Monday 6 June 2011

Τι πρέπει να ξέρουμε για το e.coli

Μια επιδημία τροφικών δηλητηριάσεων από το βακτήριο e.coli έχει προκαλέσει έως στιγμής τον θάνατο 16 ανθρώπων και έχει οδηγήσει στο νοσοκομείο εκατοντάδες άλλους σε Γερμανία, Σουηδία, Βρετανία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Τι είναι αυτό το βακτήριο και πως μπορούμε να προστατευθούμε;
Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), το e.coli (αποτελεί συντομογραφία του Escherichia coli) είναι ένα κολοβακτηρίδιο, το οποίο έχει εκατοντάδες στελέχη.
Τα περισσότερα από αυτά είναι αβλαβή, αλλά ορισμένα από αυτά παράγουν τοξίνες που μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα, όπως σοβαρές κοιλιακές κράμπες και διάρροια. Μερικές φορές η διάρροια μπορεί να είναι αιμορραγική.
Σε μερικούς ασθενείς – ιδίως στα παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών και στους ηλικιωμένους – η λοίμωξη μπορεί να προκαλέσει αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο, κατά το οποία καταστρέφονται τα ερυθρά αιμοσφαίρια στο αίμα και προκαλείται νεφρική ανεπάρκεια.
Το e.coli μεταδίδεται συχνά με την κατανάλωση μισομαγειρεμένου κρέατος και αυγών, αλλά τελευταία παρατηρείται αύξηση στα κρούσματα που οφείλονται σε κατανάλωση μολυσμένων, φρέσκων φρούτων και λαχανικών, ενώ έχουν υπάρξει επιδημίες και από μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Η παρούσα επιδημία
Η παρούσα επιδημία φαίνεται πως οφείλεται στο στέλεχος Ο104 του e.coli, το οποίο είναι σπάνιο. 
Ένα άλλο επικίνδυνο στέλεχος – το Ο157 – έχει προκαλέσει ανάλογες επιδημίες σε Ευρώπη και ΗΠΑ από την δεκαετία του 1980 και μετά.
Στην παρούσα επιδημία, πολλοί ασθενείς έχουν αναπτύξει αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο, με προσβολή των νεφρών και μερικές φορές του νευρικού συστήματος. Έτσι, παρουσιάζουν αιμορραγική διάρροια, νεφρική ανεπάρκεια και επιληπτικές κρίσεις.
Η πηγή της παρούσας επιδημίας δεν έχει ακόμα εντοπιστεί και παρ’ ότι αρχικά αποδόθηκε σε μολυσμένα αγγούρια από την Ισπανία, ελέγχονται και άλλα λαχανικά.

Οι ταξιδιώτες
Έως ότου βρεθεί η πηγή του προβλήματος, οι γερμανικές αρχές συνιστούν στους πολίτες τους να αποφεύγουν να τρώνε ωμές τομάτες, αγγούρια και φυλλώδη λαχανικά όπως το μαρούλι και το σπανάκι – μία σύσταση που αφορά ιδιαίτερα τις βόρειες περιοχές της χώρας, όπου έχουν καταγραφεί και τα περισσότερα κρούσματα και θάνατοι.
Την ίδια συμβουλή δίνει σε όσους ταξιδεύουν στην Γερμανία και η Υπηρεσία Προστασίας της Υγείας (ΗΡΑ) της Βρετανίας.
Επιπλέον, η ΗΡΑ συνιστά σε όποιον επιστρέφει από τη Γερμανία και εκδηλώσει γαστρεντερικά προβλήματα, όπως η διάρροια με αίμα, να πάει επειγόντως στον γιατρό και να τον ενημερώσει για το ταξίδι που έκανε.
Στη Βρετανία έχουν καταγραφεί 3 κρούσματα λοίμωξης από e.coli – όλοι ήταν κάτοικοι της χώρας που επέστρεψαν από τη Γερμανία.

Καλό πλύσιμο και μαγείρεμα
Από την πλευρά της, η Υπηρεσία Προδιαγραφών Τροφίμων (FSA) της Βρετανίας εξέδωσε γενικές οδηγίες στις οποίες υπογραμμίζει για μια ακόμα φορά πόσο σημαντικό είναι το καλό πλύσιμο φρούτων και λαχανικών.
Το πλύσιμο πρέπει να γίνεται σε τρεχούμενο νερό (και όχι σε λεκάνες), με τα φυλλώδη λαχανικά να ξεπλένονται καλά φύλλο-φύλλο.
Ένας άλλος τρόπος για απομάκρυνση του e.coli είναι το ξεφλούδισμα και το μαγείρεμα των φρούτων και των λαχανικών, έπειτα από το σχολαστικό πλύσιμό τους.
Το πλύσιμο είναι απαραίτητο πριν από το ξεφλούδισμα, διότι δίχως αυτό υπάρχει ενδεχόμενο να μεταφερθούν με τα χέρια μικρόβια από τη φλούδα στον καρπό.
Το μαγείρεμα, εξάλλου, εξασφαλίζει πως θα εξουδετερωθούν τυχόν βακτήρια που πέρασαν από το χώμα και τις ρίζες των φυτικών προϊόντων στο εσωτερικό του καρπού τους, κατά την δρα Νίκολα Χόλντεν από το Ίδρυμα Τζέιμς Χάτον, στη Σκωτία.
ΤΑ ΝΕΑ

Στη φυλακή ο «πατέρας» που βίαζε τη κόρη του

 11:51 27/5/2011 - Πηγή: 24wro

Με την κατηγορία της αιμομιξίας και του βιασμού,
οδηγείται σήμερα (27/5/2011) στη φυλακή ο 51χρονος από την Ευρυτανία...

Ο αρρωστημένος (ανώμαλος) άντρας φέρεται ότι ασελγούσε σεξουαλικά και βίαζε την κόρη του όταν εκείνη βρισκόταν στην εφηβεία.

Η καταγγελία έγινε από το ίδιο το θύμα, τώρα η κοπέλα είναι 26 ετών, πριν από ένα χρόνο ενώ δεν διαμένει πλέον στην Ευρυτανία.
Η υπόθεση πήρε το δρόμο της προανάκρισης, η οποία ολοκληρώθηκε χθες με την απολογία του «πατέρα» ενώπιον της ανακρίτριας Ευρυτανίας, η οποία διέταξε την προφυλάκιση του 51χρονου μέχρι να γίνει η δίκη.

Η οικονομική καταστροφή της Ελλάδας και οι νόμιμες απαιτήσεις επανορθώσεων
Die Wirtschaftliche Katastrophe Griechenlands und die rechtlichen Ansprüche auf Reparationen

ΜΑΥΡΗ ΒΙΒΛΟΣ
ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ
.
SCHWARZBUCHES
DER BESATZUNG

Ομιλία του καθηγητή Οικονομικής Ιστορίας 
του Πανεπιστημίου ΠειραιάΑθανασίου Καλαφάτη

Ι. Η Δημιουργία του Κατοχικού Δανείου
 

Η εισβολή του Γερμανικού Στρατού στην Ελλάδα σημαίνει και την «εισβολή στην Ελληνική Οικονομία». Η κάλυψη των αναγκών
συντήρησης των γερμανικών στρατευμάτων και των πολεμικών επιχειρήσεων επιχειρείται, σε μια πρώτη φάση, να καλυφθούν με
την έκδοση χαρτονομίσματος των ιταλικών και γερμανικών Αρχών Κατοχής, που ανταλλάσσονται με ελληνικές δραχμές. 

Η πρακτική αυτή θα ισχύσει ως τις 18 Ιουλίου 1941, οπότε θα επέλθει συμφωνία μεταξύ των δυνάμεων κατοχής και της κατοχικής ελληνικής κυβέρνησης. Με τη συμφωνία αυτή η κάλυψη των αναγκών των Αρχών Κατοχής θα αντιμετωπίζεται με προκαταβολές σε δραχμές, που θα εκδίδονται από την Τρά-
πεζα της Ελλάδος, το δε ποσόν εξαγοράς θα θεωρείται ως επιστροφή και μείωση του χρέους από τις Αρχές Κατοχής.
Σε εκτέλεση της συμφωνίας αυτής ορίστηκε όπως το Ελληνικό Κράτος καταβάλει στο Στρατό Κατοχής 3 δισεκατομμύρια το
μήνα για τις δαπάνες Κατοχής. Τα ποσά που τελικά καταβλήθηκαν από τον Αύγουστο του 1941 ως το τέλος Δεκεμβρίου του ιδί-
ου έτους ήταν κατά πολύ μεγαλύτερα από...
περισσότερα εδώ

Die WirtschaftlicheKatastropheGriechenlands und dierechtlichen Ansprücheauf Reparationen

Rede des Professors für Wirtschaftsgeschichte
an der Universität Piräus Athanassios Kalafatis

Das Werk wurde
vollendet...
  
I. Die Entstehung der Besatzungsanleihe
 

Der Überfall der deutschen Wehrmacht auf Griechenland bedeutete auch den «Überfall auf die griechische Wirtschaft». Die Deckung der Unterhaltungskosten der deutschen Militärstreitkräfte erfolgte in der ersten Phase durch den Druck von Papiergeld seitens der
italienischen und deutschen Besatzungsbehörden, die in griechischen Drachmen umgewechselt wurden. Diese Handhabe wurde bis zum 18. Juli 1941 durchgeführt. Danach kam es zu einem Abkommen zwischen den Besatzungstruppen und der griechischen Regierung der Besatzungszeit. 

Nach dieser Vereinbarung wurden die notwendigen Bedürfnisse
der Besatzungsmächte durch Vorauszahlungen von Drachmen seitens der Bank von Griechenland befriedigt: Die Kaufsumme
galt als Rückzahlung und Reduzierung der Schulden der Besatzungsmächte.
In Ausführung dieses Abkommens wurde bestimmt, dass der griechische Staat 3 Mrd. Drachmen pro Monat der Besatzungsmacht
als Besatzungskosten zu zahlen hätte. Die Beträge, die schließlich von August 1941 bis Ende des gleichen Jahres bezahlt wurden, waren bedeutend höher als diejenigen, die der...

«Να πληρώσει η Γερμανία - Λεφτά υπάρχουν»

«Να πληρώσει η Γερμανία - Λεφτά υπάρχουν -
Πάρτε τώρα πάνω από 200 δισ. γερμανικές αποζημιώσεις».
Το Βερολίνο «θέλει να αποφύγει την καταβολή αποζημιώσεων για τα πολεμικά εγκλήματα του παρελθόντος, αλλά και του μέλλοντος»

Γερμανοί πολίτες που έχουν συγκροτήσει την "Ομάδα Εργασίας 

για το Δίστομο", οργανώσει συγκέντρωση έξω από τη πρεσβεία της Γερμανίας 

στην Αθήνα, με αίτημα των καταβολή των γερμανικών αποζημιώσεων.

Αδιανόητο θεωρούν οι Γερμανοί πολίτες της «Ομάδας Εργασίας για το Δίστομο», το Βερολίνο να μην θέλει να καταβάλει τις αποζημιώσεις για εγκλήματα όπως αυτό του Διστόμου.
Συγκέντρωση έξω από την πρεσβεία της Γερμανίας στο Κολωνάκι έχει προγραμματίσει για τις 12 το μεσημέρι ομάδα πρωτοβουλίας Γερμανών πολιτών, με αίτημα την καταβολή των γερμανικών αποζημιώσεων. 
Στη συγκέντρωση θα μετάσχουν Γερμανοί που ζουν στην Ελλάδα, καθώς και Γερμανοί πολίτες που ταξίδεψαν από τη χώρα τους για να λάβουν μέρος στην κινητοποίηση.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της "Ελευθεροτυπίας", οι Γερμανοί -μέλη της "Ομάδας Εργασίας για το Δίστομο"- καλούν τους Έλληνες "Αγανακτισμένους" να σταθούν δίπλα τους και να απαιτήσουν την απόσυρση της γερμανικής προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης κατά της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ιταλίας, που δικαίωσε τους πολίτες του Διστόμου στο αίτημά τους για αποζημίωση για τη ναζιστική θηριωδία.
Επίσης, οι Γερμανοί πολίτες θα μεταβούν στο Δίστομο για να συμμετάσχουν στις 10 Ιουνίου στις εκδηλώσεις για τη θλιβερή επέτειο της σφαγής.

Η Ομάδα Εργασίας για το Δίστομο, που αποτελείται κυρίως από δικηγόρους, καταγγέλλει ότι το Βερολίνο "θέλει να αποφύγει την καταβολή αποζημιώσεων για τα πολεμικά εγκλήματα του παρελθόντος, αλλά και του μέλλοντος".


Τα μέλη της Ομάδας εκφράζουν μάλιστα την απορία τους, πώς και δεν έχει αναρτηθεί πανό που να απευθύνεται στα ελληνικά κόμματα και την τρόικα με το αίτημα "Να πληρώσει η Γερμανία - Λεφτά υπάρχουν - Πάρτε τώρα πάνω από 200 δισ. γερμανικές αποζημιώσεις".

Έθνος

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki