Wednesday 11 February 2009

Συζήτηση για την καταπολέμηση της σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών και της παιδικής πορνογραφίας

Προτάσεις ελλήνων ευρωβουλευτών
Μανώλης Μαυρομμάτης (PPE-DE). 
- Κύριε Πρόεδρε, κύριε Επίτροπε, αγαπητοί συνάδελφοι. Κατ' αρχήν θα ήθελα να συγχαρώ τη συνάδελφο Angelilli για την εξαιρετική δουλειά της πάνω σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα που αφορά όλους μας. Η σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών είναι ένα φαινόμενο που εξακολουθεί να σοκάρει τις κοινωνίες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι μόνο. Η παιδική πορνογραφία στο διαδίκτυο αποτελεί εντεινόμενο πρόβλημα εφόσον υπολογίζεται ότι στο διάστημα 1997-2007 ο αριθμός των ιστοσελίδων με υλικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών έχει αυξηθεί κατά χίλια τοις εκατό. Η ενισχυμένη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα θα μπορούσε να συμβάλει αποτελεσματικά στον περιορισμό των ιστοσελίδων που φιλοξενούν υλικό παιδικής πορνογραφίας. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να προαχθεί η συνεργασία με τις εταιρείες πιστωτικών καρτών για την καταπολέμηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο της παιδικής πορνογραφίας στο διαδίκτυο μέσω της χρησιμοποίησης των συστημάτων τους για πληρωμές σε εμπορικές ιστοσελίδες που πωλούν φωτογραφίες παιδιών.
Επιπλέον, το νέο κοινοτικό πρόγραμμα για την προστασία των παιδιών κατά τη χρήση του διαδικτύου θα βοηθήσει στην προώθηση ενός ασφαλέστερου επιγραμμικού περιβάλλοντος. Η σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης που έχει υπογραφεί από 20 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί την πρώτη διεθνή νομική πράξη που χαρακτηρίζει τις διάφορες μορφές σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών ως ποινικό αδίκημα. Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου, θα πρέπει, κύριε Επίτροπε και αγαπητοί συνάδελφοι, τα κράτη μέλη να ποινικοποιήσουν κάθε είδους εξαναγκασμού παιδιών για συμμετοχή σε σεξουαλικές δραστηριότητες. Τέλος, θεωρώ πολύ σημαντικό να λαμβάνονται υπόψη τα ποινικά μητρώα παιδόφιλων και να απαγορεύεται η πρόσβασή τους σε θέσεις εργασίας ή σε εθελοντικές δραστηριότητες που προβλέπουν άμεση επαφή με τους ανηλίκους.
 
Μαρία Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου (PPE-DE). 
- Κύριε Αντιπρόεδρε, η σημερινή σύσταση, την οποία παρουσίασε τόσο τέλεια η κ. Angelilli και υποστήριξαν οι συνάδελφοί μου, απευθύνεται κατά κύριο λόγο στο Συμβούλιο. Όμως, επειδή είπατε ότι τον Μάρτιο θα προτείνετε μια δική σας πρόταση, θα ήθελα να ζητήσω η πρόταση αυτή να συνδυάζει πολλές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι μόνο προς μια κατεύθυνση: θα πρέπει στην πρόταση αυτή να προβλέπονται ποινικοποίηση, αυστηρά μέτρα και συνεργασία με την Ευρωπόλ, στη σύμβαση της οποίας αναφέρεται για πρώτη αφορά η εμπορία ανθρώπων. Ας μην ξεχνούμε ότι εκτός από την απειλή, τη βία, τον δόλο, την κατάχρηση της σχέσης εξάρτησης, κυρίως στις σχέσεις συγγένειας, έχουμε και εκμετάλλευση που προέρχεται από την ηθελημένη προβολή κυρίως ατόμων που βρίσκονται σε τέτοια ηλικία ώστε να μην μπορούν να αντιδράσουν. Αναφέρομαι στο φαινόμενο της εμπορίας των έκθετων βρεφών που είδαμε να εμφανίζεται στο διαδίκτυο. Και, όταν λέω διαδίκτυο, δεν εννοώ μόνο το σταθερό 'Ίντερνετ' και τις διαδικτυακές συζητήσεις που έχουν τα παιδιά από το δωμάτιό τους, αλλά και τα πολλά άλλα μέσα, ακόμη και κινητά, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιούν τα παιδιά και, για τον λόγο αυτό, πρέπει να προβλέψουμε όλες τις παραμέτρους.

Όταν μιλούμε για ποινικό αδίκημα πρέπει να σκεφτούμε και την κατάσταση στα σωφρονιστικά καταστήματα και στις φυλακές. Όταν κάνουμε αποσυμφόρηση στα ιδρύματα αυτά έχουμε αυξημένο κίνδυνο παρουσίασης τέτοιων φαινομένων. Επίσης, πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των θυμάτων, πρέπει να προστατέψουμε τα θύματα και τις οικογένειές τους δεδομένου ότι η βία των καταχραστών απλώνεται και τα μέσα που χρησιμοποιούν είναι ισχυρότερα από τα μέσα άμυνας που διαθέτουν τα θύματα γιατί είναι κυρίως οικονομικά. Ελπίζω λοιπόν ότι η καινούργια σας πρόταση θα χαρακτηρίζεται από την ενίσχυση του επιπέδου προστασίας των ανηλίκων και από υψηλών προδιαγραφών μέσα.

Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2009 - Στρασβούργο

Το δυστύχημα στα Τέμπη το 2003 που στοίχισε τη ζωή σε 21 μαθητές...

το τραγικό δυστύχημα

Αθώος κρίθηκε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας, ο οδηγός του λεωφορείου στο πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών, Κ. Μαυρομιχάλης. Η δίκη που άρχισε στις 2 Οκτωβρίου 2008, ολοκληρώθηκε, ενώ σε δύο μήνες κλείνουν έξι χρόνια από το τραγικό τροχαίο (13 Απριλίου 2003) που στοίχισε τη ζωή σε 21 μαθητές.
Το Δικαστήριο έκρινε ενόχους τον Αθαν. Σαράντη, πρόεδρο της εταιρείας «Ακρίτας Α.Ε.» για λογαριασμό της οποίας μεταφερόταν με την νταλίκα η ξυλεία, και τη διευθύνουσα σύμβουλο Λουκία Σαράντη.
Αμφότεροι κρίθηκαν ένοχοι για ανθρωποκτονία εξ αμελείας κατά συρροή, σωματικές βλάβες κατά συρροή και διατάραξη της ασφάλειας συγκοινωνιών και καταδικάστηκαν σε συνολική ποινή φυλάκισης 4 ετών, 11 μηνών και 15 ημερών έκαστος.
Το δικαστήριο δέχθηκε για τους δύο κατηγορούμενους τα ελαφρυντικά του προτέρου εντίμου βίου, καθώς και ότι επιδίωξαν στη συνέχεια να άρουν τις συνέπειες των πράξεών τους.
Από τα συνολικά τρία ελαφρυντικά που ζήτησαν οι συνήγοροί τους, η εισαγγελέας της έδρας πρότεινε να γίνει δεκτό μόνο το ένα (του προτέρου εντίμου βίου). Επίσης, απορρίφθηκε το αίτημα αναστολής της ποινής και τη μετέτρεψε προς 10 ευρώ ημερησίως.
Ακόμα, επιδίκασε στους γονείς ενός εκ των θυμάτων χρηματική ικανοποίηση. Όρισε, τέλος, η έφεση να έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα με τον όρο καταβολής εγγύησης 5.000 ευρώ έκαστος.
Οι κατηγορούμενοι εκπροσωπήθηκαν στο δικαστήριο με πληρεξούσιους δικηγόρους και όπως τονίστηκε από τους υπερασπιστές των δύο καταδικασθέντων, στην αγόρευσή τους για τα ελαφρυντικά, η εταιρεία πλήρωσε συνολικά για αποζημιώσεις το ποσό των 8.500.000 ευρώ. Μάλιστα, υπογράμμισαν ότι οι κατηγορούμενοι πλήρωσαν τα χρήματα πριν τελεσιδικήσουν οι υποθέσεις και δόθηκαν όλα στο ακέραιο.
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Τετάρτη, 11 Φεβρουαρίου 2009
13/04/2003

(Τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη)

Στην πιο γλυκιά ώρα της μέρας
ένα κομμάτι άνοιξε του ουρανού.
Εικοσιένας Άγγελοι πήραν το δρόμο για τη γη….
Σαρανταδυό ανέβηκαν….
.

Δεν ξεχώριζα το συνοδό
από τον καινουριοφερμένο.
Στα λευκά… όλοι στα λευκά,
που χρύσιζαν….
 .
Χαρούμενοι πήραν το δρόμο για επάνω…
Μόνο στα μάτια διέφεραν,
γαλανά των Αγγέλων
καστανά και μαύρα γαλανά και πράσινα
του Κωστή, της Όλγας, της Ευανθίας, του Ηλία….
Μα σε όλα τα μάτια το ίδιο χαμόγελο,
το ίδιο κοκκίνισμα στα μάγουλα,
η ίδια ευτυχία στην καρδιά.
.
Χειλάκια σαν τριαντάφυλλα,
αβασάνιστα από του έρωτα τα πάθη,
χεράκια άμαθα,
καρδούλες απονήρευτες….
.
Άνοιξε πάλι η πύλη τουρανού…
στη σειρά τους περίμεναν
εκατοντάδες άγγελοι σκουρόχρωμοι,
ο Αχμέτ… η Ζαΐρα…ο…ο…η…[*]
έγιναν ένα με τα τραγούδια τους
μια μεγάλη συντροφιά....
 .
Όλα τους πίσω άφησαν
το αίμα,
τον πόνο,
οι ψυχές
δεν ακρωτηριάζονται,
δε μολύνονται.
Δε θυμούνται
οι ψυχές στον Παράδεισο…
ξεχνούν
θορύβους,
ψέματα,
αθλιότητα,
τη δική μας αθλιότητα
των νεκροζώντανων….

[*] μαίνεται ο πόλεμος στο Ιράκ

Πάμε καλά;;;
Ό,τι όμορφο, ό,τι καλό το σκοτώνουμε;;

Σκότωσαν 15 φλαμίνγκο

Δύο από τα νεκρά φλαμίνγκο που εντοπίστηκαν στη λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου

Μια δυσάρεστη έκπληξη περίμενε το απόγευμα της Δευτέρας 

τους κατοίκους του Μεσολογγίου.

Δεκαπέντε πανέμορφα φλαμίγκο επέπλεαν νεκρά στη λιμνοθάλασσα της πόλης, μέσα στην περιοχή των αλυκών. Οι πρώτοι που το αντιλήφθηκαν ήταν οι εργαζόμενοι στις Αλυκές Μεσολογγίου, οι οποίοι ειδοποίησαν αμέσως τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Νομαρχίας Αιτωλοακαρνανίας.

Στον υδροβιότοπο του Μεσολογγίου μαζεύονται κάθε χρόνο τέτοια εποχή εκατοντάδες φλαμίγκο, προσφέροντας ένα υπέροχο θέαμα στους κατοίκους της περιοχής.
Ο μαζικός τους θάνατος στενοχώρησε όλους, ιδίως ύστερα από τη διαπίστωση πως ο θάνατος προκλήθηκε κατά πάσα πιθανότητα από ασυνείδητους κυνηγούς. Για «βαρβαρότητες κάποιων» έκανε λόγο ο νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας Θύμιος Σώκος.
Το περιστατικό αντιμετώπισε οργανωμένα η υπηρεσία Κτηνιατρικής. Τρεις κτηνίατροι έφτασαν αμέσως στον χώρο και με τη βοήθεια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και παρουσία στελεχών της νομαρχίας, συνέλεξαν τα νεκρά πουλιά.
Εγινε αμέσως φανερό πως δέκα από αυτά έφεραν κατάγματα στα πόδια και στις πτέρυγες, ενώ ένα από αυτά έφερε επιπλέον τραύμα στην τραχηλική χώρα, κάτι που παρέπεμψε αμέσως σε ανθρώπινη ενέργεια, δηλαδή σε πυροβολισμό.
Επειδή ωστόσο πρόκειται για υδρόβια αποδημητικά πτηνά, οι κτηνίατροι έλαβαν όλα τα απαραίτητα μέτρα για το ενδεχόμενο να είναι ύποπτα για γρίπη των πτηνών. Τηρήθηκαν όλοι οι κανόνες βιοασφάλειας, ενώ τρία νεκρά πουλιά στάλθηκαν στο κτηνιατρικό εργαστήριο Ιωαννίνων για περαιτέρω έλεγχο. Ωστόσο ο νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας υπήρξε κατηγορηματικός. «Δεν υπάρχει ούτε μία πιθανότητα στο εκατομμύριο να είναι γρίπη των πτηνών», δήλωσε χθες στο «Εθνος».

ΜΑΝΙΝΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ
πηγή

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki