Saturday, 8 January 2011

Κοινωνικό δημοτικό φροντιστήριο από το Δήμο Μαραθώνα

Σάρκα και οστά λαμβάνει πλέον το πρόγραμμα Κοινωνικού Δημοτικού Φροντιστηρίου που προσφέρει ο Δήμος Μαραθώνος αποκλειστικά σε μαθητές ευπαθών οικονομικά ομάδων και των τριών τάξεων του Λυκείου.
18 καθηγητές προσφέρουν αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους
Τα μαθήματα της ενισχυτικής διδασκαλίας που ξεκίνησαν στα μέσα του περασμένου Οκτωβρίου, παρακολουθούν ήδη 28 μαθητές Λυκείου.

Το σπουδαίας κοινωνικά σημασίας εγχείρημα, που αποτελεί μια πανελλήνια πρωτοπορία του Δήμου Μαραθώνος, στηρίζεται κατά βάση στην εθελοντική παρουσία 18 καθηγητών διαφόρων ειδικοτήτων θεωρητικής, τεχνολογικής και θετικής κατεύθυνσης που προσφέρουν αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους σε μαθητές που αδυνατούν να φοιτήσουν στα ιδιωτικά φροντιστήρια.
Αξιοσημείωτο είναι ότι στο πρόγραμμα συμμετέχουν και τρεις καθηγήτριες που δεν διαμένουν στην περιοχή και είναι υποχρεωμένες να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις για να ανταποκριθούν στην αξιέπαινη αυτή αποστολή τους.
Πέραν του εκπαιδευτικού προσωπικού, υπάρχει και η αναγκαία γραμματειακή υποστήριξη από δύο νηπιαγωγούς, ένα κοινωνιολόγο και μία ιδιωτική υπάλληλο που προσφέρουν αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους.
Το πρόγραμμα σε πρώτη φάση υλοποιείται πιλοτικά, στη Δημοτική Κοινότητα Νέας Μάκρης και τα μαθήματα πραγματοποιούνται σε ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες του Λαογραφικού Μουσείου. Ανάλογα με τον αριθμό των μαθητών που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον και θα πληρούν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις, το πρόγραμμα προβλέπεται να επεκταθεί και στις άλλες Κοινότητες του Δήμου.
Ο Δήμαρχος κ. Ιορδάνης Λουίζος εκφράζοντας τις ευχαριστίες του προς τους συμμετέχοντες στο Κοινωνικό Δημοτικό Φροντιστήριο, δήλωσε μεταξύ των άλλων: «Από τα βάθη της ψυχής μου θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους συνέπραξαν και συμπράττουν στην υλοποίηση αυτού του προγράμματος. Η ανιδιοτελής αυτή, ιδιαίτερα συγκινητική, συμμετοχή τόσο μεγάλου αριθμού εκπαιδευτικών και μη, στη νεφελώδη αυτή περίοδο που διανύουμε, αποτελεί ένα φωτεινό παράδειγμα αλληλεγγύης, ανθρωπιάς και ευαισθησίας και ένα παρήγορο σημάδι για ανάλογες άλλες ενέργειες.»
Ο εμπνευστής και υπεύθυνος του Κοινωνικού Δημοτικού Φροντιστηρίου κ. Πασχάλης Πούλος, Καθηγητής Φιλόλογος και Σύμβουλος της Δημοτικής Κοινότητας Νέας Μάκρης δήλωσε σχετικά: «Είμαι πολύ συγκινημένος και ικανοποιημένος που αυτή η προσπάθειά μας τελικά υλοποιείται. Η αξιέπαινη αυτή κοινωνική προσφορά συναδέλφων, ξεπέρασε και τις πλέον αισιόδοξες προσδοκίες μας και διέψευσε τις όποιες αμφιβολίες και επιφυλάξεις είχαμε αρχικά για το εγχείρημά μας αυτό. Στη δύσκολή αυτή περίοδο που διανύουμε συνειδητοποίησα ότι έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε πολλά μόνοι μας και όλοι μαζί, αρκεί να το πιστεύουμε και να το θέλουμε αληθινά. Με μικρή προσπάθεια και με καλοπροαίρετη διάθεση μπορούμε να ανακουφίσουμε πολλούς συνανθρώπους μας που πραγματικά έχουν ανάγκη της βοήθειάς μας.»
  • Δωρεάν δημοτικό φροντιστήριο στα Σφακιά από το νέο έτος
  • Βόλος | Ξεκίνησαν τα δωρεάν φροντιστήρια για μαθητές με οικονομικά προβλήματα
  • Δήμος Παλλήνης | Δωρεάν φροντιστήριο και μαθήματα ξένων γλωσσών σε μαθητές απόρων οικογενειών
  • Χίος | Δωρεάν φροντιστήριο από εθελοντές καθηγητές
kala-nea

Άλλο ένα παιδί μόλις πέθανε από την πείνα....

ΑΣ ΜΗΝ ΑΔΙΑΦΟΡΟΥΜΕ 
ΑΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΤΙ 
ΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ 
ΝΑ ΛΕΓΟΜΑΣΤΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ


10 εκατομμύρια παιδιά πεθαίνουν κάθε χρόνο από την πείνα (Κάθε 3 δευτερόλεπτα πεθαίνει ένα παιδί από την πείνα)
Άλλο ένα παιδί μόλις πέθανε από την πείνα
Για να καταλάβουμε την απόκλιση αλλά και τη δραματική αύξηση των πνιγμών, αρκεί να δούμε πόσοι χάθηκαν στα νερά των ελληνικών νησιών: το 2005 ξεβράστηκαν 10 νεκροί και 16 ήταν αγνοούμενοι, το 2006 βρέθηκαν 9 νεκροί και αγνοούνταν 10, ενώ το πρώτο εννεάμηνο φέτος ανασύρθηκαν 44 νεκροί και 54 είναι αγνοούμενοι. 

Άλλο ένα παιδί μόλις πέθανε από την πείνα
Ποια είναι η κόκκινη γραμμή που συνδέει αυτούς τους νεκρούς στην απελπισμένη προσπάθειά τους για μια καλύτερη ζωή, με τα 18 εκατομμύρια που αφανίζει κάθε χρόνο η πείνα;
 
Άλλο ένα παιδί μόλις πέθανε από την πείνα
Η καταγωγή τους, αφού προέρχονται από τις αναπτυσσόμενες χώρες, μα κυρίως η φτώχεια. Αυτή που σκοτώνει κάθε τρία δευτερόλεπτα που περνούν ένα παιδί. Υπολογίστε πόσα παιδιά έχουν πεθάνει από την πείνα και τις αρρώστιες που αυτή συνεπάγεται μέχρι να διαβάσετε τούτες τις γραμμές. Σοκαριστικό; 

Άλλο ένα παιδί μόλις πέθανε από την πείνα
Υπάρχει άραγε μεγαλύτερη τρομοκρατία από την απόλυτη ένδεια, το γεγονός ότι απόψε θα κοιμηθούν νηστικοί 854 εκατομμύρια άνθρωποι, από αυτήν την πραγματικότητα που σκοτώνει ετησίως 10 εκατομμύρια παιδιά; Υπάρχει άραγε πιο επείγον θέμα κοινωνικής δικαιοσύνης αυτή τη στιγμή στον πλανήτη από το να σωθούν οι ζωές αυτών των παράπλευρων θυμάτων ενός ακήρυχτου πολέμου; 

Άλλο ένα παιδί μόλις πέθανε από την πείνα
Και όμως λύσεις υπάρχουν, αρκεί να απαιτήσουμε την εφαρμογή τους: αν θέλουμε να μειωθεί ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν με λιγότερο από 1 δολάριο την ημέρα έως το 2015, πρέπει να διαγραφούν όλα τα χρέη των φτωχότερων χωρών, καθώς με τα υπέρογκα ποσά που οι αναπτυσσόμενες χώρες πληρώνουν για την εξυπηρέτηση των δανείων στερούνται αναγκαίων πόρων για να επενδύσουν στη βελτίωση της εκπαίδευσης, της υγείας και της ανάπτυξης. 

Άλλο ένα παιδί μόλις πέθανε από την πείνα
Από τα 10 εκατομμύρια παιδιά που πεθαίνουν κάθε χρόνο από την πείνα, τα 7 εκατομμύρια πεθαίνουν ως αποτέλεσμα της κρίσης που προκαλεί το χρέος. Την ίδια στιγμή το παγκόσμιο εμπόριο κλέβει από τις φτωχές χώρες 1,3 δισ. δολάρια την ημέρα, 14 φορές το ποσό που λαμβάνουν σε βοήθεια.
   
Άλλο ένα παιδί μόλις πέθανε από την πείνα
- Ποιοι είναι οι λόγοι για την παγκόσμια φτώχεια ;
*Σύμφωνα με τη φιλόσοφο (Ernst Freund Distinguished Service Professor of Law and Ethics, Πανεπιστήμιο του Σικάγο) Μάρθα Νούσμπαουμ, με πεδίο ερευνητικής δουλειάς την Ινδία, η οποία αναδεικνύει στη συζήτησή μας τη γυναικεία διάσταση της φτώχειας: «Ορισμένοι λόγοι έχουν να κάνουν με την εσωτερική κατάσταση σε συγκεκριμένες χώρες: ανισότητα στις ευκαιρίες μεταξύ αστικών και αγροτικών περιοχών, μεταξύ των κυρίαρχων και των περιθωριοποιημένων ομάδων και κυρίως μεταξύ ανδρών και γυναικών. Αν και πολλά από τα στοιχεία για τη φτώχεια εστιάζουν στα νοικοκυριά, αν δούμε βαθύτερα βρίσκουμε ότι οι γυναίκες είναι δυσανάλογα φτωχές, άρρωστες και αμόρφωτες στα περισσότερα μέρη του κόσμου».
 
Άλλο ένα παιδί μόλις πέθανε από την πείνα
-Τι προκαλεί τέτοιες ανισότητες;
«Πολλές πηγάζουν από μακροχρόνιες παραδόσεις διακρίσεων, αλλά αυτές οι παραδόσεις μπορούν να αλλάξουν και μία κατάλληλη πολιτική και νομική παιδεία μπορούν να κάνουν τεράστια διαφορά, όπως διαπιστώνει κανείς συγκρίνοντας την Ινδία με το Πακιστάν, εξήντα χρόνια μετά την Ανεξαρτησία.

Άλλο ένα παιδί μόλις πέθανε από την πείνα
Η Ινδία έχει μεγάλη φτώχεια αλλά το πρόβλημα το διευθετεί επιδέξια η κυβέρνηση και υπάρχουν ευκαιρίες για τους φτωχούς ανθρώπους να επηρεάσουν την κατεύθυνση της κυβέρνησης. Στο Πακιστάν η αδιαφορία της ελίτ για τους φτωχούς και η εκτεταμένη διαφθορά δυσχεραίνουν την εξάλειψη του προβλήματος. 

Άλλο ένα παιδί μόλις πέθανε από την πείνα
Η φτώχεια μπορεί να βελτιωθεί, σε μερικές περιπτώσεις, από την παγκόσμια αγορά, η οποία δημιουργεί νέες ευκαιρίες για χώρες όπως η Ινδία. Από την άλλη όμως η παγκοσμιοποίηση αποβαίνει ιδιαίτερα σκληρή για τους φτωχούς αγρότες και κάθε καλή πολιτική διάρθρωση οφείλει να παίρνει ειδικά μέτρα για να διασφαλίζει ότι δεν τους προσπερνά στη βιασύνη για κέρδη». 

Άλλο ένα παιδί μόλις πέθανε από την πείνα
-Πόσο πολιτική είναι η φτώχεια;
«Σε μεγάλο βαθμό είναι πολιτική, γιατί όλα τα κράτη θα μπορούσαν να πετύχουν ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης για τους πολίτες τους, αν τους το επέτρεπαν και οι ευκαιρίες διανέμονταν εξίσου και επαρκώς. Ωστόσο, σε μερικές περιπτώσεις η παγκόσμια οικονομική τάξη δημιουργεί μεγάλες δυσκολίες σε συγκεκριμένα κράτη να προστατέψουν τους πολίτες τους -κυρίως τους φτωχούς αγρότες- από την ένδεια.

Άλλο ένα παιδί μόλις πέθανε από την πείνα  
Το πρόβλημα της γυναικείας φτώχειας είναι σίγουρα πολιτικό, αλλά είναι επίσης και προ-πολιτικό, με την έννοια ότι ο αντρικός έλεγχος πάνω στις ευκαιρίες των γυναικών είναι μια επίμονη πραγματικότητα στην ανθρώπινη ιστορία και διαπερνά τις σύγχρονες πολιτικές δομές». 

Άλλο ένα παιδί μόλις πέθανε από την πείνα

ΑΣ ΜΗΝ ΑΔΙΑΦΟΡΟΥΜΕ  ΑΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΤΙ  ΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ
ΝΑ ΛΕΓΟΜΑΣΤΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ

Γουατεμάλα: Πάνω από 2.000 παιδιά πέθαναν από πείνα το 2010
More than 2,000 Guatemalan kids died of hunger last year

Πάνω από 2.000 παιδιά ως 5 ετών νεκρά από πείνα στη χώρα 
από τον Ιανουάριο ως τον Οκτώβριο του 2010 

More than 2,000 Guatemalan kids died of hunger last year

Πάνω από 2.000 παιδιά από μηνών έως πέντε ετών πέθαναν από πείνα από τον Ιανουάριο ως τον Οκτώβριο του 2010 στη Γουατεμάλα, σύμφωνα με την προκαταρκτική έκθεση του επιτρόπου για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα, ανέφερε χθες Παρασκευή ο εγχώριος Τύπος.
«Είναι πολύ ανησυχητικό ότι η πείνα προκαλεί διπλάσιους θανάτους από τη βία των συμμοριών• είναι ένας αριθμός επονείδιστος και φρικιαστικός• εκτιμάται ότι δεκάδες χιλιάδες παιδιά διατρέχουν κίνδυνο και οι προσπάθειες να σωθούν δεν είναι επαρκείς», δήλωσε ο Σέρχιο Μοράλες.
Σύμφωνα με την έκθεσή του, η μεγάλη πλειοψηφία των 2.006 παιδιών που εξέπνευσαν από υποσιτισμό ζούσε στην ημιάγονη περιοχή στην ανατολική Γουατεμάλα.

Fight Hunger in Guatemala

 
Τουλάχιστον το 50% των παιδιών έως και πέντε ετών πάσχουν από χρόνιο υποσιτισμό στη Γουατεμάλα, σύμφωνα με εκτιμήσεις οργανώσεων των Ηνωμένων Έθνών. 
Η αναλογία είναι η υψηλότερη στη Λατινική Αμερική και μια από τις πιο υψηλές στον κόσμο.
Η συντριπτική πλειοψηφία των 13 εκατ. κατοίκων της χώρας ζουν υπό συνθήκες φτώχειας και ακραίας φτώχειας.

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki