Friday 1 March 2019

Στον αστερισμό ενός αβέβαιου μέλλοντος

Απόσπασμα από την εναρκτήρια ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας στο 4ο Οικονομικό Forum στους Δελφούς.
«... Βεβαίως, η γενικευμένη αυτοματοποίηση στο πεδίο της παραγωγής φαίνεται ακόμη πολύ μακρινή, ενώ, όπως ήδη τονίσθηκε, ο κίνδυνος πλήρους υποκατάστασης του Ανθρώπου από τα δημιουργήματα της Τεχνολογίας -και ιδίως του συνδυασμού Πληροφορικής και Τεχνητής Νοημοσύνης- είναι, μάλλον, ουτοπικός. Παρ’ όλα αυτά η αλήθεια είναι πως η απώλεια θέσεων εργασίας παγκοσμίως, και δη θέσεων υψηλού μορφωτικού επιπέδου, βαίνει με γεωμετρική πρόοδο. 
Μέσα σε αυτό το δυσοίωνο κοινωνικό και οικονομικό τοπίο, ο μέσος Άνθρωπος αρχίζει να αισθάνεται κατά κάποιο τρόπο «άχρηστος», μπαίνοντας σ’ ένα είδος κοινωνικού και οικονομικού «περιθωρίου» και αντίστοιχης «απομόνωσης». 
 Διότι δεν πρέπει να υποτιμούμε το γεγονός ότι, με τα συγκεκριμένα δεδομένα της Τεχνολογίας και της Επιστήμης, είναι εντελώς ανεύθυνο να πιστέψουμε πως ο Άνθρωπος μπορεί να υπερασπισθεί την αξία του και να αισθανθεί πως αναπτύσσει ελεύθερα την προσωπικότητά του, αν απλώς του διασφαλισθούν -ίσως με την πρόοδο του Κοινωνικού Κράτους, πράγμα άκρως αμφίβολο με βάση τα τωρινά δεδομένα της κυρίαρχης οικονομικής αντίληψης διεθνώς- τα προς το ζην, δίχως όμως ενεργό συμμετοχή στο οικονομικό και κοινωνικό γίγνεσθαι και με εντελώς αβέβαιες προοπτικές ανέλιξης στην οικονομική και κοινωνική ιεραρχία. 
Ίσως, λοιπόν, πρέπει να ξαναθυμηθούμε την αξία της ρήσης του κατά Ματθαίον Ευαγγελίου : «Οὐκ ἐπ' ἄρτῳ μόνῳ ζήσεται ἄνθρωπος»....»

Όλη η ομιλία εδώ
Και ζωντανά στο βίντεο

Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Ο δικός μου ήρωας – Ο άνθρωπος μου …

Κάθε φορά που ακούμε για ήρωες στο μυαλό μας έρχεται αμέσως ένας σούπερ ήρωας με την εντυπωσιακή του μπέρτα ή με την καλογυαλισμένη πανοπλία του…

Δικός μου αγαπημένος ο Σούπερμαν…
Λίγο η εντυπωσιακή κόκκινη κάπα του λίγο η γοητευτική του παρουσία δεν χρειάστηκε και πολύ για να γίνει ο αγαπημένος μου…

Ένας ήρωας που δύσκολα θα περνούσε απαρατήρητος…

Μεγαλώνοντας ξεκίνησα να παρατηρώ πως οι πραγματικοί ήρωες αυτής της ζωής δεν φοράνε εντυπωσιακές κάπες, ούτε μοιάζουν τόσο αψεγάδιαστοι όσο ο Κλαρκ μου…
Δεν είναι σχεδόν ποτέ σε θέση ισχύος ούτε και έχουν απαραίτητα τρομερή σωματική δύναμη…
Είναι καθημερινοί άνθρωποι, χωρίς υπερδυνάμεις που προσπαθούν με κάθε τρόπο να βοηθήσουν τους ανθρώπους γύρω τους χωρίς να περιμένουν κανένα αντάλλαγμα…
Είναι αυτοί οι άνθρωποι που προσπαθούν όπως μπορούν για να σώσουν πραγματικές ζωές…
Είναι εκείνοι που σφίγγουν τα δόντια και μάχονται για να ζήσουν…
Είναι αυτοί που παλεύουν για λίγη παράταση ζωής, για να δουν τα παιδιά τους να μεγαλώνουν, για να δουν ξανά το ηλιοβασίλεμα με τον σύντροφο τους αγκαλιά…
Είναι αυτοί που δίνουν από το υστέρημα τους με μοναδικό αντάλλαγμα ένα χαρούμενο χαμόγελο…
Αυτοί είναι πλέον οι δικοί μου υπερήρωες…

Απλοί άνθρωποι που δεν φοράνε εντυπωσιακές στολές και δεν κάνουν “επικίνδυνες” αποστολές…
Άνθρωποι που μάχονται για το καλό των άλλων, άνθρωποι που μάχονται για μια καλύτερη ζωή… Άνθρωποι που δεν τους χρειάζεται ένα όπλο για να σώσουν “την κατάσταση”…
Έχουν σαν μοναδικό τους όπλο την θέληση και την αγάπη για τη ζωή και κυρίως για τον συνάνθρωπο!

*Σε όλους τους σούπερ ήρωες της ζωής που υπάρχουν τόσο αθόρυβα αλλά ταυτόχρονα τόσο μοναδικά και υπέροχα!
Σαββέλα Αδάμου
Protevousa
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

UNICEF: Παγκόσμια ανησυχία από την αναζωπύρωση
της επιδημίας ιλαράς - Measles cases spike globally

Το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (UNICEF) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την αναζωπύρωση των επιδημιών ιλαράς σε παγκόσμιο επίπεδο, τονίζοντας πως σε δέκα χώρες, ανάμεσά τους τη Βραζιλία, την Ουκρανία και τη Γαλλία, αναλογούσαν σχεδόν τα τρία τέταρτα της αύξησης του συνόλου των κρουσμάτων το 2018.
Measles cases spike globally due to gaps in vaccination coverage: New report
Δεν είναι η ιλαρά που σκοτώνει είναι η ηλιθιότητα. Κι αν πηγάζει από γονιό είναι ακόμα πιο επικίνδυνη

Σε παγκόσμια κλίμακα, 98 χώρες κατέγραψαν υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων το 2018 από το 2017, εξέλιξη που ακύρωσε μέρος της προόδου που είχε επιτευχθεί στον αγώνα εναντίον της ασθένειας, που μπορεί μεν να αποφευχθεί με ευκολία, αλλά είναι δυνητικά θανατηφόρα, επισήμανε η υπηρεσία του ΟΗΕ σε ανακοίνωσή της.

Αυτή είναι μια κλήση αφύπνισης. 

«Έχουμε στη διάθεσή μας εμβόλιο, ασφαλές, αποτελεσματικό κι ελάχιστα δαπανηρό για την καταπολέμηση μιας ασθένειας εξαιρετικά μολυσματικής -- ένα εμβόλιο το οποίο σώζει σχεδόν ένα εκατομμύριο ζωές κάθε χρόνο τις τελευταίες δύο δεκαετίες», υπογράμμισε η Χενριέτα Φορ, γενική διευθύντρια της UNICEF.

Στην Ουκρανία, στις Φιλιππίνες και στη Βραζιλία καταγράφηκε η μεγαλύτερη αύξηση των κρουσμάτων σε ετήσια βάση. 
Το 2018, διαπιστώθηκαν 35.120 κρούσματα στην Ουκρανία, ήτοι σχεδόν 30.000 περισσότερα από ό,τι το 2017. Ενώ, σύμφωνα με την κυβέρνηση, υπήρξαν 24.042 νέα κρούσματα μέσα στους πρώτους δύο μήνες του 2019.

Στη Βραζιλία διαπιστώθηκαν 10.262 κρούσματα το 2018, ενώ την αμέσως προηγούμενη χρονιά δεν είχε καταγραφεί κανένα απολύτως.

Ενώ στη Γαλλία,
από το 2017 στο 2018 η αύξηση ανήλθε σε 2.269 κρούσματα, κατά τη UNICEF.

Στις Φιλιππίνες, μέχρι στιγμής φέτος, έχουν καταγραφεί 12.736 κρούσματα και 203 θάνατοι, από 15.599 κρούσματα όλο το 2018.

Η μετριότητα των υποδομών υγείας, οι ταραχές, το χαμηλό επίπεδο ευαισθητοποίησης της κοινότητας, ο εφησυχασμός και οι επιφυλάξεις έναντι του εμβολιασμού έχουν οδηγήσει στο ξέσπασμα αυτών των επιδημιών στις αναπτυσσόμενες και ακόμη και σε ανεπτυγμένες χώρες, τονίζει η ίδια υπηρεσία του ΟΗΕ.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει ήδη προειδοποιήσει πως σημειώθηκε τρομακτική αναζωπύρωση της ιλαράς σε παγκόσμιο επίπεδο, μια αύξηση κατά περίπου 50% των κρουσμάτων την περασμένη χρονιά σε σχέση με το 2017, όταν καταγράφηκαν 136.000 θάνατοι.
Η αναζωπύρωση της ασθένειας, που είναι πιο μολυσματική από τη γρίπη ή τη φυματίωση, συνδέεται σε ορισμένες χώρες με αβάσιμες καταγγελίες που συνδέουν το εμβόλιο κατά της ιλαράς με τον αυτισμό. Αυτές εν μέρει διασπείρονται σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης από μέλη του λεγόμενου «αντιεμβολιαστικού» κινήματος.
Τον περασμένο μήνα, ο ΠΟΥ κατέταξε τον «δισταγμό έναντι του εμβολιασμού» ανάμεσα στις 10 σημαντικότερες και πιεστικότερες απειλές για την υγεία σε παγκόσμιο επίπεδο το 2019.

Ο ΠΟΥ επισήμανε επίσης πρόσφατα πάντως ότι «ο κύριος λόγος» για το ότι δεν εμβολιάζονται τα παιδιά είναι πως αυτά «που το χρειάζονται περισσότερο (...) δεν έχουν πρόσβαση στο εμβόλιο».

ΑΠΕ - ΜΠΕ
madata
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki