Wednesday 16 January 2019

Η προσωπικότητα του παιδιού επιδρά στις επιδόσεις του
σε ανάγνωση και μαθηματικά

Η προσωπικότητα του παιδιού μπορεί να επηρεάσει τις επιδόσεις του στην ανάγνωση και στα μαθηματικά, σύμφωνα με μια νέα μελέτη ψυχολόγων από το Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Οστιν η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Journal of Personality and Social Psychology». 
«Κλειδί» η «ανοιχτή» προσωπικότητα 
Συγκεκριμένα οι ερευνητές είδαν ότι όταν τα παιδιά έχουν πιο «ανοιχτή» προσωπικότητα, όταν έχουν αυτοπεποίθηση αλλά και συνεχή περιέργεια να μαθαίνουν νέα πράγματα εμφανίζουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν καλύτερες επιδόσεις τόσο στην ανάγνωση όσο και στα μαθηματικά. 

Αντιθέτως, τα παιδιά που είναι πιο «κλειστά», σχολαστικά και επίμονα δεν εμφανίζουν τόσο καλές επιδόσεις τόσο στην ανάγνωση όσο και στα μαθηματικά. 
«Τα ευρήματά μας παρέχουν επιπλέον γνώση σχετικά με το πολύπλοκο «παζλ» των δεξιοτήτων που αλληλεπιδρούν και οδηγούν σε διαφορές στην ακαδημαϊκή επιτυχία μεταξύ παιδιών. 
Δείχνουν επίσης την πολυπλοκότητα της γενετικής αρχιτεκτονικής της ακαδημαϊκής επιτυχίας, η οποία απαρτίζεται από πολύ περισσότερα κομμάτια εκτός από την ευφυΐα» ανέφερε η κύρια συγγραφέας της νέας μελέτης, Μαργκερίτα Μαλανκίνι, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Τμήμα Ψυχολογίας και στο Ερευνητικό Κέντρο σχετικά με τον Πληθυσμό του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Οστιν. 

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι οι διαφορές στις ακαδημαϊκές επιδόσεις μεταξύ παιδιών σχετίζονται με τις διαφορές που έχουν στον αυτοέλεγχο – στο πόσο καλά δηλαδή το κάθε παιδί μπορεί να ελέγξει τη συμπεριφορά του, όταν έρχεται αντιμέτωπο με δύσκολες, αντικρουόμενες καταστάσεις, με καταστάσεις που αποσπούν την προσοχή, με τις παρορμήσεις και τα ένστικτά του. 
Ωστόσο η έννοια του αυτοελέγχου είναι πολύ ευρεία και ενσωματώνει τόσο τις νοητικές ικανότητες του παιδιού όπως η εκτελεστική λειτουργικότητά του όσο και χαρακτηριστικά της προσωπικότητας όπως η σχολαστικότητά του. 
Μελέτη σε πάνω από 1.000 διδύμους 
Για να ξεκαθαρίσουν αυτό το «θολό», ευρύ τοπίο, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τέξας συνέλεξαν στοιχεία για περισσότερους από 1.000 διδύμους ηλικίας οκτώ ως 14 ετών που συμμετείχαν στο «Texas Twin Project», μια μεγάλη πληθυσμιακή μελέτη που βασίζεται σε ζευγάρια διδύμων και διευθύνεται από τους αναπληρωτές καθηγητές Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Τέξας Ελιοτ Τάκερ-Ντρομπ και Πέιτζ Χάρντεν. 

Οι μελέτες διδύμων επιτρέπουν στους επιστήμονες να απομονώσουν και να παρατηρήσουν την επίδραση τόσο των γενετικών όσο και των περιβαλλοντικών παραγόντων στους ανθρώπους. 
Όπως έδειξε η μελέτη των διδύμων, ακόμα και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τους την ευφυΐα του κάθε παιδιού, εντόπισαν ισχυρή σύνδεση μεταξύ της εκτελεστικής λειτουργικότητας – πρόκειται για την ικανότητα σχεδιασμού, οργάνωσης και ολοκλήρωσης διαφορετικών καθηκόντων – και των καλών επιδόσεων στην ανάγνωση και στα μαθηματικά. 
Η σύνδεση αυτή φάνηκε να έχει τη ρίζα της κυρίως σε γενετικούς παράγοντες. 

Μεγαλύτερη η επίδραση των γενετικών παραγόντων 
Από τα ευρήματα προέκυψε επίσης ότι τα παιδιά που είχαν υψηλότερα σκορ στην εκτελεστική λειτουργικότητα ήταν εκείνα που διέθεταν πιο «ανοιχτό» χαρακτήρα και είχαν μεγαλύτερη περιέργεια να μαθαίνουν πράγματα και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. 
Αυτές οι σχέσεις φάνηκε να επηρεάζονται κατά 60% από γενετικούς παράγοντες και κατά 40% από περιβαλλοντικούς. 
Αντιθέτως, τα παιδιά που ήταν πιο «κλειστά», πιο σχολαστικά και επιμελή δεν φάνηκε να έχουν αντίστοιχα υψηλά σκορ στην εκτελεστική λειτουργικότητα. 
«Τα αποτελέσματα αυτά μαρτυρούν ότι ορισμένοι από τους γενετικούς παράγοντες που προδιαθέτουν τα παιδιά να έχουν καλές επιδόσεις στο σχολείο είναι οι ίδιοι γενετικοί παράγοντες που τα προδιαθέτουν να είναι πιο ανοιχτά στις νέες προκλήσεις, να είναι πιο δημιουργικά, πιο περίεργα και με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση για τις ικανότητές τους» εξήγησε ο καθηγητής Τάκερ-Ντρομπ. 
_______________________ 
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Πόσο αλλάζει ο άντρας όταν γίνει πατέρας;

Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι η γέννηση ενός παιδιού αποτελεί το σημείο μηδέν για τους μπαμπάδες. Είναι ένα γεγονός που φέρνει κοσμογονικές αλλαγές στον τρόπο σκέψης και το συναισθηματικό τους κόσμο:
Σίγουρα περιμένουν ότι ο ερχομός του παιδιού τους στον κόσμο θα τους επηρεάσει αρκετά, όμως όχι στο βαθμό και το εύρος που τελικά αυτό θα γίνει.


Πόσο αλλάζει ο άντρας όταν γίνει πατέρας;
Γίνονται πιο συναισθηματικοί και δοτικοί, όπως δεν έχουν ξαναδεί τον εαυτό τους. Η γέννηση του παιδιού αγγίζει τις πιο ευαίσθητες χορδές τους και βάζουν την τρυφερότητα για τα καλά στο ρεπερτόριό τους.
Όσο είναι στο χέρι τους, επιδιώκουν να φύγουν από τη δουλειά το συντομότερο για να βρεθούν κοντά στη γυναίκα και το παιδί τους. Εκεί δηλαδή που πριν ακόμα την εγκυμοσύνη της συντρόφου τους θα κάθονταν περισσότερο στο γραφείο για να κλείσουν κάποιες εκκρεμότητες, τώρα θα προτιμήσουν να πιεστούν την επόμενη μέρα για να πάνε σπίτι.
Γίνονται πιο υπεύθυνοι και πρόθυμοι να βοηθήσουν τη σύντροφό τους, βλέποντας ότι δεν μπορεί να κάνει τα πάντα μόνη της. Αυτή η αλλαγή νομοτελειακά τους «δένει» περισσότερο και ως ζευγάρι.

Πλέον πρώτη τους προτεραιότητα είναι το παιδί και είναι έτοιμοι να κάνουν ό,τι χρειαστεί για να καλύψουν τις πάσης φύσεως ανάγκες του.

Από εκεί και πέρα, αλλάζει και ο τρόπος που βλέπουν τη μητέρα του παιδιού τους. Πλέον τη θαυμάζουν ακόμα περισσότερο για όλες τις θυσίες που έκανε μέχρι να γεννήσει και για όσα του παρέχει από την πρώτη κιόλας στιγμή μετά τον τοκετό.

Πηγή
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

«Ένα γράμμα στις μαμάδες που έχουν μόνο ένα παιδί…»

Η ανασφάλεια ενός παιδιού που μεγαλώνει μόνο του οφείλεται στον γονιό και όχι στο παιδί. Το παιδί σας έχει εσάς και εσείς εκείνο. Έχει την αγάπη από όλη την οικογένεια και δεν θα του λείψει ποτέ.

Σαν εμένα αναγκάζεστε να ακούτε φράσεις που αναφέρονται στο σύνδρομο του ενός παιδιού και στην μοναξιά που νιώθει ένα μοναχοπαίδι. Ξέρω πως κάθε φορά που ακούτε αυτές τις φράσεις νιώθετε την καρδιά σας να πονάει και να προσπαθείτε να αιτιολογήσετε πως δεν είναι εγωιστικό να κάνετε μόνο ένα παιδί και να μην δώσετε ένα αδερφάκι στο παιδί σας.

Ίσως να έχετε ένα παιδί επειδή οι υπόλοιπες εξωσωματικές δεν πέτυχαν όπως η πρώτη. Ίσως σας πήρε πολύ καιρό να συλλάβετε το πρώτο παιδί σας και πλέον έχετε μεγαλώσει για να μπείτε σε αυτή την διαδικασία.

Ίσως να μην έχετε την οικονομική δυνατότητα να αποκτήσετε ένα ακόμη παιδί.Ίσως να είχατε μια άσχημη επιλόχειο κατάθλιψη και δεν μπορούσατε να βρείτε τον εαυτό σας.

Μπορεί να νιώθετε πως ένα παιδί έχει ολοκληρώσει την οικογένειά σας.

Ότι και να συμβαίνει δεν χρειάζεται να υπερασπιστείτε και να αιτιολογήσετε την επιλογή σας σε κανέναν.

Παρά τα όσα πιστεύουν οι γύρω σας.Το παιδί σας δεν θα νιώθει μόνο του αφού θα έχει εσάς. Το να έχεις ένα αδερφάκι δεν σημαίνει πως θα έχεις μια σίγουρη φιλία ή πως δεν θα νιώθει μόνο το παιδί σας.

Η ανασφάλεια ενός παιδιού που μεγαλώνει μόνο του οφείλεται στον γονιό και όχι στο παιδί. Το παιδί σας έχει εσάς και εσείς εκείνο. Έχει την αγάπη από όλη την οικογένεια και δεν θα του λείψει ποτέ.

Είστε μια μοναδική μητέρα που έχει ένα μοναδικό παιδί και αυτό είναι μοναδικό…

Λ.Μ
Πηγή
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki