Sunday 4 December 2022

Αυτά μας έμειναν από τον Παράδεισο... / Καληνύχτα σας...

«Τρία πράγματα μένουν μαζί μας από τον Παράδεισο: 
Τα άστρα, τα λουλούδια και τα παιδιά»
                                         Δάντης 
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Ευτυχία είναι η επίτευξη ενός Αξιόλογου Στόχου

Θα νιώσετε ευτυχισμένοι μόνο όταν προχωρείτε βήμα βήμα προς κάτι που θεωρείτε εξαιρετικά σημαντικό.

Ο Βίκτορ Φρανκλ, ο ιδρυτής της λογοθεραπείας, έγραψε ότι εκείνο που χρειάζονται περισσότερο οι άνθρωποι είναι μια αίσθηση νοήματος και σκοπού στη ζωή. 
Οι στόχοι σάς δίνουν μια τέτοια αίσθηση νοήματος και σκοπού. 
Οι στόχοι σάς δίνουν μια αίσθηση κατεύθυνσης. 
Καθώς κινείστε προς τους στόχους σας, νιώθετε πιο ευτυχισμένοι και δυνατοί.
Νιώθετε πιο ενεργοποιημένοι και αποτελεσματικοί. 
Νιώθετε πιο ικανοί και σίγουροι για τον εαυτό σας και τις ικανότητές σας. Κάθε βήμα προς τους στόχους σας αυξάνει την πεποίθησή σας ότι μπορείτε να θέσετε και να πετύχετε ακόμη μεγαλύτερους στόχους στο μέλλον.

Σήμερα, εκείνοι που φοβούνται την αλλαγή και ανησυχούν για το μέλλον είναι περισσότεροι από κάθε άλλη εποχή στην ανθρώπινη ιστορία. 
Ένα από τα μεγάλα οφέλη του καθορισμού στόχων είναι ότι οι στόχοι θα σας επιτρέψουν να ελέγχετε την κατεύθυνση της αλλαγής στη ζωή σας. 
Με τη βοήθεια των στόχων, οι αλλαγές στη ζωή σας θα καθορίζονται και θα κατευθύνονται, σε μεγάλο βαθμό, από εσάς. Οι στόχοι σάς επιτρέπουν να δώσετε μήνυμα και σκοπό σε ό,τι κάνετε.

Μια από τις σημαντικότερες διδασκαλίες του Αριστοτέλη ήταν ότι ο άνθρωπος είναι τελεολογικός οργανισμός, δηλαδή επιδιώκει στόχους. 
Ο Αριστοτέλης είχε καταλήξει στο συμπέρασμα πως όλες οι ανθρώπινες πράξεις έχουν κάποιο σκοπό. Ο άνθρωπος είναι ευτυχισμένος μόνο όταν κάνει κάτι που τον οδηγεί πιο κοντά σε αυτό που θέλει. 
Έτσι, προκύπτουν μερικά σημαντικά ερωτήματα: 
Ποιοι είναι οι στόχοι σας; 
Ποιους σκοπούς επιδιώκετε; 
Πού θέλετε να βρίσκεστε στο τέλος της ημέρας;

Αποκτήστε μια Φλογερή Επιθυμία
Αφετηρία της επίτευξης κάθε στόχου αποτελεί η επιθυμία. 
Αν θέλετε πραγματικά να πετύχετε τους στόχους σας, πρέπει να αποκτήσετε γι’ αυτούς μια έντονη, φλογερή επιθυμία. 
Μόνο όταν η επιθυμία σας γίνει αρκετά έντονη θα αποκτήσετε την ενέργεια και την εσωτερική παρόρμηση να ξεπεράσετε όλα τα εμπόδια που θα εμφανιστούν στο δρόμο σας.
...................
περισσότερα εδώ
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Η Αγία Βαρβάρα, το πυροβολικό και η «βαρβαρίτσα» - Αλήθεια! Ποια γιορτάζουμε σήμερα;

 Χρόνια Πολλά στις χαμομηλένιες 
που έχουν το όνομά της 😀

Προστατεύει τα χαμομηλάκια και τα φυλάει
από τις κακές παιδικές αρρώστιες, όπως την βλογιά και άλλες.

    Η Αγία Βαρβάρα, ήταν θυγατέρα του φανατικού εθνικού Διόσκουρου, που το μίσος του για τους Χριστιανούς  ήταν πολύ μεγάλο και τον οδηγούσε σε πράξεις εγκληματικές... 
... Ο πατέρας της τυφλωμένος από το μίσος του για τους χριστιανούς... αποφάσισε να αποκεφαλίσει με τα ίδια του τα χέρια την Βαρβάρα. 
    Κατά την παράδοση, ενώ το ξίφος του πατέρα της έκοβε το κεφάλι της, η Θεία  Δίκη, με μορφή κεραυνού έκαψε τον άσπλαχνο πατέρα. Αυτόν τον τιμωρό κεραυνό, συμβολίζουν τα πυρά του πυροβολικού μας, κι έχουν ως προστάτιδα την Αγία Βαρβάρα.
    Η βαρβαρίτσα:  Για να την «γλυκάνουν» σε πολλά μέρη του τόπου μας την ημέρα της γιορτής της προσέφεραν μελόπιτες ή κολυβόζουμο, που στην Θράκη τόλεγαν «ΒΑΡΒΑΡΑ». Το έθιμο πανάρχαιο και θυμίζει την πανσπερμία. 
Στους Χριστιανούς η παρασκευή της «Βαρβάρας» καθιερώθηκε από  το εξής  περιστατικό.
    Ο σατανικός νους του Διόσκουρου, είχε  συλλάβει ένα σατανικό και αποτρόπαιο  σχέδιο για την εξόντωση των Χριστιανών της περιοχής του. Κάλεσε όλους τους αρτοποιούς της περιοχής του και τους έδωσε εντολή να βάλουν δηλητήριο στο ψωμί που θα παρασκεύαζαν και οι πωλητές τροφίμων στα τρόφιμα που θα πωλούσαν.
    Το μυστικό αυτό το έμαθε η κόρη του η Βαρβάρα, και ειδοποίησε τους χριστιανούς να μην αγοράσουν ψωμί και τρόφιμα, και να πορευτούν με τα υπολείμματα που είχαν στα σπίτια τους. ====
    Έτσι κάθε Χριστιανική οικογένεια μαγείρεψε ό,τι πρόχειρο της βρέθηκε στο σπίτι. Επειδή όμως τα τρόφιμα που τους είχαν απομείνει ήταν πολύ λίγα και κάθε είδος από μόνο του δεν έφτανε για μια σωστή μαγειριά, έβαλαν στην κατσαρόλα λίγο από όλα. Δηλαδή, λίγο στάρι, μερικά φασόλια, κουκιά, σταφίδες και ότι άλλο σχετικό είχαν, κι όλα μαζί τα μαγείρεψαν. Έτσι χάρη στη Βαρβάρα σώθηκαν και από τότε σε ανάμνηση αυτού του περιστατικού καθιερώθηκε στη γιορτή της  να μαγειρεύουν το παρασκεύασμα αυτό που είναι γλυκό και φαγητό μαζί και λέγεται «ΒΑΡΒΑΡΑ»   ή βαρβαρίτσα.

    Στη Θράκη χρησιμοποιούν εννέα είδη για την παρασκευή της Βαρβάρας, (σιτάρι, μύγδαλα, καρύδια, ρόδια, σταφίδες, κανέλα, σουσάμι, ταχίνι  και φρούτα ψιλοκομμένα, κυρίως μήλα σκληρά) 
Στην περιοχή της Μακράς Γέφυρας και της Αδριανούπολης για γούρι έριχναν μέσα 3 εως 4 κουκιά και όποιος τα έβρισκε θεωρούταν καλότυχος.

άλλη συνταγή για τη βαρβαρίτσα...

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki