Monday, 8 May 2023

Παίζουμε "Εκλογές" με τα παιδιά μας

... όλη αυτή η σειρά ενεργειών που γίνεται μεταξύ σοβαρού και αστείου, είναι μια θαυμάσια ευκαιρία για να καταλάβουν τα παιδιά πώς λειτουργεί η διαδικασία των εκλογών, γιατί οι μεγάλοι ενδιαφέρονται τόσο πολύ για την πολιτική και τους υποψήφιους, πώς λειτουργεί η δημοκρατία, γιατί πρέπει να προσέξουμε και να σκεφτούμε πάρα πολύ καλά ποιόν θα ψηφίσουμε.

Σας βρήκαμε τι θα κάνετε το απόγευμα της Κυριακής
Νωρίς το απόγευμα της Κυριακής των εκλογών, όταν όλοι θα είμαστε προσηλωμένοι στα αποτελέσματα, τα μικρά παιδιά είναι σίγουρο οτι θα βαρεθούν και θα σας ζητούν να παίξετε και να ασχοληθείτε μαζί τους.

Η πιο δημιουργική ιδέα απασχόλησης για να είστε μέσα στο πνεύμα της ημέρας και να μην χρειαστεί να ξεμυτίσετε από το σπίτι, είναι να παίξετε όλοι μαζί εκλογές! 

Ειδικά αν έχουν μαζευτεί πολλά παιδάκια, ξαδερφάκια ή γειτονάκια που οι γονείς τους έχουν έρθει στο σπίτι σας για να δείτε όλοι μαζί τα αποτελέσματα.

Πώς παίζεται
* Εξηγούμε στα παιδιά τι είναι οι εκλογές σε μια πολιτεία ή σε ένα σπίτι που υπάρχει δημοκρατία.

* Ρωτάμε μικρούς και μεγάλους ποιός θέλει να θέσει υποψηφιότητα για αρχηγός στις εκλογές που θα γίνουν εκείνη την ημέρα στο σπίτι.

* Όποιος δηλώσει υποψηφιότητα θα πρέπει να ανέβει στο βήμα της βουλής, που θα είναι το σαλόνι σας και να βγάλει ένα μίνι λόγο στους άλλους, εξηγώντας τις θέσεις του και γιατί να τον ψηφίσουμε.

* Ετοιμάζουμε ένα κουτί ζαχαροπλαστείου, το τυλίγουμε με ασημόχαρτο, ανοίγουμε μια τρύπα και το χρησιμοποιούμε σαν κάλπη.

* Μοιράζουμε σε όλα τα παιδιά χαρτάκια με τα ονόματα των υποψηφηφίων και μόλις είμαστε έτοιμοι, τα παιδιά περνούν μπροστά από την κάλπη και ρίχουν την ψήφο τους.

* Η διαδικασία τηρείται με άκρα σοβαρότητα και μυστικότητα.

* Στο τέλος των εκλογών, ανοίγουμε την κάλπη και βλέπουμε ποιός βγήκε αρχηγός στο σπίτι για την ημέρα εκείνη!

Μπορεί να σας φαίνεται κάπως αμήχανο ή όχι και τόσο συναρπαστικό, αλλά όλη αυτή η σειρά ενεργειών που γίνεται μεταξύ σοβαρού και αστείου, είναι μια θαυμάσια ευκαιρία για να καταλάβουν τα παιδιά πώς λειτουργεί η διαδικασία των εκλογών, γιατί οι μεγάλοι ενδιαφέρονται τόσο πολύ για την πολιτική και τους υποψήφιους, πώς λειτουργεί η δημοκρατία, γιατί πρέπει να προσέξουμε και να σκεφτούμε πάρα πολύ καλά ποιόν θα ψηφίσουμε.

Να μια εξαιρετική ευκαιρία για να ξεκινήσει στο σπίτι μια μεγάλη δημιουργική συζήτηση για την χώρα μας που είναι η πατρίδα της δημοκρατίας, τη φιλοσοφία, την ηθική, την υπευθυνότητα του πολίτη, τα δικαιώματα, αλλά και τις υποχρεώσεις του. 
Είναι σίγουρο οτι οι ερωτήσεις από τα παιδιά θα πέσουν βροχή, αλλά ακόμη πιο σίγουρο είναι οτι από αυτές τις ´´φανταστικές´´ εκλογές κανείς δεν θα βγει χαμένος!

allyou
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Δικαστήριο δίνει «διανυκτερεύσεις παιδιού» σε πατέρα, τον οποίο η κόρη έχει καταγγείλει για σεξουαλική κακοποίηση

Σήμερα 05/05/2023 δικαστική λειτουργός, Πρόεδρος Πρωτοδικών, δίνει διανυκτέρευση κάθε δεύτερο Σαββατοκύριακο, σε πατέρα, για τον οποίο εκκρεμεί ποινική δίωξη για τη σεξουαλική κακοποίηση της ανήλικης κόρης του, με πληθώρα στοιχείων (με προσωρινή διαταγή κατά την συνεκδίκαση ασφαλιστικών μέτρων).

    «Καμία δικαιοσύνη δεν υπάρχει όταν μία απόφαση αντί να ορίζει αποκλεισμό κάθε επικοινωνίας, υποχρεώνει ένα παιδί να διανυκτερεύει χωρίς επίβλεψη στο σπίτι του πατέρα του, τον οποίο έχει καταγγείλει ότι την κακοποιεί σεξουαλικά και για τον οποίο εκκρεμεί ποινική δίωξη» γράφει στην ανακοίνωση της η Συλλογικότητα «Όχι στην υποχρεωτική Συνεπιμέλεια» που συγκεντρώνει περιστατικά που αναδεικνύουν τις συνέπειες του νόμου Τσιάρα και καλεί σε διαμαρτυρία σήμερα στις 18.00 στην εκδήλωση που πραγματοποιεί η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων  με τίτλο «Το Νέο Δίκαιο των Σχέσεων Γονέων και Παιδιών».

«Καλούμε σε διαμαρτυρία στην Εκδήλωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων στις 18:00 σήμερα  05/05/2023, να φωνάξουμε για αυτό το παιδί και για κάθε παιδί, να φωνάξουμε ότι κανένα δίκαιο δεν υπάρχει όσο βγαίνουν τέτοιες αποφάσεις. Ακαδημίας 60, στην αίθουσα Μιχάλης Ζαφειρόπουλος του ΔΣΑ» γράφει το κάλεσμα.

Το θέμα ανέδειξε και η ομάδα Manifold. Η δημοσιογράφος Μαρινίκη Αλεβιζοπούλου σημειώνει στο ιστορικό της υπόθεσης, πως όλα αυτά συμβαίνουν, ενώ εκτός από το παιδί, έδωσαν ένορκες καταθέσεις στο δικαστήριο η παιδίατρος, η νονά και μάνα της κολλητής φίλης του παιδιού.

«Ένα παιδί, ένα μικρό κορίτσι μίλησε. Μίλησε για την σεξουαλική της κακοποίηση από τον πατέρα της. Μίλησε, όταν η μητέρα αποφάσισε να χωρίσει.

Μίλησε πρώτα στην παιδίατρο. Η παιδίατρος ενημέρωσε τη μητέρα. Λίγες ημέρες μετά, το κορίτσι μίλησε και στη νονά του. Και ύστερα στην αγαπημένη της δασκάλα.

Μίλησε και στις στενότερές της φίλες στο σχολείο. Εκείνες δεν άντεξαν. Μίλησαν κι αυτές στις δικές τους μητέρες.

Η μητέρα του το πήγε στη ΓΑΔΑ, όπως της υπέδειξαν να κάνει. Το παιδί μίλησε και εκεί. Στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων.

Σε βάρος του πατέρα έχει ανοίξει ποινική δικογραφία. Ωστόσο, αν και έχουν περάσει πέντε μήνες από τότε που το παιδί μίλησε για την κακοποίησή του, δεν έχει ασκηθεί ακόμη δίωξη.

Την Τρίτη που μας πέρασε, 2 Μαΐου, εκδικάστηκε η προσωρινή διαταγή που κατέθεσε ο πατέρας και με την οποία ζητούσε επικοινωνία με το παιδί.

Η μητέρα της τής είχε υποσχεθεί ότι το δικαστήριο θα ακούσει τη φωνή της, παρότι η ίδια δεν θα είναι εκεί. 

Στο δικαστήριο ήταν η παιδίατρος, η νονά και μάνα της κολλητής φίλης του παιδιού.

Και οι τρεις δώσανε ένορκες καταθέσεις. Ξέρουν ότι πιθανότατα ο πατέρας θα τους κάνει μήνυση αλλά η συνείδησή τους δεν τους επέτρεπε να σιωπήσουν.

Πριν λίγα λεπτά, βγήκε η απόφαση της προσωρινής διαταγής.

Η πρόεδρος του δικαστηρίου δεν άκουσε.

Αποφάσισε όχι απλώς να δώσει επικοινωνία στον πατέρα που το κορίτσι καταγγέλλει ότι την κακοποιούσε. Του έδωσε και διανυκτέρευση κάθε δεύτερο Σαββατοκύριακο.

Η μητέρα αυτή, η οποία πάσχει από μεταστατικό καρκίνο και καθυστερεί τη θεραπεία της για να σώσει το παιδί της, σήμερα το μεσημέρι που θα την παραλάβει απ’ το σχολείο, θα πρέπει να ανακοινώσει στη μικρή ότι η δικαιοσύνη αρνήθηκε να την προστατεύσει.

Ότι η δικαιοσύνη αποφάσισε ότι δεν κινδυνεύει πια τις νύχτες δίπλα στον πατέρα της» γράφει το σχετικό άρθρο. 

 Φωτεινή Λαμπρίδη

Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki