Saturday 15 September 2007

Τα πιο θρεπτικά φρούτα και λαχανικά «της εποχής» - Οι super stars του φθινοπώρου

Τι να προτιμάμε φθινόπωρο - χειμώνα
Για τους μήνες που διανύουμε, η πρακτική αξία αυτού του ευρήματος είναι ότι θα βάλουμε στη ζωή μας είδη τα οποία είναι κατ' εξοχήν φθινοπωρινά και χειμερινά, όπως οι κολοκύθες οι οποίες είναι πλούσιες σε βήτα-καροτίνη - μία αντιοξειδωτική βιταμίνη που έχει ζωτική σημασία για την όραση και την διατήρηση ελαστικού του δέρματος στη διάρκεια του κρύου, και η οποία είναι απαραίτητη για γερό ανοσοποιητικό σύστημα και προστασία από τις λοιμώξεις.

Καλό είναι επίσης να εμπιστεύεστε τα μάτια σας για να διαλέξετε τα καλύτερα λαχανικά αυτή την περίοδο: όσο πιο βαθύ χρώμα έχουν, τόσο πιο πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες περιέχουν. Εάν θέλετε να βρείτε λαχανικά πλούσια σε βήτα-καροτίνη, αναζητήστε όσα έχουν την πιο έντονα πορτοκαλί σάρκα (κολοκύθες, γλυκοπατάτες, καρότα) ή τα πιο σκουροπράσινα φύλλα (σπανάκι, κράμβη). 

Τα σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά περιέχουν επίσης λουτεϊνη και ζεαξανθίνη, δύο θρεπτικά συστατικά που μπορεί να συμβάλλουν στην πρόληψη της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, μίας ασθένειας των ματιών που σχετίζεται με την ηλικία.
Τέλος, δεν πρέπει να αμελείτε τους άλλους «σούπερ σταρ» του φθινοπώρου και του χειμώνα, όπως τα μήλα, τα πορτοκάλια αλλά και ορισμένα είδη μανιταριών και ξηρών καρπών, που έχουν πολλά να προσφέρουν στην υγεία.

Οι σούπερ σταρ
  • Αμύγδαλα. Είναι πλούσια σε ασβέστιο και φώσφορο. Περιέχουν επίσης ολεϊκό οξύ, το οποίο ελαττώνει τη χοληστερόλη και μαζί τον κίνδυνο αναπτύξεως στεφανιαίας νόσου.
  • Μήλα. Περιέχουν μαλικό οξύ, το οποίο αποτελεί έναν από τους καταλύτες για την μετατροπή των σακχάρων και των λιπών σε ενέργεια, ώστε να μην συσσωρεύονται στο σώμα. Τα μήλα έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες, ενώ περιέχουν και πεκτίνη, η οποία ελαττώνει τη χοληστερόλη και συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.
  • Κολοκύθα. Περιέχει μεγάλες ποσότητες βήτα-καροτίνης, η οποία διατηρεί υγιή την όραση και ελαστικό το δέρμα, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύει από τις λοιμώξεις.
  • Καρότα. Κάνουν καλό στην όραση, χάρη στη βιταμίνη Α που περιέχουν. Για μέγιστα αποτελέσματα, καλό είναι να καταναλώνονται ωμά ή μισομαγειρεμένα.
  • Κάστανα. Είναι πλούσια σε κάλιο, σίδηρο και βιταμίνη Ε. Πιστεύεται ότι συμβάλλουν στην επούλωση των βλαβών στις αρτηρίες.
  • Φουντούκια. Περιέχουν ψευδάργυρο, που πιστεύεται ότι κάνει καλό στη λίμπιντο, καθώς και βιταμίνη Ε η οποία είναι απαραίτητη για γερή καρδιά και έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
  • Αχλάδια. Περιέχουν μαγνήσιο, φώσφορο και ψευδάργυρο. Συμβάλλουν στην αποβολή του ουρικού οξέος από τον οργανισμό, γι' αυτό και ωφελούν τις αρθρώσεις.
  • Μανιτάρια πορτσίνι (λέγονται και βασιλομανίταρα ή καλογεράκια). Ο συνδυασμός τους με ελαιόλαδο και μυρωδικά, όπως το θυμάρι και το δεντρολίβανο, αποτελεί μια ιταλική «πανάκεια» που θεωρείται πολύτιμη για ευλύγιστες αρθρώσεις.
  • Ξερά δαμάσκηνα. Περιέχουν τέλεια αναλογία σακχάρων και θρεπτικών συστατικών, καθώς και σορβιτόλη (μία φυσική «ασπιρίνη») και άφθονες φυτικές ίνες που συμβάλλουν στην διατήρηση της υγείας του πεπτικού συστήματος.
  • Γλυκοπατάτες. Περιέχουν ωφέλιμα σάκχαρα και σύνθετους υδατάνθρακες, καθώς και άφθονη βήτα-καροτίνη.
Δημοσίευση: 13-9-2009
Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα
περισσότερα στην πηγή

Είναι τρελοί αυτοί οι... γονείς - Τα πάντα για το παιδί

ΛΟΝΔΙΝΟ. Ακροβατώντας πάνω σε ένα τεντωμένο σκοινί, μεταξύ ακραίων συμπεριφορών οι γονείς της μεσαίας τάξης στη Βρετανία καταφεύγουν σε όλο και πιο παράλογα μέτρα για χάρη των παιδιών τους!
Το θέμα έρχεται στην επικαιρότητα μέσα από το βιβλίο των Μεγκ Σόντερς και Άννι Άσγουορθ «Η τρέλα των σύγχρονων οικογενειών», στο οποίο οι συγγραφείς κάνουν λόγο για γονείς μορφωμένους στην πλειονότητά τους, αποφασισμένους ταυτόχρονα να ξεχωρίσουν σε κάθε τομέα και οι οποίοι δεν διστάζουν να υιοθετήσουν γελοίες συμπεριφορές για το καλό, όπως πιστεύουν, των βλασταριών τους.

Τα πάντα για το παιδί...
Ανάμεσα στα παραδείγματα που βρίθουν στο βιβλίο, είναι η περίπτωση μητέρων που κάνουν πρόβες στο σπίτι για τη σχολική εκδήλωση των παιδιών τους, γονείς γενικότερα που τρέχουν πίσω από το σχολικό λεωφορείο ακολουθώντας το μέχρι τη Γαλλία, μήπως και κάτι κακό συμβεί στα παιδιά τους, παίζουν ξένους ραδιοφωνικούς σταθμούς στα υπνοδωμάτια των παιδιών τους την ώρα που αυτά κοιμούνται για να τα διευκολύνουν στην εκμάθηση ξένων γλωσσών ή τους γράφουν τις εργασίες, κάνοντας αυθεντικά λάθη για να φανούν αληθινές.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση πατέρα ο οποίος ομολογεί ότι πέρασε ολόκληρες νύχτες σβήνοντας και γράφοντας το ωρολόγιο πρόγραμμα της κόρης του, προσπαθώντας να μιμηθεί το γραφικό της χαρακτήρα.
Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου οι γονείς της μεσαίας τάξης είναι εξίσου αποφασισμένοι να κάνουν τα πάντα, προκειμένου να δώσουν στα παιδιά τους μια αφετηρία που θα τα οδηγήσει σε καλύτερους βαθμούς, καλύτερα κολέγια, καλύτερο μέλλον.
Οι συγγραφείς σκιτσάρουν με ελαφρότητα συγκεκριμένους, ανησυχητικά αναγνωρίσιμους, τύπους γονέων και γενικώς επιθυμούν να ενθαρρύνουν τους γονείς να κάνουν ένα βήμα πίσω και να γελάσουν με την ίδια τους τη συμπεριφορά.
Περιγράφουν τη «μαμά-ελικόπτερο» που δεν αφήνει ποτέ τα παιδιά της να χαθούν από το οπτικό της πεδίο, τον «συναισθηματικό μπαμπά» που κολλάει δίπλα στο γιο του, ακόμη κι όταν παίζει στο μίνι-ράγκμπι, ενώ η οίκο-μαμά ταΐζει τα παιδιά με βιοδυναμικές τροφές και οργανικά μανιτάρια.

Μεταξύ αγωνίας και ενοχής
Οι συγγραφείς θεωρούν ότι οι Βρετανοί γονείς ζουν σε καθεστώς μόνιμης αγωνίας και ενοχής μήπως και κάνουν κάτι λάθος, καθεστώς το οποίο τροφοδοτείται από ένα συνεχές ρεύμα κριτικής και μια βροχή συμβουλών.
Καθοριστικός θεωρείται ο ρόλος που έπαιξε πρόσφατη εκστρατεία του βρετανικού Τύπου, με την οποία επικρίνονταν οι γονείς που είναι τόσο πιεστικοί παραπέμποντας και σε αντίστοιχη έρευνα στις ΗΠΑ από την οποία προέκυψε πως τα παιδιά που παρακολουθούν εκτός σχολείου, μουσική, γλώσσες και αθλητικά αποδίδουν καλύτερα και έχουν υγιέστερες σχέσεις με τους γονείς τους από ό,τι οι υπόλοιποι συνομήλικοί τους.

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki