Ας δούμε μερικές γενικές οδηγίες σχετικά με το τι μπορείτε να κάνετε:
Φροντίστε να υπάρχει ησυχία την ώρα της μελέτης τους.
Υποδείξτε τους διάφορους τρόπους μελέτης που ίσως γνωρίζετε από τα δικά σας μαθητικά χρόνια αλλά αφήστε τα να επιλέξουν τα ίδια αν θα ακολουθήσουν κάποιον από αυτούς.Μη ξεχνάτε πως όλοι μας είμαστε διαφορετικοί ακόμη και αν μοιάζουμε τόσο.
Άλλοι διαβάζουν και αφομοιώνουν καλύτερα όταν ακούνε μουσική, άλλοι όταν κρατάνε σημειώσεις, άλλοι όταν διαβάζουν το βράδυ κ.λπ.
Συζητήστε για τα προβλήματα και τους φόβους που αντιμετωπίζουν γύρω από τις εξετάσεις.
Δεν θα έρθει το τέλος του κόσμου αν αποτύχουν, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να προσπαθήσουν για να πετύχουν το στόχο τους.
Αποφύγετε κάθε είδους απειλή – αν δεν πετύχεις δεν θα πας διακοπές ή δεν θα σου πάρω μηχανάκι.
Αποφύγετε κατηγορηματικά τις συγκρίσεις – ο Γιάννης τα κατάφερε και είχε και χειρότερους βαθμούς από σένα.
Ενισχύστε τα παιδιά θετικά για κάθε προσπάθεια τους – πολύ καλά τα πήγες. Χαίρομαι που είσαι τόσο μελετηρός και προσπαθείς για το καλύτερο.
Οι έφηβοι και ιδιαίτερα οι έφηβοι κάτω από πίεση εκνευρίζονται πολύ εύκολα.
Μην ρίχνετε λάδι στη φωτιά.Προσπαθήστε να είστε όσο το δυνατόν πιο ήρεμοι γίνεται. (ΗΡΕΜΗ ΔΥΝΑΜΗ)
Φερθείτε διπλωματικά, οι φωνές δεν πρόκειται να σας βγάλουν πουθενά αυτήν την περίοδο.
Φροντίστε τη διατροφή τους. Χωρίς να γίνεστε εκνευριστικοί εμπλουτίστε το διαιτολόγιο τους με πολλά φρέσκα φρούτα και λαχανικά, καθώς και με κρέας ή ψάρια βραστά ή ψητά. Αποφύγετε να τους δίνετε ζυμαρικά και τυποποιημένα γλυκά, επειδή προκαλούν υπνηλία. Αν τα ζητάνε απεγνωσμένα προσφέρετέ τα σε μικρές ποσότητες. Δώστε τους άφθονο γάλα και φροντίστε να τρώνε τακτά και μικρά γεύματα ώστε να παίρνουν ενέργεια χωρίς να βαρυστομαχιάζουν.