Sunday, 27 January 2019

Οι άνθρωποι που σωπαίνουν

Όταν η σιωπή… κάνει θόρυβο

Μην υποτιμάς τους ανθρώπους που σωπαίνουν αγάπη μου. 
Δεν είναι ότι δεν μπορούν να αντιμιλήσουν. Να σε βάλουν στη θέση σου. Να σε πληγώσουν. Να σου μιλήσουν με άσχημα λόγια. Να σε υποτιμήσουν. Να σε κρίνουν. Να σε κατηγορήσουν, όπως ο κάθε ένας μπορεί να θεωρεί. 

Απλά επιλέγουν τη σιωπή. Γιατί η σιωπή είναι η δύναμή τους. 
Η σιωπή είναι η κινητήριος εσωτερική τους δύναμη. 

Προτιμούν να χαμογελάσουν σιωπηλά από το να αντιμιλήσουν και να λάβουν μέρος σε άσκοπες συζητήσεις που δεν θα βγάλουν πουθενά με «κολλημένα» μυαλά και «πιστεύω» γιατί απλά ξέρουν πως ένα χαμόγελο έχει περισσότερο φως από το σκοτάδι του θυμού.

Προτιμούν να σταματήσουν έναν τσακωμό με τη σιωπή από το να σε βάλουν στη θέση σου γιατί απλά δεν θα σπαταλήσουν την ενέργειά τους σε ανθρώπους που σκέφτονται στενόμυαλα, που ανήκουν σε «κουτάκια», που τα «θέλω» τους είναι έρμαια των ορέξεων άλλων ανθρώπων. 
Προτιμούν να παραμείνουν στη σιωπή από το να σε πληγώσουν γιατί απλά γνωρίζουν πολύ καλά πως όσα λόγια τους ξεστομίζεις είναι απόρροια των δικών σου ανασφαλειών, των λανθασμένων πεποιθήσεών σου, της επιρροής σου από άλλους ανθρώπους ή ακόμα και από τη διαρκή προσκόλλησή σου στο παρελθόν ανάλογα φυσικά των βιωμάτων σου.
Προτιμούν να μείνουν στη σιωπή από το να σου μιλήσουν με άσχημα λόγια γιατί γνωρίζουν πολύ καλά πως το να «βρίσεις» κάποιον είναι πολύ πιο εύκολο από το να τον καταλάβεις πραγματικά, από το να τον αγαπήσεις, από το να τους δείξεις πως είσαι δίπλα του και ας θυμώνει για τους δικούς του λόγους μαζί σου, από το να «σκύψεις» πάνω του και να τον βοηθήσεις.
Προτιμούν να μείνουν στη σιωπή από το να σε υποτιμήσουν γιατί έχουν βρεθεί σε μια ανάλογη θέση και έχουν γνωρίσει από πρώτο χέρι τα συναισθήματα του υποβιβασμού. Ξέρουν πόσο πονάει κάποιος όταν τον υποβιβάζουν, τον μειώνουν, τον υποτιμούν. Δεν θα το έκαναν ποτέ αυτό σε εσένα γι\ αυτό και επιλέγουν τη σιωπή. Είναι ο σωστότερος δρόμος τις περισσότερες φορές, ακόμα και αν οι προθέσεις των άλλων φαίνονται και είναι κακόβουλες.
Προτιμούν να μείνουν στη σιωπή από το να σε κρίνουν ή να σε κατηγορήσουν για κάτι γιατί γνωρίζουν πάρα πολύ καλά πως ο νόμος του κάρμα υπάρχει και για κάποιους μπορεί να αποδειχθεί ανελέητος. Δεν θα σε βλάψουν ποτέ γιατί δεν θέλουν το κακό που θα σου προκαλέσουν να επιστρέψει σε εκείνους. Δεν θα σου φερθούν ποτέ όπως δεν θα ήθελαν να τους φέρονται.
Η σιωπή είναι μία ήρεμη δύναμη που λίγοι κατέχουν. 
Είναι πάρα πολύ δύσκολο να φτάνεις στο σημείο να μην παρασύρεσαι από τα συναισθήματά σου και να έχεις τον πλήρη έλεγχό τους. 
Για αυτό σου ξαναλέω: Μην υποτιμάς τους ανθρώπους που σωπαίνουν αγάπη μου. Ξέρουν καλύτερα.
Αντιθέτως, επέλεξε στη ζωή σου να κάνεις όμορφα πράγματα για τους άλλους, θετικές σκέψεις για τη ζωή σου και για τους ανθρώπους που αγαπάς και σε αγαπούν αλλά και για όλους τους ανθρώπους τους οποίους συναναστρέφεσαι στην καθημερινότητά σου .......
Και αν καμιά φορά λαμβάνεις την αρνητικότητα των άλλων ανθρώπων, απάντησέ τους με τη σιωπή σου. Θα τους κάνεις να έχουν δεύτερες σκέψεις για την συμπεριφορά τους και για το θυμό τους. 
«Η σιωπή είναι χρυσός». 
Για να το λένε οι παλιοί, κάτι ξέρουν.

Βασιλική Ασλόγλου 

Σημάδια ότι βρίσκεστε σε μια ψεύτικη σχέση

Όσο κι αν κάποιοι άνθρωποι πιστεύουν ότι το ψέμα μπορεί να κρυφτεί και να καμουφλαριστεί, ο χρόνος δεν έχει την ίδια άποψη. Εκείνος είναι που αποκαλύπτει την αλήθεια και το ψεύτικο ξεθωριάζει σύντομα.
Όταν ένα άτομο με καλή καρδιά βρεθεί μέσα σε μια μη αυθεντική σχέση, βιώνει μια επίπονη και εξουθενωτική εμπειρία.
Κι αυτό γιατί βαθιά μέσα του γνωρίζει ότι αυτή η σχέση φορά μια μάσκα, ένα προσωπείο, αλλά καταπιέζεται ή αγνοεί συνεχώς κάθε συναίσθημα που θα μπορούσε να προκαλέσει την έκρηξη και το τέλος του ψέματος.
Κάθε κατάσταση είναι διαφορετική, αλλά υπάρχει μια γενική ιδέα για το πώς μια ψεύτικη σχέση μπορεί να ξεδιπλωθεί μέσα στον χρόνο. Ένα άτομο με καλή πρόθεση δεσμεύεται με κάποιον/α που εμφανίζεται να έχει τα ίδια αμοιβαία συναισθήματα αγάπης, αφοσίωσης και σεβασμού. Μετά από μια χρονική περίοδο, αυτά εξαφανίζονται και ο πραγματικός χαρακτήρας αρχίζει να αποκαλύπτεται. Δυστυχώς, ο/η σύντροφός τους έχει ήδη επενδύσει συναισθηματικά σε αυτό το στάδιο και είναι αποφασισμένος/η να κάνει τη σχέση αυτή να λειτουργήσει, παρά το γεγονός ότι η άλλη πλευρά δεν δείχνει πια κανένα ενδιαφέρον.
Η αγάπη που το «θύμα» νιώθει για τον σύντροφο θολώνει την κρίση του, κάνοντας το αρκετά ευάλωτο στην απάτη. Ο έρωτας μπερδεύεται εκεί με την λογική σκέψη, παραβλέπει το σωστό για εκείνον και δίνει τα πρωτεία στο συναίσθημα.

Σε εκείνο ακριβώς το σημείο, το άτομο αγνοεί και παρακάμπτει τα προειδοποιητικά σημάδια της πραγματικότητας. Γιατί όμως είναι τόσο δύσκολο να παραδεχτούμε και να φύγουμε από μια ψεύτικη σχέση;
Το «θύμα» συνήθως φοβάται ένα από τα τρία αυτά πράγματα: τη μοναξιά, την παραδοχή μιας αποτυχίας και τη βίωση αρνητικών συναισθημάτων μετά τον χωρισμό και τον αποχωρισμό.
Η απομάκρυνση από μια ψεύτικη σχέση απαιτεί να δούμε αρχικά την αλήθεια, ανεξαρτήτως του πόσο άβολη είναι. Χρειάζεται να παραβλέψουμε για λίγο την παράλογη και συναισθηματική σκέψη και ν’ αντιμετωπίσουμε τα γεγονότα.
Γιατί όσο νωρίτερα μπορέσουμε να παραδεχτούμε το ψέμα αυτής της σχέσης, τόσο πιο γρήγορα θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε κάτι υγιές! Βρίσκεστε εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε σε μια απατηλή σχέση;

10 σημάδια ότι βρίσκεστε σε μια ψεύτικη σχέση

1. Συναισθηματική απόσταση ή απουσία
Όταν ο/η σύντροφός σας βρίσκεται μακριά, κάνει κάποια προσπάθεια να επικοινωνήσει; Απαντά στα μηνύματα ή στα τηλεφωνήματα σας; Σε μια σχέση, οι «ψεύτικοι» άνθρωποι έχουν μια τάση να μην είναι καθόλου επικοινωνιακοί. Δίνουν ελάχιστα σημάδια ζωής και δεν μιλούν σχεδόν καθόλου για την καθημερινότητά τους. Επίσης, συνεχώς βρίσκουν δικαιολογίες για το γιατί δεν «μπορούσαν» να επικοινωνήσουν.

2. Κανένας ρομαντισμός
Όπου δεν υπάρχει καθόλου ρομαντισμός και έρωτας, δεν υπάρχει και σχέση. Το «θύμα» συχνά επιχειρεί να κάνει μια προσέγγιση, αλλά συνήθως βρίσκει τοίχο. Είναι φανερό ότι μια εξαναγκασμένη οικειότητα, δεν θα λειτουργήσει.

3. Ανεπίλυτες συγκρούσεις
Οι συγκρούσεις και οι διαφωνίες υπάρχουν σε κάθε σχέση και η εμφάνιση τους ανά κάποια διαστήματα είναι σημάδι υγείας στις σχέσεις, καθώς υποδεικνύει ότι και τα δύο μέρη ενδιαφέρονται πραγματικά γι΄ αυτήν. Βέβαια, κάθε σύγκρουση απαιτεί και μια λύση. Αν είστε οι μόνοι που προσπαθείτε να επιλύσετε το πρόβλημα που έχει ανακύψει, αυτό πρόκειται για ένα φανερό σημάδι συναισθηματικής αποσύνδεσης από την άλλη πλευρά.

4. Καμία προσπάθεια για ισότητα
Είστε πάντα οι μόνοι που σχεδιάζετε πράγματα; Που αναλαμβάνετε τους λογαριασμούς; Που διαχειρίζεστε όλο το σπίτι; Αν ναι, ποιες τελικά είναι οι υποχωρήσεις που κάνει ο/η σύντροφός σας και ποιες οι ευθύνες του/της; Η σχέση και ο συμβιβασμός χρειάζεται να συμπλέουν κάποιες φορές. Η έλλειψη προσπάθειας αποτελεί ένα οικουμενικό σημάδι αδιαφορίας και το ίδιο ισχύει και στη δική σας σχέση.

5. Κανένα ενδιαφέρον για τα συναισθήματα ή τις σκέψεις σας
Δύο άνθρωποι σε μια αυθεντική, υγιή σχέση συνειδητοποιούν τη σημασία του να κατανοούν όσο περισσότερο μπορούν το άλλο τους μισό. Το να ρωτάμε για τη διάθεση του συντρόφου μας αποτελεί ένα απαραίτητο στοιχείο επικοινωνίας. Θέλουμε και θέλουν να γνωρίζουμε τι συμβαίνει, ακόμα και αν δεν είναι κάτι σημαντικό. Πότε ήταν η τελευταία φορά που ο/η σύντροφός σας ρώτησε πώς νιώθετε και πώς ήταν η μέρα σας;

6. Καμία συζήτηση για το μέλλον
Σε κάθε σημαντική σχέση που θέλουμε να διαρκέσει, η συζήτηση για το μέλλον είναι σχεδόν αναπόφευκτη από ένα σημείο και μετά. Αν λοιπόν η σχέση σας αποφεύγει αυτή τη συζήτηση ή δεν ανταποκρίνεται όταν το θέμα έρχεται στην επιφάνεια, συνήθως συμβαίνουν δύο πράγματα: 1) δεν ενδιαφέρεται για ένα κοινό μέλλον ή 2) δεν το έχει σκεφτεί ιδιαίτερα. Και τα δύο μάλλον αποτελούν κακά σημάδια.

7. Αδιαφορία για τα περισσότερα πράγματα
Μια αυθεντική σχέση κατακλύζεται από αισθήματα πάθους για τον άλλο. Από την άλλη, μια ψεύτικη σχέση αποπνέει αδιαφορία. Κάποιος που συνεχώς αντιδρά με αδιαφορία, το πιο πιθανό είναι πως δεν είναι αφοσιωμένος, είναι αποσυνδεδεμένος και- δεν χρειάζεται να το αναφέρουμε- δεν ενδιαφέρεται πραγματικά για εσάς.

8. Φοβάστε να εκφράσετε τον πραγματικό σας εαυτό
Αν φοβάστε συνεχώς να είστε ο εαυτός σας, δεν υπάρχει κανένας λόγος να βρίσκεστε σε σχέση. Το να βάζετε μια μάσκα για να βρίσκεστε κοντά σε κάποιον που τελικά δεν σας θέλει πραγματικά, αποτελεί μια μορφή αυτό- κακοποίησης. Γιατί να συνεχίσετε κάτι τέτοιο; Βρείτε κάποιον που σας αποδέχεται και σας αγαπά γι’ αυτό ακριβώς που είστε.

9. Είναι απομονωμένοι και απρόσιτοι
Το στοιχείο της απομόνωσης δεν είναι απαραιτήτως ένα αρνητικό χαρακτηριστικό της προσωπικότητας- οι εσωστρεφείς έχουν τέτοιες συμπεριφορές. Αλλά ακόμα και το πιο εσωστρεφές άτομο ανοίγεται και εκφράζεται πιο ελεύθερα, όταν είναι με κάποιον που αγαπά. Αν αυτές οι συμπεριφορές όμως είναι ένα μόνιμο και δυσλειτουργικό χαρακτηριστικό, τότε μάλλον δεν βρίσκεστε σε μια υγιή σχέση.

10. Νιώθετε ότι κάτι δεν πάει καλά
Έχετε αντιληφθεί ότι κάτι δεν πάει καλά για αρκετό χρονικό διάστημα. Γι’ αυτό να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας.
Γιατί σπαταλάτε έτσι τον χρόνο σας;
Την ενέργεια και τη διάθεση σας;
Αποτελούν πολύτιμες πηγές για τον εαυτό μας. Μαζέψτε όλο το κουράγιο που χρειάζεστε, τα πράγματα σας και απομακρυνθείτε. Ή αν δεν βρίσκετε τη δύναμη, συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό για να σας βοηθήσει.

Εναλλακτική Δράση
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Μαμάδες που σφάζονται στα μαμαδογκρούπ

Θα το έχετε δει όλες. Ένα άρθρο σχετικό με τη γονεϊκότητα σε ένα page, ένα ποστ με μια ερώτηση σε ένα μαμαδογκρούπ, και η μάχη ξεκινά. 
Η μία μαμά σπεύδει να κρίνει την άλλη, η άλλη την επόμενη και αυτό δεν έχει τέλος.
Για να μην παρεξηγηθώ, υπάρχουν πάντα και οι εξαιρέσεις. Υπάρχουν φορές που γίνονται πολύ ωραίοι διάλογοι με ωραίες πληροφορίες και έχω βοηθηθεί κι εγώ προσωπικά πολλές φορές σε διάφορα θέματα. 
Ωστόσο αναρωτιέμαι μερικές φορές αν μερικές από εμάς είμαστε μαινάδες ή μανάδες τελικά;
Αναρωτιέμαι που βρίσκουμε τον χρόνο και το κουράγιο να κατηγορήσουμε ή μια την άλλη, να απευθυνθούμε η μία στην άλλη με τραγικούς χαρακτηρισμούς, με προσβλητικά λόγια χωρίς να ξέρουμε την προσωπική της ιστορία, τις δυσκολίες που περνάει και την ιδιαιτερότητα της δικής της ζωής.
Είναι περισσότερα τα πράγματα που μας ενώνουν τελικά και ίσως πρέπει να το καταλάβουμε.
Είμαστε όλες πάρα πολύ απασχολημένες με το να κάνουμε λάθη κι ωστόσο να προσευχόμαστε ότι τα παιδιά μου θα γίνουν καλοί άνθρωποι ούτως ή άλλως.

Είμαστε όλες απασχολημένες με την μπουγάδα μας που μυρίζει μούχλα και αναρωτιόμαστε αν θα πρέπει να διπλώσoυμε τα ρούχα ή να βάλουμε φωτιά και να τα κάψουμε.
Κι ακόμα, με το να ουρλιάζουμε σε όλους: «ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΝΑ ΟΥΡΛΙΑΖΕΤΕ!» και στη συνέχεια να αναρωτιόμαστε αν θα μπορέσουμε ποτέ να σταματήσουμε να ουρλιάζουμε.
Με το να προσπαθούμε να μην τσακωθούμε με τον άντρα μας μπροστά στα παιδιά, αν και μερικές φορές τρελαίνουμε ο ένας τον άλλον – κυρίως στο αυτοκίνητο.
Είμαστε όλες πάρα πολύ απασχολημένες με το να ζητάμε συγγνώμη από τα παιδιά μας, επειδή συχνά δεν τα καταλαβαίνουμε και τα παρεξηγούμε, επειδή γκρινιάζουμε, επειδή δεν τα πιστέψαμε όταν μας είπαν ότι πονάει η κοιλιά τους και νομίζαμε ότι το έκαναν για να μην πάνε σχολείο.
Είμαστε όλες πάρα πολύ απασχολημένες γιατί αυτά τα χρόνια δεν θα ξανάρθουν και περνάνε με ταχύτητα αστραπής. Ελπίζω μόνο ότι κοιτώντας πίσω θα πούμε ότι ήμασταν αγαπημένοι.

Δεν κρίνω κανέναν γονέα, γιατί είναι ΔΥΣΚΟΛΟ να είσαι γονιός.
Δεν μου πέφτει λόγος γιατί δεν είμαι εγώ αυτή που ανησυχεί για τα δικά σας παιδιά όπως εσείς. 

Δεν κάθομαι ξάγρυπνη όλη την νύχτα σκεπτόμενη τι αποφάσεις να πάρω για τα σχολεία, τους φίλους και τις συμπεριφορές και τα εμπόδια στην πολύτιμη ζωή τους. 
Δεν τα αγαπώ, δεν τα ταΐζω και δεν αγωνιώ για αυτά, όπως εσείς. 
Δεν τα ξέρω. Δεν γνωρίζω τα όνειρά τους ή τι τους αρέσει. Ούτε εσάς.
Είμαι 11 χρόνια μάνα και τώρα είμαι πιο σίγουρη από ποτέ ότι δεν υπάρχει «ένας τρόπος» να είμαστε καλοί γονείς. 
Απλώς προσπαθώ να καταλάβω πώς να μεγαλώσω σωστά τα παιδιά μου σε μια τόσο περίπλοκη ζωή. Και το ίδιο κάνουμε όλες, με τα λάθη μας και τα σωστά μας. Κι αυτό είναι σίγουρο.

Ας θυμηθούμε πόσο απασχολημένες είμαστε όλες με όσα ανέφερα παραπάνω. Τα οποία όσο ασήμαντα κι αν φαίνονται, είναι τα πιο σημαντικά. Και ας σκεφτούμε αν αυτό θέλουμε να είμαστε. 

Μαμάδες που αντί να είναι ενωμένες, κρίνουν η μία την άλλη για το πόσο επαρκείς είναι.

Γεωργία Διπλάρη, μια αναγνώστρια του 


Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki