Monday 3 February 2020

Όταν το παιδί δεν θέλει να βλέπει τους γονείς του να αγκαλιάζονται

«Δεν θέλω να αγκαλιάζεστε..»
Ουαου! Έφτασε η στιγμή που το παιδί σας μεγάλωσε τόσο ώστε να διεκδικεί την αποκλειστικότητά σας και να νιώθει ανταγωνισμό.
Η φάση αυτή είναι απολύτως φυσιολογική και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να σας τρομοκρατεί ή προβληματίζει. Μην βιαστείτε να βάλετε τη ταμπέλα του «ζηλιάρικου» παιδιού και μην δείξετε υποτίμηση στην συμπεριφορά αυτή.

Είναι γεγονός ότι αρκετά παιδιά αντιδρούν με ενόχληση στις εκδηλώσεις τρυφερότητας των γονιών τους. Το παιδί πιστεύει πως, λόγω της στενής σχέσης του με τη μητέρα, ο πατέρας είναι ανταγωνιστική φιγούρα και διεκδικεί τη μαμά.
Δεν μπορεί ακόμη να κατανοήσει τη διαφορετική ποιότητα των σχέσεων. Ωστόσο, αυτή η συμπεριφορά ενισχύεται και από την ίδια τη μητέρα που είναι προσκολλημένη στο παιδί της και από την περιορισμένη ενασχόληση του πατέρα με το παιδί. Με προσοχή επομένως και λεπτούς χειρισμούς, η συμπεριφορά αυτή φθίνει χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Τι μπορείτε να κάνετε ως γονιός;

  1. Αρχικά καλό θα είναι να μην τονίσετε τη συμπεριφορά αυτή και να φέρεστε με φυσικότητα και ηρεμία.
  2. Εξηγούμε στο παιδί μας ότι όταν αγαπάμε κάποιον τον φιλάμε και τον χαϊδεύουμε.
  3. Δεν πρέπει να πέσετε στη παγίδα να απομακρύνεστε κάθε φορά που το παιδί μπαίνει στο χώρο. Έτσι ενισχύεται η συμπεριφορά του παιδιού και σταδιακά παγιώνεται.
  4. Ο πατέρας είναι σημαντικό να περνάει ποιοτικό χρόνο με το παιδί του, να είναι τρυφερός και να κάνει πράγματα ξεχωριστά από τη μαμά με το παιδί του. Είναι σημαντική η ενίσχυση της σχέσης τους. Δεν χρειάζεται να υπάρχει πίεση σε αυτό: μια βόλτα στο περίπτερο της γειτονιάς, μηνιαίο κούρεμα μαζί με τον μπαμπά, βόλτα για παγωτό/γλυκό κάθε Παρασκευή, λίγο παιχνίδι με τον μπαμπά στο σπίτι…κάτι μικρό αλλά ποιοτικό.
  5. Μπορείτε να συμπεριλάβετε το παιδί πού και πού σε αγκαλιές ομαδικές και εκδηλώσεις τρυφερότητας, δίνοντάς του τη δυνατότητα να κατανοήσει σταδιακά ότι ο πατέρας και η μητέρα ήταν μια ομάδα που προϋπήρχε.
  6. Παρατηρώντας τα παιδιά τους γονείς τους να συμπεριφέρονται με τρυφερότητα και αυθορμητισμό θα διδαχτούν μέσα από την παρατήρηση ότι η αγάπη εκδηλώνεται με χάδια και φιλιά και ότι τα συναισθήματά μας εξωτερικεύονται χωρίς ντροπές.
Μην μαλώνετε επομένως το παιδί αν νιώθει έτσι, αλλά με σεβασμό δείξτε την τρυφερότητά σας στο σύντροφό σας. Εξάλλου κάτι τέτοιο θα γεμίσει και τις δικές σας συναισθηματικές μπαταρίες και θα βοηθήσει στη συναισθηματική εξέλιξη του μικρού σας…

Παπακυργιάκη Χρύσα
Ψυχολόγος-Ειδική Παιδαγωγός
Email: chrysapapakirgiaki@yahoo.gr
Blog: psuxislogos.blogspot.com
πηγή: Mothersblog.gr
newsbomb.gr

Έκλεισε παράρτημα του Παίδων με τη συνταξιοδότηση της μοναδικής παιδιάτρου

Εξέταζε 7.000 παιδιά το χρόνο
Αυλαία έπεσε στη λειτουργία του παραρτήματος Καλλιθέας του νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐας Κυριακού», μετά τη συνταξιοδότηση της μοναδικής παιδιάτρου του τμήματος.
Σταδιακή ήταν η απαξίωση παραρτήματος του νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐας Κυριακού» στην Καλλιθέα, εδώ και πολλά χρόνια. Τις τελευταίες ημέρες δόθηκε και επίσημα τέλος στη λειτουργία του, καθώς η μοναδική παιδίατρος που στήριζε ως στηλοβάτης την υγεία χιλιάδων παιδιών στην περιοχή, συνταξιοδοτήθηκε και δεν αντικαταστάθηκε.
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), πρόκειται για "ένα διαχρονικό πρόβλημα που δεν αντιμετωπίστηκε από καμία κυβέρνηση και πλήττει ακόμη περισσότερο το δικαίωμα των παιδιών σε αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία".
 
Το συγκεκριμένο Παράρτημα δημιουργήθηκε ώστε να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του πληθυσμού της περιοχής σε παιδιατρικές ειδικότητες. Λειτουργούσε σε 24ωρη βάση, με Παιδιατρική Κλινική, Χειρουργείο, Μικροβιολογικό Εργαστήριο, Οφθαλμολογικό Ιατρείο, Ορθοπεδικό, ΩΡΛ, Οδοντιατρικό, με δωμάτια νοσηλείας σε τρεις ορόφους.
 
Σταδιακά, από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 ξεκίνησε η απαξίωση του, οδηγώντας τη μία κλινική μετά την άλλη σε κλείσιμο, χωρίς καμία μέριμνα από τις εκάστοτε κυβερνήσεις για επαρκή στελέχωση. Ως αποτέλεσμα το 2011 λειτουργούσαν μόνο τα Εξωτερικά Ιατρεία της Γ’ Παιδιατρικής Κλινικής (χωρίς να νοσηλεύουν) με δύο μόνο παιδιάτρους… Αυτή η συνεχής υποστελέχωση οδήγησε να υπάρχει μια παιδίατρος, όπου μόνο για το έτος 2019 εξέτασε 7.000 παιδιά!
 
Έτσι φτάσαμε στο σήμερα, όπου με τη συνταξιοδότηση της ανακοινώθηκε και επίσημα η παύση λειτουργίας του τμήματος! Την ίδια στιγμή τα επείγοντα των δύο μεγάλων παιδιατρικών νοσοκομείων Παίδων «Αγ. Σοφία» και «Αγ. Κυριακού» στενάζουν καθημερινά με την αναμονή να φτάνει τις 8 και 9 ώρες!

«Η διαχρονική αυτή πολιτική στο χώρο της Υγείας, δηλαδή η υποβάθμιση και υποχρηματοδότηση, οδηγεί συνεχώς σε κλείσιμο δημόσιων δομών», τονίζει η ΕΙΝΑΠ σε ανακοίνωσή της, ενώ τα μέλη της δηλώνουν ότι στηρίζουν την κινητοποίηση στις 21 Γενάρη στις 6.30 το απόγευμα στην πλατεία Δαβάκη της Καλλιθέας που διοργανώνουν σύλλογοι και ομάδες γυναικών της περιοχής.

Η ΕΙΝΑΠ διεκδικεί την πλήρη επαναλειτουργία του παραρτήματος του Παιδιατρικού Νοσοκομείου στην Καλλιθέα, με προσλήψεις μόνιμου επαρκούς ιατρικού προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού, επαρκή κρατική χρηματοδότηση και υλικοτεχνική υποδομή με επαρκή αντίστοιχα στελέχωση του κέντρου αποκατάστασης.

iatropedia.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki