Saturday 10 April 2010

ΙΩΑΝΝΗΣ: Ο Τελευταίος ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

‘Η Ἀποκάλυψη τοῦ Ἰωάννου’
Μία ἐξαιρετικὴ ταινία.


«Όποιος έχει αυτί, ας ακούσει τι λέει το Πνεύμα προς τις εκκλησίες»

 


ΚΑΙ Ο ΕΧΩΝ ΩΤΑ ΑΚΟΥΕΙΝ ΑΚΟΥΕΤΩ. 

.

Ῥωμεηκο Ὁδοιπορικο

Ισορροπώντας μεταξύ καριέρας και μητρότητας

Πολλές γυναίκες προσπαθούν να ισορροπήσουν ανάμεσα στην εργασία και στη μητρότητα. Το αίσθημα ικανοποίησης μέσα από αυτούς τους συχνά αντιφατικούς ρόλους δεν είναι δεδομένο.

Ενοχές, θυμός, κούραση, αίσθημα κενού, στρες, νευρικότητα, σκέψεις ότι τίποτα δεν είναι ποτέ αρκετό ή αρκετά καλό, είναι χαρακτηριστικά συναισθηματικά βιώματα που κατακλύζουν συχνά τον ψυχισμό της εργαζόμενης μητέρας.

Και εκείνη αναρωτιέται: Να δουλεύω ή όχι; Και αν ναι, πόσο; Μπορεί να βλάψει η δουλειά μου την ψυχική υγεία του παιδιού μου; Λιγότερα χρήματα ή περισσότερο παιχνίδι; Η μητρική αγάπη από μόνη της είναι το μαγικό φάρμακο που επιλύει αυτόματα αυτούς τους διχασμούς;

Μήπως τελικά τα ερωτήματα αυτά είναι περιττά εν καιρώ παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, όταν η εργασία όχι μόνο αποτελεί απόλυτη ανάγκη και σπανίως επιλογή, αλλά η εύρεση ή η διατήρησή της απειλείται ολοένα και περισσότερο;

Για τους ερευνητικούς σκοπούς του Joseph Rowntree Foundation της Βρετανίας μελετήθηκαν 1.263 παιδιά και βρέθηκε ότι η χαμηλή σχολική απόδοση ήταν συχνότερη στις οικογένειες στις οποίες οι μητέρες είχαν πλήρη απασχόληση προτού τα παιδιά τους γίνουν 5 ετών.
Επίσης, τα παιδιά αυτά ως νεαροί ενήλικοι είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να έχουν χαμηλούς βαθμούς στο λύκειο και να είναι άνεργα, ενώ είχαν και περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ψυχολογικά προβλήματα.
Η μητρική εργασία είχε μεγαλύτερο ψυχολογικό αντίκτυπο στα παιδιά, παρότι η πλήρης εργασία των μπαμπάδων στα προσχολικά χρόνια είχε αθροιστικά αρνητική επιρροή. Οι επιδράσεις αυτές μειώνονταν σημαντικά όταν οι μητέρες αλλά κυρίως οι μπαμπάδες είχαν μερική απασχόληση.
Σε άλλη πρόσφατη μεγάλη έρευνα του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού της Βρετανίας σε 12.500 παιδιά ηλικίας 5 ετών, η οποία δημοσιεύθηκε στο «Journal of Εpidemiology and Community Ηealth», βρέθηκε ότι όταν οι μητέρες εργάζονταν, τότε τα παιδιά έτρωγαν μεγαλύτερη ποσότητα ανθυγιεινών τροφίμων, έκαναν λιγότερη σωματική άσκηση και περνούσαν κατά μέσο όρο δύο ώρες την ημέρα μπροστά στην τηλεόραση ή στον υπολογιστή, σε σύγκριση με τα παιδιά των οποίων οι μητέρες εργάζονταν λιγότερο ή καθόλου.
Επίσης, τα παιδιά αυτά είχαν περισσότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαρα έως την ηλικία των τριών ετών.

Φαίνεται ωστόσο απλοϊκό, αν όχι άδικο, να σπεύσουμε να ενοχοποιήσουμε τη μητέρα που επιθυμεί ή της είναι απαραίτητο για λόγους επιβίωσης να εργαστεί. 

Η Ψυχολογία διδάσκει ότι «ουδέν κακό» στη μητρική εργασία καθαυτή, εφόσον τα προαναφερόμενα δεδομένα είναι όλα σχετικά και εξαρτώνται από έναν πολύπλοκο συνδυασμό των παραγόντων που ακολουθούν:

* Η προσωπικότητα της μητέρας και το γενικότερο επίπεδο της λειτουργικότητάς της.
* Ο χαρακτήρας του παιδιού.
* Το επίπεδο της συναισθηματικής ευημερίας των λοιπών μελών της οικογένειας.
* Ο δεσμός μητέρας- παιδιού και ο βαθμός ασφάλειας που νιώθει το παιδί.
* Η στάση και τα συναισθήματα της μητέρας για την εργασία γενικώς και ειδικώς για τη δική της.
* Οι πεποιθήσεις του πατέρα ως προς την εργασία της μητέρας.
* Άλλοι παράγοντες που σχετίζονται με την ποιότητα ζωής της οικογένειας (π.χ. φτώχεια, ασθένεια μέλους, ανεργία, μετανάστευση).

Στην κόψη του ξυραφιού το Κέντρο Παιδικής Μέριμνας στην Κόνιτσα

Με τα… ψέματα συνεχίζει τη λειτουργία του το Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Αρρένων στην Κόνιτσα, που τα τελευταία τέσσερα χρόνια φιλοξενεί ανήλικους οικονομικούς μετανάστες στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος.
Τα οικονομικά προβλήματα που πριν λίγους μήνες οδήγησαν δεκάδες ανήλικους Αφγανούς να εγκαταλείψουν τη στέγη του Κέντρου και να ξεκινήσουν με τα πόδια για τα Γιάννινα, όχι μόνο δεν έχουν επιλυθεί, αλλά με το πέρασμα του χρόνου γίνονται ακόμη πιο σοβαρά. Το Κέντρο Παιδικής Μέριμνας στην Κόνιτσα βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού, λόγω της αδυναμίας του κράτους να ανταποκριθεί στις...τυπικές του υποχρεώσεις, ελέω και της γνωστής ελληνικής γραφειοκρατίας που προβάλλει συνεχώς εμπόδια.
Εκτός από τα χρήματα που δόθηκαν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος στην έναρξη του προγράμματος που χρηματοδοτείται θεωρητικά από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Προσφύγων, στη συνέχεια ουσιαστικά δεν υπάρχει καμία χρηματοδότηση, τόσο για την καταβολή της μισθοδοσίας, όσο και για την διατροφή των παιδιών που φιλοξενούνται.
Τα χρήματα που αφορούν την λειτουργία του Κέντρου κατά το χρονικό διάστημα από 1 Ιουλίου έως 30 Σεπτεμβρίου 2009 έχουν «κολλήσει» στο Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο αρνείται να εγκρίνει τιμολόγια προγενέστερα της προγραμματικής σύμβασης.

Μετά την φυγή των ανήλικων πριν λίγους μήνες, αναζητήθηκε διαφορετική φόρμουλα και έπειτα από διαβουλεύσεις με το υπουργείο εκπονήθηκε νέα προγραμματική σύμβαση, αλλά και τα χρήματα αυτά δεν έχουν φτάσει ακόμη στα χέρια των υπευθύνων του Κέντρου.

Η μία προγραμματική σύμβαση που έχει εγκριθεί ανέρχεται σε 126.000 ευρώ και αφορά την μισθοδοσία του προσωπικού, ενώ έχει υπογραφεί μία ακόμη ύψους 120.000 ευρώ για την τροφοδοσία του Κέντρου.
Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου Χρήστος Φασούλης πέρασε πριν 15 ημέρες για μια ακόμη φορά το κατώφλι του υπουργείου Υγείας και ζήτησε από την υπουργό Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και τους συνεργάτες της να βρουν φόρμουλα για να παρακαμφθεί το Ελεγκτικό Συνέδριο και να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του Κέντρου. Κάτι τέτοιο, όμως, ακόμη δεν έχει συμβεί. Και όχι μόνο αυτό, αλλά ακόμη και για παλαιότερα τιμολόγια δεν έχει καταβληθεί το συνολικό ποσό, καθώς στο Ελεγκτικό Συνέδριο δεν αρκεί ο έλεγχος που έγινε από τον Επίτροπο στα Γιάννινα και θέλει να συστήσει νέα τριμελή επιτροπή για να εξετάσει εκ νέου τα τιμολόγια.

Ο κ. Φασούλης δεν έκρυψε την πικρία του για το ότι η θητεία του ολοκληρώνεται και αντικαθίσταται σε λίγες ημέρες, χωρίς να έχει καταφέρει να βάλει το ίδρυμα να δουλέψει σωστά.

Στο ερώτημα πως συντηρείται αυτή τη στιγμή το Κέντρο Παιδικής Μέριμνας στην Κόνιτσα, από τη στιγμή που έχει διακοπεί η χρηματοδότηση, ο κ. Φασούλης είπε πως κάποιες αγορές έχουν γίνει με ένα ποσό 50.000 ευρώ περίπου που διατέθηκε από τα κρατικά λαχεία. Δυστυχώς, όμως και αυτά έχουν τελειώσει και ήδη υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τους προμηθευτές, καθώς σφραγίζονται οι επιταγές τους.

Πηγή
Ελευθερία.

Epirus-Ellas 07/04/2010

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki