Wednesday, 11 January 2017

Δέκα χιλιάδες παιδιά που έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση έχει εντοπίσει η INTERPOL
International Child Sexual Exploitation (ICSE) database.

την τελευταία επταετία, χάρη σ’ ένα πολύτιμο εργαλείο.
Πρόκειται για τη
Διεθνή Βάση Δεδομένων Σεξουαλικής Εκμετάλλευσης Ανηλίκων ICSE.
Μια πλατφόρμα που επιτρέπει στους ερευνητές να συγκρίνουν φωτογραφίες και βίντεο ώστε να εντοπίζουν θύματα και θύτες γρηγορότερα. Σε κάποιες περιπτώσεις, ακόμα και μέσα σε μερικές ώρες.

Οι ειδικοί μιλούν στο euronews
Το euronews βρέθηκε στο αρχηγείο της Ιντερπόλ και μίλησε με τον επικεφαλής Ευάλωτων Ομάδων, Μικ Μόραν.
Τζοάνα Γκιλ, euronews:
Αυτή τη στιγμή 49 χώρες χρησιμοποιούν τη βάση δεδομένων. Γιατί όχι περισσότερες; Υπάρχει έλλειψη πόρων, έλλειψη θέλησης ή μήπως νομικά ζητήματα που εμποδίζουν την καλύτερη συνεργασία;
Μικ Μόραν, Ιντερπόλ:
Ένα από τα βασικά στοιχεία που λείπουν είναι η πολιτική στήριξη. Ρωτάς τον οποιοδήποτε πολιτικό, “τι κάνετε γι’ αυτό το ζήτημα”, και απαντάει “κάνουμε αυτό κι αυτό”. Αυτό όμως δεν φτάνει πάντα μέχρι κάτω κάτω, μέχρι τις αστυνομικές μονάδες. Υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός για πόρους.
Τζοάνα Γκιλ, euronews:
Η ιδιωτικότητα στο διαδίκτυο είναι ζήτημα πολιτικών δικαιωμάτων. Πώς ισορροπεί με την προστασία ευάλωτων ανηλίκων;
Μικ Μόραν, Ιντερπόλ:
Συχνά, όταν έχουμε ένα θύμα που ταυτοποιείται ως θύμα σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκου, και διερευνούμε την υπόθεση, δυστυχώς κάποιες φορές προσκρούουμε σε περιορισμούς ιδιωτικότητας.
Τζοάνα Γκιλ, euronews:
Συνεργάζονται οι εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης στο ζήτημα αυτό;
Μικ Μόραν, Ιντερπόλ:
Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να αναφερθώ ονομαστικά σε συγκεκριμένες εταιρείες. Πράγματι, υπάρχουν κάποιες εταιρείες που είναι άχρηστες, που αδιαφορούν πλήρως για το ζήτημα και αρέσκονται να μιλούν για ιδιωτικότητα. Πραγματικά, στις εταιρείες αυτές θα έλεγα “σταματήστε να κρύβεστε πίσω από δικαιολογίες. Μάθετε τις ευθύνες σας. Η ασφάλεια έπρεπε να είναι ενσωματωμένη από την αρχή”.
Τζοάνα Γκιλ, euronews:
Διαβάζοντας τις εμπειρίες όσων ασχολούνται με τις υποθέσεις αυτές, οι λεπτομέρειες είναι ανατριχιαστικές. Τι σας κινητοποιεί να συνεχίσετε τη δουλειά σας;
Μικ Μόραν, Ιντερπόλ:
Μου έρχεται στο μυαλό μια υπόθεση στις Φιλιππίνες, που ήρθε στο φως μέσω της βάσης δεδομένων ICSE.... Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η σεξουαλική κακοποίηση του ανηλίκου συνοδευόταν από ακραία βία και από μόνιμη σωματική βλάβη στα παιδιά αυτά. 
Οπότε αν μπορείτε να φανταστείτε τα βίντεο, και τον ήχο σε συνδυασμό με την εικόνα… Τις φωνές των παιδιών… Είναι κάτι που μερικές φορές κάνει τη δουλειά αυτή ιδιαίτερα δύσκολη. Ειδικά το αίσθημα της αδυναμίας αντίδρασης. 
Αυτό ακριβώς το αίσθημα πυροδοτεί το πάθος των ερευνητών, το γεγονός ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την αδυναμία αντίδρασης με σοβαρή έρευνα. Με συνεργασία. Με τη διερεύνηση κάθε μιας ένδειξης μέχρι το τέλος, ώσπου να εντοπίσουμε τα παιδιά αυτά και να σταματήσουμε την κακοποίηση και να κάνουμε τους υπεύθυνους να πληρώσουν. Αυτό είναι το κίνητρο.

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki