Tuesday 13 February 2007

Η απώθηση και επαναφορά αναμνήσεων παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης (Μέρος 1ο)

Θεραπευτική διαδικασία (Μέρος 1ο) - Βικτωρία Πρεκατέ

Τι είναι η απώθηση μνήμης λόγω τραύματος;
Η κακοποίηση είναι ένα ιδιαίτερο είδος τραύματος που προκαλείται σκόπιμα από ένα άτομο σε ένα άλλο.Η οικογένεια μπορεί να περάσει ώρες σχολιάζοντας τον τραυματισμό του παιδιού σε κάποιο ατύχημα, ή από άλλο παιδί, όμως η ενδο-οικογενειακή παιδική κακοποίηση, ιδιαίτερα η σεξουαλική, δε συζητείται ποτέ.
Η κακοποίηση του παιδιού από την οικογένεια είναι ίσως το μόνο είδος του τραύματος που καλύπτεται από σιωπή.
Το τραύμα της κακοποίησης, σωματικής, συναισθηματικής, ή σεξουαλικής μπορεί να απωθηθεί από την μνήμη, ανάλογα με την ηλικία, τις ανάγκες του παιδιού και τη φύση του τραύματος. Η σεξουαλική κακοποίηση είναι ιδιαίτερα επιρρεπής στην απώθηση, ακόμη κι όταν δεν περιέχει βία – τα ερεθίσματα είναι τόσο περίεργα και τρομακτικά για το παιδί, η ντροπή και η μυστικότητα τόσο έντονες, που το παιδί αργά ή γρήγορα θάβει τα γεγονότα βαθιά στο ασυνείδητό του.
Κατά τη διάρκεια του κακοποιητικού επεισοδίου τα θύματα διασχίζονται, αποστασιοποιούνται από αυτό που συμβαίνει. 

Η σύνδεση μεταξύ της επίγνωσης του γεγονότος και των συναισθηματικών αντιδράσεων σε αυτό (ντροπή, φόβος, πόνος, οργή) χάνεται.
Η επίγνωση αποθηκεύεται στο ασυνείδητο, ενώ τα συναισθήματα
επανεμφανίζονται αργότερα ξανά και ξανά, χωρίς προφανή αιτία.
Ακόμη κι αν ένα περιστατικό κακοποίησης δεν έχει εξ ολοκλήρου απωθηθεί, τα πιο τραυματικά μέρη του συνήθως δεν παραμένουν στο συνειδητό, όπως για παράδειγμα μια ιδιαίτερα τρομακτική στιγμή της κακοποίησης, ο οργασμός του δράστη, ή η συμπεριφορά του μετά την κακοποίηση. 
Η απώθηση αποτελεί διαφορετικό μηχανισμό από τη λήθη πληροφοριών, οι οποίες, λόγω ασημαντότητας, έλλειψης προσοχής, ή παρέλευσης χρόνου, διαφεύγουν από τη δεξαμενή της μακροπρόθεσμης μνήμης. Οι αναμνήσεις από σεξουαλική κακοποίηση διατηρούνται για χρόνια στην «κατάψυξη» με πολλές και ακριβείς λεπτομέρειες (βλέπε τη μαρτυρία στην αρχή του κεφαλαίου), αλλά η είσοδος προς αυτές φαίνεται να απαγορεύεται
από κάποιον προστατευτικό-για την ευημερία του οργανισμού-φύλακα. 
Η πρόσβαση σε αυτές δεν είναι δυνατή με αυτόβουλη προσπάθεια και εστίαση του νου, όπως συμβαίνει π.χ. με τα «ξεχασμένα κλειδιά», αλλά με τη δημιουργία κατάλληλων εσωτερικών και εξωτερικών συνθηκών για την επαναφορά τους.

Γιατί συμβαίνει η απώθηση;
Η απώθηση της μνήμης είναι ένα απαραίτητο εργαλείο επιβίωσης. Το μπλοκάρισμα των τρομακτικών ερεθισμάτων απελευθερώνει την απαραίτητη ενέργεια για να επικεντρωθεί το παιδί στην ανάπτυξή του. 
Δεν μπορεί ένα παιδί να πάει στο σχολείο, να παίξει στο διάλειμμα με τους συμμαθητές του, αν έχει επίγνωση της θλίψης, τηςπροδοσίας, του σοκ και του τρόμου, από τις νυχτερινές επισκέψεις του γονιού του στο κρεβάτι του.
Το πόσο εύκολα ένα παιδί θα απωθήσει την επίγνωση ότι έχεικακοποιηθεί σεξουαλικά εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως:
η ηλικία τουπαιδιού κατά την κακοποίηση;πόσο εύκολα υπόκειται σε ύπνωση (πολλοί δράστεςμετά την κακοποίηση λένε στο παιδί «ξέχασέ το τώρα, δεν έγινε τίποτα» ή «κοιμήσου, ήταν ένα κακό όνειρο»); η σοβαρότητα της κακοποίησης (π.χ. πολλαπλοίδράστες, κυκλώματα παιδεραστίας, τελετουργική κακοποίηση); η ύπαρξη διαγενεακής απωθημένης παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης στην οικογένεια; η χορήγηση αλκοόλ ή ψυχοτρόπων ουσιών στο παιδί κατά την κακοποίηση; η απόσταση ανάμεσα στην εικόνα του δράστη τον υπόλοιπο καιρό («ένας αξιοπρεπής, στοργικός οικογενειάρχης, που όλοι στη γειτονιά σέβονται») και την εικόνα του δράστη κατά την κακοποίηση («ένας σκοτεινό κακό τέρας με βαριά ανάσα που χωνόταν κάτω από τα σκεπάσματα το βράδυ και έκανε αυτά τα φοβερά πράγματα»).

Η πλειοψηφία των περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών συμβαίνει μέσα σε δυσλειτουργικά οικογενειακά συστήματα. 
Η απώθηση των αναμνήσεων ενισχύεται σθεναρά από την άρνηση του οικογενειακού συστήματος να δεχτεί την αλήθεια και τους μύθους που το σύστημα έχει πλάσει γύρω από τον εαυτό του για ναπροστατέψει την εικόνα του. 
Πολλές φορές τα άλλα μέλη της οικογένειας διαισθάνονται ότι κάτι συμβαίνει, αλλά δεν ρωτούν ή περιέργως εξαφανίζονται κατά το συμβάν, ενώ η προσποιητή κανονικότητα μετά τα περιστατικά κακοποίησης (τα μέλη συνευρίσκονται σαν να μη συμβαίνει τίποτα) επιταχύνουν την απώθηση. 
Η ντροπή και η μυστικότητα γύρω από την κακοποίηση επιβαρύνουν ιδιαίτερα το παιδί-θύμα και επανειλημμένα στη θεραπευτική πρακτική συναντά κανείς περιπτώσεις,όπου ακόμη κι αν όλα τα αδέρφια σε μια οικογένεια κακοποιούνταν σεξουαλικά, δεν συζήτησαν ποτέ γι΄ αυτό, παρά μόνο στην ενηλικίωση. 
Το παιδί έχει ανάγκη να διατηρήσει την ψευδαίσθηση ότι οι γονείς του το αγαπούν και έτσι επιλεκτικά «κλειδώνει» μακριά όλες τις μνήμες του «κακού», του «άλλου» γονιού.Ένα σημαντικό εμπόδιο στην διατήρηση και επαναφορά της μνήμης στο συνειδητό είναι η ανάγκη του επιζώντος, ακόμη και σε μεγάλη ηλικία, να «προστατέψει» τον δράστη, ειδικά αν αυτός είναι γονιός, από την κατηγορία του «βιαστή»: νιώθει ότι έτσι «προδίδει» τον γονιό – μια προδοσία αντεστραμμένη, καθώς στην πραγματικότητα ο
γονιός είναι αυτός που πρόδωσε το παιδί-θύμα.

Η απώθηση είναι η «τέχνη του να μη γνωρίζεις αυτό που γνωρίζεις». 
Ακόμη κι όταν οι θεραπευόμενοι έχουν συνεχείς νύξεις για κακοποίηση στην παιδική τους ηλικία, είτε με τη μορφή επαναλαμβανόμενων ονείρων, φευγαλέων σκηνών που περνούναπό μπροστά τους, ακόμη και γεγονότων που μπορούν να ανακληθούν, πολλές φορές τείνουν να τις αμφισβητούν, προβάλλοντας την ερώτηση «κι αν κάνω λάθος;». 
Μια αντίστροφη ερώτηση που προτείνεται είναι «κι αν είναι σωστό;».Συνήθως το συναισθηματικό κόστος που απαντάται στη δεύτερη ερώτηση, είναι πολύ μεγαλύτερο από ότι στην πρώτη. Για άτομα που έχουν κακοποιηθεί στην παιδική τους ηλικία, η άρνηση και η λησμονιά φαίνεται πολύ ευκολότερη λύση- η παραδοχήτης αλήθειας είναι πολύ οδυνηρή και δεν γίνεται ελαφρά τη καρδία (Εngel, Β. 1989).

Βικτωρία Πρεκατέ


Σχετικά:

Αντιγόνη, Χορός - Σοφοκλής (496- 406 Π. Χ.)

ΕΡΩΣ ΑΝΙΚΑΤΕ ΜΑΧΑΝ,

ΕΡΩΣ, ΟΣ ΕΝ ΚΤΗΜΑΣΙ ΠΙΠΤΕΙΣ,

ΟΣ ΕΝ ΜΑΛΑΚΑΙΣ ΠΑΡΕΙΑΙΣ ΝΕΑΝΙΔΟΣ ΕΝΝΥΧΕΥΕΙΣ,

ΦΟΙΤΑΣ Δ' ΥΠΕΡΠΟΝΤΙΟΣ ΕΝ Τ' ΑΓΡΟΝΟΜΟΙΣ ΑΥΛΑΙΣ


ΚΑΙ Σ' ΟΥΤ' ΑΘΑΝΑΤΩΝ ΦΥΞΙΜΟΣ ΟΥΔΕΙΣ

ΟΥΘ' ΑΜΕΡΙΩΝ ΣΕ Γ' ΑΝΘΡΩΠΩΝ.

Ο Δ' ΕΧΩΝ ΜΕΜΗΝΕΝ.

Ερωτ' ανίκητε στον πόλεμο
που κάνεις χτήμα σου όπου πέσεις


που στ' απαλά τα μάγουλα της κορασίδας νυχτερεύεις

και γυρνάς πάνω απο τα πέλαγα και στους πιό απόμερους τους τόπους,

δεν σου ξεφεύγει εσένα ούτε θεός ούτε κανείς απ' τους λιγόζωους ανθρώπους

κι όποιον θα πιάσεις γίνεται τρελός.

Καβγάδες στην οικογένεια

Δεν υπάρχει η τέλεια οικογένεια!
Σε όλες θα συμβεί κάποτε να τσακωθούν κάποια μέλη μεταξύ τους. Σε κάποιες οικογένειες αυτό συμβαίνει συχνότερα, σε άλλες λιγότερο συχνά. Αυτοί οι καβγάδες
(σίγουρα τσακώνεστε κάποτε και στην δική σου οικογένεια!)
μπορεί να σε κάνουν να νιώσεις λυπημένος, ντροπιασμένος ή ακόμη και θυμωμένος και θα ήθελες να τους σταματήσεις, αλλά πολύ πιθανό να μην ξέρεις πως!
 

Όταν τσακώνεσαι ΕΣΥ με τα αδέρφια σου...
Μήπως ο μικρός σου αδερφός πάντα παίρνει τα δικά σου πράγματα; Ή μήπως δεν σ' αφήνει ήσυχο η μεγάλη σου αδερφή; Όπως και να 'χει σίγουρα όλα αυτά συχνά καταλήγουν σε καβγάδες μεταξύ σας. Αυτό όμως είναι το φυσικότερο στον κόσμο... με μέτρο φυσικά !
Αν ενοχλείσαι από τα αδέρφια σου, προσπάθησε να τους μιλήσεις σοβαρά και να τους πεις πως αισθάνεσαι, διότι έστω και αν δεν το παραδέχονται, πολύ πολύ πολύ βαθιά στην ψυχούλα τους σε συμπαθούν κι εκείνοι, είτε το πιστεύεις είτε όχι!
Ακόμη κι αν είσαι πάρα, μα πάρα πολύ θυμωμένος μαζί τους, δεν θα έπρεπε ΠΟΤΕ να τους κλωτσήσεις, να τους χτυπήσεις ή να τους σπρώξεις. Μπορεί έτσι, άθελα σου, να τραυματίσεις σοβαρά τον άλλο και φυσικά θα τον κάνεις εκείνο πιο θυμωμένο και θα του δώσεις την αφορμή να γίνει ακόμη χειρότερος.
Η δική μας συμβουλή είναι αν είσαι πολύ οργισμένος και έτοιμος να ξεσπάσεις, να πας στο δωμάτιο σου και να "τσακωθείς" με το μαξιλάρι σου! Δώσε του εκείνου τις μπουνιές που ήσουν έτοιμος να μοιράσεις πριν στον αδερφό ή στην αδερφή σου... Να ένας πολύ καλός τρόπος να εκτονωθείς ! Ένας άλλος πολύ καλός τρόπος να εκτονωθείς είναι να πας για λίγο τρέξιμο, ας πούμε 5 γύρους της αυλής ή ένα γύρο του πάρκου. Πραγματικά βοηθά!

Όταν τσακώνεσαι ΕΣΥ με τους γονείς σου...Κάποτε νομίζεις πως οι γονείς σου πραγματικά δεν σε καταλαβαίνουν.
Μην είσαι τόσο σίγουρος. Και εκείνοι κάποτε ήταν παιδιά -όσο απίστευτο κι αν σου φαίνεται αυτό- οπότε, σίγουρα κάποτε θα πέρασαν και αυτοί την φάση που περνάς εσύ τώρα. Απλά έχουν περάσει κάποια χρονάκια και ... ξεχνούν! Γι' αυτό δώσε τους λίγη ώρα και πολλή υπομονή. Δεν θέλουν να σου κάνουν την ζωή δύσκολη -αν και μπορεί να έχεις αυτή την εντύπωση κάποτε-, απλά προσπαθούν να κάνουν αυτό που νομίζουν πως είναι το καλύτερο για εσένα.Αλλά ποιος είπε πως οι γονείς ποτέ δεν κάνουν λάθη;;; Όποιος και να είναι ο λόγος που τσακώνεστε, μην τα παρατάς. Αλλά να θυμάσαι πως με το να φωνάζεις, να «κλαις και να οδύρεσαι» δεν πας πουθενά! Προσπάθησε να τους εξηγήσεις με πολλή ψυχραιμία πως νιώθεις. Συνήθως αυτό φέρνει πολύ καλά αποτελέσματα, αφού αρχίζουν να σε σέβονται σαν ώριμο άνθρωπο και μαθαίνεις πως να κάνεις συμβιβασμούς μαζί τους !

Όταν δεν τσακώνεσαι ΕΣΥ αλλά οι γονείς σου...Να θυμάσαι πως ακόμη και τα άτομα που αγαπούν ο ένας τον άλλο κάποτε τσακώνονται. Όταν δύο άτομα ζουν και περνούν πολλές ώρες μαζί καθημερινά, το πιο φυσικό είναι να έχουν κάποτε κάποιες διαφορές. Για θυμήσου τον τελευταίο σου καβγά με τον καλύτερο σου φίλο/φίλη... Τελικά δεν εννοούσες όλα αυτά τα άσχημα πράγματα που του είπες και πολύ σύντομα ήσασταν και πάλι αχώριστοι !
Κάποτε είναι ένας μικρο-καβγάς που περνά πολύ γρήγορα, άλλες φορές μπορεί να είναι κάτι πιο μεγάλο. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως θα πάρουν αμέσως διαζύγιο γι' αυτό μην ανησυχείς ! Αν οι καβγάδες των γονιών σου είναι ανυπόφοροι για εσένα, και πραγματικά σε αναστατώνουν, μίλα μαζί τους διότι πολύ συχνά οι ίδιοι δεν καταλαβαίνουν πόσο άσχημος μπορεί να φαίνεται ο καβγάς τους στα παιδιά. Σίγουρα όταν ακούσουν πως νιώθεις, θα προσπαθήσουν να σταματήσουν ή έστω να σου εξηγήσουν περί τίνος πρόκειται.
Αν αυτοί οι καβγάδες έχουν άλλες επιπτώσεις σ' εσένα, ας πούμε αν σε χτυπά κάποιος από τους γονείς σου, πρέπει να το πεις ΑΜΕΣΩΣ στον άλλο ή σε κάποιο ενήλικα της εμπιστοσύνης σου, ας πούμε τη δασκάλα ή το δάσκαλο σου.Αν η κατάσταση γίνει ανυπόφορη στο σπίτι, προσπάθησε να οργανώσεις ΕΣΥ ένα «οικογενειακό συμβούλιο». Αυτό το κάνουν πολλές οικογένειες. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να βρεις μια ώρα που θα είναι όλοι στο σπίτι και να ανοίξεις μια συζήτηση με θέμα τα προβλήματα που έχετε στο σπίτι και τις λύσεις που θα μπορούσατε να δώσετε. Σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις, αν το κρίνουν οι γονείς σου, μπορεί να πάτε όλοι σε κάποιο σύμβουλο. Αυτό δεν είναι κακό, απλώς θα έχετε ένα άτομο περισσότερο στο οικογενειακό συμβούλιο, που ίσως και να σας δώσει κάποιες λύσεις που δεν σκεφτήκατε εσείς !

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΟ ΝΑ ΛΥΘΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ,
ΑΛΛΑ Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΝΕΙ ΘΑΥΜΑΤΑ !
 
Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2006
 

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki