Monday 12 January 2009

Έγκλημα κατά της Ανθρωπότητας

«Γιατί μας μισούν;»

Το Ισραήλ άνοιξε για άλλη μία φορά τις πύλες της Κόλασης για τους Παλαιστινίους. Δεκάδες άμαχοι πρόσφυγες σκοτώθηκαν σε ένα σχολείο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και άλλοι τρεις σε κάποιο άλλο σε μία μόνο νύχτα. Γιατί εκπλησσόμαστε;

Ξεχάστηκαν οι σφαγές αμάχων από τους Ισραηλινούς όλα αυτά τα χρόνια, με μεγαλύτερη εκείνη των 17.500 ανθρώπων, σχεδόν όλοι πολίτες, κατά την εισβολή του Ισραήλ στον Λίβανο το 1982; Εκείνο που προκαλεί έκπληξη είναι ότι τόσοι πολλοί δυτικοί ηγέτες, αλλά φοβάμαι και εκδότες και δημοσιογράφοι, πίστεψαν το παλιό ψέμα που θέλει το Ισραήλ να « κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποφευχθούν οι απώλειες αμάχων » όπως δήλωσε κάποιος ισραηλινός πρέσβης λίγες μόνο ώρες πριν από τη σφαγή στη Γάζα. Όποιος ηγέτης επανέλαβε αυτό το ψεύδος έχει τα χέρια του βαμμένα με το αίμα του χθεσινού μακελειού.

Αυτό που συνέβη ήταν επαίσχυντο. Μήπως το «έγκλημα πολέμου» είναι υπερβολικά ηχηρή περιγραφή για τα γεγονότα; Έτσι θα τα αποκαλούσαν αν τα είχε διαπράξει η Χαμάς. Φοβάμαι ότι όντως πρόκειται για έγκλημα πολέμου και μόνο με κυνισμό μπορώ να αντιδράσω. Το Ισραήλ, όμως, ισχυρίζεται ότι δίνει τον δικό μας πόλεμο ενάντια στη «διεθνή τρομοκρατία» και ότι στη Γάζα υπερασπίζεται τα δυτικά μας ιδανικά και την ασφάλειά μας. Και έτσι μας κάνει συνενόχους στη θηριωδία.

Το Ισραήλ πράγματι δικαιούται ασφάλεια. Είκοσι νεκροί Ισραηλινοί σε μια περίοδο δέκα ετών γύρω από τη Γάζα είναι όντως μακάβριος αριθμός. Αλλά 600 νεκροί Παλαιστίνιοι μέσα σε μία μόλις εβδομάδα και χιλιάδες από το 1948 είναι αριθμοί τελείως διαφορετικής κλίμακας. Αυτό δεν θυμίζει τις συνηθισμένες αιματοχυσίες της Μέσης Ανατολής, αλλά τις ωμότητες του επιπέδου των πολέμων στα Βαλκάνια τη δεκαετία του 1990. Και φυσικά όταν ένας Άραβας ενεργήσει με ασυγκράτητη οργή και εκτονώσει τον εμπρηστικό, τυφλό θυμό του στη Δύση, εμείς θα πούμε ότι δεν έχουμε καμία σχέση. Θα ρωτήσουμε: «Γιατί μας μισούν;». Ας μην πούμε, όμως, ότι δεν ξέρουμε την απάντηση. 
.
Robert Fisk | Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2009

Το άρθρο το έστειλε η Mareld

Κάνουν «Αστακό» το Ισραήλ (Θεέ μου, ας μην είναι αλήθεια)

Σε εξέλιξη βρίσκεται θρίλερ στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας με τη μεταφορά αμερικανικού οπλισμού προς το Ισραήλ μέσω του ελληνικού λιμανιού. 
Θα μεταφερθούν πυρομαχικά που προκαλούν μεγάλες εκρήξεις 
ΕΚΚΛΗΣΗ να σταματήσουν τη σχεδιαζόμενη αποστολή οπλισμού στο Ισραήλ με πλοίο που θα αποπλεύσει από τον Αστακό απευθύνει στον «ελληνικό λαό και τις διεθνείς προοδευτικές δυνάμεις» το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΡFLΡ). «Αυτό το φορτίο δεν πρέπει να φτάσει στα χέρια των Ισραηλινών, από τους οποίους θα χρησιμοποιηθεί για τη σφαγή του λαού μας στη Γάζα. Πρέπει να σταματήσει με όλα τα μέσα», αναφέρει το ΡFLΡ στην ανακοίνωσή του. Ανάλογη έκκληση απευθύνει το ΡFLΡ στην ελληνική κυβέρνηση, από την οποία ζητεί να απαγορεύσει τη χρήση των λιμανιών της χώρας για τη μεταφορά οπλισμού.
 
Η αντιπολίτευση
Έντονες ήταν οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης μετά τις ανταποκρίσεις του Ρώυτερς για την αναζήτηση από τις ΗΠΑ πλοίου για τη μεταφορά πυρομαχικών στο Ισραήλ, παρά τη δήλωση διάψευσης του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών κ. Γ. Κουμουτσάκου.
Το ΠΑΣΟΚ, διά της εκπροσώπου του για θέματα Άμυνας κ. Β. Παπανδρέου, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι εμπλέκει τη χώρα σε κινδύνους. «Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, μεγάλη ποσότητα αμερικανικών πυρομαχικών βρίσκεται στο λιμάνι του Αστακού και πρόκειται να μεταφερθεί στο Ισραήλ. Αυτό προϋποθέτει την έγκριση της ελληνικής κυβέρνησης και είναι απαράδεκτο», αναφέρει η κ. Παπανδρέου. Άμεση ήταν και η αντίδραση του ΚΚΕ και του ΣΥΝ.
 
Ετοιμάζουν διαμαρτυρία
Πανελλαδική διαμαρτυρία για τη μεταφορά όπλων και πυρομαχικών από τον Αστακό προς το Ισραήλ σχεδιάζουν φορείς και κάτοικοι της περιοχής. 
 
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Λουκάς Δημάκας, Μιχάλης Μητσός
 

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki