Wednesday 27 June 2018

Παραδοσιακά Ελληνικά φαγητά, που οι τουρίστες τα βρίσκουν περίεργα, αλλά ξετρελαίνονται όταν τα δοκιμάζουν

Η ελληνική κουζίνα έχει πλούσια παράδοση και τόσες πολλές γεύσεις και συνταγές που ξετρελαίνουν οποιονδήποτε τις δοκιμάσει. 

Υπάρχουν όμως και φαγητά που σε κάποιους, ιδίως στους τουρίστες, φαίνονται σχεδόν... ακαταλαβίστικα.
Συγκεντρώσαμε 10 από αυτά και σας τα παρουσιάζουμε. 

10. Βατραχοπόδαρα
Για πολλούς αποτελούν τον πιο εκλεκτό μεζέ των Ιωαννίνων. Τηγανίζονται σε μπόλικο λάδι, συνοδεύονται με τοπικό τσίπουρο και ακόμα και αν δεν αντέχεις στη σκέψη, η γεύση μπορεί να σε κερδίσει.
9. Γλυκές τυρόπιτες
Στην Τήνο, μπορεί η γλυκιά τυρόπιτα ζυμωμένη με ρακή, που μοσχοβολά, να είναι το απόλυτο πασχαλινό έδεσμα, αλλά δύσκολα κάποιος μπορεί να κατανοήσει πώς ένα αλμυρό σνακ μπορεί να γίνει ταυτόχρονα και γλυκό.

8. Πατσάς
Ψιλοκομμένος, περιχυμένος με ξύδι και σκορδάκι, με πόδι ή μόνο μπάλωμα και βρήκατε το καλύτερο... γιατρικό για το ξενύχτι. 
Άντε τώρα να εξηγήσεις σε κάποιον τι είναι αυτό που τρως...

7. Κοκορέτσι
Το καλύτερο παραδοσιακό ελληνικό ψητό φαγητό από εντόσθια ζώων. Από αυτά που στο εξωτερικό απαγορεύονται....

6. Σπληνάντερο
Ο γευστικός μεζές που γίνεται από καρδιά και σπλήνα προβάτου ή γιδιού και τυλίγεται σε παχύ έντερο από μεγάλο γίδι ή τράγο. 

Φυσικά, υπάρχουν αρκετές παραλλαγές, αλλά, όπως και να το κάνεις, δεν είναι από αυτά τα φαγητά που κάποιος τουρίστας θα ήθελε να μάθει τι περιέχουν.
5. Σπετσοφάι
Λουκάνικο χωριάτικο, κρεμμύδι, σκόρδο, πιπεριά, κόκκινη σάλτσα και αυτό είναι το καλύτερο ορεκτικό για να βουτάτε το ψωμί σας μέχρι να έρθει το κυρίως πιάτο.

4. Μαγειρίτσα
Μεγάλο Σάββατο, μετά την Ανάσταση, κι έπειτα από 40 ημέρες νηστείας, η μαγειρίτσα αποτελεί το απόλυτο must του τραπεζιού.

3. Μουσακάς
Κιμάς, μπεσαμέλ, πατάτα, μελιτζάνα. 

Το πιο υπέροχο σπιτικό φαγητό, που μόνο εδώ θα μπορούσε να έχει ανακαλυφθεί με τέτοιο συνδυασμό υλικών!
2. Σκορδαλιά
Ο μπακαλιάρος είναι ένα από τα ψάρια που έχουν μεγάλη πέραση σε πολλές βόρειες χώρες της Ευρώπης. 
Πουθενά όμως δεν συνοδεύεται από το απόλυτο dip: τη σκορδαλιά!
1. Λαχανοντολμάδες
Φύλλα λάχανου, κιμάς, μυρωδικά, μια μεγάλη κατσαρόλα, εξαιρετικό ζουμί και ένα από τα φαγητά που μπορείς να τρως μέχρι να... σκάσεις!

Εμείς πεινάσαμε ήδη. Εσείς;




Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Φέτος δεν μας περισσεύουν λεφτά για διακοπές...


Σοφία Σακκά - Ψυχολόγος
Κάποιοι φίλοι τους θα πάνε σε all inclusive ξενοδοχείο, άλλοι στα χωριά και στα νησιά τους. Εμείς όμως φέτος δυσκολευόμαστε και αποφασίσαμε ότι δεν θα πάμε διακοπές. 
Πώς θα το πούμε στα παιδιά χωρίς να νιώσουν μειονεκτικά;
Σε πρώτο επίπεδο είναι καλό να συζητήσουμε ανοιχτά με τα παιδιά μας τους λόγους για τους οποίους δεν έχουμε την δυνατότητα να πάμε σε κάποιο νησί διακοπές.
Με απλά και κατανοητά λόγια μπορούμε να πούμε πως 

«Τα οικονομικά μας δεν μας επιτρέπουν να πάμε διακοπές, όπως πέρυσι για παράδειγμα, ωστόσο μπορούμε να βρούμε όλοι μαζί τρόπους να περάσουμε καλά στην πόλη ή στο χωριό μας».
Μία ιδέα είναι να κάνουμε ένα "οικογενειακό συμβούλιο" και να ανταλλάξουμε ιδέες για το τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να περάσουμε ευχάριστα το χρόνο μας. 
Με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά θα αισθανθούν ότι υπολογίζουμε την άποψή τους και ότι προσπαθούμε όλοι μαζί να βρούμε λύση.
Μία πιο οικονομική πρόταση θα μπορούσε να είναι ολιγοήμερες διακοπές σε κοντινούς προορισμούς με χαμηλό κόστος πρόσβασης (πχ. με το αυτοκίνητο) και διαμονής (πχ. κάμπινγκ).

Επίσης, μία ακόμη δυνατότητα είναι να γίνουμε «τουρίστες» στην περιοχή μας. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να επισκεφθούμε μέρη της περιοχής μας στα οποία δεν έχουμε πάει, να μάθουμε την τοπική ιστορία και να εξερευνήσουμε τον τόπο μας.

Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορούσαμε να φέρουμε τα παιδιά κοντά στη φύση, με μια βόλτα στο κοντινό πάρκο, με μία επίσκεψη στο δάσος, κάνοντας ποδήλατο ή οργανώνοντας εκεί ένα πικνίκ.
Αυτό που έχει σημασία δεν είναι τόσο ο τόπος αλλά ο τρόπος που θα περάσουμε τις διακοπές μας. Τα παιδιά δεν φαίνεται να έχουν ανάγκη από τουριστικά θέρετρα και πολυτελείς διακοπές. 
Αυτό που έχει σημασία είναι περάσουμε ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά μας, δείχνοντας τους ότι και εμάς είναι πιο σημαντικό το να είμαστε όλοι μαζί και να περνάμε όμορφα.
Αντί για ακριβές διακοπές μπορούμε να τους προσφέρουμε τους γονείς τους, απαλλαγμένους από εργασιακές υποχρεώσεις, e-mails, μηνύματα και άγχη. 

Ας είμαστε περισσότερο αυθόρμητοι και ας βρούμε δημιουργικούς (και οικονομικούς) τρόπους διασκέδασης, που σίγουρα αφενός θα αντισταθμίσουν τις οικονομικές δυσκολίες αφετέρου θα μας φέρουν ουσιαστικά κοντά με τα παιδιά μας.

mothersbird 
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Συμβουλές για μωρά από τα παλιά που είναι… "παραμύθια"

👶 Τα νεογέννητα πρέπει να τα κάνεις μπάνιο κάθε μέρα.
Τα μωρά δεν μυρίζουν άσχημα από τον ιδρώτα τους, όπως εμείς οι ενήλικες, οπότε χρειάζονται απλά ένα μπάνιο κάθε δύο με τρεις μέρες (εκτός κι αν έχετε μόλις αλλάξει την πιο βρώμικη πάνα όλων των εποχών!). 
Αν το μπάνιο αποτελεί κομμάτι της «ιεροτελεστίας» σας πριν από τον ύπνο, μπορείτε να το κάνετε μπάνιο κάθε βράδυ, απλά να μην ξεχνάτε να ενυδατώνετε το μωρό σας με μία κρέμα αργότερα.

👶 Τα μωρά κοιμούνται καλύτερα σε ήσυχα και σκοτεινά δωμάτια.
Παρόλο που μερικά μωρά κοιμούνται πολύ ελαφριά, τα περισσότερα μπορούν να κοιμηθούν και με θόρυβο και λίγο φως. 
Αν το μωρό σας έχει συνηθίσει να έχει δραστηριότητα τριγύρω του την ώρα που κοιμάται, θα μπορέσει να κοιμηθεί πιο εύκολα και σε δωμάτια που δεν είναι ήσυχα και σκοτεινά.

👶 Αν το μωρό ανεβάσει ψηλό πυρετό, τρίψτο με οινόπνευμα.
Επιπλέον, δεν είναι ασφαλές, γιατί μπορεί να απορροφηθεί από το δέρμα του.

👶 Αν αφήνεις το μωρό να χοροπηδάει στην αγκαλιά σου θα στραβώσουν τα πόδια του.
Δεν θα στραβώσουν, αυτά είναι παραμύθια. 
Τα μωρά μαθαίνουν χοροπηδώντας στα πόδια σας πώς να κουβαλούν το βάρος του στα πόδια τους και να βρίσκουν το κέντρο βάρους τους. 
Έτσι λοιπόν δεν είναι απλά διασκεδαστικό, αλλά και βοηθά στην ανάπτυξή του.

👶 Αν ακούει κλασική μουσική, θα έχει υψηλότερο IQ.
Η μουσική μπορεί να εμπλουτίσει τη ζωή του αλλά δεν υπάρχουν σαφείς έρευνες που να έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως η κλασική μουσική έχει σημαντικά οφέλη για το μυαλό ενός μωρού.

👶 Άστο να κλάψει. Αν το πάρεις αγκαλιά όσο ουρλιάζει θα το κακομάθεις.
Τα μωρά που είναι μικρότερα των 4 μηνών δεν μπορούν να καθησυχαστούν από μόνα τους εύκολα. 
Ξέρουν πως μπορούν να ηρεμήσουν αν θηλάσουν και τους αρέσει να είναι φασκιωμένα, αλλά δεν υπάρχουν άλλοι τρόποι για τα ίδια να βοηθηθούν. 
Όταν παίρνετε στην αγκαλιά σας το νεογέννητο που κλαίει, του δείχνετε πως είστε εκεί για να το φροντίσετε.

👶 Τα μωρά θα πρέπει να ξυπνούν τη νύχτα αν έχουν βρέξει την πάνα τους.
Τα ούρα είναι αποστειρωμένα και οι πάνες σήμερα είναι πολύ απορροφητικές, έτσι λοιπόν δεν πειράζει αν αφήσετε το μωρό σας βρεγμένο όλη νύχτα. 
Τα κακά όμως μπορεί να προκαλέσουν ουρολοίμωξη, αν παραμείνουν στην πάνα, ιδίως στα κορίτσια. 
Αν σας μυρίσει λοιπόν, αλλάξτε την.

👶 Είναι επικίνδυνο να κάνεις εμβόλιο σε ένα νεογέννητο με κρύωμα ή «δέκατα».
Μία ελαφριά ασθένεια δεν μειώνει την ανοσοποιητική αντίδραση του μωρού στον εμβολιασμό ούτε και αυξάνει τον κίνδυνο να εμφανίσει επικίνδυνες αντιδράσεις από ένα εμβόλιο.

👶 Μη βάζεις αντηλιακό σε μωρό μικρότερο από 6 μηνών.
Ο κίνδυνος του καρκίνου του δέρματος είναι πολύ πιο μεγάλος από αυτόν που ενδεχομένως μπορεί να διατρέχει το μωρό αν αντιδράσει στο αντηλιακό. 
Θα πρέπει να το προστατεύετε πάντα από τις επικίνδυνες UV ακτινοβολίες όσο μπορείτε, ιδίως μεταξύ 10 π.μ. και 4 μ.μ. γι’ αυτό βάλτε του αντηλιακό με δείκτη τουλάχιστον 15 SPF. 
Σύμφωνα με τον AAP μπορείτε να βάλετε άφοβα μια μικρή ποσότητα αντηλιακού στο πρόσωπο και πίσω από τα χέρια του.

👶 Είναι σημαντικό όλα τα μπιμπερό και τα θήλαστρα να είναι αποστειρωμένα τον πρώτο μήνα.
Αποστειρώστε τα μπιμπερό και τις θηλές αφού τα βγάλετε από τη συσκευασία. 
Από κει και πέρα όμως, ένα απλό πλύσιμο με σαπούνι και νερό αρκεί. 
Τα μωρά εκτίθενται σε πολύ περισσότερα μικρόβια από αυτά που παραμένουν στο μπιμπερό και τις θηλές.

👶 Ο πιο ασφαλής τρόπος να κοιμίσεις ένα μωρό είναι μπρούμυτα.
Η πιο ασφαλής στάση στον ύπνο είναι ανάσκελα. 
Παλιότερα οι γιατροί αγχώνονταν μήπως το μωρό πνιγεί με το σάλιο του, αν αυτό δεν κοιμάται μπρούμυτα ή στο πλάι, αλλά οι έρευνες έχουν σχετίσει τις στάσεις αυτές με το σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου.

👶 Αν βάλεις λίγα δημητριακά από ρύζι στο μπουκάλι του θα κοιμηθεί πιο εύκολα.
Μη δίνετε στέρεη τροφή πριν από τον 4 με 6ο μήνα. 
Οι έρευνες έχουν δείξει πως τα μωρά που έλαβαν στέρεη τροφή πριν τους 4 μήνες κάνουν πιο ανήσυχο ύπνο και επίσης διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας στο μέλλον.

👶 Πρέπει να τηρείς αυστηρά το πρόγραμμα του φαγητού του.
Είναι καλύτερο να το ταΐζεις όποτε αυτό το έχει ανάγκη. 
Το μωρό ξέρει πότε πεινάει και πότε έχει φάει αρκετά. 
Αν ακολουθείς ένα πρόγραμμα στο φαγητό, μπορεί να επηρεάσεις τις υγιείς διατροφικές συνήθειες του μωρού σου.

👶 Τα μωρά χρειάζονται παπούτσια με σκληρές σόλες για να προστατέψουν τα ευαίσθητα δαχτυλάκια τους
Τα παιδιά χρησιμοποιούν τα δάχτυλα των ποδιών τους για να γραπώνονται από τις επιφάνειες στις οποίες περπατούν, γι’ αυτό καλό θα ήταν να τα έχετε ξυπόλητα στο σπίτι. 
Έξω είναι προτιμότερο να έχουν τα παπούτσια τους μια σόλα με καλό κράτημα παρά μια σκληρή σόλα που γλιστράει.

Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Τα Μεγαλύτερα Αδέρφια μαθαίνουν κάτι πολύ βασικό
από τα Μικρά της Οικογένειας!

Έχοντας περισσότερα από ένα παιδί στο σπίτι, κάθε μητέρα αναγνωρίζει όλα εκείνα τα μαθήματα που διδάσκονται τα μικρότερα από τα μεγαλύτερα παιδιά της! 
Και εσύ, άλλωστε, αν έχεις μεγαλώσει με μεγαλύτερα αδέρφια, θα ξέρεις πολύ καλά πόσο σημαντική υπήρξε η συμβολή τους στη διαμόρφωση και του δικού σου χαρακτήρα! 
Πλέον, όμως, μια νέα έρευνα αποδεικνύει πως και τα μεγαλύτερα αδέρφια έχουν κάτι πολύ βασικό να μάθουν από τα μικρά της οικογένειας! 
Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα που δημοσιεύτηκε στην περιοδική έκδοση Child Development, κάνει λόγο για την ενσυναίσθηση και πώς αυτή αναπτύσσεται στα μεγαλύτερα παιδιά, όταν αποκτούν μικρότερα αδέρφια!
Για τις ανάγκες της έρευνας, αξιολογήθηκαν 452 αδέρφια από τον Καναδά, ηλικίας από 18 μηνών έως τεσσάρων ετών. 

Οι μελετητές ξεκίνησαν μετρώντας τα βασικά (φυσικά) επίπεδα ενσυναίσθησης των μεγάλων αδερφών, προσποιούμενοι ότι είτε χτύπησαν το γόνατό τους ή το δάχτυλό τους, είτε κατέστρεψαν κατά λάθος κάτι πολύτιμο, όπως ένα βάζο. Έπειτα εξήγησαν στα παιδιά πόσο τους αναστάτωσαν αυτά τα συμβάντα και βιντεοσκόπησαν τις αντιδράσεις των παιδιών.
Ενάμισι χρόνο αργότερα, οι ερευνητές επέστρεψαν στο σπίτι των αδερφών και παρατήρησαν το εξής: 

τόσο τα μεγαλύτερα, όσο και τα μικρότερα αδέρφια εμφάνισαν αυξητικές τάσεις στα επίπεδα ενσυναίσθησης, μέσα στο διάστημα 18 μηνών! 
Όπως εξηγεί και ο επικεφαλής της έρευνας και καθηγητής του Πανεπιστημίου του Τορόντο, Marc Jambon: 
“Παρ’ ό,τι θεωρούμε πως τα μεγαλύτερα αδέρφια και οι γονείς είναι οι πρωταρχικοί παράγοντες κοινωνικοποίησης των μικρότερων παιδιών, ανακαλύψαμε πως τόσο τα μικρότερα, όσο και τα μεγαλύτερα παιδιά συνεισέφεραν θετικά στην ενδυνάμωση της ενσυναίσθησης μεταξύ τους. Αυτά τα ευρήματα παρέμειναν ίδια, ανεξάρτητα από τη φυσική ροπή προς τη συμπόνοια του κάθε παιδιού, αλλά και την επίδραση της οικογένειας”.
Επιπλέον, οι επιστήμονες αναρωτήθηκαν κατά πόσο το φύλο και η σειρά γέννησης μπορεί να αποτελούσαν παράγοντες παρέκκλισης από τον κανόνα, ωστόσο επιβεβαίωσαν πως: 
“Τα αποτελέσματα παρέμειναν ίδια για όλα τα παιδιά, με μία εξαίρεση, τα μικρότερα αγόρια δεν ενδυνάμωσαν ιδιαίτερα τα επίπεδα ενσυναίσθησης των μεγαλύτερων κοριτσιών”. 
Πάντως, όπως επισημαίνει η αναπτυξιολόγος και ψυχολόγος Sheri Madigan που συμμετείχε στην έρευνα: 
“Τα ευρήματά μας δίνουν έμφαση στη σημασία που έχει η συνολική συνεισφορά της οικογένειας στην ανάπτυξη ενός παιδιού -και όχι μονάχα από την πλευρά των γονιών ή των αδερφών”.
cretewoman
Πηγή: tlife
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki