Sunday 30 September 2007

Καλό και πλήρες πρωινό βοηθά στην καλή απόδοση στο σχολείο

Ειδικοί διατροφολόγοι συμβουλεύουν τους γονείς να δίνουν καλό και πλήρες πρωινό στα παιδιά τους για να έχουν καλή απόδοση στο σχολείο και να αποφύγουν την παχυσαρκία. Επίσης οι χυμοί φρούτων και λαχανικών μπορούν να προστατέψουν τα παιδιά από τις μολύνσεις της τυπικής γρίπης κατά τη διάρκεια των κρύων μηνών του χειμώνα.

Το πρωινό είναι απαραίτητο για τα παιδιά, ειδικά κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους, γιατί είναι το γεύμα που θα δώσει όλη την απαραίτητη ενέργεια στο παιδί, στο ξεκίνημα της ημέρας, τόσο για την πνευματική όσο και για τη σωματική του δραστηριότητα.

Έτσι, ένα πρωινό που θα περιλαμβάνει γάλα, δημητριακά πρωινού ή ψωμί, κάποιο φρούτο, μέλι θα εφοδιάσει τον παιδικό οργανισμό τόσο με απλούς υδατάνθρακες, που θα δώσουν μια τονωτική «ένεση» ενέργειας στο παιδί, όσο και με πρωτεΐνες που θα του προσφέρουν μεγαλύτερης διάρκειας ενέργεια.

Με αυτόν τον τρόπο θα μπορεί το παιδί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των μαθημάτων του, αλλά και θα είναι πιο αποδοτικό στις πνευματικές κυρίως απαιτήσεις του σχολείου, κάτι που ασφαλώς δεν μπορεί να κάνει ένα τυποποιημένο κρουασάν ή μια λιπαρή τυρόπιτα. Έρευνες έδειξαν ότι όταν τα παιδιά πήραν ένα καλό πρωινό λίγο πριν πάνε στο σχολείο είχαν πολύ καλύτερα αποτελέσματα σε τεστ και εξετάσεις από όσα πήγαν νηστικά. Άρα, είναι φανερό ότι οι γονείς θα πρέπει να φροντίζουν έτσι ώστε καθημερινά τα παιδιά τους να έχουν ένα καλό πρωινό και να μην περιορίζονται στο να δίνουν χαρτζιλίκι γι' αυτό το λόγο, μια και αυτό θα ξοδευτεί σε λάθος τροφές του κυλικείου ή και του περιπτέρου.
 

Επίσημες στατιστικές έχουν δείξει ότι το ημερήσιο χαρτζιλίκι ξοδεύεται κυρίως σε φαγητά τύπου «fast food», σε αναψυκτικά και σνακ, όπως γαριδάκια και πατατάκια, που είναι υψηλά σε χημικά πρόσθετα τύπου Ε, με διάφορες δυσμενείς επιδράσεις στην υγεία, σε κορεσμένα και τρανς λιπαρά, καθώς και σε ζάχαρη. Ακόμα, θα πρέπει να εκπαιδεύσουν τα παιδιά τους για τις επιλογές που μπορεί να έχουν από φαγητά έξω από το σπίτι.

Ξέρω ότι με τους σημερινούς ρυθμούς της ζωής μας, ιδίως όταν οι μανούλες είναι εργαζόμενες, πότε-πότε είναι αρκετά δύσκολο να ετοιμάζουμε ένα σωστό πρωινό για τα χαμομηλάκια μας. Αν όμως ξυπνάμε ένα τεταρτάκι νωρίτερα, τα δύσκολα γίνονται ευκολότερα . Για να αποφύγουμε να τρώνε τα παιδιά ό,τι κι ό,τι από τις καντίνες, καλό θα ήταν, και πολύ ωφέλιμο, μέσα στην τσάντα τους να βάζαμε ένα τοστάκι, λίγη πίτα σπιτική ή ένα κομμάτι κέικ φτιαγμένο από τα χεράκια μας.

Καλημέρα σε όλους και καλή Κυριακή!!

Ναι, ναι, καλημέρα σε όλους!!
Αλλά λέω να κοιμηθώ λίγο ακόμα όμως, 
εεε τι λέτεεε;;

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki