Monday 22 November 2010

Κλάψε παιδί μου!

“Ο χρόνος σκάβει το πρόσωπό μας, χαράσσοντας σημάδια για τα δάκρυα που δεν αφήσαμε ποτέ να κυλήσουν”  
Natalie  Clifford Barney

Θυμάμαι τον εαυτό μου σαν παιδί να κλαίω συχνά. Να κλαίω που  έχασα την κούκλα μου, να κλαίω που δεν μ΄ έπαιξε η φίλη μου, που μου έπεσε κάτω το κουλούρι μου, που τα θαλάσσωσα στο τεστ της αριθμητικής, που μου ξηλώθηκε η φούστα, που, που….. 
Θυμάμαι επίσης τους γονείς και γενικά τους «μεγάλους», να μου λένε ενοχλημένοι όλη την ώρα «γιατί κλαις πάλι» και «δεν υπάρχει λόγος να κλαις» κι εγώ να νιώθω ακόμη χειρότερα, προσπαθώντας να καταπιώ τα δάκρυά μου.
Φανταστείτε την έκπληξή μου όταν, στην  πρώτη δημοτικού, η δασκάλα μου- η κυρία Μαρίκα, καλή της ώρα – βλέποντάς με να κλαψουρίζω στα μουλωχτά για κάποιο λόγο στο διάλειμμα, με πλησίασε και απλά μου είπε: «Κλάψε κορίτσι μου να ξαλαφρώσεις!».  
Από το ξάφνιασμα ξέχασα για δευτερόλεπτα τον καημό μου. Μετά από λίγο τον ξαναθυμήθηκα και έμπηξα κάτι λυτρωτικά κλάματα, χωρίς ενοχές αφού είχα και την άδεια της κυρίας μου, που ακόμα   σήμερα ανακαλώ το αίσθημα της απελευθέρωσης και της ανακούφισης που βίωσα αμέσως μετά.
Τα θυμήθηκα όλα αυτά ξαναδιαβάζοντας ένα εξαιρετικό βιβλίο, το Connection parenting της Pam Leo, που αφιερώνει αρκετές σελίδες στη θεραπευτική δύναμη του κλάματος και των δακρύων. Η βραβευμένη συγγραφέας υπενθυμίζει σε όλους εμάς τους γονείς ότι δεν έχουμε τη δύναμη να προστατεύσουμε τα παιδιά μας από τα συναισθηματικά τραύματα. Μπορούμε όμως να  βοηθήσουμε τα παιδιά να τα θεραπεύσουν, παρέχοντάς τους ένα ασφαλές περιβάλλον για  να εκφράσουν ανεμπόδιστα τα πληγωμένα τους συναισθήματα. Αυτό που έχει ανάγκη το πληγωμένο παιδί δεν είναι η συμβουλή («την άλλη φορά να προσέχεις») ή η υποβάθμιση («δεν ήρθε και η συντέλεια του κόσμου για να κάνεις έτσι»), αλλά η τρυφερή  παρουσία του ενήλικα που είναι πρόθυμος να το ακούσει αληθινά, χωρίς καμία κριτική, ενθαρρύνοντάς το να απελευθερώσει τον πόνο, το θυμό, την απογοήτευση.

Το κλάμα είναι ίσως ο πιο λυτρωτικός μηχανισμός απελευθέρωσης του πόνου. Τα δάκρυα ξεπλένουν τους καημούς της καρδιάς, επιτρέποντας σε σώμα και νου να αποβάλλουν τις ορμόνες του άγχους και να ανακτήσουν τη χαμένη ισορροπία τους. Αν σταματήσουμε τη ροή του  κλάματος – πιστεύοντας λανθασμένα ότι βοηθάμε το παιδί να νιώσει καλύτερα – επεμβαίνουμε στην αυθόρμητη  θεραπευτική διαδικασία, αφήνοντας μετέωρο μέσα του το επώδυνο συναίσθημα. 
Το μπλοκάρισμα αυτό παραμένει «έλκοντας» σταδιακά, με το πέρασμα του χρόνου, και άλλα ανέκφραστα συναισθήματα, δημιουργώντας μια εστία συσσωρευμένου πόνου, που μπορεί να ενεργοποιηθεί και με μια φαινομενικά  ασήμαντη αφορμή.
Γι΄ αυτό, την επόμενη φορά που το παιδί μας θα βάλει τα κλάματα, ας του προσφέρουμε μια αγκαλιά για να το “ευχαριστηθεί”! 
Και ας του εξηγήσουμε μετά ότι «τα δάκρυα είναι για την καρδιά ό,τι το σαπούνι για το σώμα». Ο δεσμός της αγάπης μεγαλώνει όταν τα δάκρυα μπορούν να κυλήσουν μέσα στην αποδοχή.

ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΑΥΛΩΝΑΣ

Η Ένωση «Μαζί για το Παιδί» δίνει παράταση στην εκστρατεία για συγκέντρωση για ανθρωπιστική βοήθεια στις Φυλακές Ανηλίκων στον Αυλώνα.
Ελπίζοντας σε μαζικότερη ανταπόκριση, η Ένωση Μαζί για το Παιδί δίνει 2 εβδομάδες παράταση στην εκστρατεία συγκέντρωσης ανθρωπιστικής βοήθειας που διοργανώνει για τα άπορα παιδιά και τους νέους στις φυλακές ανηλίκων Αυλώνα. 

Η παράδοση της βοήθειας στις Φυλακές θα πραγματοποιηθεί στις 8 Δεκεμβρίου 2010Σας καλούμε να συμμετέχετε όλοι στην προσπάθεια προσκομίζοντας ό,τι μπορείτε από τα είδη που συγκεντρώνονται. Η συμμετοχή σας είναι πολύτιμη!
Στον Αυλώνα υπάρχουν 370 έγκλειστα παιδιά και νέοι εκ των οποίων οι 300 είναι άποροι. Η βοήθεια που θα συγκεντρωθεί θα τα βοηθήσει να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες του χειμώνα.
Πού ;  Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προσκομίζουν τα είδη που έχουν συγκεντρώσει στην αποθήκη της Ένωσης Μαζί για το Παιδί  στην συμβολή των οδών Μπουσίου 20 και Κούπα 33 στην Αθήνα. (Πλησίον μετρό Κατεχάκη. Περνώντας την Κατεχάκη με κατεύθυνση προς Αθήνα στρίβετε στο 3ο στενό δεξιά δείτε το χάρτη).
Πότε; Από τη Δευτέρα 8 Νοεμβρίου έως και την Τρίτη 7 Δεκεμβρίου και ώρες 10.00 - 18.00 εκτός Σαββάτου και Κυριακής.
Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλείσθε να επικοινωνείτε  με την Ένωση «Μαζί για το Παιδί» στο τηλέφωνο 210-7782281 ή με την Κοινωνική Υπηρεσία των Φυλακών Αυλώνα στο 22950-42771.
Η συμμετοχή σας είναι πολύτιμη!
 
Τα παιδιά των φυλακών έχουν ανάγκη από:
  1. Χειμερινά κλινοσκεπάσματα και  είδη ατομικής υγιεινής Πετσέτες μπάνιου, σεντόνια, μονές κουβέρτες και μονά παπλώματα, σαμπουάν, οδοντόπαστες, οδοντόβουρτσες, ξυραφάκια bic, χαρτί υγείας, απορρυπαντικό ρούχων σε σκόνη.
  2. Φόρμες, παπούτσια και εσώρουχα (τα εσώρουχα πρέπει να είναι καινούρια) Τα ρούχα, τα εσώρουχα και τα παπούτσια πρέπει να είναι αντρικά  medium και large για παιδιά ηλικίας 16 - 24 ΟΧΙ ΚΟΥΣΤΟΥΜΙΑ! Μαζέψτε φόρμες, τζιν, μπλουζάκια φούτερ, εσώρουχα, παπούτσια και παντόφλες. (θερμή παράκληση ελαφρώς μεταχειρισμένα) 
  3. Τηλεκάρτες, Γραφική ύλη και ξένο τύπο. Οι  άποροι κρατούμενοι στον Αυλώνα είναι κατά πλειοψηφία αλλοδαποί μετανάστες από χώρες σε εμπόλεμη κατάσταση. Οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνούν με τις οικογένειές τους και δεν έχουν καμία ενημέρωση για τις εξελίξεις στις χώρες τους. Μας ζητούν  τηλεκάρτες για καρτοτηλέφωνα του ΟΤΕ.  ΠΡΟΣΟΧΗ ΟΧΙ ΧΡΟΝΟΚΑΡΤΕΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ.
Επίσης ζητούμε από συλλόγους ή ιδιώτες να μας προμηθεύσουν με εφημερίδες και περιοδικά από Ιράκ, Αφγανιστάν, Παλαιστίνη, Σομαλία, Σουδάν, κ.α. Υπάρχει ανάγκη και από λευκούς φακέλους αλληλογραφίας, γραμματόσημα και στυλό.
Παρακαλούνται θερμά εταιρείες στα πλαίσια της Ε.Κ.Ε. τους να βοηθήσουν την προσπάθειά μας με όποιο από τα παραπάνω είδη διαθέτουν.
Επίσης αν υπάρχουν θεατρικές ομάδες που ενδιαφέρονται να προσφέρουν αφιλοκερδώς μια παράσταση για τα έγκλειστα παιδιά στον Αυλώνα να επικοινωνήσουν με την Ένωση Μαζί για το Παιδί.

Η Ένωση Μαζί για το Παιδί
info@mazigiatopaidi.gr

Τα Χριστούγεννα και η ΠΕΑΝΔ

Τα Χριστούγεννα έρχονται.. και η ΠΕΑΝΔ γιορτάζει παρέα με σας!!

Αγοράζοντας χριστουγεννιάτικες κάρτες ενισχύεται το πολύπλευρο έργο του Συλλόγου μας.
Φέτος στόχος είναι εκτός των άλλων γεγονότων που θα πραγματοποιηθούν, να μαζέψουμε όσα περισσότερα χρήματα μπορούμε προκειμένου να διατεθούν σε παιδιά με διαβήτη που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να συμμετάσχουν στην καλοκαιρινή κατασκήνωση του 2011.
Η συγκεκριμένη δραστηριότητα πραγματοποιείται τα τελευταία 25 χρόνια αποτελώντας σημαντική βοήθεια και εξοικείωση του παιδιού με τη νόσο. 
15 μέρες υπό την επίβλεψη εκπαιδευμένων ιατρών και στελεχών, τα παιδιά με διαβήτη συμβιώνουν αρμονικά με άλλα παιδιά χωρίς διαβήτη αποκτώντας τα απαραίτητα εφόδια για μια ομαλή ζωή.


Xmas-7
Xmas-8
Xmas-3 Xmas-9


Η τιμή για κάθε κάρτας ανέρχεται στα 0,60 ευρώ (και 0.70 με φάκελο)
Τρόπος παραγγελίας :
-Αποστέλλοντας e-mail στην διεύθυνση peand@live.com γράφοντας τα στοιχεία σας , την ποσότητα καθώς και τον αριθμό της κάρτας που επιθυμείτε.
-Επικοινωνώντας στα τηλέφωνα 210-7796660 κάθε Δευτέρα και Τετάρτη 7-9μμ ή 6974492304 κα Μανέα
---

Όλοι εμείς ζητάμε να μην την αφήσετε να πεθάνει!

Σ
ημαντική ανταπόκριση είχε το χθεσινό ρεπορτάζ του «Πολίτης» για την 25χρονη Μαρία Δημητρίου, (Tweety: Το Παλεύω Μέχρι Που Παλεύεται Και Όσο Μπορώ!!) η οποία πάσχει από την σπάνια ασθένεια Μπεχσέτ που την έχει καθηλώσει στο κρεβάτι, με ποικίλα σοβαρά προβλήματα υγείας σε όλο της το σώμα.

Η οικογένεια της Μαρίας επιθυμεί τη μετάβασή της για νοσηλεία και θεραπεία στην κλινική Mayo, το συντομότερο, στις ΗΠΑ, η οποία ειδικεύεται σε δύσκολα περιστατικά όπως αυτό. Ωστόσο, δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να στηρίξει την αποστολή. Ο υπουργός Υγείας, Χρήστος Πατσαλίδης, μας γνωστοποίησε την επιθυμία του να συναντήσει ο ίδιος τη μητέρα της 25χρονης, προκειμένου να δει με ποιον τρόπο μπορεί να βοηθήσει το υπουργείο.


Μάλιστα, σ’ αυτήν την κατεύθυνση αναμένεται να πιέσει και η...
βουλευτής Στέλλα Κυριακίδου, η οποία έστειλε χθες επιστολή στον υπουργό, προκειμένου να δει ο ίδιος προσωπικά την περίπτωση της Μαρίας Δημητρίου, εφόσον πρόκειται για ένα πολύ σπάνιο, παγκοσμίως, περιστατικό. Αναγνώστες που επικοινώνησαν με τον «Π» εξέφρασαν την επιθυμία να βοηθήσουν την οικογένεια, ενώ ήδη στο διαδίκτυο συλλέγονται υπογραφές (εδώ), προκειμένου το υπουργείο να συνεισφέρει και η Μαρία να μεταφερθεί μέσα στις επόμενες μέρες στις ΗΠΑ.
apneagr

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki