Ερευνητές από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα στη Σουηδία διαπίστωσαν ότι ένα πιάτο σπανάκι καθιστά τους ανθρώπινους μύες πιο δυνατούς και αποδοτικούς, επιβεβαιώνοντας έτσι τον διάσημο ήρωα των καρτούν.
|
Κάτι ήξερε ο Ποπάι και έτρωγε σπανάκι
|
Όμως δεν είναι ο σίδηρος που περιέχεται στο σπανάκι, ο οποίος το καθιστά «σούπερ τροφή»: η ωφέλιμη δράση του οφείλεται στα ανόργανα νιτρικά άλατα, τα οποία συναντώνται σε αφθονία στο συγκεκριμένο λαχανικό. Οι επιστήμονες χορήγησαν σε εθελοντές καθαρά συμπληρώματα νιτρικών αλάτων σε ποσότητα ισοδύναμη με ένα πιάτο σπανάκι.
Στην αρχή και στο τέλος του πειράματος οι εθελοντές ασκούνταν έντονα σε ποδήλατο γυμναστικής, ενώ ταυτόχρονα οι ερευνητές μετρούσαν τα επίπεδα του οξυγόνου στον οργανισμό τους. Διαπιστώθηκε ότι χάρη στα νιτρικά άλατα, οι εθελοντές χρειάζονταν 3% έως 5% λιγότερη ενέργεια για να παράγουν το ίδιο αποτέλεσμα, επειδή οι μύες τους λειτουργούσαν στο μεταξύ πιο αποτελεσματικά.
Αυτό συμβαίνει επειδή τα νιτρικά άλατα, που περιέχονται στο σπανάκι και σε άλλα πράσινα λαχανικά, καθιστούν πιο αποδοτικά τα μιτοχόνδρια (τα «εργοστάσια ενέργειας») των κυττάρων.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Cell Metabolism.
πηγή
Κανελόνια με σπανάκι για παιδιά
- 1 πακέτο κανελόνια
- 1⁄2 κιλό σπανάκι
- 350 γραμμάρια φέτα
- 4 ντομάτες (τριμμένες)
- 1 ποτήρι φρέσκο γάλα
- τυρί (τριμμένο)
- αλάτι
- πιπέρι
- ελαιόλαδο
- βούτυρο
Οδηγίες παρασκευής συνταγής
- Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το σπανάκι, λίγο αλάτι και πιπέρι και το αφήνουμε για λίγο να σιγοψηθεί.
- Στη συνέχεια ρίχνουμε τη φέτα ή το ανθότυρο μέχρι να λιώσει και να γίνει ένα μείγμα.
- Με αυτή τη γέμιση γεμίζουμε τα κανελόνια, αφού πρώτα τα έχουμε ζεματίσει και έχουν μαλακώσει.
- Βουτυρώνουμε ένα πυρέξ, τοποθετούμε τα γεμιστά πλέον κανελόνια, τα περιχύνουμε με το γάλα, τις τριμμένες ντομάτες, το τριμμένο τυρί και βάζουμε διάσπαρτα κομματάκια από το βούτυρο.
- Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά περίπου.
- Σερβίρουμε
πηγή