Monday, 7 April 2008

Όταν πίνει γάλα το χαμομηλάκι σας πονάει η κοιλίτσα του; Όταν το γάλα φέρνει κοιλόπονο... δυσανεξία στη λακτόζη

Πολλά μωράκια υποφέρουν συχνά από πόνους στην κοιλίτσα, διάρροια και φουσκώματα, που οφείλονται στην αδυναμία του οργανισμού τους να ανεχθεί τη λακτόζη. 
Η λακτόζη είναι ένας υδατάνθρακας που περιλαμβάνεται στο μητρικό γάλα, αλλά συνήθως και στις βρεφικές τροφές, ο οποίος σε μερικές περιπτώσεις δεν γίνεται ανεκτός από το βρεφικό εντεράκι. Αυτό συμβαίνει όταν στον οργανισμό του μωρού δεν παράγεται επαρκώς η λακτάση, το ένζυμο που είναι υπεύθυνο για τη διάσπαση της λακτόζης και τη χρησιμοποίησή της από τον οργανισμό.
Η έλλειψη των ζωτικής σημασίας αυτών ενζύμων από τον βρεφικό οργανισμό συνήθως οφείλεται σε άλλους εξωτερικούς παράγοντες, όπως είναι η οξεία γαστρεντερίτιδα, ενώ κάποιες χρόνιες ή οξείες λοιμώξεις και ορισμένα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν επίσης παροδικά αυτή την έλλειψη. 
Η λακτόζη είναι ο σημαντικότερος υδατάνθρακας του γάλακτος και αποτελεί συστατικό όλων των γαλακτοκομικών προϊόντων.
Συμβαίνει μερικές φορές στα μικρά βρέφη, μετά από μία ιογενή γαστρεντερίτιδα, το τμήμα των κυττάρων του εντέρου που περιέχει το ένζυμο λακτάση που είναι υπεύθυνο για την αφομοίωση της λακτόζης να χάσει για λίγο καιρό την ακεραιότητά του και να μην παράγει την ποσότητα λακτάσης που είναι απαραίτητη για την αφομοίωση της λακτόζης, με αποτέλεσμα το μωρό να παρουσιάζει πόνο στην κοιλιά μετά το γάλα και διάρροιες. 
Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να απευθυνθείτε στον παιδογαστρεντερολόγο ο οποίος θα υποβάλλει το μωρό σε μία απλή εξέταση (Test λακτόζης), και εάν πιστοποιήσει πρόβλημα στην αφομοίωση της λακτόζης θα συστήσει ειδικό γάλα, που μπορεί να περιέχει κάποιον άλλο υδατάνθρακα (σύνθετους πολυσακχαρίτες, άμυλο καλαμποκιού, πολυμερή γλυκόζης) για κάποιο χρονικό διάστημα που κυμαίνεται από 2 εβδομάδες μέχρι 1 μήνα.
Υπάρχουν, ακόμη, και σοβαρές περιπτώσεις έλλειψης του ενζύμου που μπορεί να οφείλονται σε κάποια γενετική ανωμαλία. 
Σε αυτή την περίπτωση, τα συμπτώματα εκδηλώνονται αμέσως μετά τη γέννηση, μετά την πρώτη σίτιση του μωρού με γάλα και είναι πολύ σοβαρά. Ευτυχώς αυτή η περίπτωση είναι σπανιότατη και όταν υπάρξει, η διάγνωση μπαίνει αμέσως. Τα συμπτώματα από τη δυσανεξία της λακτόζης συνήθως είναι τα εξής: ναυτία, κοιλιακός πόνος, έντονη κινητικότητα του εντέρου, φούσκωμα και υδαρείς κενώσεις.
Αντιμετώπιση
Τα μικρά που παρουσιάζουν αυτό το πρόβλημα δεν πρέπει να λαμβάνουν με την τροφή τους λακτόζη. Πρέπει, λοιπόν, να αποφεύγετε να δίνετε στο μωράκι σας όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα παράγωγά τους, όπως και τις βρεφικές τροφές που φτιάχνονται από γάλα αγελάδας. Σήμερα κυκλοφορούν βρεφικές τροφές χωρίς λακτόζη, που περιέχουν ειδικούς υδατάνθρακες από σιρόπι καλαμποκιού σε στερεά μορφή. Αυτοί είναι σύνθετοι πολυσακχαρίτες μορίων γλυκόζης που θα απαλλάξουν το μωρό σας από τις ανεπιθύμητες παρενέργειες της λακτόζης. 
Ο παιδογαστρεντερολόγος θα σας συστήσει για πόσο διάστημα θα χρειαστεί να δώσετε στο μωρό σας την ειδική αυτή δίαιτα.

iatronet



Η δυσανεξία στη λακτόζη
είναι μια διατροφική διαταραχή που σχετίζεται με την αδυναμία του οργανισμού να διασπάσει σωστά ένα σάκχαρο που λέγεται λακτόζη, το οποίο υπάρχει στο γάλα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Η αδυναμία αυτή εκδηλώνεται όταν ο οργανισμός δεν παράγει σε επαρκείς ποσότητες το απαραίτητο για τη διάσπαση της λακτόζης ένζυμο, το οποίο λέγεται λακτάση.

Όπως εξηγεί η Εθνική Υπηρεσία Πληροφόρησης για τις Πεπτικές Νόσους (ΝDDΙC) των ΗΠΑ, μερικοί άνθρωποι έχουν προδιάθεση στην ανάπτυξη της δυσανεξίας αυτής λόγω οικογενειακού ιστορικού, ενώ άλλοι την εκδηλώνουν εξαιτίας κάποιου ιατρικού προβλήματος, όπως η νόσος κοιλιοκάκη και η νόσος του Crohn. 
Η δυσανεξία στη λακτόζη είναι συχνή, καθώς προσβάλλει έναν στους εννέα ανθρώπους έως την ηλικία των 20 ετών.

Πώς μπορεί κανείς να καταλάβει εάν πάσχει από αυτήν; 
Σύμφωνα με την ΝDDΙC, έπειτα από την κατανάλωση γάλακτος ή γαλακτοκομικών προϊόντων οι πάσχοντες μπορεί να παρουσιάσουν μία σειρά από πιθανά προειδοποιητικά συμπτώματα, όπως τυμπανισμό, κοιλιακές κράμπες, ναυτία ή διάρροια και πόνο στην κοιλιά. 
Γενικότερα μπορεί να εκδηλώσουν προβλήματα όπως υποσιτισμό, αργή ανάπτυξη και απώλεια βάρους.
 

Παγκόσμιες Ημέρες Υγείας -- Νεανικός Διαβήτης

Από τη Δευτέρα μέχρι και την Κυριακή 7-13 Απριλίου, 10 πμ - 6 μμ, θα πραγματοποιηθεί στην Πλατεία Συντάγματος εκδήλωση από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για όλες τις χρόνιες και σοβαρές παθήσεις με στόχο να ενημερωθεί το κοινό καθώς και να καθιερωθούν επίσημα πλέον οι παγκόσμιες ημέρες τους. Εκεί θα στηθεί ένα μεγάλο χωριό αποτελούμενο από πολλά σπιτάκια, όπου κάθε ένα θα εκπροσωπεί και μια νόσο.

Θα συμμετέχουν Άσθμα, Ηπατίτιδα, Καρδιά, Οστεοπόρωση,
Πνευμονοπάθεια, Αλλεργία, Καρκίνος, Διαβήτης κλπ.
Το Νεανικό Διαβήτη θα εκπροσωπήσει η
Πανελλήνια Ένωση Αγώνος κατά του Νεανικού Διαβήτη

Η επικοινωνιακή αυτή πρακτική περιλαμβάνει εκδηλώσεις και εορτασμούς με στόχο να ευαισθητοποιήσουν και να ενημερώσουν το κοινό και να κινητοποιήσουν, ώστε να αποβάλλει κακές πρακτικές και συνήθειες.

Αγαπητό μου χαμομηλάκι,Σας περιμένουμε όλους στο περίπτερο της ΠΕΑΝΔ γιατί η παρουσία σας θα είναι ιδιαίτερα σημαντική για τον αγώνα ευαισθητοποίησης της Πολιτείας στο θέμα του Διαβήτη.

Σιέρα Λεόνε: Τα διαμάντια, ο εμφύλιος, τα παιδιά πολεμιστές

«Το κουτί της Πανδώρας»
 
Τρίτη 8 Απριλίου 2008, στις 24:00
Αποστολή στη Σιέρα Λεόνε, την πιο σκληρή περιοχή του πλανήτη. Τα ματωμένα διαμάντια, η πραγματική ιστορία. Τα διαμάντια, ο εμφύλιος, τα παιδιά πολεμιστές.


Ο Τζαμάλ είναι 15 χρόνων. Το όνομά του δεν το ξέρει κανένας στο Κόνο. Όλοι τον αποκαλούν «Δολοφόνο αντρών». Στα εννιά του χρόνια κατετάγη στην SBU (Small Boy United). Τη μεραρχία των μικρών αγοριών. Τον στρατολόγησε η μία από τις δύο αντίπαλες πλευρές στη Σιέρα Λεόνε.

Όταν ο Τζαμάλ μιλάει, τρομάζεις. Μιλά τόσο φυσικά γι' αυτούς που σκότωσε και αυτούς που παραλίγο να τον σκοτώσουν. Ο Τζαμάλ δεν πρόλαβε να υπάρξει παιδί. Έγινε δολοφόνος. Αυτό ήταν το παιχνίδι του. Πατούσε τη σκανδάλη όπως οι συνομήλικοί του το κουμπί στο videogame. Μόνο που οι νεκροί ήταν πραγματικοί.

Δίπλα στον Τζαμάλ, μια γυναίκα με κομμένο χέρι, τον ακούει, ξέροντας πολύ καλά τι εννοεί. Ένα παιδί λίγο μεγαλύτερο από τον Τζαμάλ, της έκοψε το χέρι με την ματσέτα, το αφρικανικό δρεπάνι, στον εμφύλιο.

Ο πόλεμος στη Σιέρα Λεόνε έχει παρουσιαστεί ως ένας πόλεμος για τα διαμάντια. Τα διαμάντια έπαιξαν το ρόλο τους. Στην πλούσια χώρα των φτωχών κατοίκων, τα διαμάντια ήταν ένας τρόπος για να αγοράζουν όπλα οι αντίπαλες συμμορίες. Ο πόλεμος, η βία που ξεδίπλωσε, οι κομμένοι σε κομμάτια άνθρωποι, ήταν αποτέλεσμα των επεμβάσεων του πολιτισμένου κόσμου στην περιοχή. Της ληστρικής πολιτικής του, απέναντι στην Αφρική.
Τα διαμάντια, αυτή η μοναδική λάμψη της Αφρικής, ήταν και παραμένουν ματωμένα. Χιλιάδες άνθρωποι, αργοπεθαίνουν αναζητώντας στα ορυχεία, ένα διαμάντι που θα τους δώσει 50 δολάρια. Το ίδιο διαμάντι θα πουληθεί 10.000 ευρώ στις αγορές της Ευρώπης και της Αμερικής.


Χιλιάδες άνθρωποι εκτοπίζονται στη Σιέρα Λεόνε, απροκάλυπτα, μένουν άστεγοι για να παραδοθεί η γη τους στις εταιρείες διαμαντιών.


Ένα συγκλονιστικό οδοιπορικό στην πιο αιματοβαμμένη χώρα στον κόσμο, την Τρίτη 8 Απριλίου στις 24:00 στην εκπομπή «Το κουτί της Πανδώρας», με τον Κώστα Βαξεβάνη.

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki