Tuesday 6 August 2019

Προετοιμαστείτε για την εφηβεία του παιδιού σας

Όλοι οι γονείς περνούν λίγο πολύ τα ίδια!

Η εφηβεία είναι η περίοδος των μεγαλύτερων αλλαγών για το παιδί αλλά και για τη σχέση σας μαζί του. Δεν χρειάζεται να είναι μία αρνητική φάση στη ζωή σας. Εάν προετοιμαστείτε και δείξετε απέραντη κατανόηση, όλα θα πάνε καλά. Απλώς σκεφτείτε ότι όλοι οι γονείς περνούν λίγο πολύ τα ίδια!

Πριν το παιδί μπει στην εφηβεία, είναι καλή ιδέα να μάθετε για τις σωματικές, κοινωνικές και συναισθηματικές αλλαγές που βιώνει. Αυτό θα σας βοηθήσει πάρα πολύ στην κατανόηση του χτισίματος της σχέσης σας σε νέες βάσεις. Θυμηθείτε πώς ήταν η δική σας εφηβεία. Πώς νιώθατε τότε; Πώς την βιώνατε; Πώς θα θέλατε να σας φέρονται οι δικοί σας γονείς; Μέσα από τη σχέση και τις διαμάχες με το παιδί, θα ανακαλύψετε πόσο ανάγκη έχει την απόκτηση της δικής του ταυτότητας και ανεξαρτησίας. Γι αυτό και θα προκύψουν διαπληκτισμοί, ασεβής συμπεριφορά, η αυτοεικόνα του σώματός του αλλά και οι πρώτες ερωτικές σχέσεις.
 
Η θετική σχέση με το παιδί είναι η ιδανική βάση για το χτίσιμο μίας υγιούς προσωπικότητας. Έτσι αποκτά αυτοπεποίθηση, σεβασμό απέναντι στον εαυτό και τους άλλους και εμπιστοσύνη.
 
Θέστε κανόνες και όρια. Οι ξεκάθαροι οικογενειακοί κανόνες για τη συμπεριφορά και την επικοινωνία είναι σημαντικό κομμάτι της ανεξαρτησίας του. Θέτουν ασφαλή όρια επιτρέποντάς του να εξερευνήσει νέα ενδιαφέροντα και να κάνει νέους φίλους. To ζητούμενο είναι να συνδυάσετε τη σταθερότητα των κανόνων με την αγάπη και τη στοργή.
 
Κάντε διαπραγματεύσεις. Αν χρειαστεί, φανείτε ελαστικοί και βρείτε μαζί με τον έφηβο λύση στο πρόβλημα. Καταλήξτε σε μία απόφαση που να ευνοεί και τις δύο πλευρές.
 
Παρακολουθήστε με διακριτικότητα. Αυτό δεν σημαίνει ότι παραβιάζουμε την ιδιωτικότητα του παιδιού, αλλά ότι φροντίζουμε να ενημερωνόμαστε για την καθημερινότητα, το σχολείο, τα ενδιαφέροντα και τους φίλους του.
 
Φροντίστε τον εαυτό σας. Το δικό σας ευ ζην είναι σημαντικό γιατί λειτουργεί σαν πρότυπο για τον έφηβο. Βρείτε χρόνο για να κάνετε αυτά που σας ευχαριστούν, τραφείτε σωστά, ασκηθείτε, ξεκουραστείτε και περάστε χρόνο με τοn σύντροφό σας.

vita.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Το φαγητό της μαμάς – κάτι πολύ παραπάνω από φαγητό

Το φαγητό της μαμάς δεν είναι απλό φαγητό. 
Είναι κάτι πολύ παραπάνω.
Ψαχούλεψε για λίγο τις παιδικές σου αναμνήσεις. 
Σε περίοπτη θέση, πάνω σε ένα βάθρο -στο πιο ψηλό βάθρο- θα συναντήσεις το φαγητό της μαμάς σου. 
Θα βρεις γεμιστά, κοτόπουλο με πατάτες, παστίτσιο και φασολάκια λαδερά να δίνουν το παρόν σε κάθε σου ανάμνηση, ευχάριστη ή δυσάρεστη. 
Σε ονομαστικές εορτές, τα Χριστούγεννα, το Πάσχα, όταν έγραφες διαγώνισμα στο σχολείο, όταν έδινες εξετάσεις, όταν σε παρατούσε το αίσθημα. Και όταν το παρατούσες εσύ.
Κάθε συναίσθημα που έχεις νιώσει, κάθε μικρή ή μεγάλη στιγμή συνοδεύεται κι από ένα φαγητό. 
Όχι δεν θα το ονομάσω πιάτο. 
Φαγητό είναι και μάλιστα μαμαδίστικο, που δεν μπορεί να το συναγωνιστεί κανένας σεφ σε αυτόν τον κόσμο, όσο διάσημος κι αν είναι και όσα βραβεία και να έχει πάρει. 
Γιατί ο σεφ θα υλοποιήσει μια συνταγή and that’s it. Είτε σου αρέσει είτε δε σου αρέσει. 
Η μαμά όμως…

Η μαμά αφού έκανε φιλότιμες προσπάθειες να διαμορφώσει το γευστικό σου γούστο επαναλαμβάνοντας 1.000.000 φορές πόσο νόστιμες είναι οι μπάμιες, καθώς μεγάλωνες πέρασε σε άλλο επίπεδο. 
Κάθισε δίπλα σου στο τραπέζι παρακολουθώντας με αναγνωριστικό βλέμμα κάθε σου μπουκιά για να διαπιστώσει αν τελικά σου αρέσουν τα πράσινα και αν το πέτυχε στο αλάτι, άλλαξε τις συνταγές της, τις προσάρμοσε στους γευστικούς σου κάλυκες και πέτυχε το ιδανικό για εσένα φαγητό. 
Αυτό που το τρως και νιώθεις ότι βρίσκεσαι «σπίτι σου».

Από τότε ο συναγωνισμός με οποιαδήποτε άλλη μαμά, συμπεριλαμβανομένης της πεθεράς, είναι τουλάχιστον άνισος (αυτό όμως δεν πρέπει ποτέ να το μάθει η πεθερά).
Η μαμά προκειμένου να φας το φαγητό της έχει κατά καιρούς επιστρατεύσει:

Τεχνικές μάρκετινγκ τύπου…
* Φάε το σπανάκι για να γίνεις δυνατός σαν τον Ποπάυ.
* Μία ακόμα… η δύναμή σου.

Τεχνικές διαπραγμάτευσης
Μία φαγητό μία ψωμί.
Αν φας όλο το φαγητό σου θα φας και παγωτό.
Για κάθε 10 μπιζέλια ένα κομμάτι κοτόπουλο.

Απειλές
Αν δεν φας το φαγητό σου δεν θα βγεις έξω να παίξεις το απόγευμα.
Αν δεν φας την τελευταία σου μπουκιά δεν θα παντρευτείς.

Συναισθηματικούς εκβιασμούς
Υπάρχουν παιδάκια που πεινάνε.
Η μανούλα μαγείρευε όλο το πρωί.

Ναι, συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες!


Απ’ ότι καταλαβαίνεις μέσα στο φαγητό της μαμάς, εκτός από βιταμίνες, κρύβεται όλη η αγάπη και η φροντίδα του κόσμου. Κρύβονται ατελείωτες ώρες μέσα σε μια κουζίνα, όπου ένας και μόνο άνθρωπος προσπάθησε να πετύχει τα γεμιστά των ονείρων σου. 
Και τα κατάφερε και από τότε είσαι καταδικασμένη να τρως μόνο τα δικά της, τα οποία με τη σειρά σου προσπαθείς να πετύχεις για τα δικά σου παιδιά. 
Αλλά δεν είναι ποτέ «σαν της μαμάς».

Δεν θα μιλήσω καν για τα γλυκά της γιατί ...
....
η συνέχεια εδώ: e-mama
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki