. Η έρευνα αξιολόγησε, επίσης, πόσο συχνά η χρήση κινητού τηλεφώνου οδήγησε σε σύγκρουση εντός της οικογένειας και παρενέβη άμεσα σ’ έναν γονέα που ξοδεύει χρόνο με τα παιδιά τους.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η χρήση κινητού τηλεφώνου σχετίζεται με καλύτερη γονική μέριμνα, εφόσον ο γονέας δεν είναι βυθισμένος στη συσκευή ενώ τα παιδιά είναι παρόντα.

Έτσι, η αποστολή ενός γρήγορου μηνύματος κειμένου σε έναν φίλο, η αναζήτηση μιας συνταγής ή το να κοιτάς ένα αστείο meme, ακόμη και όταν τα παιδιά κάθονται ακριβώς κοντά, μπορούν πραγματικά να ωφελήσουν έναν γονέα. Αυτές οι στιγμές δίνουν στους γονείς τα οφέλη να κάνουν ένα διάλειμμα, ενώ είναι με τα παιδιά τους.

ipop.gr

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki