Thursday 26 February 2009

Κιβωτός του Κόσμου - Αντώνιος Παπανικολάου

"Κάθισα να ακούσω τα παιδιά, 
τα αποδέχτηκα έτσι ακριβώς όπως είναι. 
Όταν κάποιος είναι τόσο απελπισμένος, 
όπως αυτά, τι να του πεις; 
Ότι ο Χριστός σώζει; 
Τα ακούει βερεσέ."

Γεννήθηκε στη Χίο, ζει στον Κολωνό. Από το 1998, με την Κιβωτό του Κόσμου βοηθάει παιδιά, πρόσφυγες και μετανάστες. Πρόσφατα βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών.
.
Υπάρχουν άνθρωποι που αναρωτιούνται τι δουλειά έχουν ο παπάς, η εκκλησία με τους μουσουλμάνους ή με τους ξένους. Είχαμε συνηθίσει την εκκλησία να είναι Έλληνες, ορθόδοξοι, όμως δεν είναι σωστό αυτό. Εμείς ανοίξαμε τις πόρτες σε όλους. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν το καταλαβαίνουν και μας απειλούν. Σ' αυτούς δεν κρατάμε κακία, τους μιλάμε και ας μη μας καταλαβαίνουν. Απλά λέω ότι αν δεν προσέξουμε όλο αυτόν τον κόσμο που είναι σε απελπισία, που είναι περιθωριοποιημένος, αύριο μεθαύριο θα τον βρούμε στην πόρτα μας.
.
Το πιο μεγάλο μου όφελος από την ασχολία μου με την Κιβωτό; Πολύ αγάπη. Αν κάποιος το αφουγκραστεί, θα δει ότι είναι μία εκκωφαντικά σιωπηλή αγάπη. Τη νιώθεις, τη βιώνεις. Αισθάνομαι πατέρας πάρα πολλών παιδιών που έχουν μεγαλώσει, που έχουν φύγει και επιστρέφουν να μου πουν «σε αισθάνομαι δικό μου άνθρωπο, από σένα έμαθα να ζω σωστά». Αυτό το κέρδος δεν μπορεί να να εκτιμηθεί.
.
Η λέξη «Θεός» σημαίνει αγάπη χωρίς μέτρο. Σημαίνει τη θυσιαστική αγάπη, σημαίνει πράξη και όχι λόγια. Θεός είναι η πράξη όλων αυτών που πιστεύουμε. Είναι τόσο κοντά μας που μπορούμε να απλώσουμε το χέρι μας και να τον πιάσουμε. Ποιος πάει σήμερα να επισκεφτεί έναν φυλακισμένο; Να του δώσουμε κουράγιο, να του δώσουμε ελπίδα - αυτό είναι ο Θεός. Στο πρόσωπο του άλλου μπορούμε να αντικρίσουμε το Θεό μας και ο δρόμος προς το Θεό είναι ο άνθρωπος. Η μεγαλύτερη καμπάνια υπέρ της πίστης και του Θεού είναι το να προσπαθείς εσύ να μου αποδείξεις ότι δεν υπάρχει που σημαίνει ότι διαμαρτύρεται ο εαυτός σου μέσα σου για χίλια δύο πράγματα...
«Νοιαστείτε για τον άνθρωπο που βρίσκεται δίπλα σας. Φροντίστε το γείτονά σας που έχει ανάγκη. Πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα αν ο καθένας προσπαθούσε έστω και λίγο να βοηθήσει το διπλανό του;». 

Κιβωτός του κόσμου
Τηλ: 210 5141935 – 210 9623114
Fax: 210 5141935
Πύλου 73-75,
Κολωνός
Email: marinalak@mail.gr

«Τα παιδιά του Δρόμου»

 Υπάρχει μία λύση για να μην πετάμε τίποτα 
από τα ρουχαλάκια και παιχνίδια που δεν
χρησιμοποιούν πια τα παιδιά μας 
και που είναι φυσικά σε καλή κατάσταση.
 
«Τα παιδιά του Δρόμου»
είναι ένα σπίτι που φιλοξενεί και «υποστηρίζει» φτωχά παιδιά και οικογένειες απ' όλο τον κόσμο που «δεν έχουν στον ήλιο μοίρα». Αφορά παιδιά που είτε είναι ορφανά, είτε οι οικογένειές τους είναι πολύ φτωχές. Δέχονται σε καλή κατάσταση (ρούχα, κυρίως, και παιχνίδια) για ηλικίες που αφορούν παιδάκια του Δημοτικού, ακόμη και βρέφη. Γι' αυτό το λόγο, εάν θέλετε, μπορείτε να συμβάλλετε κι εσείς βοηθώντας αυτά τα παιδάκια δίνοντάς τους λίγη χαρά.


«Τα παιδιά του δρόμου»
βρίσκονται στη διεύθυνση
Αρίστωνος 6-8 και γωνία
Κωνσταντινουπόλεως 165
Μεταξουργείο, Κολωνός

 
Υπεύθυνη Κοινωνική Λειτουργός :
κ
α Μυρτώ Λαιμού
Τηλέφωνο : 210.5239.402 και 210.5221.149
Ώρες : 11.00 - 18.00 καθημερινά
Το έστειλε ο Σπύρος 
 
Το χαμομηλάκι επικοινώνησε τηλεφωνικά με την κ. Μυρτώ, η οποία μας επισήμανε ότι, στο χώρο τους καθημερινά φροντίζουν τα παιδάκια στη μελέτη τους και ότι έχουν ανάγκη,εκτός από ρουχαλάκια,και από γραφική ύλη.
Καλό θα ήταν να επικοινωνήσετε τηλεφωνικά για να ενημερώσετε πριν στείλετε κάτι, επειδή δε διαθέτουν μεγάλους αποθηκευτικούς χώρους.


Η Φωτεινή και το νερό της Ζωής

«Πνεῦμα ὁ Θεός, καὶ τοὺς προσκυνοῦντας αὐτὸν 
ἐν πνεύματι καὶ ἀληθείᾳ δεῖ προσκυνεῖν.»


Η ΑΓΙΑ ΦΩΤΕΙΝΗ Η ΣΑΜΑΡΕlΤΙΣ
Αγιογραφία του κυρ-Μανουήλ Πανσέληνου
Πρωτάτο του Αγίου Όρους, Καρυές

Σε μια πόλη της Σαμάρειας που τη λέγανε Σιχάρ, δίπλα στο πηγάδι που είχε ανοίξει ο Ιακώβ, κάθισε ο Χριστός μας, κουρασμένος από την οδοιπορία, να ξαποστάσει. 
Ήταν μόνος, επειδή είχαν πάει στην πόλη οι μαθητές για να αγοράσουν τρόφιμα.
Μεσημέρι ήταν και η ζέστη ανυπόφορη.
Σε λίγο φτάνει στο πηγάδι μια γυναίκα από την πόλη με τη στάμνα της στο χέρι για να βγάλει νερό.
Δεν του έδωσε καμιά σημασία και γιατί ήταν ξένος, αλλά κυρίως επειδή από τη φορεσιά του ήταν φανερό πως ήταν από την Ιουδαία και οι Σαμαρείτες είχαν μεγάλη έχθρα με τους Ιουδαίους και ποτέ δεν τους μιλούσαν όταν τυχαία τους συναντούσαν.
Έβγαλε η γυναίκα το σταμνί από το πηγάδι, γεμάτο δροσερό νερό και τότε...
Δώσε μου να πιω, της είπε ο Χριστός μας.
κατάπληκτη η γυναίκα τον ρωτάει:
Εσύ, ένας Ιουδαίος, ζητάς από μένα να σου δώσω νερό να πιεις;
Αν ήξερες, της απαντά, πόσα ο Θεός δίνει δωρεάν στους ανθρώπους, και ποιος είναι αυτός που σου μιλάει, τότε εσύ θα ζήταγες από μένα το νερό που δίνει Ζωή.
Η γυναίκα δεν κατάλαβε, και άρχισε να του λέει για τον Ιακώβ και το πηγάδι του και ότι οι Σαμαρείτες είναι οι κληρονόμοι του πηγαδιού και άλλα τέτοια.
Ο Χριστός μας τότε άρχισε να της εξηγεί για το νερό της Ζωής που όποιος το πίνει δε διψάει ποτέ, γιατί μέσα του γίνεται πηγή που δε στερεύει αλλά αναβλύζει συνέχεια προς τα πάνω και αιώνια ζωή δίνει. 
Και αυτή πάλι δεν κατάλαβε και του είπε να της δώσει να πιει από αυτό το νερό για μη διψάει συνέχεια και κάνει τόσο δρόμο και τόσο κόπο νά ρχεται στο πηγάδι μέσα στη ζέστη.
Και τότε άρχισε πολλά να της λέει για τη ζωή της και αυτή τον πέρασε για προφήτη και του ζήτησε να της πει πού πρέπει να λατρεύουν το Θεό. Στο βουνό Γαριζείν, όπως λένε οι Σαμαρείτες ή στα Ιεροσόλυμα όπως λένε οι Ιουδαίοι.
Και Εκείνος, ανάμεσα σε άλλα, της απάντησε:
Πνεύμα είναι ο Θεός και όσοι τον προσκυνούν, με το πνεύμα τους πρέπει να τον λατρεύουν και με καρδιά και μυαλό καθαρά και μέσα στην αλήθεια.
Και είπαν και άλλα πολλά, και η γυναίκα εκείνη τη μέρα της Πεντηκοστής βαφτίστηκε και πήρε το όνομα Φωτεινή και μαζί της βαπτίστηκαν και οι δύο γιοί της, Βίκτωρας και Ιωσήν, καθώς και οι πέντε αδερφές της, Ανατολή, Φωτώ, Φωτίς, Παρασκευή και Κυριακή. 
Με την συνοδεία των γιων της και των αδερφών της κήρυξε τον λόγο του Χριστού στην Συρία, στην Φοινίκη, στην Παλαιστίνη, στην Αίγυπτο, στην Καρχηδόνα και τελικά στη Ρώμη. Η μεγάλη της αυτή αποστολική δράση είναι ο λόγος για τον οποίο η εκκλησία μας την ονομάζει Ισαπόστολο.
Και όταν έφτασε και στη Ρώμη ο Νέρωνας όλους τους βασάνισε φριχτά, και μέσα στη φυλακή η Φωτεινή έφυγε και πήγε να βρει την αληθινή πηγή της Ζωής
Και σήμερα, που ο Φλεβάρης έχει 26, γιορτάζουμε τη μνήμη της και μαζί τη μνήμη των παιδιών και των πέντε αδερφών της.

hamomilaki
πηγή: Κατά Ιωάννην, κεφ.4, 4-28

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki