Wednesday, 15 May 2013

Μπορούμε να ξεφύγουμε από τα παιδικά μας τραύματα;

Η ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΤΡΑΥΜΑΤΟΣ. 
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΙΦΙΓΕΝΕΙΑΣ
.
Γράφει ο Καθηγητής Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, 
κύριος Γρηγόρης Βασλαματζής.

Escape from the past

Πολλοί αρνούνται την οδύνη πού προκαλεί
η αποκάλυψη της επανάληψης του τραύματος.
Το ψυχικό τραύμα της παιδικής ηλικίας αλλοιώνει τον εσωτερικό ψυχικό κόσμο του παιδιού και συχνά επαναλαμβάνεται  στην ενήλικη ζωή, ακόμα και εάν το άτομο συνειδητά επιδιώκει να το αποφύγει.  
Η σοβαρότερη συνέπεια του παιδικού ψυχικού τραύματος είναι η ανάγκη να κρατηθεί εσωτερικά ο δεσμός με τον γονιό (πού κακοποίησε) και αυτό γίνεται με την ταύτιση μαζί του. 
Στην περίπτωση αυτή η ταύτιση παίρνει την μορφή της ταύτισης με τον επιτιθέμενο. 
Η επανάληψη μπορεί, λοιπόν, να γίνει με αντίστροφο τρόπο, όπου το θύμα μετατρέπεται ακούσια σε θύτη, οπότε αυτός πού υπέστη μια κακοποίηση, με ασυνείδητο τρόπο κακοποιεί το δικό του παιδί. Μπορεί επίσης να επαναλαμβάνει τη θέση του θύματος, σε μια  μαζοχιστική εκδοχή.   
Η μετάδοση του τραύματος στην επόμενη γενιά αποτελεί μια σχετικά συνήθη κατάσταση πού παρατηρούμε στους ανθρώπους πού πάσχουν από ποικίλες δυσλειτουργίες της προσωπικότητας, από κατάχρηση τοξικών ουσιών ή από αυτό-τραυματική και παρορμητική συμπεριφορά. 
Αν αναζητήσουν ψυχοθεραπευτική βοήθεια, τότε υπάρχει ελπίδα να «σπάσει» ο φαύλος κύκλος της επανάληψης.   
Πολλοί όμως αρνούνται τη σύνδεση της δικής τους τραυματικής ιστορίας με το τι παθολογικό συμβαίνει στην οικογένεια τους.  Δικαιολογούνται ότι αυτοί άντεξαν ή ξεπέρασαν αυτό πού τους είχε συμβεί και αρνούνται  την οδύνη πού προκαλεί η αποκάλυψη της επανάληψης του τραύματος.

Δεν είναι πάντως αυτή η περίπτωση της Ιφιγένειας

Η ψυχοθεραπεία της 40χρονης Ιφιγένειας κράτησε περίπου 5 χρόνια σε ένα Δημόσιο Κέντρο Ψυχοθεραπείας. Είχε έρθει αναζητώντας θεραπεία για σοβαρή κατάθλιψη. Το σημαντικότερο κίνητρο της ήταν, όπως υποστήριζε,  να φτιάξει τη σχέση με τα παιδιά της και να επανορθώσει
Συμμετείχε σε ομάδα με δύο γυναίκες συν θεραπεύτριες. ....
.
περισσότερα στην πηγή: boro.gr

15η Μαΐου – Διεθνής Ημέρα Οικογένειας

Δελτίο Τύπου της  
Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος 

ΟΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΟΚΙΜΑΖΟΝΤΑΙ. 
ΟΙ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ ΥΠΟΦΕΡΟΥΝ ΚΑΙ ΕΜΠΑΙΖΟΝΤΑΙ… 
Ο ετήσιος εορτασμός αντανακλά τη σπουδαιότητα
που αποδίδει η διεθνής κοινότητα στην οικογένεια
ως βασικό κύτταρο της κοινωνίας.
Για 20η φορά φέτος, από τότε που για πρώτη φορά το 1994 καθιερώθηκε ο εορτασμός της παγκόσμιας ημέρας της Οικογένειας την 15η Μαΐου, γιορτάζεται η ημέρα της οικογένειας με θέμα την προώθηση της κοινωνικής ενσωμάτωσης και της αλληλεγγύης των γενεών.
Βρίσκουμε όμως την ημέρα αυτή την  οικογένεια και ιδιαίτερα την πολύτεκνη, σε ακόμη χειρότερη θέση, τόσο από τη γενικευμένη φτώχεια της χώρας όσο και από σωρεία παράλογων νομοθετημάτων.
Παραγνωρίζουν οι νομοθέτες όμως ότι η οικογένεια είναι το πιο ζωντανό κοινωνικό κύτταρο που στέκει ανάμεσα και συνδέει λειτουργικά το άτομο και την κοινωνία σαν σύνολο.  Αυτό που μόνο η οικογένεια,  και κανένας άλλος Οργανισμός ή Οργάνωση δεν  μπορεί να προσφέρει στα μέλη της είναι η οικονομική, κοινωνική και ψυχολογική υποστήριξη  και κοινωνική εκπαίδευση, ώστε να ενταχθούν σαν υγιείς μονάδες στην κοινωνία. Όπως άλλωστε επιβεβαιώθηκε για μία ακόμη φορά με την έρευνα της Κάπα Research για λογαριασμό της εφημερίδος «Το Βήμα της Κυριακής» (4-5 Μαΐου 2013): 
 «Η οικογένεια είναι ο μοναδικός θεσμός στον οποίο στρέφονται οι Έλληνες όταν αντιμετωπίζουν κάποιο σοβαρό πρόβλημα και χρειάζονται βοήθεια σε ποσοστό 72,2%». Κατά την έρευνα: «Οικογένεια σημαίνει: υποστήριξη και αλληλεγγύη για το 75,3% των ερωτωμένων, αγάπη (66,1%), ευτυχία (42,6%) και ασφάλεια (42,3%)».
Η φτώχεια και η ανέχεια που πλήττουν την κοινωνία μας δοκιμάζουν και τη συνοχή της οικογένειας. Η αναγκαστική μετανάστευση (εσωτερική ή εξωτερική) των νέων  για ανεύρεση εργασίας, ο περιορισμός στις δυνατότητες των νέων για σπουδές, η ολοένα και μεγαλύτερη εξάρτηση των μεγαλυτέρων από  τους νέους για επιβίωση λόγω των περιορισμών των συντάξεων και τη συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους δημιουργούν εντάσεις και δοκιμάζουν τις σχέσεις.
Είναι αυτονόητο ότι εάν οι δεσμοί των οικογενειών διαρραγούν, τότε η κοινωνία θα κλονιστεί στο σύνολό της. Και είναι απορίας άξιο που οι κυβερνώντες φορτώνουν όλο και μεγαλύτερα βάρη στην οικογένεια, ακόμη και με μέτρα που δεν έχουν οικονομικό κόστος για το κράτος, όπως π.χ. η κατάργηση των μεταγραφών για τα παιδιά των πολύτεκνων οικογενειών που φοιτούν στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, που λειτούργησε εύρυθμα για περισσότερα από 30 χρόνια.
 
Φέτος, γιορτάζουμε στην Ελλάδα την ημέρα της οικογένειας με:
-  φορολογία εισοδήματος που αδιαφορεί για το κόστος απόκτησης και ανατροφής παιδιών, αφού καταργεί πλήρως το αφορολόγητο για κάθε παιδί,
- μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, ίδιες για τον άγαμο και τον πολύτεκνο, με διάφορα χαράτσια που τρομοκρατούν, με την κατάργηση του επιδόματος Γάμου και κάθε δημογραφικού κινήτρου,  με κατάργηση πολυτεκνικών επιδομάτων και της ισόβιας σύνταξης στην πολύτεκνη Μάνα,
- φορολογία στα ακίνητα που δεν ενδιαφέρεται για το πόσες ψυχές ζουν στο σπίτι αυτό,
- αδυναμία των παιδιών των πολυτέκνων να σπουδάσουν τα παιδιά τους γιατί ουσιαστικά καταργήθηκαν οι μετεγγραφές στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, κι έτσι δεν μπορούν να σπουδάζουν τα αδέλφια στον τόπο κατοικίας των γονιών τους και πολλά άλλα.
Αδιαφορώντας για τη στήριξη της οικογένειας, φτωχοποιούνται τα παιδιά, οι γονείς καταντούν στο κοινωνικό περιθώριο, η κοινωνία γερνάει με τραγικές οικονομικές και ασφαλιστικές επιπτώσεις, με το 65% των νέων μας να είναι άνεργοι και να μεταναστεύουν προς ανεύρεση εργασίας. 
Η κρίση μετατρέπεται έτσι σε εθνική διάλυση.
Ο δημογραφικός κατήφορος δε σταματά με «εισαγωγή» ατόμων που δεν έχουν συνοχή μεταξύ τους και απαιτούνται τεράστια ποσά για την κοινωνική τους ενσωμάτωση. Η προσπάθεια είναι εκ προοιμίου καταδικασμένη όπως δείχνει η Διεθνής εμπειρία, και είναι περίεργο που ορισμένοι κύκλοι εξακολουθούν να την εισηγούνται και να την εφαρμόζουν.
Η Παγκόσμια Ημέρα της Οικογένειας δίνει αφορμή σε όλους, την κοινωνία και την Κυβέρνηση, να ξανασκεφτούν και να αποφασίσουν για πράξεις και μέτρα που θα στηρίξουν την οικογένεια στις νέες δύσκολες συνθήκες, κάτι που το Σύνταγμα αλλά και πλήθος Διεθνών Συμβάσεων, κάτω από την αιγίδα του ΟΗΕ, προβλέπουν και επιτάσσουν.
Η στήριξη της οικογένειας δεν είναι δαπάνη, είναι επένδυση στο μέλλον της χώρας.
Η ειδική μέριμνα της φροντίδας για την πολύτεκνη οικογένεια, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα, πρέπει να γίνει πράξη, αλλιώς δεν θα υπάρξει αύριο στην πατρίδα μας. 

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ,
ΚΟΥΡΑΓΙΟ ΚΙ ΕΛΠΙΔΑ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ.
Από το γραφείο τύπου της ΑΣΠΕ
socialpolicy

Μαχαίρωσαν 11χρονο αγοράκι είκοσι φορές!


Σοκαρισμένη είναι η τοπική κοινωνία στη Κρήτη από την είδηση ότι ένα 11χρονο αγόρι βρέθηκε μαχαιρωμένο σε πάρκιγνκ ξενοδοχείου στη Χερσόνησο Ηρακλείου και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.
Σύμφωνα με το flashnews.gr το παιδί είναι από τη Ρωσία και βρίσκονταν με την οικογένεια του στην Κρήτη για διακοπές. Οι γονείς του είχαν δηλώσει την εξαφάνισή του, όμως κανείς δεν περίμενε την τροπή που θα έπαιρνε η υπόθεση.

Ο 11χρονος εντοπίστηκε λίγο πριν τις 3 τα ξημερώματα στο πάρκινγκ του ξενοδοχείου με 11 μαχαιριές στο θώρακα. Αμέσως διεκομίσθη στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο, ενώ λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης του αναμένεται η αεροδιακομιδή του στην Αθήνα.

Οι αστυνομικές αρχές από τα ξημερώματα βρίσκονται επί ποδός για την εξιχνίαση της πρωτοφανούς αυτής επίθεσης. 

.
.
Ένας 20χρονος Ολλανδός φέρεται να είναι ο δράστης της πρωτοφανούς επίθεσης με μαχαίρι στο 11χρονο παιδί από τη Ρωσία, που βρισκόταν μαζί με την οικογένειά του σε ξενοδοχείο στην περιοχή του Ανισσαρά Χερσονήσου.
Όπως αναφέρει το cretalive.gr, o 20χρονος ανιματέρ φέρεται να ομολόγησε την πράξη του, ενώ στην τσάντα του βρέθηκε ένα λάπτοπ και ένα κινητό τηλέφωνο, τα οποία είχε κλέψει από το παιδί.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, η αστυνομία ερευνά και το ενδεχόμενο το παιδί να έπεσε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης.
Το παιδί, πιθανότατα, διέφυγε της προσοχής των γονιών του περίπου στις 9 το βράδυ της Τρίτης και για τρεις ώρες δεν μπορούσαν να το εντοπίσουν.

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki