Wednesday 5 July 2017

Το φαρμακείο των διακοπών της οικογένειας

Ετοιμάζοντας τη βαλίτσα ενός παιδιού για τις καλοκαιρινές διακοπές, μαζί με τα απαραίτητα ρούχα και παιχνίδια, δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε την προετοιμασία ενός φαρμακείου.
Στις καλοκαιρινές διακοπές τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά -και όχι μόνο- οφείλονται κυρίως στον ήλιο, στις αλλεργίες, στο νερό, στις τροφικές δηλητηριάσεις, στα τσιμπήματα, στη ναυτία και σε μικροτραυματισμούς.
Στο φαρμακείο των διακοπών θα πρέπει να συμπεριλάβουμε ορισμένα φάρμακα, έτσι ώστε να μην αναγκαστούμε να τρέχουμε, αν και όταν συμβεί μία δυσάρεστη… έκπληξη! 
Για ένα παιδί που δεν αντιμετωπίζει κάποια χρόνια πάθηση (π.χ άσθμα, διαβήτης), όπου οι γονείς ξέρουν ακριβώς τη φαρμακευτική αγωγή που ακολουθεί το παιδί τους, υπάρχει εξοπλισμός και κάποια γενικά φάρμακα που θα πρέπει να έχουν όλοι οι γονείς μαζί τους.
🏊 Θερμόμετρο
🏊 Αντιπυρετικό σιρόπι ή υπόθετα
🏊 Σιρόπι για τον βήχα
🏊 Αντισταμινικό σιρόπι
🏊 Τοπικές αντισταμινικές αλοιφές ή τζελ για τυχόν δερματικές αλλεργίες ή τσιμπήματα εντόμων
🏊 Τοπικές αντιβιοτικές ή κορτιζονούχες αλοιφές για σοβαρότερες δερματικές μολύνσεις
🏊 Φακελάκια με ηλεκτρολύτες, καθώς είναι απαραίτητοι για συμπτώματα όπως εμετοί και διάρροιες
🏊 Οινόπνευμα, ιωδιούχο διάλυμα, βαμβάκι, φυσιολογικό ορό, γάζες, τσιρότα
🏊 Φάρμακα κατά της ναυτίας για παιδιά
🏊 Βιβλιάριο υγείας του παιδιού
🏊 Το κατάλληλο φάρμακο και τη δοσολογία που πρέπει να πάρει κάθε παιδί την ορίζει μόνο ο παιδίατρος, γι΄ αυτό και θα πρέπει να έχουμε πάντα εύκαιρο τον αριθμό τηλεφώνου του.
Τα μέτρα προφύλαξης, για να μπορέσουμε να αποφύγουμε πολλά από τα παραπάνω είναι τα εξής:
🌞 Αποφεύγουμε την έκθεση των παιδιών στον ήλιο από τις 10:00 έως τις 16:00
🌞 Φοράνε καπέλο, γυαλιά ηλίου και μπλούζες με προστασία UV
🌞 Χρησιμοποιούμε αντηλιακή κρέμα με δείκτη προστασίας τουλάχιστον SPF30 και την ανανεώνουμε τακτικά, ειδικά αν βρέχονται
🌞 Αλλάζουμε συχνά τα βρεγμένα μαγιό και τα σκουπίζουμε, όταν κάθονται στη σκιά
🌞 Χρειάζονται τουλάχιστον τρεις ώρες, μετά το γεύμα, για να ολοκληρωθεί η διαδικασία της πέψης και να επιτρέψουμε στα παιδιά να κολυμπήσουν
🌞 Χρησιμοποιούμε εντομο-απωθητικές αλοιφές
🌞 Προτιμάμε το εμφιαλωμένο νερό
🌞Αποφεύγουμε να φάνε, ειδικά τα παιδιά κάτω των δύο ετών , κάποια τροφή για πρώτη φορά στις διακοπές, αποφεύγοντας έτσι τις τροφικές αλλεργίες
🌞 Αν ξέρουμε ότι το παιδί ζαλίζεται εύκολα, ειδικά στις διαδρομές με αυτοκίνητο, προσέχουμε από πριν τη διατροφή του και προσπαθούμε να του αποσπάσουμε την προσοχή μέσα στο όχημα με διάφορα παιχνίδια – ίσως έχουμε και ανοιχτά παράθυρα.
🌞 Ακολουθούν τους κανόνες υγιεινής, όπως πρέπει να κάνουν καθημερινά (πλένουν τα δόντια τους, τακτικός καθαρισμός των χεριών, αλλαγή ιδρωμένων ρούχων κ.α.)

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki