Sunday, 22 August 2021

British Vogue’s July 2021 - Malala Yousafzai

Η Vogue του Ιουλίου φωτογραφίζει στο εξώφυλλο μία γυναίκα, που δεν ανταποκρίνεται στα παγκόσμια πρότυπα ομορφιάς. Δεν είναι 1.75, δεν έχει αναλογίες 90-60-90, δεν έχει πανέμορφα χαρακτηριστικά προσώπου. Ούτε είναι μοντέλο ούτε έχει αψεγάδιαστο σώμα, αντίθετα έχει κυτταρίτιδα κι ατέλειες. Είναι μια απλή γυναίκα: είναι η Μαλάλα Γουσαφζάι.
Και μπορεί να μην αφήνει ζαλισμένους από πόθο τους άνδρες γύρω της, αλλά η προσωπικότητα κι οι αγώνες της άφησαν κι αφήνουν έντονο αποτύπωμα στις ζωές των γυναικών της πατρίδας της. Έχει βραβευτεί για τις δράσεις της, προκειμένου τα μικρά κορίτσια να έχουν στη χώρα της δικαίωμα στην εκπαίδευση, ενώ είναι κι η πιο νέα κάτοχος του Νόμπελ Ειρήνης (το 2014). Ο πατέρας της δεν την πίεσε ποτέ να παντρευτεί παρά τη θέλησή της. Ζούσε, όμως, δυστυχώς γι' αυτήν στο Πακιστάν, σε περιοχή που διοικούσαν οι Ταλιμπάν, οι οποίοι έχουν τις γυναίκες ως υποχείρια, ως κατώτερους άνθρωπους, ως πράγμα χωρίς δικαιώματα.
Κι ένας ψηλά στην ιεραρχία Ταλιμπάν θύμωσε, επειδή μια γυναίκα «βγάζει γλώσσα» κόντρα στις παραδόσεις και δρα ενάντια στο ανδροκρατούμενο κι αυταρχικό σύστημα κι υπέρ των γυναικών. Και μια μέρα, όταν αυτή γυρνούσε από το σχολείο, παραμόνευσε και την αιφνιδίασε, φυτεύοντάς της μια σφαίρα στο κεφάλι. Το νεαρό κορίτσι αιμόφυρτο έπεσε στο έδαφος κι οι δικοί της έκλαιγαν από στεναχώρια για τη νεκρή.
Όμως η μικρή, αψηφώντας τις πιθανότητες και τη Λογική, επέζησε. Ο καλός της πατέρας τη φυγάδευσε από το Πακιστάν και την έστειλε στην Αγγλία. Εκεί η Μαλάλα έβγαλε το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δημοσίευσε βιβλίο και συνεχίζει έως σήμερα να αγωνίζεται για τα αυτονόητα δικαιώματα των γυναικών στη χώρα της. Και για τον μήνα Ιούλιο η Vogue προβάλλει την εσωτερική της ομορφιά κι αποτυπώνει σε κόκκινο φόντο τη λαμπερή της προσωπικότητα.
Είναι η Μαλάλα Γουσαφζάι, η πιο όμορφη γυναίκα στον κόσμο των αγώνων για τα δικαιώματα του Ανθρώπου.

Σχετικά:

facebook.com

Πανσέληνος Αυγούστου: το πιο λαμπρό φεγγάρι του έτους

Η Πανσέληνος του Αυγούστου θεωρείται από πολλούς η μεγαλύτερη του έτους, κάτι που όμως δεν είναι σωστό, αφού πρόκειται απλά για μια οπτική απάτη

Η πανσέληνος του Αυγούστου κορυφώνεται σήμερα Κυριακή 22 Αυγούστου 2021 και θα χαρίσει μαγικές εικόνες στον καλοκαιρινό ουρανό.

Όπως κάθε χρόνου οι πολίτες θα μπορούν να απολαύσουν την αυγουστιάτικη πανσέληνο σε ένα μνημείο ή σε κάποιον αρχαιολογικό χώρο που θα παραμείνουν ανοιχτοί και με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Όπως έχει ανακοινωθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού, 121 αρχαιολογικοί μουσειακοί χώροι σε όλη τη χώρα θα παραμείνουν ανοιχτοί για να υποδεχθούν το κοινό, ενώ 52 από αυτούς θα φιλοξενήσουν πολλές και ποικίλες εκδηλώσεις.

«Την Κυριακή 22 Αυγούστου 2021, εκατόν είκοσι ένας (121) αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία σε όλη τη χώρα θα υποδεχθούν το κοινό για να θαυμάσει την Πανσέληνο. Πενήντα τρεις (52) από αυτούς θα φιλοξενήσουν ποικίλες εκδηλώσεις. Η φετινή διοργάνωση, εκτός από τη νύχτα της 22ας Αυγούστου, θα πλαισιωθεί και από εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί για τις 20, 21, 23 και 25 Αυγούστου.

Οι εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν φέτος είναι κυρίως μουσικές συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, παραστάσεις χορού, ποιητικές απαγγελίες, προβολή ντοκιμαντέρ, εικαστικές εκθέσεις, αστροπαρατήρηση και ξεναγήσεις. Οι περισσότερες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης καθώς και πολιτιστικούς, εξωραϊστικούς συλλόγους.

Οι εκδηλώσεις και η επίσκεψη του κοινού στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία θα διεξαχθούν σύμφωνα με τα ισχύοντα πρωτόκολλα ασφαλείας που έχουν καταρτισθεί για κάθε αρχαιολογικό χώρο και μουσείο στο πλαίσιο περιορισμού διασποράς του κορονοϊού COVID 19 και σύμφωνα με τα ισχύοντα μέτρα ασφαλείας κατά την περίοδο πραγματοποίησής τους», αναφέρει η ανακοίνωση του Υπουργείου.

Πανσέληνος Αυγούστου: Το μεγαλύτερο φεγγάρι ή απλά μια οπτική απάτη;

Θεωρείται από πολλούς η λαμπρότερη και μεγαλύτερη του έτους, κάτι που όμως δεν είναι σωστό, αφού πρόκειται απλά για μια οπτική απάτη.

Αυτό επισημαίνει ο Διονύσης Σιμόπουλος, επίτιμος διευθυντής του Πλανηταρίου, σε δημοσίευση του στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος Ευγενίδου, όπου εξηγεί το φαινόμενο.

Αυτό που συμβαίνει είναι ότι στη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών ο Ήλιος βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο της ετήσιας φαινόμενης τροχιάς του στον ουρανό, ενώ αντίθετα η Σελήνη βρίσκεται σχετικά πιο κοντά στον ορίζοντα. Σε αυτή τη θέση η πανσέληνος μπορεί να συγκριθεί με διάφορα άλλα χαρακτηριστικά που βρίσκονται εκεί, όπως δέντρα, κεραίες και διάφορα κτίσματα.

Με αυτόν τον τρόπο ο εγκέφαλος του παρατηρητή παρασύρεται να πιστέψει ότι η πανσέληνος είναι μεγαλύτερη, ενώ επανειλημμένες μετρήσεις έχουν αποδείξει ότι το μέγεθος της δεν διαφέρει καθόλου από ώρα σε ώρα.

Από την άλλη, όντως υπάρχει διαφορά του μεγέθους της Σελήνης ανάλογα με το αν βρίσκεται στο περίγειό της (δηλαδή στο κοντινότερο σημείο της τροχιάς της γύρω από τη Γη) ή στο απόγειό της (στο πιο μακρινό σημείο), κάτι που συμβαίνει μια φορά κάθε μήνα.

Το πλησιέστερο περίγειο της Σελήνης φέτος θα είναι στις 3 Δεκεμβρίου (356.794 χιλιόμετρα), ενώ το μεγαλύτερο απόγειο ήταν στις 11 Μαΐου (406.512 χιλιόμετρα). Αυτό όμως δεν έχει σχέση με το πόσο μεγάλη φαίνεται η Σελήνη, όταν βρίσκεται κοντά στον ορίζοντα, κάτι που οφείλεται αποκλειστικά και μόνο σε οπτική απάτη.

Ο μύθος για το μεγαλύτερο αυγουστιάτικο φεγγάρι δεν είναι ο μοναδικός. Υπάρχουν και άλλοι μύθοι που έχουν καλλιεργηθεί κατά καιρούς στους διάφορους λαούς, μεταξύ των οποίων η σύνδεση της έξαρσης της "τρέλας" τη μέρα της πανσελήνου, εξ ου και η λέξη "σεληνιασμός", αλλά και η σύνδεσή του φεγγαριού με την επιληψία. Στατιστικές μελέτες όμως που έγιναν επανειλημμένα και έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά (Annals of Emergency Medicine, Journal of Emergency Nursing, Journal of Toxicology and Psychological Report) αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει καμιά απολύτως σχέση ανάμεσα στη συμπεριφορά του ανθρώπου και στην πανσέληνο.

Μύθος είναι, επίσης, ότι τη μέρα της πανσελήνου γεννιούνται περισσότερα παιδιά ή ότι υπάρχουν περισσότερα ατυχήματα, παρ' όλα αυτά οι μύθοι αυτοί δεν λένε να "πεθάνουν" έως σήμερα. Ένας άλλος μύθος αφορά τον χρωματισμό της πανσελήνου που ορισμένοι τον θέλουν μερικές φορές να είναι "μπλε". Κάτω από ορισμένες σπάνιες συνθήκες πράγματι η χροιά της Σελήνης παίρνει ένα γαλαζωπό χρώμα (αντί του κανονικού γκρίζου), όταν π.χ. στην ατμόσφαιρα υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση σκόνης από κάποια πρόσφατη μεγάλη έκρηξη ηφαιστείου, όπως συνέβη με την έκρηξη του ηφαίστειου Κρακατόα το 1883.

Η φράση "Μπλε Σελήνη" χαρακτηρίζει την ύπαρξη δύο πανσελήνων σ' ένα μήνα, με τη δεύτερη να ονομάζεται "Μπλε". Ένα τέτοιο φαινόμενο, αν και ασυνήθιστο, δεν είναι ιδιαίτερα σπάνιο. Ο Φεβρουάριος είναι αδύνατο να περιλάβει ποτέ μια "Μπλε Σελήνη", ενώ κατά μέσο όρο ένας μήνας με δύο πανσελήνους συμβαίνει μια φορά κάθε κάθε 2,72 χρόνια. Συνολικά στα επόμενα 40 χρόνια θα υπάρξουν 17 μήνες που θα περιλαμβάνουν δύο πανσελήνους τον ίδιο μήνα.

Ανάμεσα στους μύθους και τις οπτικές απάτες, ανήκει και το γεγονός ότι από την αρχαιότητα στο ορατό "πρόσωπο" της Σελήνης (υποτίθεται ότι) διακρίνονταν διάφορες μορφές και σχήματα. Οι περισσότεροι μάλιστα έλεγαν ότι μπορούσαν να διακρίνουν ένα ανθρώπινο πρόσωπο στη Σελήνη. Στη Γροιλανδία απαγόρευαν στις νέες κοπέλες να κοιτάζουν την πανσέληνο γιατί πίστευαν ότι θα έμεναν έγκυοι (προφανώς από τον "άνθρωπο" του φεγγαριού).

Οι αρχαίοι φιλόσοφοι είχαν κατανοήσει ότι το φως της Σελήνης δεν ήταν παρά η αντανάκλαση των ακτίνων του Ήλιου στην επιφάνειά της. Πολλοί είχαν αντιληφθεί από νωρίς ότι ο διαφορετικός φωτισμός των περιοχών της Σελήνης οφειλόταν στις ανωμαλίες του εδάφους της. Έτσι, μπόρεσαν να διαλευκάνουν αρκετά από τα μυστήρια της, όπως τον μηχανισμό των φάσεων της.

Για τη συμπλήρωση όλων των φάσεων της Σελήνης, χρειάζονται 29 ημέρες 12 ώρες, 44 λεπτά και 2,86 δευτερόλεπτα. Ο χρόνος αυτός ονομάζεται συνοδικός μήνας και είναι η χρονική περίοδος μεταξύ δύο διαδοχικών πανσελήνων ή δύο διαδοχικών φάσεων Νέας Σελήνης, από την οποία γεννήθηκε ο ημερολογιακός μήνας.

thetoc.gr

ΧΩΡΙΣ ΤΗ ΦΩΝΗ ΣΟΥ ΜΕΝΕΙ ΜΥΣΤΙΚΟ…

Καμπάνια για την πρόληψη και αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης από το «Χαµόγελο του Παιδιού» και την Π.Δ.Ε.

 Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 12/08/2021

Καμπάνια για την πρόληψη και αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών έχουν ξεκινήσει το «Χαμόγελο του Παιδιού» και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, καλώντας τον κόσμο να υπογράψει τις προτάσεις για την αποτελεσματική αντιμετώπιση και πρόληψη της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών, που βρίσκονται στην ιστοσελίδα «Μένει Μυστικό» και στον σύνδεσμο: https://meneimystiko.gr/petition/.

«Δεν θα αφήσεις ποτέ κανέναν να σε αγγίξει», είναι μια συμβουλή που συχνά δίνουν οι γονείς στα παιδιά. «Και αν με αγγίξει ο γιατρός είναι κακό;», «και αν με κάνει μπάνιο ο μπαμπάς επειδή η μαμά λείπει ταξίδι είναι κακό;» απαντάνε ή ρωτάνε ή σχολιάζουν τα παιδιά. Είναι σημαντικό να μιλήσουν οι γονείς στα παιδιά για την έννοια των διαφορετικών αγγιγμάτων. Ένα ασφαλές άγγιγμα είναι ένα άγγιγμα που το παιδί το αντιλαμβάνεται ως ζεστό, γεμάτο φροντίδα και ζεστασιά συνοδεύεται από την ανάγκη του παιδιού για φροντίδα. Όλοι οι άνθρωποι έχουμε ανάγκη από τέτοια αγγίγματα. Ένα μη ασφαλές άγγιγμα μπορεί να είναι ένα άγγιγμα που κάνει το παιδί να αισθάνεται άσχημα, που του προκαλεί πόνο ή που φαίνεται ότι αυτός / αυτή που αγγίζει αγνοεί τα συναισθήματα του παιδιού. Επίσης ένα μη ασφαλές άγγιγμα μπορεί να είναι ένα άγγιγμα όπου αυτός / αυτή που αγγίζει ζητάει από το παιδί να το κρατήσει μυστικό. Ένα άγγιγμα που μπερδεύει είναι ένα άγγιγμα που κάνει το παιδί να αισθάνεται άβολα, αμήχανα, σύγχυση, ή δεν είναι ακριβώς σίγουρο για το τι συμβαίνει. Επίσης η πρόθεση του ατόμου που αγγίζει είναι ασαφής ή δεν έχει εξηγηθεί στο παιδί.

Βασική όμως παράμετρος εδώ για τη φύση του αγγίγματος δεν είναι οι προθέσεις του ατόμου που αγγίζει αλλά το πώς το αντιλαμβάνεται το παιδί. Δηλαδή μπορεί το άτομο που αγγίζει να θέλει να περάσει μήνυμα φροντίδας αλλά το παιδί να το εκλάβει διαφορετικά. Εάν υποψιάζεστε ότι ένα παιδί υφίσταται σεξουαλική κακοποίηση, παρενόχληση επικοινωνήστε αμέσως με τις αρμόδιες αρχές ή καλέστε την Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056. Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση μπορείτε να καλέσετε στην «Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης Παιδιών και Εφήβων 116111» ώστε να συζητήσετε με έναν ψυχολόγο όλα αυτά που μπορεί να σας απασχολούν σε σχέση με το παιδί σας.

Οι προτάσεις είναι οι εξής:

  • 1. Να θεσμοθετηθεί η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία από την Α’βάθμια εκπαίδευση. Στόχος αφενός να ενημερώνονται τα παιδιά, με έγκυρο τρόπο, για τα σχετικά ζητήματα και αφετέρου να γνωρίζουν τα παιδιά τι πρέπει να αρνούνται, τι να υποψιάζονται και για τι να αναζητούν βοήθεια σε περίπτωση που νιώσουν απειλούμενα.
  • 2. Για την πρόσληψη επαγγελματιών σε όλους τους φορείς (δημόσιους και ιδιωτικούς), που έρχονται σε επαφή με παιδιά, θα πρέπει να απαιτείται η προσκόμιση 1) πιστοποιητικού ποινικού μητρώου, 2) πλήρους ψυχιατρικής αξιολόγησης εστιασμένη στην σεξουαλική συμπεριφορά και 3) πιστοποιητικού περί μη άσκησης δίωξης. Τα παραπάνω θα πρέπει να ανανεώνονται ανά διετία.
  • 3. Να εκπαιδευτούν οι εμπλεκόμενοι επαγγελματίες ώστε να μπορούν να διαχειρίζονται αποτελεσματικά κάθε περιστατικό (αστυνομικοί, εισαγγελείς, εκπαιδευτικοί, γιατροί, κοινωνικές υπηρεσίες)
  • 4. Να προστατεύονται νομικά οι επαγγελματίες (εκπαιδευτικοί και γιατροί) που, ως οφείλουν, καταγγέλλουν περιστατικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιού. Η άγνοια και ο φόβος αποτελούν τις βασικότερες αιτίες που ένα περιστατικό ουδέποτε καταγγέλλεται στις αρμόδιες αρχές από τους εκπαιδευτικούς και γιατρούς.
  • 5. Να προστεθεί στο άρθρο 23 στον υφιστάμενο Νόμο 3500/2006 η υποχρέωση του εκπαιδευτικού να καταγγείλει στις αρμόδιες αρχές περιστατικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιού καθώς και περιστατικό προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειάς του, όχι μόνο στα πλαίσια της ενδοοικογενειακής βίας.
  • 6. Να δημιουργηθούν, και στην Ελλάδα, Κέντρα στα οποία εξειδικευμένη επιστημονική ομάδα θα πλαισιώνει κάθε παιδί θύμα. Στα συγκεκριμένα Κέντρα το παιδί θύμα θα καταθέτει όλα όσα έχει υποστεί ενοποιημένα, μία και μόνη φορά, σε απόλυτα ασφαλές και φιλικό περιβάλλον σε εκπαιδευμένους συνεντευκτές. Στη διαδικασία αυτή θα συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι επαγγελματίες (εισαγγελία, αστυνομία, κοινωνικές υπηρεσίες, υπηρεσίες σωματικής και ψυχικής υγείας).
  • 7. Να υπάρχει αυστηρός περιορισμός των δυνατοτήτων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών να καλούν το παιδί – θύμα για περαιτέρω καταθέσεις-συνεντεύξεις ή μαρτυρίες πριν ή μετά αυτή την ενοποιημένη κατάθεσή του. Στόχος να περιοριστεί η δευτερογενής θυματοποίηση των παιδιών που αποκαλύπτουν και να μην αποθαρρύνονται τα «σιωπηλά», μέχρι σήμερα, θύματα στο να αποκαλύψουν και αυτά.
  • 8. Τήρηση Πρωτοκόλλου Διερεύνησης, Διάγνωσης και Διαχείρισης της σεξουαλικής Κακοποίησης των Παιδιών από τους εμπλεκόμενους επαγγελματίες.
  • 9. Να δημιουργηθεί Πρωτόκολλο που θα περιγράφει την συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων (εισαγγελία, αστυνομία, κοινωνικές υπηρεσίες, υπηρεσίες σωματικής και ψυχικής υγείας) για την διαχείριση κάθε περιστατικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιού.
  • 10. Να δημιουργηθούν εξειδικευμένα θεραπευτικά Κέντρα για τα παιδιά θύματα σεξουαλικής κακοποίησης.
  • 11. Να δημιουργηθούν δομές προστατευμένης φιλοξενίας παιδιών θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης.
  • 12. Να επιταχύνονται οι νομικές διαδικασίες και να μην ακολουθούν την συνήθη χρονική ροή. Στις υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών η διαδικασία αργεί εξουθενωτικά για τα παιδιά – θύματα με ολέθρια αποτελέσματα.
  • 13. Να είναι αυστηρότερες και παραδειγματικές οι ποινές όσων καταδικάζονται για σεξουαλικά εγκλήματα ενάντια στα παιδιά. Να εκτίουν το σύνολο της ποινής τους, χωρίς καμία ελάφρυνση και να παραμένουν καθ’ όλη τη διάρκεια εγκλεισμού τους σε σωφρονιστικά ιδρύματα υψίστης ασφαλείας. Τέλος, να τηρείται Μητρώο καταγραφής όσων έχουν καταδικαστεί για σεξουαλικά εγκλήματα ενάντια στα παιδιά.
  • 14. Να συσταθεί, και στην Ελλάδα, ένας ενιαίος φορέας για την καταγραφή των περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών και της φύσης αυτών.
  • 15. Να υπάρξει διασύνδεση των Εισαγγελιών πανελλαδικά προκειμένου στους φακέλους, που αφορούν σε υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, να έχουν πρόσβαση οι Εισαγγελείς. Αυτό θα συμβάλει στην καλύτερη γνώση και αντιμετώπιση κάθε περιστατικού.
#Χαμόγελο του Παιδιού, #Σεξουαλική κακοποίηση
aixmi-news.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki