Friday, 19 August 2016

Εγώ Γεννήθηκα Μικρό ... - Ένα πανέμορφο τραγούδι, αφιερωμένο σε όλους τους φίλους μας :)

Sentimental paintings by Gianni Strino
Εγώ γεννήθηκα μικρό
κι ένα πουκάμισο έχω
μ` αν είχα κι ένα δεύτερο
θα το πουλούσα πάλι.
Εγώ γεννήθηκα μικρό.


Για ν` αγοράσω, μάτια μου
τρία μικρά λουλούδια,

το ένα να κόψω σε πολλά
τον κόσμο να στολίσω.
Εγώ γεννήθηκα μικρό.

Και να σου δώσω ύστερα
το δεύτερο λουλούδι,
το τρίτο να κρατήσω εγώ
και να 'ναι πάντα Μάης.
Εγώ γεννήθηκα μικρό. 


Προτεινόμενος δίσκος: Ένα φτωχό χαμόγελο - 2016

Στίχοι: Μανιάτης Γιώργος
Μουσική: Διαμαντόπουλος Κορνήλιος
Ερμηνευτές: Γιαννάτου Σαββίνα

Πότε ενεργοποιείται το Αmber Αlert για τα εξαφανισμένα παιδιά;

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να σημάνει το amber alert
Τον Απρίλιο του 2015 είχε ενεργοποιηθεί το Amber Alert για την 4χρονη Άννυ Μπορίσοβα. Τότε, το Χαμόγελο του Παιδιού, στο σήμα που είχε εκδώσει, είχε συμπεριλάβει ένα μέρος του ηχητικού:
“Ιδιαίτεροι λόγοι καθιστούν αναγκαία την άμεση εύρεσή της, καθώς η ζωή της διατρέχει κίνδυνο. Μπορείτε να βοηθήσετε;”.
Δυστυχώς, η μακάβρια δολοφονία της από την οικογένειά της συγκλόνισε το πανελλήνιο.
Πριν από λίγες ημέρες, δύο αδερφές εξαφανίστηκαν από την πλατεία Αττικής, έχοντας πει στις οικογένειές τους ότι θα πάνε για μπάνιο και τελικώς την επόμενη μέρα επέστρεψαν. Στην περίπτωσή τους δεν σήμανε το Amber Alert. Έγινε μόνο η δημοσιοποίηση των στοιχείων τους.
Ποια είναι η διαφορά στις δύο περιπτώσεις;
Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να σημάνει το amber alert;
Το NEWS247 έκανε ρεπορτάζ στο χώρο όπου στεγάζεται η Ευρωπαϊκή Γραμμή Για τα Εξαφανισμένα Παιδιά και σας παρουσιάζει όσα θέλετε να γνωρίζετε.
AdTech Ad

Τι είναι το Amber Alert
Το Amber Alert παρουσιάστηκε επίσημα στη χώρα μας στις 25 Μαΐου 2007 -ανήμερα της παγκόσμιας ημέρας για τα εξαφανισμένα παιδιά- και συνίσταται στην άμεση, έγκυρη και λεπτομερή ενημέρωση των πολιτών σχετικά με περιστατικά εξαφάνισης ανηλίκου, μετά την ειδοποίηση των Αρχών ή του Οργανισμού σχετικά με την εξαφάνιση από την Ευρωπαϊκή

Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000.
Η γραμμή αυτή λειτουργεί σε 28 κράτη της Ευρώπης υπό την αιγίδα του «Missing Children Europe», μιας ευρωπαϊκής ομοσπονδίας για τα εξαφανισμένα και κακοποιημένα παιδιά.Η γραμμή κάθε χώρας λειτουργεί όλο το 24ωρο και η κλήση είναι δωρεάν.
Στην Υπηρεσία εργάζονται κοινωνικοί λειτουργεί και ψυχολόγοι, κατάλληλα εκπαιδευμένοι ώστε να προσφέρουν υποστήριξη σε γονείς παιδιών που αγνοούνται. Οι υπεύθυνοι της γραμμής ενημερώνονται για την εξαφάνιση του παιδιού, είτε από την οικογένεια είτε από την Αστυνομία.
Το NEWS247 βρέθηκε στο χώρο όπου το εξειδικευμένο προσωπικό δέχεται χιλιάδες τηλεφωνήματα καθημερινά και συνομίλησε με την κοινωνική λειτουργό και υπεύθυνη συντονισμού της γραμμής 116000, Σία Κακαρούμπα.
Τη ρωτάμε να μας εξηγήσει σε ποιες περιπτώσεις εξαφάνισης, ενεργοποιείται το Amber Alert και μας απαντά:
«Υπάρχουν δύο περιπτώσεις δημοσιοποίησης περιστατικών εξαφάνισης. Η πρώτη είναι η απλή δημοσιοποίηση της αφίσας με τη φωτογραφία των παιδιών στα Μέσα, χωρίς τη συνοδεία ηχητικού μηνύματος.
Σε αυτές τις περιπτώσεις τα παιδιά έχουν εξαφανιστεί με τη θέλησή τους, επειδή είχαν διαπληκτισμό με την οικογένειά τους και πιθανότατα κρύβονται σε κάποιο φιλικό τους περιβάλλον. Η δεύτερη περίπτωση αφορά την ενεργοποίηση του Amber Alert, τη δημοσίευση στα Μέσα δηλαδή με τη συνοδεία ηχητικού για τον κίνδυνο που διατρέχει το παιδί. Στις περιπτώσεις αυτές υπάρχει άμεσος κίνδυνος για τη ζωή του παιδιού, όπως για παράδειγμα, εάν έχει απαχθεί από κάποιον ή αν έχει κάποιο νοητικό πρόβλημα», αναφέρει η κυρία Κακαρούμπα.
Ανεξάρτητα από το αν έχει ενεργοποιηθεί το Αmber Αlert ή απλά έχει δημοσιοποιηθεί η εξαφάνιση ενός παιδιού, οι συνολικά εννέα εργαζόμενοι της Ευρωπαϊκής Γραμμής (έξι κοινωνικοί λειτουργοί και τρεις ψυχολόγοι) λαμβάνουν καθημερινά εκατοντάδες τηλεφωνήματα για πάρα πολλά ζητήματα.
«Είμαστε εδώ για να διαχειριζόμαστε οποιαδήποτε κλήση σχετίζεται με την εξαφάνιση ενός παιδιού», σημειώνει η κοινωνική λειτουργός και προσθέτει:
«Όταν λάβουμε κάποια κλήση από έναν γονέα ή από ένα αστυνομικό τμήμα σε σχέση με την εξαφάνιση ενός παιδιού, δίνουμε τις απαραίτητες κατευθύνσεις στους γονείς για τις ενέργειες που πρέπει να ακολουθήσουν. Αν κάποιος μας καλέσει στο αρχικό στάδιο της εξαφάνισης, δηλαδή δεν έχει πάει ούτε καν στην αστυνομία, εμείς οφείλουμε και πρέπει να ενημερώσουμε τους αστυνομικούς γιατί χωρίς τη συγκατάθεσή τους δεν μπορούμε να προβούμε σε δημοσιοποίηση των στοιχείων των εξαφανισμένων παιδιών».
Συνεπώς, οι ειδικοί λαμβάνουν τις πρώτες πληροφορίες και στηρίζουν ψυχολογικά τους γονείς. «Κάθε γονέας χρειάζεται στήριξη και ενίσχυση γιατί πρέπει να μας δώσει τις σωστές πληροφορίες να κινηθούμε», συνεχίζει η κοινωνική λειτουργός τονίζοντας ότι αρκετές φορές, λόγω του ψυχολογικού φόρτου, μπορεί κάποιος άθελά του να έχει δώσει λάθος στοιχεία ή να αποκρύψει βασικές πληροφορίες. «Προσπαθούμε, ακούγοντας αυτά που μας λένε οι οικογένειες, να αξιολογήσουμε τα στοιχεία και να τα διαβιβάσουμε στην αστυνομία για να αρχίσει τις έρευνες.
Πάντα συλλέγουμε πληροφορίες και επικοινωνούμε με την ΕΛ.ΑΣ. και με την Εισαγγελία Αθηνών, για τις περιπτώσεις στις οποίες χρειάζεται η εμπλοκή εισαγγελέα», επισημαίνει η ειδικός. Γι’ αυτό και καθημερινά αρκετοί τηλεφωνούν στην ειδική γραμμή 116000 για να ρωτήσουν τι είναι το Αmber Αlert και ποιες δράσεις αναλαμβάνει η Υπηρεσία.


Χιλιάδες τηλεφωνικές κλήσεις
Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία που συλλέγει η Υπηρεσία, το 2015 έγιναν συνολικά 8.852 τηλεφωνικές κλήσεις εκ των οποίων οι 3.685 αφορούσαν σε δηλώσεις νέας εξαφάνισης και έκθεσης αιτήματος υποστήριξης στις αναζητήσεις για παιδιά, σε πληροφορίες για παιδιά που αναζητούνται αλλά και σε πληροφορίες για τη δράση του Οργανισμού. Επίσης, το 2015 υπήρξαν 141 αιτήματα για την υποστήριξη ερευνών αναζήτησης παιδιών που έχουν εξαφανιστεί. Τα 97 αφορούσαν σε φυγές ανηλίκων, τα 12 σε γονικές αρπαγές, τα 19 σε ανησυχητικές εξαφανίσεις και τα 13 για εξαφανισμένους ασυνόδευτους ανήλικους. Για 17 περιπτώσεις ενεργοποιήθηκε το Αmber Αlert.
Το πρώτο τετράμηνο του 2016 η Υπηρεσία δέχθηκε 60 αιτήματα για την υποστήριξη ερευνών αναζήτησης παιδιών που εξαφανίστηκαν και ενεργοποιήθηκε μια φορά το Αmber Αlert. «Είναι πιο αυξημένα τα νούμερα γιατί έχει αυξηθεί ο αριθμός των ασυνόδευτων ανηλίκων», επισημαίνει η υπεύθυνη του συντονισμού της Ευρωπαϊκής Γραμμής, ελπίζοντας να μη χρειαστεί να ενεργοποιηθεί το Αmber Αlert και να μην κινδυνεύσει κανένα παιδί.
«Δεν θέλουμε να ζήσουμε μια ιστορία όπως της μικρής Άννυ, που μας συντάραξε. Τότε, με τη βοήθεια του κόσμου και την ενεργοποίηση του Αmber Αlert φτάσαμε σε αυτή την ανατριχιαστική δολοφονία», σημειώνει η κοινωνική λειτουργός.
«Το Amber Alert άρχισε πριν από χρόνια γιατί θέλαμε να αναγνωριστεί το θέμα εξαφάνιση παιδιών σαν ένα πολύ σοβαρό θέμα. Πλέον, ο κόσμος κινητοποιείται και με τις απλές δημοσιοποιήσεις για τις εξαφανίσεις παιδιών.

Πλέον, η εξαφάνιση στη χώρα μας δεν θεωρείται ένα περιστασιακό γεγονός», αναφέρει και ο πρόεδρος του Συλλόγου «Χαμόγελο του Παιδιού», Κώστας Γιαννόπουλος, ο οποίος ευχαριστεί τους χιλιάδες εθελοντές που βοηθούν και τις έρευνες αλλά και τις υπόλοιπες δράσεις του οργανισμού.

Βάσω Ασμανίδου
news247.gr

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki