Friday 23 April 2021

«Η πρώτη αγκαλιά» κέρδισε το πρώτο βραβείο του World Press Photo γεμίζοντας τις καρδιές μας ελπίδα

Για τους λάτρεις του φωτορεπορτάζ, η αναμονή τελείωσε. Ο ετήσιος δημοφιλής διαγωνισμός World Press Photo Contest δημοσίευσε τους νικητές για το 2021. Ο Δανός φωτορεπόρτερ Mads Nissen πήρε το πρώτο βραβείο με τη συγκινητική φωτογραφία μιας αγκαλιάς «φιλικής προς τον Covid-19».
Φωτογραφία: Η πρώτη αγκαλιά © Mads Nissen

Η φωτογραφία του Nissen έρχεται από τη Βραζιλία και δείχνει μια 85χρονη γυναίκα που χρησιμοποιεί την γνωστή «Κουρτίνα της Αγκαλιάς», η οποία επιτρέπει την επαφή με τη φροντίστριά της χωρίς κίνδυνο για την υγεία τους. Η γυναίκα φιλοξενείται σε γηροκομείο του Σάο Πάολο και η βρίσκεται σε απομόνωση εδώ και 1 χρόνο. 

Φωτογραφία: Habibi © Antonio Faccilongo

«Αυτή η εμβληματική εικόνα της Covid-19 τιμά την πιο έκτακτη στιγμή της ζωής μας, παντού», σχολιάζει ο Kevin WY Lee, φωτογράφος και κριτής στο διαγωνισμό. Και συνεχίζει λέγοντας: «Είδα την ευαλωτότητα, τους αγαπημένους μας, την απώλεια και τον αποχωρισμό, το τέλος, αλλά το πιο σημαντικό επίσης, την επιβίωση – όλα σε μια αντιπροσωπευτική φωτογραφία. Αν κοιτάξεις για λίγη ώρα τη φωτογραφία, θα δεις φτερά: ένα σύμβολο ελπίδας».

Ο Nissen έχει ως βάση του στην Κοπεγχάγη και μάλιστα έχει ξανακερδίσει βραβείο από το World Press Photo το 2015 με τη φωτογραφία ενός ομόφυλου ζευγαριού στη Ρωσία. Ο Ιταλός φωτογράφος Antonio Faccilongo κέρδισε την Φωτογραφική Ιστορία της Χρονιάς για το έργο του αναφορικά με την Ισραηλινο-Παλαιστινιακή σύγκρουση και την επίδραση που έχει στις ζωές των αμάχων. Οι φωτογραφίες που κερδίζουν τα πρώτα βραβεία σε αυτό τον δημοφιλή διαγωνισμό πλέκουν ιστορίες ζωής του τελευταίου έτους με βασικό γνώμονα μεγάλα γεγονότα, όπως οι πολεμικές συρράξεις και η πανδημία.

Μέσω αυτών των συγκλονιστικών φωτογραφιών που κερδίζουν στον ετήσιο αυτό διαγωνισμό, μας υπενθυμίζεται πόσο πολύτιμοι είναι οι επαγγελματίες φωτορεπόρτερ, όχι μόνο για την ποιότητα των φωτογραφιών τους, αλλά επίσης για το θάρρος που επιδεικνύουν σε μια προσπάθεια να μεταφέρουν και να μοιραστούν με όλο τον κόσμο τόσο σημαντικές στιγμές.


Με πληροφορίες από mymodernmet.com
Πηγή: enallaktikidrasi.com 

Πώς θα ενθαρρύνουμε τα παιδιά μας να εκφραστούν;

Ενθαρρύνοντας τα παιδιά μας να εκφραστούν, τα βοηθάμε να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση και να γίνουν δημιουργικά και ανεξάρτητα 

Τα παιδιά μας θα αποκτήσουν αυτοπεποίθηση και θα γίνουν δημιουργικά άτομα, αρκεί να τους δώσουμε το κατάλληλο περιβάλλον. Βοηθώντας τα να εκφράζουν τον εαυτό τους, τα βοηθάμε να εξελιχθούν στις καλύτερες εκδοχές του εαυτού τους καθώς μεγαλώνουν.

Το να μάθουμε στα παιδιά μας να εκφράζονται είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την ανάπτυξή τους – ειδικά όταν είναι ακόμη μικρά και δεν έχουν βιώσει μεγάλη πίεση από τους συνομηλίκους τους για να «ταιριάξουν». Ένα παιδί που μαθαίνει ότι έχει μεγαλύτερη σημασία να συμμορφώνεται στα κοινωνικά «πρέπει» θυσιάζοντας ή κρύβοντας στοιχεία της προσωπικότητάς του είναι πιο πιθανό να έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Έτσι, ενθαρρύνοντας τα παιδιά μας να εκφραστούν, τα βοηθάμε να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση και να γίνουν δημιουργικά και ανεξάρτητα.

Πώς θα βοηθήσουμε τα παιδιά μας να εκφραστούν;

Δίνουμε έμφαση στις τέχνες

Οι τέχνες είναι ένας εύκολος τρόπος για να εκφράσουν τα παιδιά τα συναισθήματά τους χωρίς να πουν ούτε μία λέξη. Η ενασχόληση με τις τέχνες έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τη σωματική, την ψυχική και τη συναισθηματική ευεξία μέσω της δημιουργικής αυτο-έκφρασης. Δεν χρειάζεται να περιοριστούμε μόνο στη ζωγραφική – οι τέχνες περιλαμβάνουν τη μουσική, τον χορό και το θέατρο. Ενθαρρύνουμε λοιπόν τα παιδιά μας να δοκιμάσουν διαφορετικές μορφές τέχνης και να εξερευνήσουν τις αγαπημένες τους.

Τα αφήνουμε να διαλέξουν τι θα φορέσουν

Όταν αφήνουμε τα παιδιά να φορέσουν ό,τι θέλουν, τους δίνουμε χώρο να εκφράσουν και να ορίσουν τα ίδια τον εαυτό τους. Ακόμη και τα μικρά παιδιά χρησιμοποιούν το ντύσιμο για να δείξουν στους άλλους την προσωπικότητά τους. Έτσι, επιτρέποντας στα μικρά μας να διαλέξουν τα ρούχα τους τούς δίνουμε την ευκαιρία να ορίσουν τον εαυτό του μέσω του στυλ τους. Η ανεξαρτησία δίνει επίσης την αίσθηση ελέγχου στα παιδιά, σε έναν κόσμο που δεν έχουν συχνά αυτή την ευκαιρία. Άλλωστε, εμείς ως γονείς παίρνουμε τις περισσότερες μεγάλες αποφάσεις για τη ζωή τους: πού θα ζήσουν, σε ποιο σχολείο θα πάνε και πού θα περάσουν τις διακοπές τους.

Προσφέρουμε ευκαιρίες επιλογής

Σταδιακά μαθαίνουμε στα παιδιά μας την έννοια της επιλογής. Όταν είναι νήπια, τους δίνουμε την επιλογή να διαλέξουν ένα παραμύθι για πριν τον ύπνο ή ένα παιχνίδι για να παίξουμε μαζί. Όταν τα παιδιά είναι λίγο μεγαλύτερα, τους δίνουμε περισσότερη ελευθερία αφήνοντάς τα να διακοσμήσουν το δωμάτιό τους ή να επιλέξουν το χτένισμα τους, για παράδειγμα. Μέσω των επιλογών τους, τα παιδιά θα είναι σε θέση να μάθουν τι τους αρέσει και τι όχι – κάτι που θα τα βοηθήσει στην κατανόηση του εαυτού τους καθώς μεγαλώνουν.

Ενθαρρύνουμε την εξερεύνηση

Είναι ζωτικής σημασίας να αφήσουμε τα παιδιά μας να εξερευνήσουν τα δικά τους ενδιαφέροντα αντί να τους επιβάλλουμε τις δραστηριότητες που εμείς έχουμε επιλέξει για αυτά. Είτε πρόκειται για μπαλέτο είτε για ρομποτική, τα παιδιά θα μάθουν καλύτερα τον εαυτό τους και τις κλίσεις τους αν κάνουν τα ίδια την επιλογή.

Αποδεχόμαστε τα συναισθήματά τους

Τα παιδιά μας μάς χρειάζονται περισσότερο όταν είναι λυπημένα, φοβισμένα ή θυμωμένα. Όταν αποδεχόμαστε τα συναισθήματα των παιδιών μας, τους δίνουμε τον χώρο να εκφραστούν και παράλληλα τα βοηθάμε να αποκτήσουν σταδιακά την ικανότητα να ηρεμούν μόνα τους τον εαυτό τους, μια ιδιαίτερα χρήσιμη ικανότητα για όλη τους τη ζωή. Έχουμε κατά νου ότι προκειμένου να υποχωρήσουν τα αρνητικά συναισθήματα, τα παιδιά θα πρέπει να μπορούν να μιλήσουν για αυτά, να τα κατονομάσουν και να νιώσουν ότι τα κατανοούμε. Αντί λοιπόν να βιαστούμε να πούμε το παιδί μας υπερβολικό, ακυρώνοντας τα συναισθήματά του, το ακούμε με ενδιαφέρον και κατανόηση.

vita.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Πώς μαθαίνουν τα Παιδιά να είναι Ευγενικά σε κάθε ηλικία

Εάν θέλετε να μεγαλώσετε ένα ιδιαίτερα ευγενικό, στοργικό παιδί, μπορεί να αισθανθείτε ένα κύμα ανησυχίας, όταν βλέπετε το μικρό σας να έχει άσχημη συμπεριφορά. 
Ωστόσο, πρέπει να έχετε κατά νου ότι η σωστή συμπεριφορά δεν αναπτύσσεται «ἐν μιᾷ νυκτὶ».
Το να είσαι ευγενικός απαιτεί μια πολύ περίπλοκη σειρά από σκέψεις και συμπεριφορές. 
Προϋποθέτει το να είσαι σε θέση να αναγνωρίσεις τα συναισθήματα ενός άλλου ατόμου, να αισθανθείς μια σύνδεση με αυτό το άτομο και, στη συνέχεια, να συμπεριφερθείς αντίστοιχα. Ενώ κάθε παιδί θα περάσει από αυτήν τη διαδικασία με τον δικό του ρυθμό, ακολουθούν τα κύρια αναπτυξιακά ορόσημα που βοηθούν τα παιδιά να γίνουν ευγενικά.

3 ετών – Τα παιδιά καταλαβαίνουν πώς προκύπτουν τα συναισθήματα

Ενώ τα βρέφη μπορούν να αντιληφθούν τα συναισθήματα των άλλων ανθρώπων μέχρι την ηλικία των 6 μηνών, οι καλές πράξεις των παιδιών ξεκινούν κατά τη νηπιακή ηλικία, καθώς τότε μαθαίνουν τη σχέση αιτίας και αποτελέσματος. 

Μέχρι την ηλικία των 3 ετών, έχουν καταλάβει ότι ορισμένα γεγονότα κάνουν κάποιον να αισθάνεται με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Ξέρουν, για παράδειγμα, ότι αν κάποιος δεν πάρει ένα μπισκότο που θέλει, μπορεί να νιώθει λυπημένος ή θυμωμένος.

4-5 ετών – Τα παιδιά συμπεριφέρονται σκόπιμα με ευγένεια

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το παιδί κατανοεί καλύτερα τη δική του ψυχική κατάσταση και αυτή των άλλων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αρχίσει να συμπεριφέρεται με ευγένεια. 

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια έδωσαν σε παιδιά νηπιακής ηλικίας αυτοκόλλητα και παρατήρησαν ότι ενώ τα περισσότερα 3χρονα δεν μοιράστηκαν τα αυτοκόλλητα τους, τα περισσότερα 4χρονα το έκαναν. 

Περίπου στην ηλικία των 4 ετών τα παιδιά θέλουν να συνδεθούν με τους άλλους με έναν πιο ουσιαστικό τρόπο και έτσι ξεκινούν να μοιράζονται τα πράγματά τους και να δίνουν περισσότερες αγκαλιές.

5-6 ετών – Τα παιδιά κατανοούν την ιδέα της κοινότητας

Σε αυτήν την ηλικία, το παιδί σας μπορεί να είναι πιο πρόθυμο να κάνει πράγματα (π.χ. να σας βοηθήσει να μαζέψετε το τραπέζι), ώστε να μπορείτε να κάτσετε όλοι μαζί στον καναπέ και να δείτε ταινία. 

Όταν το παιδί αισθάνεται σημαντικό μέλος μιας ομάδας, νιώθει πολύτιμο, γεγονός που το κάνει να συμπεριφέρεται πιο ευγενικά. Σε αυτήν την ηλικία το παιδί σας γίνεται επίσης πιο ικανό να δείξει ευγνωμοσύνη. Θα παρατηρήσετε ότι μιλάει με πιο ευγενικό τόνο, λέγοντας «παρακαλώ» και «ευχαριστώ» πιο συχνά.

7-8 ετών – Τα παιδιά μαθαίνουν την ανιδιοτέλεια

Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, οι καλές πράξεις τους γίνονται πιο περίπλοκες και μαθαίνουν να συμπεριφέρονται με ανιδιοτέλεια. 

Για παράδειγμα, σε αυτήν την ηλικία το παιδί μπορεί να είναι σε θέση να συγχαρεί ένα άλλο παιδί, παρά το γεγονός ότι το κέρδισε σε ένα άθλημα. 

Φυσικά, αν τα παιδιά σας σάς βλέπουν να συμπεριφέρεστε με αλτρουισμό και ευγένεια, είναι πιο πιθανό να υιοθετήσουν αυτό το θετικό στοιχείο.

imommy.gr

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki