Friday 28 September 2018

Εξωσχολικές δραστηριότητες, μήπως υπερφορτώνουμε το παιδί μας;

Οι εξωσχολικές δραστηριότητες αποτελούν σήμερα αναπόσπαστο μέρος της εκπαίδευσης. Πλέον θεωρείται δεδομένο ότι το παιδί μετά το σχολικό πρόγραμμα θα κάνει τουλάχιστον μια εξωσχολική δραστηριότητα.
Εξωσχολικές δραστηριότητες, μήπως υπερφορτώνουμε το παιδί μας;

Πώς αναπτύχθηκε η συμμετοχή των παιδιών σε εξωσχολικές δραστηριότητες;

Οι εξωσχολικές δραστηριότητες ήρθαν να καλύψουν μια σύγχρονη αδυναμία της κοινωνίας μας. Πλέον δεν υπάρχουν γειτονιές όπου τα παιδιά βγαίνουν έξω, συναντούν φίλους και παίζουν παιχνίδια. Ακόμη και σε περιοχές που μπορεί να υπάρχει διαθέσιμος χώρος οι γονείς διστάζουν να αφήσουν τα παιδιά τους να παίξουν ελεύθερα στη γειτονιά λόγω ραγδαίας αύξησης της εγκληματικότητας.

Οι τρεις λόγοι που οδηγούν τους γονείς σε εξωσχολικές δραστηριότητες

Τα σύγχρονα παιδιά όπου μεγαλώνουν μέσα σε διαμερίσματα δεν γνωρίζουν πως μπορούν να αξιοποιήσουν τον ελεύθερο τους χρόνο και δυσκολεύονται να επικοινωνήσουν μεταξύ τους. Αυτό οφείλεται στην ενασχόληση των παιδιών με τις ψηφιακές συσκευές όπως τάμπλετ και τηλεόραση πολλές ώρες την ημέρα.
Οι σύγχρονοι γονείς που επιθυμούν την άρτια εκπαίδευση, βλέπουν τα παιδιά τους να αριστεύουν και εκτός σχολικού τομέα σε δραστηριότητες εξωσχολικές όπως αθλήματα, μουσική και τέχνες.
Η ανάπτυξη του βιοτικού επίπεδου των πολιτών στρέφει τους γονείς πλέον σε οργανωμένα κέντρα αθλητισμού και πολιτιστικά σωματεία με προπονητές και απαίδευτες καταρτισμένους ο καθένας στην ειδικότητα του.

Πότε οι εξωσχολικές δραστηριότητες υπερφορτώνουν το παιδί μας;

Οι εξωσχολικές δραστηριότητες μπορούν να υπερφορτώσουν το παιδί, όταν δεν υπάρχει ελεύθερος χρόνος κατά την διάρκεια της ημέρας αλλά και στα μεσοδιαστήματα της εβδομάδας. Θα πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον μια ώρα ελεύθερη πριν το παιδί πάει για ύπνο και να υπάρχει τουλάχιστον ένα απόγευμα όπου το παιδί θα αξιοποιεί το χρόνο του όπως εκείνο επιθυμεί και δεν θα έχει κάποια εξωσχολική δραστηριότητα.
exosxolikes drastiriotites ti na gnorizoun oi goneis

Η γνώμη του ειδικού

Οι εξωσχολικές δραστηριότητες θα πρέπει να εναρμονίζονται με τα ενδιαφέροντα των παιδιών. Συχνά οι γονείς επηρεάζουν τα παιδιά να ακολουθούσουν δραστηριότητες που εκείνοι κρίνουν ότι είναι κατάλληλες για το παιδί τους ενώ το ίδιο μπορεί να διαφωνεί με αυτό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η επιλογή της δραστηριότητας να μην προσφέρει κανένα κίνητρο και ενδιαφέρον στο παιδί.

Στέλιος Μαντούδης, Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής, Επιστημονικά Υπεύθυνος των Αναπτυξιακών Κέντρων Mandou, www.mandou.gr
mothersblog.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Νυχτερινός βήχας στα παιδιά

Γιατί το παιδί σας έχει βήχα μόνο το βράδυ;
Νυχτερινός βήχας στα παιδιά; Πότε να ανησυχήσετε και πότε όχι!
Γιατί το παιδί σας έχει βήχα μόνο το βράδυ;
Αιτίες ενός νυχτερινού βήχα μπορεί να ποικίλλουν. Για παράδειγμα μπορεί να πρόκειται για μια μικρή λοίμωξη όπως ένα κρύωμα ή για ένα ποιο σοβαρό πρόβλημα όπως το άσθμα.
Ένας νυχτερινός βήχας που διαρκεί περισσότερο από 4 εβδομάδες θεωρείται χρόνιος και θα πρέπει να αξιολογείται από γιατρό.

Τι μπορεί να κρύβεται πίσω από ένα νυχτερινό βήχα;

Μεταρινικό καταρροϊκό σύνδρομο

Η οπισθορινική καταρροή (μεταρινικό καταρροϊκό σύνδρομο) εμφανίζεται όταν η μύτη παράγει υπερβολικές ποσότητες βλέννας. Η βλέννα μπορεί να βγει από τη μύτη κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά όταν το παιδί ξαπλώνει τη νύχτα, η βλέννα συγκεντρώνεται στο πίσω μέρος του λαιμού, προκαλώντας βήχα. Το μεταρινικό καταρροϊκό σύνδρομοείναι μια κοινή αιτία νυχτερινού βήχα στα παιδιά.
Αίτια οπισθορινικής καταρροής:
  • αναπνοή κρύου ή ξηρού αέρα
  • κρυολόγημα
  • γρίπη
  • αλλεργίες
  • μη αλλεργική ρινίτιδα
  • ερεθισμένες ρινικές δίοδοι
paidikos nixterinos vixas 1

Νυχτερινό άσθμα

Το νυκτερινό άσθμα είναι άλλη μία συχνή αιτία νυχτερινού βήχα στα παιδιά. Ο βήχας εμφανίζεται τη νύχτα κυρίως λόγω των αλλαγών στους αεραγωγούς που συμβαίνουν με τον ύπνο. Ένας ασθματικός βήχας τείνει να είναι ένας ξηρός βήχας και συχνά συνοδεύεται από συριγμό. Τον Ιανουάριο του 2009 στο «McGill Journal of Medicine» σε ένα άρθρο αναφερόταν ότι το νυκτερινό άσθμα μπορεί να προκληθεί από αλλεργιογόνα ή άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση εμφανίζεται όταν το οξύ από το στομάχι ανεβαίνει προς τον οισοφάγο. Το οξύ από το στομάχι ερεθίζει το λαιμό και μπορεί να προκαλέσει ξηρό βήχα. Μερικά παιδιά και ενήλικες με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, εμφανίζουν συμπτώματα κατά κύριο λόγο τη νύχτα, επειδή ό,τι βρίσκεται στο στομάχι μπορεί να ανέβει ευκολότερα στον οισοφάγο, όταν ένα παιδί είναι ξαπλωμένο.

Πότε πρέπει να αναζητήσετε ιατρική φροντίδα

Αν εμφανιστούν και άλλα συμπτώματα κατά τη διάρκεια της νύχτας, πέρα από το βήχα του παιδιού σας, συμπεριλαμβανομένου πυρετού, ήχου ή συριγμού που σχετίζεται με την αναπνοή, βήχας με αίμα, θωρακικό άλγος κ.α, θα πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με τον παιδίατρο του παιδιού σας.
Οποιοσδήποτε βήχας επιμένει για περισσότερες από μία ώρες σε ένα βρέφος μικρότερο των 4 μηνών ή για περισσότερες από 3 εβδομάδες σε ένα μεγαλύτερο παιδί θα πρέπει να αξιολογηθεί από το γιατρό του παιδιού σας.
Ζητήστε ιατρική φροντίδα αμέσως εάν το παιδί σας δυσκολεύεται να αναπνεύσει, δεν μπορεί να σας μιλήσει λόγω δύσπνοιας ή έχει μπλε ή σκούρο χρώμα στα χείλη, το πρόσωπο ή τη γλώσσα του.

πηγή: livestrong.com
mothersblog.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki