Sunday, 22 July 2018

Φουσκωτά παιχνίδια θαλάσσης: τι πρέπει να προσέχετε

Οι καλοκαιρινές διακοπές είναι ήδη εδώ, οι οικογενειακές εξορμήσεις στην παραλία είναι πλέον καθημερινές και τα παιδιά δεν θα μπορούσαν να είναι πιο χαρούμενα που μπορούν να τσαλαβουτούν στο νερό και να παίζουν τα αγαπημένα τους θαλάσσια παιχνίδια
Είσαι σίγουρη, όμως, πως όλα αυτά τα water games είναι πάντα ασφαλή; 
Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης εξηγεί ποιοι κίνδυνοι “κρύβονται” στα φουσκωτά παιχνίδια θαλάσσης και πώς θα προστατεύσεις τα παιδιά σου:
Το καλοκαίρι ένα από τα πιο αγαπημένα παιχνίδια των παιδιών είναι τα φουσκωτά κάστρα, οι φουσκωτές τσουλήθρες, τα τραμπολίνο και άλλες παρόμοιας λογικής πλωτές κατασκευές. Μάλιστα, στις πολυσύχναστες παραλίες αποτελούν κεντρικό πόλο έλξης για τα παιδιά και λογικά οι γονείς τους τα θεωρούν αρκετά αθώα, αφού είναι φουσκωτά και θυμίζουν σωσίβια.
Και όμως, ακόμη και σε αυτά τα φαινομενικά αθώα παιχνίδια καραδοκούν κίνδυνοι, αν τα παιδιά παίζουν ανεξέλεγκτα και χωρίς την επίβλεψη των ενηλίκων που τα συνοδεύουν.

Ας δούμε, λοιπόν, τι θα μπορούσε να συμβεί:

Τραυματισμοί: Παρ’ όλο που τα φουσκωτά είναι πολύ μαλακά και απορροφούν τους κραδασμούς, μπορεί να προκύψουν πολλές μορφές τραυματισμών, όπως:
  • πρηξίματα και μελανιάσματα του δέρματος
  • διαστρέμματα και ρήξεις μυών και τενόντων σε διάφορα σημεία
  • ραγίσματα, αλλά και κατάγματα μεγάλων και μικρών οστών των χεριών, των ποδιών και του κρανίου
  • γδαρσίματα και κοκκινίσματα λόγω της τριβής του δέρματος πάνω στο πλαστικό υλικό
  • αλλεργίες λόγω της σύνθεσης των πλαστικών που εμφανίζονται με κοκκινίλες, φουσκάλες ή φαγούρα
Πώς μπορούν να συμβούν οι τραυματισμοί:
  • Τα παιδιά, ως συνήθως, παίζουν με ορμή και δεν σκέφτονται ότι μπορεί να συγκρουστούν. Όταν, λοιπόν, σε ένα παιχνίδι παίζουν πολλά παιδιά ταυτόχρονα και το ένα είναι κοντά στο άλλο, είναι πολύ εύκολο να συγκρουστούν μεταξύ τους.
  • Καθώς χοροπηδάνε, μπορεί να πέσουν έξω από το όριο του ύψους του παιχνιδιού ή του τραμπολίνου, καθώς τα φουσκωτά πολλαπλασιάζουν την ορμή της εκτόξευσης.
  • Αν κάνουν ψηλά άλματα, τότε πέφτοντας μπορεί να τραυματίσουν την σπονδυλική στήλη ή και τον αυχένα
Πώς να προστατέψετε το παιδί σας:
  • Αν νομίζετε ότι ο αριθμός των παιδιών που παίζουν σε ένα φουσκωτό ή στο τραμπολίνο είναι μεγάλος, τότε ρωτήστε τον υπεύθυνο για τον επιτρεπόμενο αριθμό παιδιών που επιτρέπεται για το συγκεκριμένο παιχνίδι και ζητήστε να κάνει μείωση.
  • Σε περίπτωση που δεν ικανοποιείται η επιθυμία σας και αισθάνεστε ανασφάλεια, τότε απομακρύνεται το παιδί σας και διαλέξτε ένα άλλο παιχνίδι ή επιστρέψετε μια άλλη μέρα
  • Αν βλέπετε ότι υπάρχουν παιδιά με επιθετική συμπεριφορά ή που κάνουν επικίνδυνα άλματα, τότε απομακρύνετε το παιδί σας. Η πρόληψη είναι το καλύτερο μέτρο.
  • Όλα τα παιχνίδια δεν είναι για όλες τις ηλικίες. Αξιολογήσετε ποιο φουσκωτό παιχνίδι ταιριάζει με την ηλικία του παιδιού σας.
  • Απομακρύνετε το παιδί σας αν υπάρχουν στον χώρο μεγαλύτερα παιδιά που μπορεί να του προκαλέσουν ατυχήματα.
Επιμέλεια κειμένου: Νίκη Κλεισούρα
ΔΡ. ΣΠΥΡΟς ΜΑΖΑΝΗΣ
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Πότε ο πονοκέφαλος στο παιδί είναι ύποπτος;

Πότε πρέπει να σας κινητοποιήσει
Ο πονοκέφαλος είναι συνηθισμένος στα παιδιά και τους εφήβους αλλά πολλοί γονείς δεν ξέρουν πότε πρέπει να απευθυνθούν σε έναν γιατρό
Ο πονοκέφαλος είναι συχνός στα παιδιά και τους εφήβους, αλλά παρουσιάζει διαφοροποιήσεις στη σοβαρότητα, τη συχνότητα, τα συνοδά συμπτώματα και τις αιτίες του.
Κάθε φορά που αναπτύσσεται, όμως, οι γονείς καλούνται να αποφασίσουν εάν χρειάζεται ιατρική αξιολόγηση. Και πολλοί δεν ξέρουν πότε είναι αυτή απαραίτητη, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική δημοσκόπηση.
Στη δημοσκόπηση συμμετείχαν 2.074 γονείς, που έχουν παιδιά ηλικίας 6-18 ετών.
Τα δύο τρίτα από αυτούς (το 66%) δήλωσαν ότι έχει συμβεί να παρουσιάσει το παιδί τους πονοκέφαλο, δίχως να έχει προηγηθεί πτώση ή κτύπημα στο κεφάλι.
Σε τέτοιες περιπτώσεις, συνήθως του δίνουν ένα κοινό παυσίπονο όπως η ακεταμινοφαίνη (ή παρακεταμόλη). Μερικοί όμως του δίνουν ένα συνταγογραφούμενο φάρμακο για τον πονοκέφαλο (5% των περιπτώσεων) ή βότανο (5%).
Από κει και πέρα, το αν θα ζητήσουν ιατρική συμβουλή εξαρτάται από τυχόν άλλα συμπτώματα που συνοδεύουν τον πονοκέφαλο.
Αν το παιδί πονάει ταυτοχρόνως στην κοιλιά, το 21% των γονέων είπαν ότι «σίγουρα» θα συμβουλεύονταν γιατρό. Το 43% είπαν ότι «ίσως» θα συμβουλεύονταν γιατρό και το 36% «μάλλον όχι».
Αν το παιδί είχε πονοκέφαλο και πυρετό, το 40% των γονέων «σίγουρα» θα ζητούσε ιατρική συμβουλή. Το ίδιο και το 51% των γονέων εάν το παιδί είχε τόσο δυνατό πονοκέφαλο ώστε έπρεπε να επιστρέψει στο σπίτι όπου κι αν βρισκόταν.
Συνολικά, το 4% των γονέων θα πήγαιναν το παιδί τους στα επείγοντα περιστατικά ενός νοσοκομείου εάν συνέβαινε οποιοδήποτε σενάριο από τα προαναφερθέντα.
Επιπλέον, το 17% των γονέων δήλωσαν ότι δεν θα έδιναν στο παιδί τους κανένα παυσίπονο έως ότου το εξετάσει ένας γιατρός. Και αυτό, διότι θα ήθελαν να δει ο γιατρός το παιδί ενόσω πονούσε.

Ύποπτες περιπτώσεις
Σημαντική διαφοροποίηση στις απαντήσεις τους είχαν οι γονείς και στις περιπτώσεις που θα μπορούσαν να υποδηλώνουν κάτι σοβαρότερο.
Λιγότεροι από τους μισούς γονείς (το 44%) θα πήγαιναν «σίγουρα» το παιδί στα επείγοντα αν ο πονοκέφαλος δεν περνούσε με τα φάρμακα.
Αντίστοιχα, μόνο το 68% θα πήγαιναν «σίγουρα» το παιδί στα επείγοντα, αν ο πονοκέφαλος συνοδευόταν από δυσκαμψία του αυχένα και πυρετό. Παρότι αυτά τα συμπτώματα είναι ύποπτα για μηνιγγίτιδα, σχεδόν 1 στους 10 γονείς (το 8%) είπαν ότι πιθανότατα δεν θα πήγαιναν στα επείγοντα.
Αντίστοιχα, αν το παιδί είναι πονοκέφαλο με επαναλαμβανόμενους εμέτους, θα πήγαινε στα επείγοντα το 76% των γονέων.

Πολλές αιτίες
Οι ειδικοί από το Νοσοκομείο Παίδων CS Mott του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν που πραγματοποίησαν την έρευνα λένε ότι πολλές φορές ο πονοκέφαλος στα παιδιά έχει αθώες αιτίες, όπως οι ιογενείς λοιμώξεις ή η έλλειψη ύπνου.
Μπορεί όμως να οφείλεται και στην κατάθλιψη ή σε τραύμα στο κεφάλι. Και σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να οφείλεται στη μηνιγγίτιδα, ένας όγκος στον εγκέφαλο ή κάτι άλλο εξίσου σοβαρό.
«Ο πονοκέφαλος στα παιδιά συνήθως δεν είναι επικίνδυνος», λέει η υπεύθυνη της δημοσκόπησης Dr. Sarah Clark. «Οι γονείς όμως πρέπει να γνωρίζουν τα συμπτώματα που είναι πιθανό να υποδηλώνουν ότι το περιστατικό είναι επείγον».

Άμεση αξιολόγηση
Η Dr. Clark και ειδικοί από την Κλινική Μάγιο, στο Ρότσεστερ της Μινεσότα, λένε ότι ο πονοκέφαλος στα παιδιά χρειάζεται άμεση αξιολόγηση εάν:
  • Ξυπνάει το παιδί από τον ύπνο του
  • Επιδεινώνεται ή γίνεται πιο συχνός
  • Αλλάζει την προσωπικότητά του
  • Εμφανίζεται έπειτα από τραυματισμό, όπως ένα κτύπημα στο κεφάλι
  • Συνοδεύεται από επίμονους εμέτους ή αλλαγές στην όραση του παιδιού
  • Συνοδεύεται από πυρετό, πόνο ή δυσκαμψία στον αυχένα και επίμονο έμετο
«Ακόμα κι αν ένα παιδί είναι εμβολιασμένο εναντίον της βακτηριακής μηνιγγίτιδας, που είναι η πιο σοβαρή, πρέπει να πάει αμέσως στον γιατρό αν παρουσιάσει ύποπτα συμπτώματα», διευκρινίζει η Dr. Clark. «Η μηνιγγίτιδα μπορεί να εξελιχθεί ραγδαία, οπότε δεν χωρούν καθυστερήσεις».

Όσον αφορά τη χορήγηση παυσίπονων φαρμάκων, η Dr. Clark τονίζει πως η καθυστέρησή της δεν προσφέρει κάτι, απλώς παρατείνει το μαρτύριο του παιδιού.

«Πολύ πιο χρήσιμο για τον γιατρό είναι να ξέρει πως αντέδρασε το παιδί στο παυσίπονο, τι φαίνεται να το ανακουφίζει και αν έχει ιστορικό πονοκεφάλων», εξηγεί.

cretalive.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki