Wednesday, 11 November 2009

Unicef: Περίπου 200 εκατομμύρια παιδιά σε ολόκληρο τον κόσμο υποσιτίζονται

Περίπου 200 εκατομμύρια παιδιά κάτω των πέντε ετών στις αναπτυσσόμενες χώρες υποφέρουν από καθυστέρηση της σωματικής ανάπτυξης λόγω του χρόνιου παιδικού και μητρικού υποσιτισμού, ανέφερε σε έκθεση του που δημοσιεύθηκε σήμερα η Unicef.

Σύμφωνα με την έκθεση, που έχει τίτλο "Παρακολουθώντας την Πρόοδο στην Παιδική και Μητρική Ανάπτυξη", αυτή η κατάσταση μπορεί να αποφευχθεί αν η διεθνής κοινότητα τηρήσει τις υποσχέσεις της σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων, τη διατροφή και τη βιώσιμη γεωργία.
 "Ο υποσιτισμός κλέβει από ένα παιδί τη δύναμη του. Ασθένειες στις οποίες θα έπρεπε κανονικά να είναι σε θέση να αντισταθεί γίνονται όλο και πιο επικίνδυνες. 
Περισσότερο από το ένα τρίτο των παιδιών που πεθαίνουν από πνευμονία, διάρροια ή από άλλες ασθένειες θα μπορούσε να είχε επιβιώσει αν δεν υπέφερε από υποσιτισμό", δήλωσε η Αν Βένεμαν, εκτελεστική διευθύντρια της Unicef.

"Επιπλέον, η υγεία αυτών που επιβιώνουν από τον υποσιτισμό είναι χειρότερη για ολόκληρη τη ζωή τους ενώ επηρεάζονται και οι πνευματικές τους ικανότητες, κάτι που περιορίζει την ικανότητα τους να μαθαίνουν και τις πιθανότητες να λάβουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα. 
Είναι δυνατό να παγιδευτούν σε ένα κύκλο κακής υγείας και φτώχειας που μπορεί να διαρκέσει για πολλές γενιές" προσθέτει η κ. Βένεμαν.
Περισσότερο από το 90% των παιδιών που παρουσιάζει καθυστέρηση στην ανάπτυξη ζει στον αναπτυσσόμενο κόσμο της Αφρικής και της Ασίας, υπογραμμίζεται ακόμη στην έκθεση.
(Πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ) 

ΤΟΥΡΚΙΑ: Σκότωσαν 13χρονο χάκερ για τους κωδικούς βιντεογκέιμ!

Ο ΜΙΚΡΟΣ Μούσα, ένας 13χρονος χάκερ, εξαφανίστηκε ένα πρωινό ενώ πήγαινε στο σχολείο του. Το πτώμα του βρέθηκε μία βδομάδα αργότερα και η αστυνομία υποψιάζεται ότι το έγκλημα το διέπραξε σπείρα η οποία ήθελε να αποσπάσει κωδικούς για το ιντερνετικό παιχνίδι «Μetin 2»! 

Μούσα Κανγκ. Ο νεαρός  χάκερ απήχθη, βασανίστηκε και δολοφονήθηκε 
 Στις 3 Νοεμβρίου ο Μούσα Καγκ ξεκίνησε για το σχολείο του στο Ερζερούμ της Νοτιοανατολικής Τουρκίας.
Στον δρόμο συνάντησε ένα νεαρό 17-18 χρόνων και τότε είπε στους συμμαθητές του «Πηγαίνετε εσείς και θα έρθω αργότερα». Από εκείνη τη μέρα χάθηκαν τα ίχνη του. Το πτώμα του βρέθηκε κακοποιημένο το βράδυ της Δευτέρας, τρία χιλιόμετρα μακριά από τον χώρο της απαγωγής. Τον σκότωσαν αφού τον βασάνισαν, σύμφωνα με την αστυνομία.

Υποψίες για σπείρα
Ο Μούσα ήταν άριστος μαθητής αλλά και πολύ καλός χάκερ σύμφωνα με τους συμμαθητές του. 
Κάθε απόγευμα, μετά το σχολείο, πήγαινε στο Ίντερνετ καφέ της γειτονιάς του και έπαιζε το παιχνίδι «Μetin 2». Στόχος του παιχνιδιού είναι η δημιουργία δυνατών πολεμιστών, τους οποίους στη συνέχεια οι παίκτες έχουν τη δυνατότητα να πουλήσουν. «Έγινα παρανοϊκός με αυτό το παιχνίδι», λέει στην εφημερίδα «Βατάν» ο Ρετζέπ Καρά, ο οποίος έχει καταφέρει να φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο του παιχνιδιού και να καταταχτεί δέκατος στη σειρά παγκοσμίως. 
Η αστυνομία δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ο Μούσα να απήχθη μόνο και μόνο για να σπάσει κωδικούς του παιχνιδιού και να κερδίσει χρήματα για κάποια σπείρα.

Η κηδεία του μικρού Μούσα, η οποία έγινε χθες το απόγευμα, μετατράπηκε σε πορεία διαμαρτυρίας με τη συμμετοχή δύο χιλιάδων ανθρώπων. 
«Ερζερούμ, μην κοιμάσαι, υπερασπίσου τα παιδιά σου», «Να κοπούν τα χέρια αυτών που ακούμπησαν τον Μούσα», ήταν τα συνθήματα που ακούστηκαν.  

Μάθε, παιδί μου, να μαγειρεύεις
Βρετανία: εργαστήρια διδάσκουν σε εφήβους τα οφέλη
της υγιεινής κουζίνας

Μία ολόκληρη γενιά μεγάλωσε χωρίς να αποκτήσει σχέση με τη μαγειρική. Με τον φόβο της επιδημίας παχυσαρκίας, οι γονείς τώρα προσπαθούν να διδάξουν στα παιδιά τους πώς να αντισταθούν στο τζανκ φουντ

Απέναντι στους πειρασμούς των τζανκ φουντ τους οποίους αντιμετωπίζουν καθημερινά, πώς μπορούν να πεισθούν οι έφηβοι για τα οφέλη της υγιεινής διατροφής; Κι όμως υπάρχει τρόπος, λέει μια μητέρα και συγγραφέας βιβλίων γαστρονομίας στους «Financial Τimes». Τα νέα παιδιά πρέπει να μάθουν να μαγειρεύουν. Και για να βοηθήσει το δικό της παιδί, το έστειλε σε μια σχολή μαγειρικής για εφήβους.

Δυστυχώς, γράφει η Τζένι Λίνφορντ στη βρετανική εφημερίδα, μια ολόκληρη γενιά στη Βρετανία μεγάλωσε χωρίς να μάθει την τέχνη της μαγειρικής. Όταν το 1990 εισήχθη στα σχολεία της Βρετανίας το εθνικό πρόγραμμα που εκπονήθηκε με την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση του 1988, η μαγειρική έμεινε στη σκιά της «τεχνολογίας του φαγητού»: τα παιδιά μάθαιναν να σχεδιάζουν λογότυπα για κουτιά πίτσας αντί να μάθουν να φτιάχνουν πίτσα. 
Αυτό το χάσμα που δημιουργήθηκε στην εκπαίδευση των παιδιών επιχειρεί να κλείσει με τις δικές της δυνάμεις η Κέιτι Καλντέζι, διευθύντρια της ιταλικής σχολής μαγειρικής Cucina Caldesi στο Λονδίνο. Στη σχολή της Κέιτι Καλντέζι υπάρχουν τμήματα για παιδιά από έξι ετών και πάνω. Την περίοδο των διακοπών λειτουργεί ένα εργαστήριο για εφήβους, η Cucina dei ragazzi. Εκεί γράφτηκε ο 13χρονος γιος της Τζένι Λίνφορντ.

Στο μάθημα.
Η ίδια η συγγραφέας πήγε στο πρώτο μάθημα για να παρακολουθήσει τη διαδικασία. Ο Ιταλός σεφ Στέφανο Μπορέλα αρχίζει με το ψάρι. «Ποια είναι η χειρότερη μέρα για να αγοράσουμε ψάρι;» ρωτά ο δάσκαλος και σεφ. Καθώς δεν παίρνει καμία απάντηση, εξηγεί το πρόβλημα με τις Δευτέρες. 
Οι ψαράδες δεν δουλεύουν συνήθως την Κυριακή κι επομένως τα ψάρια έχουν μείνει στην αγορά από το Σάββατο. «Τι προσέχουμε όταν αγοράζουμε ψάρι;» είναι η επόμενη ερώτηση. «Τη μυρωδιά» είναι η απάντηση που δίνει και πάλι ο ίδιος. «Το ψάρι πρέπει να μυρίζει θάλασσα και να είναι σφιχτό». 
Στη συνέχεια περνάει στην τέχνη των νιόκι. Δείχνει ένα μεταλλικό εργαλείο, το passatutto, το οποίο θα χρησιμοποιήσει για τις πατάτες. Όπως εξηγεί, τα νιόκι γίνονται πιο εύκολα από άλλα είδη ζυμαρικών. Το μάθημα περιλαμβάνει, επίσης, συμβουλές για τον τρόπο που πρέπει να κρατά κανείς και να κόβει με ένα κοφτερό μαχαίρι. «Δεν είναι κακό να χρησιμοποιούν τα παιδιά μαχαίρι, αρκεί να είναι προσεκτικά» αναφέρει ο Στέφανο Μπορέλα. «Είναι καλό να τους μάθουμε πώς να το χρησιμοποιούν».
Ο σεφ.
Τα έξι παιδιά της τάξης χωρίζονται σε ομάδες και αρχίζουν τη δουλειά. Δυο κορίτσια αφαιρούν τα κόκαλα από τον σολομό- «για να μη σας καθήσουν στον λαιμό» εξηγεί ο σεφ- και κόβουν το ψάρι σε κομμάτια. Μετά, τα παιδιά περνούν τα κομμάτια και τα υπόλοιπα θαλασσινά σε καλαμάκια, επιλέγοντας τον συνδυασμό που θέλουν και προσθέτοντας φέτες λεμονιού ή φύλλα δάφνης. Ένα αγόρι κόβει σε μικρά κομματάκια τα χόρτα για να φτιάξει το κουσκούς κι ένα άλλο ασχολείται με την πανακότα. Ο Μπεν Λίνφορντ καθαρίζει τις πατάτες, τις περνάει από το passatutto και στη συνέχεια τις ανακατεύει με αλεύρι και αυγά. Έπειτα ο σεφ δείχνει στα παιδιά πώς να πλάσουν τα νιόκι. «Το μυστικό είναι να τα κάνεις ελαφριά. Αυτά που πουλάνε στα σούπερ μάρκετ είναι σαν σφαίρες, μπορείς να πυροβολήσεις κόσμο» λέει ο Ιταλός σεφ.
«Είχε πλάκα, δεν μας έλεγε μόνο τι να κάνουμε»

Έπειτα από ένα κοπιαστικό πρωινό, τα παιδιά του τμήματος και ο δάσκαλός τους κάθονται για να απολαύσουν τη δημιουργία τους. Η ασυνήθιστη πανακότα με βασιλικό εισπράττει μεικτές κριτικές. Ο 13χρονος Μπεν, πάντως, δήλωσε ενθουσιασμένος με το μάθημα του Μπορέλα. «Είχε πλάκα, δεν μας έλεγε μόνο τι να κάνουμε» είπε στη μητέρα του και την πληροφόρησε ότι θα ήθελε να παρακολουθήσει κι άλλα μαθήματα. 

Επέστρεψε όσες φορές λειτούργησε το εργαστήριο. Σήμερα είναι περήφανος ιδιοκτήτης ενός passatutto και κατά καιρούς μαγειρεύει νιόκι για την οικογένειά του. Όπως γράφει η Τζένι Λίνφορντ στους «Financial Τimes», ο γιος της εκτιμά πλέον το καλό και κυρίως- το υγιεινό φαγητό.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2009

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki