Thursday, 9 April 2020

Περί αγέλης...

Ακούσαμε το ανατριχιαστικό περί ανοσίας της αγέλης. Δηλαδή να αφήσουμε τον πληθυσμό να αρρωστήσει απ' τον κορωνοϊό και...  όποιος επιζήσει. 
Η αγέλη, δηλαδή μία ομάδα ζώων του ίδιου είδους δεν έχει καμία δυνατότητα να προφυλάξει τα μέλη της από το να αρρωστήσουν,  έτσι, όσα ζώα μέλη της ομάδας παραμείνουν υγιή, να συνεχίσουν την επιβίωση του είδους.

Γενικά τα άρρωστα, τα γερασμένα και τα αδύναμα μέλη μιας αγέλης «προφυλάσσουν» την επιβίωση της ομάδας και του είδους.
Τα προαναφερθέντα μέλη της αγέλης θα γίνουν βορά των θηρευτών έτσι ώστε τα υγιή να επιζήσουν.

Κυνικό αλλά έτσι γίνεται.

Ο άνθρωπος εδώ και χιλιετίες έπαψε να είναι μέλος αγέλης. Οι άνθρωποι ανήκουν σε λαούς και κοινωνίες. 
Απέκτησαν την δυνατότητα να προφυλάσσουν τα μέλη της κοινωνίας απ' το να αρρωστήσουν και έχουν την δυνατότητα να περιθάλψουν τα άρρωστα μέλη. 
Επιπλέον στις κοινωνίες προστατεύονται οι αδύναμοι και οι γέροντες. Μην ξεχνάμε ότι όποιος αρρωστήσει πιθανότατα θα έχει μη αναστρέψιμες βλάβες στην υγεία του.

Η παραλογία "αφήστε τον πληθυσμό να αρρωστήσει μέχρι η κοινωνία να αποκτήσει ανοσία"
, είναι φασιστική. Είναι γενικότερα μία αντίληψη του καπιταλισμού και της παγκοσμιοποίησης. 
Την συναντάμε στο οικονομικό πεδίο. 
Ευτυχώς οι κοινωνίες αντέδρασαν έγκαιρα και απέρριψε την τακτική της ανοσίας της αγέλης.

Σχολίασε ο Κλεισθένης.

ideopigi
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Πώς να προστατεύσουμε την ψυχική μας υγεία από τις επιπτώσεις της απομόνωσης

Ο κορωνοϊός έχει δημιουργήσει σε όλους μας ανησυχία και αβεβαιότητα, και η συνεχής πληροφόρηση, και δυστυχώς σε κάποιες περιπτώσεις παραπληροφόρηση, για την πανδημία αυτή, μοιάζει αμείλικτη. Σαφώς η επίπτωση είναι τεράστια και για την ψυχική μας υγεία. Πώς τελικά θα μπορέσουμε να την προστατεύσουμε;

Συνήθεις Αντιδράσεις

Παρουσιάζεται ένα ευρύ φάσμα αντιδράσεων σε τέτοιου είδους καταστάσεις, όπως:
–  Άγχος και Πανικός
– Δυσκολία συγκέντρωσης, Αϋπνία
– Αίσθημα Αβοήθητου
– Θυμός
– Σκεπτικισμός, Άρνηση και Αμφισβήτηση των όσων συμβαίνουν
– Κοινωνική Απομόνωση
– Υπερέκθεση στα Social Media
– Υπερεπαγρύπνηση για την κατάσταση της Υγείας
– Αίσθημα Απώλειας και Θλίψη
– Περιέργεια

Διαχείριση και Αντιμετώπιση

Αν και ο κορωνοϊός αποτελεί ένα σοβαρό ζήτημα υγείας, για να διασφαλίσουμε την ψυχική μας υγεία, θα χρειαστεί να να μην αφήσουμε το άγχος για την κατάσταση αυτή να καθορίσει τη ζωή μας. Υπάρχουν πολλοί και αποτελεσματικοί τρόποι για να διαχειριστούμε το φόβο και το άγχος μας. Και αρκετοί από αυτούς αποτελούν τα βασικά συστατικά για έναν συνολικά «υγιή» τρόπο ζωής. Πιο συγκεκριμένα:

Ενημερώσου για τα ακριβή γεγονότα

Μείνε ενημερωμένος για τις τελευταίες εξελίξεις από έγκυρους φορείς όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) και το Υπουργείο Υγείας (eody.gov.gr).

Κράτησε τα πράγματα σε μία σειρά οριοθετώντας τα

Προσπάθησε να περιορίσεις το άγχος και την ταραχή με το να ελαττώσεις το χρόνο που περνάς βλέποντας και ακούγοντας άχρηστες πληροφορίες που σου προκαλούν αναστάτωση. Κάνε ένα διάλειμμα από τις ειδήσεις και εστίασε σε πράγματα που είναι θετικά στην ζωή σου και τα οποία μπορείς να ελέγξεις.

Το Άγχος είναι ένα συναίσθημα που χρειάζεται «επιβεβαίωση»

Ενώ σε κάποιες περιπτώσεις το άγχος μπορεί να «επικυρωθεί», σε άλλες μπορεί να εντείνει το πρόβλημα, αφήνοντας ένα αίσθημα αβοήθητου. Αναγνώρισε και κατανόησε το συναίσθημά σου και στρέψε αλλού την προσοχή και το μυαλό σου: «Είναι φυσιολογικό να ανησυχώ για την κατάσταση, αλλά μπορώ να βρω περισσότερο εποικοδομητικούς τρόπους από το άγχος για να αντιδράσω σε αυτήν».

Εφάρμοσε τεχνικές χαλάρωσης, διαλογισμό και προσπάθησε να αποδεχθείς την κατάσταση

Εστίασε στο «τι» και όχι στο «γιατί». Χρειάζεται να έχεις υπομονή με τον εαυτό σου και με τους άλλους. Άσε τα πράγματα να κυλήσουν και δείξε εμπιστοσύνη στο ότι και οι άλλοι προσπαθούν να κάνουν το σωστό.
Επικεντρώσου περισσότερο στη λογική σου και όχι στις συναισθηματικές αντιδράσεις σου, προσπαθώντας να βρεις εφικτές λύσεις για την κατάσταση. Εντόπισε από πού θα λάβεις απαντήσεις στις ερωτήσεις σου και θα σου παρασχεθούν ακριβείς πληροφορίες και σωστή καθοδήγηση.

Ξεκινά δραστηριότητες που σε βάζουν σε θέση «ελέγχου»

Μικρά πράγματα μέσα στο σπίτι, όπως δουλειές, καθάρισμα, διακόσμηση, συζήτηση με φίλους μέσω εφαρμογών, κάποια δραστηριότητα όπως π.χ. ζωγραφική, πλέξιμο κλπ. Όλα αυτά σε κάνουν να γίνεσαι δημιουργικός και παραγωγικός. Επιδίωξε δραστηριότητες που σε στρέφουν μακριά από το άγχος, όπως το να ακούσεις μουσική, να δεις μια κωμική σειρά, να διαβάσεις ένα βιβλίο κλπ.
Αντί για σκέψεις και εικόνες απελπισίας, φαντάσου τον εαυτό σου να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά την δύσκολη κατάσταση. Παρατήρησε πώς θα ενεργούσες, τι θα έκανες και τι θα έλεγες. Δες τον εαυτό σου να δρα με επάρκεια και αποτελεσματικότητα.
Σκέψου τι θα έλεγες σε κάποιον φίλο ή συγγενή για την τρέχουσα κατάσταση, ο οποίος θα χρειαζόταν υποστήριξη και ενθάρρυνση. Κάνε το ίδιο και για τον εαυτό σου.

Αναγνώρισε κάποια πράγματα για τα οποία είσαι ευγνώμων στη ζωή σου

Σημαντικά σχέδια που είχες για την τρέχουσα χρονική περίοδο, μάλλον χρειάζεται να τροποποιηθούν ριζικά λόγω των συνθηκών. Προσπάθησε να μην μείνεις σε αυτό, αλλά να βρεις εναλλακτικές λύσεις. Άλλες τελετουργίες και μορφές εορτασμού, διαφορετικοί τρόποι σύνδεσης και ευχάριστες στιγμές μπορεί να προκύψουν από αυτή την κατάσταση. Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης συχνά αναδύονται νέα πράγματα.

Μίλα σε μια πιο «θετική» γλώσσα

Συγκεκριμένες φράσεις και λέξεις μπορεί πολλές φορές να μοιάζουν καταστροφικές. Για παράδειγμα η φράση, «αυτό έχει μία σχετική δυσκολία», σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση δημιουργεί διαφορετική αίσθηση από τη φράση «αυτό είναι ακατόρθωτο».
Η σωματική αδράνεια ενισχύει το άγχος. Μη μένεις συνεχώς στο κρεβάτι. Κινήσου μέσα στο χώρο που μπορείς και παρατήρησε τα πράγματα γύρω σου. Φρόντισε ένα κατοικίδιο ή ένα φυτό. Οργάνωσε ή καθάρισε το δωμάτιο και το χώρο σου. Κάνε γυμναστική. Κράτα επαφή με τους κοντινούς σου ανθρώπους.
Να είσαι προσεκτικός στις υποθέσεις σου για τους άλλους. Κάποιος που έχει βήχα ή άλλο σύμπτωμα δεν σημαίνει ότι έχει απαραίτητα κορωνοϊό. Ακόμα όμως και αν έχει, καλό είναι να μην στιγματίζουμε τους άλλους γύρω μας για οποιοδήποτε λόγο ή να τους κατακρίνουμε σαν να έφταιξαν για ό,τι τους συνέβη.

Μείνε «συνδεδεμένος»

Η παραμονή σου στα κοινωνικά δίκτυα (με τον κατάλληλο τρόπο) σε βοηθά να διατηρείς ένα αίσθημα κανονικότητας και κυρίως σου δίνει την ευκαιρία να μοιραστείς τα συναισθήματα σου με τους άλλους, καθώς και σε ανακουφίζει από το στρες. Μη χάνεις το χιούμορ σου, πάντα είναι απαραίτητο.

Χρησιμοποιήσε τις σκέψεις σου για να διαχειριστείς αποτελεσματικά την ανησυχία σου

Για παράδειγμα, το «Δοχείο της Ανησυχίας» είναι μια δραστηριότητα στην οποία απεικονίζεται λεπτομερώς ένα δοχείο ή κιβώτιο με ένα καπάκι που κλείνει. Βρες αυτό το οποίο σε ανησυχεί περισσότερο από όλα.
Φαντάσου να το μετακινείς νοητά από το μυαλό σου και να το τοποθετείς στο δοχείο. Αυτό το δοχείο θα κρατήσει οτιδήποτε τοποθετήσεις μέσα σε αυτό. Κλείσε το δοχείο και τοποθέτησέ το σε ένα ράφι. Μπορείς να επιστρέψεις όποτε θέλεις και να ανησυχήσεις ξανά, ή μπορείς να το αφήσεις εκεί, δίνοντας χώρο στον εαυτό σου να εστιάσει σε άλλα πράγματα.
Σίγουρα μετά την καταιγίδα δεν είσαι ποτέ ο ίδιος. Όμως έχεις διδαχθεί τα πιο σημαντικά μαθήματα επιβιώνοντας μέσα της. Μία κατάσταση οδυνηρή και ιδιαίτερα δύσκολη, περικλείει και τα πιο δύσκολα συναισθήματα. Το ζήτημα δεν είναι να προσπαθείς να τα καταπνίξεις, αλλά αφού τα αισθανθείς να μάθεις να τα διαχειρίζεσαι.
Μέσα σε αυτή την πανδημία η ρύπανση μειώνεται, σα να ήθελε χώρο η γη για να αναπνεύσει. Σαφώς το μάθημά μας ήταν και είναι πολύ σκληρό. Σα να ήρθε κάτι να μας ξυπνήσει για να σεβαστούμε το σπίτι μας, δηλαδή τον πλανήτη μας.
Και ίσως έχουμε πολλά να σκεφτούμε και αναθεωρήσουμε. Να αλλάξουμε, να προσαρμοστούμε, γενικά και ειδικά. Το βέβαιο είναι ότι πάντα θα υπάρχει φως, ακόμα στα πιο σκοτεινά μέρη.

Αγγελική Τσαγκαράκη, Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια
Εναλλακτική Δράση
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Αλλεργίες και Κορωνοϊός: Πώς να ξεχωρίσουμε τα συμπτώματα

Ο σχετικά ήπιος χειμώνας δίνει φέτος τη θέση του στην ελπιδοφόρα άνοιξη. Τα δέντρα και τα λουλούδια ανθίζουν στις πόλεις μας, ακόμα κι αν εμείς δεν έχουμε ακόμα πλήρως τη δυνατότητα να τα απολαύσουμε. Η ομορφιά τους είναι ευπρόσδεκτη, αλλά για πολλούς, φέρνει και έναν μπελά: τις αλλεργίες.
Αλλά φέτος η ανησυχία είναι λίγο μεγαλύτερη. Και αυτό γιατί όσοι έχουν την τάση να παρουσιάζουν αλλεργία φοβούνται μήπως τώρα τα συμπτώματα ταιριάζουν με εκείνα τα κορωνοϊού. Υπάρχουν ορισμένες ομοιότητες στα συμπτώματα αλλά εδώ σας δίνουμε ορισμένες βασικές οδηγίες για να αποφύγετε το άγχος.

Ποια είναι τα συμπτώματα της αλλεργίας;

Η αλλεργία αποτελεί την αντίδραση του ανοσοποιητικού μας συστήματος σε ορισμένα αλλεργιογόνα, όπως η γύρη, το γρασίδι ή η σκόνη. Η αντίδραση αυτή μπορεί να είναι έντονη ή όχι και φανερώνεται κυρίως από τα παρακάτω συμπτώματα:
– Ρινική καταρροή
– Δύσπνοια
– Ξηρός βήχας
– Αίσθηση κόπωσης
– Πονοκέφαλος
– Εξανθήματα
– Κνησμός στα μάτια και τσούξιμο
Σε περίπτωση που εμφανίσετε αυτά τα συμπτώματα, αναζητήστε τον λόγο που μπορεί να τα εμφανίζετε και καθώς ορισμένα από αυτά μοιάζουν με εκείνα τα κορονοϊού, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας απευθείας τηλεφωνικά. Επιπλέον, για λόγους πρόληψης και προστασίας, μείνετε μακριά από τους δικούς σας.

Ποια είναι τα συμπτώματα του κορονοϊού;

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών, τα κύρια συμπτώματα περιλαμβάνουν:
– Πυρετός
– Δύσπνοια
– Ξηρό βήχα
– Πονόλαιμος
– Αρθραλγία
– Μυαλγία
– Αίσθηση κόπωσης
– Ορισμένοι αναφέρουν απώλεια αίσθησης γεύσης, διάρροια και πονόλαιμο
Εδώ μπορούμε να διακρίνουμε τη βασική διαφορά ανάμεσα στην αλλεργία και στον κορονοϊό. Ο δεύτερος εμφανίζεται με πυρετό, ακόμα και χαμηλό. Συνεπώς, αποτελεί τον βασικό κανόνα διάκρισης ανάμεσα στα δύο.
Ένα ακόμα σύμπτωμα είναι η φαγούρα στα μάτια ή στη μύτη, που δείχνει αλλεργία. Παρ’ όλα αυτά, όπως προαναφέραμε, χρειάζεται να επικοινωνήσετε άμεσα με το γιατρό σας, ώστε να σας δώσει τις βασικές οδηγίες με στόχο να αντιληφθείτε περί τίνος ακριβώς πρόκειται.


Πηγές
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki