Friday, 23 March 2007

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΣΟΚΑΡΟΥΝ

Τα δύο τρίτα των αναλφάβητων σε ολόκληρο τον κόσμο (876 εκατομμύρια) είναι γυναίκες, αριθμός που σύμφωνα με τη UNICEF δεν θα αλλάξει σημαντικά για τα επόμενα 20 χρόνια. Πέφτουν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης μία ή περισσότερες φορές στη ζωή τους εκατομμύρια γυναίκες, ενήλικες και μη. Παρ' όλα αυτά οι καταγγελίες είναι ελάχιστες, ενώ σε ορισμένες χώρες της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Ασίας εφαρμόζεται η ειδεχθής πράξη του ακρωτηριασμού των γεννητικών οργάνων των κοριτσιών (κλειτοριδεκτομή). 

Σήμερα στις χώρες αυτές περισσότερες από 114 εκατομμύρια γυναίκες έχουν υποστεί αυτό το μαρτύριο. Στην Ινδία, στο Πακιστάν, αλλά και αλλού στη νοτιοανατολική Ασία οι γυναίκες που κυοφορούν θηλυκά έμβρυα υποχρεώνονται σε άμβλωση, ενώ αν κατορθώσουν να τα γεννήσουν, συχνά τους τα παίρνουν και τα θανατώνουν. Σε πολλές αφρικανικές και ασιατικές χώρες περισσότερα από το 50% των κοριτσιών υποχρεώνονται από την οικογένειά τους σε πρόωρο γάμο χωρίς τη θέλησή τους.
 
Όλα τα παραπάνω στοιχεία προέρχονται από επίσημες έρευνες του ΟΗΕ και της UNICEF και μπορούν να συνοψιστούν ως εξής:

ΤΣΑΝΤ: Μόνο το 15% των γεννήσεων πραγματοποιείται υπό την επίβλεψη γιατρού ή μαίας, ενώ το 49% των κοριτσιών ηλικίας 15-19 έχουν παντρευτεί, οι περισσότερες χωρίς τη θέλησή τους.

 
ΑΙΘΙΟΠΙΑ: Μόνο το 8% των γυναικών γεννά υπό την παρουσία γιατρού ή μαίας, το 49% των κοριτσιών 15-19 ετών είναι παντρεμένα.
 

 
ΜΑΛΙ: Γιατρός ή μαία παραβρίσκεται μόνο στο 24% των γεννήσεων. Το 91% των γυναικών είναι αμόρφωτες, ενώ το 50% των κοριτσιών έχουν παντρευτεί πριν από την ενηλικίωσή τους. Εφαρμόζεται κλειτοριδεκτομή.

 
ΝΙΓΗΡΙΑ: Μόνο το 15% των γεννήσεων γίνονται παρουσία γιατρού ή μαίας, ενώ παντρεμένα είναι τα κορίτσια ηλικίας 15-19 ετών, σε ποσοστό 62%. Το 97% του γυναικείου πληθυσμού είναι αγράμματες. Εκατοντάδες Νιγηριανές πέφτουν θύματα σωματεμπορίας και πωλούνται στην Ευρώπη. Εφαρμόζεται κλειτοριδεκτομή.

 
ΟΥΓΚΑΝΤΑ: Το 50% των γυναικών ηλικίας 15-19 είναι παντρεμένες, ενώ το 67% των γυναικών είναι αμόρφωτες. Το 38% των γεννήσεων γίνονται υπό την επίβλεψη γιατρού ή μαίας. Εφαρμόζεται κλειτοριδεκτομή.

 
ΜΠΑΝΓΚΛΑΝΤΕΣ: Μόνο το 14% των γεννήσεων γίνεται από γιατρό ή μαία. Το 50% του γυναικείου πληθυσμού μεταξύ των κοριτσιών έχουν παντρευτεί. Στη συγκερκιμένη χώρα, πολύ μεγάλο είναι και το ποσοστό των γυναικών που εξαναγκάζονται σε πορνεία. Πολλές απ’ αυτές δεν έχουν ενηλικιωθεί.

 
ΙΟΡΔΑΝΙΑ: Παρά τις επίμονες προσπάθειες της κυβέρνησης για εξευρωπαϊσμό, η θέση της γυναίκας είναι δεινή. Δεκατρία περιστατικά δολοφονιών γυναικών για «απιστία» από τα μέλη της ίδια τους της οικογένειας έχουν καταγραφεί επίσημα από τις διεθνείς οργανώσεις μέσα σε δέκα μήνες.

 
ΝΕΠΑΛ: Το 44% των κοριτσιών ηλικίας 15-19 έχουν παντρευτεί. Το 89% του συνολικού πληθυσμού είναι αμόρφωτες.

 
ΥΕΜΕΝΗ: Μόνο το 16% των γυναικών δέχονται τη φροντίδα γιατρού ή μαίας κατά τη διάρκεια της γέννας. Το 24% των κοριτσιών ετών 15-19 είναι παντρεμένα. Το 92% των γυναικών της χώρας είναι αναλφάβητες.

 
ΣΟΥΔΑΝ: Συχνά είναι τα περιστατικά αποκλεισμού των γυναικών από τη δημόσια ζωή. Οι γυναίκες δεν έχουν πρόσβαση σε πολλούς δημόσιους χώρους, μεταξύ των οποίων δημόσιες υπηρεσίες, εστιατόρια, αλλά και καταστήματα. Όσες φορές προσπάθησαν να διαμαρτυρηθούν γι’ αυτό συνελήφθησαν και δικάστηκαν.

 
ΠΑΚΙΣΤΑΝ: Εάν ο σύζυγος κατηγορήσει τη γυναίκα του για «ανάρμοστη» ή «ανήθικη» συμπεριφορά, τότε έχει το δικαίωμα να τη χτυπήσει, να την τραυματίσει, ακόμη και να τη σκοτώσει. Δύο γυναίκες καίγονται ζωντανές κάθε μέρα από τους συζύγους τους, με την ανοχή του κράτους. Στους συζύγους δεν
επιβάλλεται καμία ποινή.

 
ΙΝΔΙΑ: Στην Ινδία 14 γυναίκες δολοφονούνται κάθε μέρα από τους συζύγους τους, με την ανοχή του κράτους. Χαρακτηριστικό είναι και το κάψιμο με λάδι «kitchen death» από τους συζύγους, αν δεν τηρηθεί το προγαμιαίο συμβόλαιο μεταξύ του πατέρα της νύφης και του υποψήφιου συζύγου.

 
ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ: Γυναίκες κάθε ηλικίας πέφτουν θύματα βίας στο σχολείο και στο δρόμο. Η χώρα έχει τους υψηλότερους δείκτες βίας κατά των γυναικών στον κόσμο. Ούτε τα σχολεία δεν αποτελούν εξαίρεση. Τα αγόρια και οι δάσκαλοι στα σχολεία κακοποιούν σεξουαλικά τις μαθήτριες σε καθημερινή βάση. Παρά τις καταγγελίες των περιστατικών, οι δράστες δεν συλλαμβάνονται.

 
ΣΙΕΡΑ ΛΕΟΝΕ: Θύματα σεξουαλικής κακοποίησης πέφτουν καθημερινά οι γυναίκες στη χώρα αυτήν. Άντρες του κρατικού στρατού, αντάρτες και απλοί πολίτες συμμετέχουν συχνά σε ομαδικούς βιασμούς. Εφαρμόζεται κλειτοριδεκτομή.

 
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ: Σημαντικοί περιορισμοί για εργασία, καμία ιατρική περίθαλψη και απαγόρευση συμμετοχής στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση επιβάλλονται στις γυναίκες. Συχνά είναι τα περιστατικά βιασμών και κακοποίησης γυναικών (εκτελέσεις, ακρωτηριασμοί, εξευτελισμοί κ.ά).

 
ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΤΙΜΟΡ: Ομαδικοί βιασμοί γυναικών από στρατιώτες αποτελούν σύνηθες φαινόμενο.

 
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ: Η πλειονότητα των κοριτσιών ηλικίας 5 έως 15 ετών στις χώρες αυτές έχει πέσει θύμα βιασμού ή σεξουαλικής κακοποίησης. Το Εκουαδόρ (76%), η Νικαράγουα (70%) και η Χιλή (57%) έχουν τα υψηλότερα ποσοστά. Τα κορίτσια αυτά ξαναβιάζονται μία ή περισσότερες φορές και μετά την ενηλικίωσή τους. Το 47% των βιασμών σε ανήλικες στην Κόστα Ρίκα, στο Ελ Σαλβαντόρ, στη Γουατεμάλα, στην Ονδούρα, στη Νικαράγουα και στην Παραγουάη έγινε από μέλη της οικογένειάς τους. Στο Περού, εννέα στις 10 γυναίκες έχουν κακοποιηθεί από τους συζύγους τους. Το 25% των ανήλικων κοριτσιών της Λατινικής Αμερικής μένουν έγκυες από τους βιαστές τους. Το 20% των ετήσιων γεννήσεων στις χώρες αυτές είναι από ανήλικες (περίπου 2 εκατομμύρια μωρά), ενώ μόνο το 7% των ανήλικων μανάδων έχουν πάει σχολείο. Παρ’ ότι η σεξουαλική κακοποίηση είναι το πιο συχνό έγκλημα στην Λατινική Αμερική, είναι εκείνο με τις λιγότερες αναφερθείσες καταγγελίες.

Το χαστούκι πλήττει την ευφυία των παιδιών - Child abuse, it is never OK

Ένα χτύπημα με την παλάμη στα μαλακά μόρια του παιδιού, ενδέχεται να προκαλέσει κάτι πολύ περισσότερο από δάκρυα. Μπορεί να μειώσει τον δείκτη ευφυίας του, σύμφωνα με τον Αυστραλό κοινωνιολόγο Μάρι Στράους. 

Έχοντας ως δείγμα 800 παιδιά, ηλικιών από 2 έως και 4 χρόνων, μελέτησε την επίδραση του ξύλου στα απείθαρχα παιδιά και συμπέρανε ότι εκείνα, που δέχονταν χτυπήματα από τους γονείς τους, είχαν δείκτη ευφυίας, πέντε βαθμούς χαμηλότερο από τα άλλα, που δεν υποβαλλόταν σ' αυτήν την μέθοδο επιβολής πειθαρχίας. 
Σε παιδιά ηλικιών από 5 έως και 9 χρόνων, που πήραν μέρος στην ίδια έρευνα, διαπιστώθηκε ότι το ξύλο μείωνε το IQ τους κατά 2,8 βαθμούς.
Ο Μάρι Στράους δήλωσε ότι το αποτέλεσμα της έρευνάς του έχει μεγάλη σημασία για τη φυσιολογική ανάπτυξη των παιδιών όλου του κόσμου. Αλλά και η ψυχολόγος δρ. Τζούντιθ Κέννεντι, από το Σίδνεϋ, υποστήριξε ότι, ενώ ένα ελαφρό χτύπημα στα οπίσθια -σε αραιά διαστήματα- δεν αναμένεται να έχει τραυματική επίδραση στο παιδί, το συχνό ξύλο έχει σίγουρα βλαβερά αποτελέσματα, τόσο στην εξυπνάδα, όσο και στον χαρακτήρα του.
 
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

πηγή

Child abuse, it is never OK


It's our misfortune that every day there are children living hungry, neglected, sexually exploited, feeling unloved and fearful and the sad reality is that child abuse is severely underreported. Even if abuse has been reported victims almost never speak of their abuse for fear of retaliation. Child abuse refers to any form of physical, psychological, social, emotional or sexual maltreatment of a child.


Types of Child Abuse:
Neglect: Not giving the child what they need to develop is a kind of neglect. It can hurt the child both emotionally and physically. 

A parent or a guardian is neglecting a child when they:
  • don't make them feel loved, wanted, safe and worthy
  • don't let them see a doctor or take personal care of themselves
  • don't intervene when the child is at risk of harm
  • deny them an education
  • deny food, clothing and shelter, even though they can afford to provide them
  • leave the child alone at home too often. Parents are responsible for watching over their children until they are at least 16.
Emotional: Emotional maltreatment is all about attacking on Child's sense of self-worth, insults, isolation, rejection, unrealistic expectations or constant criticism. The law also considers children at risk of emotional abuse if they live in situations of family violence.  

Emotional abuse includes:
  • Isolating a child.
  • Intimidating or terrorizing a child.
  • Exploiting a child.
  • Making unreasonable demands.
Physical: physical abuse means causing physical harm on a child's body single time or repeatedly. Often parents punish their child physically in order to discipline however sometimes this results to permanent disability.  

Some examples of child abuse:?

  • Shaking, choking, biting, kicking or burning a child

  • Handling a child roughly when helping them with dressing and going to the bathroom

  • Using force or restraint in any other harmful way

  • Sexual: When any adult uses a child for sexually purpose forcefully, it refers to sexual abuse. Its really sad to note that child sexual abuse is increasing rapidly in our society.
    • touching and kissing a child's breasts or genitals
    • inviting the child to touch someone else sexually
    • having sex with a child family member
    • forcing a child into prostitution or pornography.
    We can all protect child from harm by identifying and recognizing the signs of abuse as mostly children fear to say their problem. If you suspect a child is a victim of abuse or neglect, report your concerns to Child Protection at the Department of Social Development as soon as possible. You do not need proof.

    Signs of Abuse:
    • Child has physical cut marks.
    • Change in behavior.
    • Problem in walking or sitting.
    • Child prefers to be alone.
    • Child is in depression.
    • Child is not interested in playing or making friends.
    • Child is suffering from chronic untreated illness.
    Sometime child takes the courage and speaks about the abuse, you should handle the situation very intelligently. You should stay calm, listen to them carefully in a caring manner. Never act like you are shocked or upset about the matter. And the most important never blame the child.
    DO NOT
    • probe for details
    • promise the parents will understand
    • make promises you can't keep
    • say you won't tell anybody
            DO
    • report the disclosure immediately to Social Development
    • offer your support
    • tell about helpful services
    Tips for Parents: Children depend on their parents to grow up safely. With growing age they come across many difficult things and needs your help to understand. So always be supportive and talk to your child.
    1. Participate with your child in any activity of their choice.
    2. Keep an eye on changes in the behavior of your child.
    3. Speak to them.
    4. Support them at every juncture of their life.
    5. Never hit your child and always show your love and care.
    6. Talk to your children about their bodies. Explain to them what is appropriate and inappropriate touching and how to get help when required.
    Reporting: To report child abuse is your responsible duty and you should realize that. As soon as child reveals abuse to you, contact your local police or your local child welfare agency. And even if you come across any reasonable grounds to suspect abuse, report it immediately. Delay in report will increase the threat and risk for the victim.



    Remember, there is always help out there, and it is never too late to get help. All you have to do is speak up.

    Support Groups

    Γύφτοι θα ’ναι ή Εβραίοι ή ο κύριος Κανείς

    Στο ρατσισμό λέμε ΟΧΙ

     Ποιος θέλει το ψωμί της ορφανής;
    Κανείς - κανείς - κανείς.
    Ποιος πήρε το παιδί της διπλανής;
    Κανείς - κανείς - κανείς.
    Ποιος διώχνει τα καράβια, να μου πεις.
    Κανείς - κανείς - κανείς.
    .
    Ναι, κάποιοι φταίνε όμως, κάποιος φταίει.
    Εύκολο είναι να το βρεις:
    Γύφτοι θα ’ναι ή Εβραίοι
    ή ο κύριος Κανείς.
    .
    Ποιος κάνει το καλό;
    Εσύ - εγώ - αυτός.
    Ποιος ανθίζει το περβόλι;
    Α, όλοι - όλοι - όλοι.
    .
    Ποιος κλέβει την δεκάρα της τυφλής;
    Κανείς - κανείς - κανείς.
    .
    Ναι, μα κάποιοι φταίνε, κάποιος φταίει.
    Εύκολο είναι ναν το βρεις:
    Γύφτοι θα ’ναι ή Εβραίοι
    ή ο κύριος Κανείς.
    .
    Ποιος έκαψε το σπίτι της φτωχής;
    Κανείς - κανείς - κανείς.
    Ποιος φταίει που αλήτεψε η γη;
    Κανείς - κανείς - κανείς.
    Ποιος διώχνει τα καράβια, να μου πεις.
    Κανείς - κανείς - κανείς.
    .
    Ναι, μα δεν μπορεί, κάποιοι φταίνε, κάποιος φταίει.
    Αλλά εύκολο είναι να το βρεις:
    Γύφτοι θα ’ναι ή Εβραίοι
    ή ο κύριος Κανείς.
    .
    Στίχοι: Σώτια Τσώτου
    Μουσική: Κώστας Χατζής
    Πρώτη εκτέλεση: Κώστας Χατζής

    © Το χαμομηλάκι | To hamomilaki