Thursday 23 January 2020

Τι να κάνετε όταν το παιδί σας δεν νιώθει άνετα στο σπίτι;

Η προσωπικότητα των παιδιών επηρεάζεται άμεσα από τον τρόπο που είναι οργανωμένο το περιβάλλον, όπου ζουν και κινούνται.
Προσπαθούν να εξερευνήσουν το περιβάλλον τους και συνέχεια τα μαλώνουν. 
Αγγίζουν τα διάφορα αντικείμενα και τους φωνάζουν να πάρουν τα χέρια τους από εκεί. 
Παίζουν σε λάθος μέρος με αποτέλεσμα να τα επιπλήττουν και να τα στέλνουν στο δωμάτιό τους. 
Τα παιδιά αυτά βιώνουν καθημερινά δύο αρνητικά συναισθήματα: αποτυχία και άρνηση, που και τα δύο αποδεικνύονται καταστροφικά για την ομαλή εξέλιξή του.
Βοηθήστε, λοιπόν, τα παιδιά να νιώσουν άνετα μέσα στο σπίτι, διαμορφώνοντας κατάλληλα το περιβάλλον τους. 
Μ’ αυτόν τον τρόπο τα παιδιά θα μπορέσουν ν’ αναπτυχθούν σωστά, χωρίς να βομβαρδίζονται καθημερινά με απαγορεύσεις και επιπλήξεις.
Δεν είναι απαραίτητο να έχετε μεγάλο σπίτι για να προσφέρεται σε κάθε παιδί σας ένα δικό του χώρο. 
Ένα παιδί δεν ζητάει πολλά, μονάχα μια μικρή γωνία που να ξέρει ότι είναι δική του. 
Είναι πολύ σημαντικό για το παιδί να έχει ένα χώρο που θα του ανήκει αποκλειστικά, όπου θα μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. 
Ένας τέτοιος χώρος του είναι απαραίτητος για να μπορεί να εκφραστεί ελεύθερα και να νιώσει ότι είναι ξεχωριστή προσωπικότητα.
Επιπλέον, όπως και οι μεγάλοι έτσι και τα παιδιά κάθε ηλικίας απαιτούν την ίδια μεταχείριση και διακριτικότητα από τους γύρω τους. 
Η διακριτική συμπεριφορά δείχνει στα παιδιά ότι τα υπολογίζετε σαν προσωπικότητες ξεχωριστές και ότι τα εκτιμάτε.

govastileto

Κοροναϊός: Ολα όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Κοροναϊός, Νέος – MERS – CoV
Πρόκειται για ένα νέο στέλεχος κοροναϊού που διαφέρει από τον SARS-CoV, τον κοροναϊό που προκάλεσε  την επιδημία SARS το 2003, αλλά και από τους υπόλοιπους κοροναϊούς που έχουν απομονωθεί μέχρι σήμερα από τον άνθρωπο. Ο νέος κοροναϊός (MERS-CoV) απομονώθηκε για πρώτη φορά από ασθενείς με σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο, στην Αραβική Χερσόνησο, το Σεπτέμβριο του 2012.
Με βάση την υπάρχουσα κλινική εμπειρία,  η λοίμωξη από τον νέο κοροναϊό εκδηλώνεται συνήθως ως πνευμονία, με εμφάνιση οξείας, σοβαρής νόσου του αναπνευστικού, με πυρετό, βήχα, δύσπνοια και αναπνευστική δυσχέρεια. Σημειώνεται ότι τα παραπάνω συμπτώματα  και σημεία της νόσου, βασίζονται στη μελέτη περιορισμένου αριθμού κρουσμάτων και ενδέχεται να  αλλάξουν όταν θα είναι διαθέσιμες περισσότερες πληροφορίες. Σε αρκετές περιπτώσεις η λοίμωξη έχει οδηγήσει σε εμφάνιση επιλοκών (Οξύ Σύνδρομο Αναπνευστικής Δυσχέρειας (ARDS), νεφρική ανεπάρκεια, πολυοργανική ανεπάρκεια, διαταραχές της πήξης,  περικαρδίτιδα) ή και θάνατο.


Ο ακριβής τρόπος μετάδοσης δεν είναι ακόμα γνωστός. Υπάρχουν πάντως σαφείς ενδείξεις περιορισμένης μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο. Συνιστώνται  τα μέτρα προφύλαξης που ισχύουν και για τις άλλες ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού, δηλαδή η αποφυγή στενής επαφής με άτομο που παρουσιάζει τα συμπτώματα της νόσου (βήχας, φτέρνισμα) και έχει πρόσφατα ταξιδέψει σε περιοχή υψηλού κινδύνου. Σε περιπτώσεις χειρισμών που ενέχουν αυξημένο κίνδυνο δημιουργίας αερολύματος, στις βασικές προφυλάξεις και προφυλάξεις σταγονιδίων προστίθενται και προφυλάξεις για πρόληψη μετάδοσης αερογενώς μεταδιδόμενου νοσήματος.

Τα συμπτώματα του κοροναϊού - Ποια είναι τα μέτρα προφύλαξης
Το βασικό ερώτημα πλέον είναι το ποια είναι τα συμπτώματά του και κατ' επέκταση πως μεταδίδεται και πως μπορούμε να προφυλαχθούμε.

Όπως το κοινό κρυολόγημα
Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι πως τα τυπικά συμπτώματά του μοιάζουν με αυτά που προκαλεί το κοινό κρυολόγημα. Δηλαδή, βήχας, δυσκολία στην αναπνοή και πυρετός. Στη συνέχεια προκαλούνται οι σοβαρές επιπλοκές, ήτοι πνευμονία, γαστρεντερικά προβλήματα με συνεχείς πυρετούς και διάρροιες και νεφρική ανεπάρκεια.

Ένα δεύτερο πρόβλημα είναι πως ο κοροναϊός μεταδίδεται βασικά όπως τα κοινά κρυολογήματα. Μέσω των σταγονιδίων που εκπέμπει ο άρρωστος άνθρωπος, είτε από την ομιλία, τον βήχα, ή το φτέρνισμα. 



Μέτρα προφύλαξης και προστασίας
  • Φροντίζουμε επιμελώς την υγιεινή μας: καλό και τακτικό πλύσιμο των χεριών και του προσώπου
  • Χρησιμοποιούμε μαντηλάκια μίας χρήσεως
  • Δεν ξεχνάμε να αερίζουμε καλά και συχνά το σπίτι και τον χώρο εργασίας μας
  • Όταν βήχουμε καλύπτουμε το στόμα μας με μαντήλι ή τον αγκώνα μας
  • Απολυμαίνουμε τις επιφάνειες που χρησιμοποιούμε 
thetoc.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Πώς θα καταλάβετε ότι η Γρίπη του Παιδιού εξελίσσεται σε κάτι σοβαρό / How to Know When a Child’s Flu Turns Serious

Η συνήθης “συνταγή” για την παιδική γρίπη είναι να μείνει το παιδί στο σπίτι και να ξεκουραστεί, να πίνει άφθονα υγρά και να περιορίζετε τον πόνο και τον πυρετό του με φάρμακα, όπως η ακεταμινοφαίνη.
How to Know When a Child’s Flu Turns Serious
Αλλά οι γονείς πρέπει να ξέρουν πώς να διακρίνουν, αν το παιδί που έχει γρίπη, χειροτερεύει με άσχημη τροπή, ώστε να το πάνε στο νοσοκομείο. 
Δεν είναι εύκολο να απαντηθεί το πότε ακριβώς γίνεται αυτό, λένε οι ειδικοί.
Οι περισσότεροι γονείς γνωρίζουν ότι πρέπει να παρακολουθούν στενά τα παιδιά κάτω των 5 ετών για τυχόν σημάδια που δείχνουν ότι η ασθένειά τους γίνεται όλο και πιο σοβαρή. 
Είναι σημαντικό να προσέχετε ακόμη περισσότερο τα μωρά και τα μικρά παιδιά κάτω των 2 ετών, φροντίζοντας να λαμβάνουν αρκετά υγρά επειδή μπορούν εύκολα να αφυδατωθούν.
Και ενώ η συντριπτική πλειονότητα των παιδιών θα περάσει την περίοδο γρίπης και θα ανακάμψει αρκετά γρήγορα, ένας μικρός αριθμός θα αναπτύξει δυνητικά απειλητικές για τη ζωή του επιπλοκές, που απαιτούν άμεση ιατρική φροντίδα, δήλωσε ο William Schaffner, ειδικός της μολυσματικών νοσημάτων νόσου στην Σχολή Ιατρικής του πανεπιστημίου Vanderbilt.

Τα παιδιά με χρόνιες παθήσεις, όπως άσθμα, διαβήτης, κυστική ίνωση, εγκεφαλική παράλυση, καρδιακές παθήσεις ή επιληπτικές κρίσεις, διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης επιπλοκών που σχετίζονται με τη γρίπη και η ασθένεια μπορεί να επιδεινώσει τα υποκείμενα προβλήματά τους.

Γρίπη στο παιδί: Τι να προσέχετε
Σημάδια που πρέπει να προσέξουμε στα παιδιά είναι ο επίμονα υψηλός πυρετός που δεν υποχωρεί και ο πυρετός που πέφτει προσωρινά και επανέρχεται με νέα έξαρση, ακριβώς όταν μοιάζει το παιδί να έχει ξεπεράσει την γρίπη.

Όταν συμβαίνει αυτό, ο χρόνος είναι καίριας σημασίας. Ένας επίμονος, ή επανερχόμενος πυρετός μπορεί να σημαίνει ότι το παιδί έχει αναπτύξει μια επιπλοκή, όπως πνευμονία, ή επικίνδυνη φλεγμονώδη αντίδραση και οι γονείς πρέπει να αναζητήσουν άμεση ιατρική φροντίδα για εκείνο.

Τα παιδιά με χρόνιες παθήσεις όπως το άσθμα, ο διαβήτης, η κυστική ίνωση, η εγκεφαλική παράλυση, οι καρδιακές παθήσεις ή επιληπτικές κρίσεις έχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης επιπλοκών σχετιζόμενων με τη γρίπη και η ασθένεια μπορεί να επιδεινώσει τα υποκείμενα ιατρικά τους προβλήματα.

Οι γονείς πρέπει επίσης να είναι επιφυλακτικοί για την σήψη, μια απειλητική για τη ζωή επιπλοκή που προκαλείται από τη σοβαρότατη επίθεση του οργανισμού κατά μιας λοίμωξης. Η πάθηση χαρακτηρίζεται από πυρετό, ή ρίγη, ακραίο πόνο, ή δυσφορία, κολλώδες, ή ιδρωμένο δέρμα, σύγχυση, ή αποπροσανατολισμό, δύσπνοια και υψηλό καρδιακό ρυθμό.

“Το θέμα με τη γρίπη είναι ότι εξελίσσεται πολύ γρήγορα”, δήλωσε ο δρ. Flor M. Munoz, αναπληρωτής καθηγητής παιδιατρικής και λοιμωδών νοσημάτων στο Baylor College of Medicine στο Χιούστον. “Πρέπει να δίνετε ιδιαίτερη προσοχή. Τα πράγματα μπορούν να προχωρήσουν πολύ μέσα σε 48 ώρες περίπου”.

Τα συμπτώματα που απαιτούν άμεση ιατρική περίθαλψη είναι:
✔ εάν η αναπνοή του παιδιού γίνεται με δυσκολία, ή το παιδί αναπνέει με γρήγορες, “ρηχές” αναπνοές, ή αν αισθάνεται πόνο ή πίεση στο στήθος
✔ αν τα χείλη του παιδιού γίνουν μπλε ή μοβ
εάν το παιδί ανταποκρίνεται σε όσα του λέτε λιγότερο από το συνηθισμένο
✔ αν το δέρμα του παιδιού είναι νωπό με ιδρώτα
✔ εάν το παιδί αρνείται να φάει και να πιει, ή έχει διάρροια και κάνει έμετο, αυξάνοντας τον κίνδυνο αφυδάτωσης

Σε γενικές γραμμές, εάν ένα παιδί είναι ιδιαίτερα ευερέθιστο, κοιμάται πάρα πολύ, φαίνεται ότι είναι μπερδεμένο, ζαλισμένο ή όχι ψυχικά σε εγρήγορση και δεν ενεργεί ως κάνει συνήθως, οι γονείς πρέπει να ζητήσουν ιατρική βοήθεια.

Ανησυχίες για τα μωρά και τα νήπια

Για τα παιδιά κάτω των 2 ετών, οι γονείς πρέπει να είναι προσεκτικοί για να διασφαλίσουν ότι το παιδί τους παίρνει αρκετά υγρά και να προσέχετε μην τυχόν τα ούρα του γίνουν πιο σκούρα, ένα σημάδι αφυδάτωσης που απαιτεί άμεση ιατρική περίθαλψη. 
✔ η δυσκολία στην αναπνοή
✔ η αδυναμία να φάει
✔ σημαντικά λιγότερες “βρεγμένες” πάνες από το κανονικό
✔ κλάμα χωρίς δάκρυα

Η ιβουπροφαίνη, ή η ακεταμινοφαίνη μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μεγαλύτερα παιδιά, αλλά η ακεταμινοφαίνη είναι το προτιμώμενο φάρμακο για πυρετό σε βρέφη. Θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο σε κατάλληλες δόσεις, όπως καθορίζεται στη συσκευασία (η ασπιρίνη δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείται σε παιδιά).

Παιδική γρίπη: Τι είναι φυσιολογικό;
Για τα περισσότερα παιδιά, μια τυπική πορεία γρίπης ξεκινά με απότομο πυρετό, πονόλαιμο, βήχα και μυϊκούς πόνους. Τα νεαρά παιδιά μπορεί επίσης να έχουν ναυτία και έμετο.
Στα περισσότερα υγιή παιδιά, η ασθένεια θα εξελιχθεί σχετικά γρήγορα. Ο πυρετός θα υποχωρήσει μετά από 3-4 μέρες και ο βήχας θα μειωθεί μέσα σε 1-2 εβδομάδες.

iatropedia
Πηγή: https://www.nytimes.com
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki