Sunday 30 September 2018

«Στο παιδί μου δεν άρεσαν ποτέ τα παραμύθια... Α, φτάνει πια! Πρέπει να λέμε την αλήθεια στα παιδιά.»

Στο παιδί μου…

Στο παιδί μου δεν άρεσαν ποτέ τα παραμύθια 

Και του μιλούσανε για Δράκους και για το πιστό σκυλί 
Για τα ταξίδια της Πεντάμορφης και για τον άγριο λύκο 

Μα στο παιδί δεν άρεσαν ποτέ τα παραμύθια 

Τώρα, τα βράδια, κάθομαι και του μιλώ 
Λέω το σκύλο σκύλο, το λύκο λύκο, το σκοτάδι σκοτάδι, 
Του δείχνω με το χέρι τους κακούς, του μαθαίνω 
Ονόματα σαν προσευχές, του τραγουδώ τους νεκρούς μας. 

Α, φτάνει πια! Πρέπει να λέμε την αλήθεια στα παιδιά.
Μανόλης Αναγνωστάκης

https://www.youtube.com/watch?v=ICZ3GYJCj2A


Από τη συλλογή "Ο στόχος" (1970)
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Πώς να μιλήσετε στο παιδί για το διαζύγιο

Συμβουλές δίνει η Επιστημονική Ομάδα του Συμβουλευτικού Κέντρου του «Μαζί για το Παιδί»
Ο χωρισμός είναι ένα γεγονός που υπεισέρχεται στη ζωή όλο και περισσότερων παιδιών. Οι γονείς που αποφασίζουν να χωρίσουν έχουν να αντιμετωπίσουν τα δικά τους δύσκολα συναισθήματα αλλά και μια επιπλέον δυσκολία: πώς μπορούν να μιλήσουν γι’ αυτό στα παιδιά τους.

Το να μιλήσει κανείς ειλικρινά στα παιδιά του γι’ αυτό που περνάει, να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις και τα συναισθήματα τους είναι δύσκολο για πολλούς γονείς που διστάζουν να μιλήσουν για το χωρισμό, επιθυμώντας να προστατέψουν τα παιδιά τους από αυτή την επώδυνη διαδικασία.

Συμβουλές δίνει η Επιστημονική Ομάδα της Γραμμής 11525 και του Συμβουλευτικού Κέντρου του «Μαζί για το Παιδί» και αναφέρει πως: «Δεν είναι, όμως, το διαζύγιο αυτό που πληγώνει τα παιδιά αλλά η κακή επικοινωνία, οι συχνοί τσακωμοί και οι εντάσεις ή ένα κλίμα αδιαφορίας, ψυχρότητας ή εχθρότητας μεταξύ των γονέων που μπορεί να υπάρχει πριν ή και μετά από το διαζύγιο.

Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, το διαζύγιο είναι μια απώλεια και μια επίπονη διαδικασία που δεν μπορεί να είναι ευχάριστη ή εύκολη. Ωστόσο, όταν οι γονείς δεν τα πάνε καλά, τα παιδιά ήδη το γνωρίζουν και το διαισθάνονται ακόμα κι αν δεν μιλάνε γι΄αυτό. Όποια κι αν είναι η ηλικία τους, ακόμα κι αν δεν υπήρχαν καβγάδες μπροστά τους, αντιλαμβάνονται τις εντάσεις και την αλλαγή του οικογενειακού κλίματος. Χρειάζεται λοιπόν να ενημερωθούν έγκαιρα και από τους δύο γονείς μαζί όταν η απόφαση τους είναι οριστική πριν το μάθουν από σχόλια και συζητήσεις συγγενών ή τρίτων. Η συζήτηση χρειάζεται να έχει προετοιμαστεί από τους γονείς ώστε να έχουν συναποφασιστεί τα πρακτικά ζητήματα: με ποιον γονέα θα μένουν τα παιδιά και πού, πότε και πώς θα βρίσκονται και θα επικοινωνούν με τον άλλο γονέα. Είναι πολύ βοηθητικό για τα παιδιά σε αυτή τη δύσκολη φάση της μετάβασης να νιώθουν ότι οι γονείς έχουν τον έλεγχο και αναλαμβάνουν την ευθύνη αυτών των αλλαγών και της νέας ρουτίνας ώστε να νιώσουν ασφαλή μέσα στη νέα κατάσταση».

Όπως αναφέρει η Επιστημονική Ομάδα της Γραμμής 11525 και του Συμβουλευτικού Κέντρου του «Μαζί για το Παιδί» η συζήτηση είναι σημαντικό να γίνει σε κλίμα ηρεμίας με σταθερότητα και σεβασμό στη σχέση με το παιδί. Το σημαντικότερο δεν είναι τόσο το τι θα πουν οι γονείς, όσο το να φροντίσουν να απενοχοποιήσουν τα παιδιά τονίζοντας τους ότι δεν ευθύνονται σε τίποτα για το χωρισμό. Χρειάζεται να τους εξηγήσουν ότι χωρίζουν σαν ζευγάρι, σαν άντρας και γυναίκα αλλά παραμένουν οι γονείς τους και η αγάπη τους είναι αδιαπραγμάτευτη και δεν επηρεάζεται από το χωρισμό. Εξίσου σημαντικό είναι και οι δύο γονείς να σέβονται ο ένας τον άλλον στο γονεϊκό τους ρόλο, παραμερίζοντας τα προσωπικά τους συναισθήματα ματαίωσης, πίκρας, απογοήτευσης, θυμού, αποφεύγοντας αλληλοκατηγορίες και επικρίσεις και να μην προσπαθούν να πάρουν με το μέρος τους το παιδί δημιουργώντας συμμαχίες.

Πηγή: newsbeast.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki