Monday 4 July 2016

Ο Φούρναρης και η φραντζόλα
Όταν προσφέρεις, πλουτίζεις. Δεν φτωχαίνεις.

Ο φούρναρης γκρίνιαζε συνέχεια στην γυναίκα του που πήγαινε στις εκκλησίες και έδινε στους φτωχούς και στους εράνους.

Μια μέρα, πάει ένας ζητιάνος στο φούρνο του και του λέει:

—Αφεντικό, όλα αυτά τα ψωμιά είναι δικά σου;
—Αμ’ τίνος να ’ναι;
—Και δεν τα τρως;
—Βρε φύγε από δω!
—Δώσε μου και μένα ένα ψωμάκι που πεινάω.
—Φύγε σου είπα, παράτα με.
—Αφεντικό!
—Φεύγεις ή δεν φεύγεις;
—Αφεντικό! Παρακαλούσε ο φτωχός.

Δεν πρόλαβε να τελειώσει, και ο φούρναρης πετάει ένα ψωμί στο κεφάλι του. Έσκυψε ο φτωχός και το ψωμί τον πήρε ξυστά και έπεσε παραπέρα. Τρέχει, το αρπάζει, κάθεται σε μια γωνιά και το τρώει. Ο φούρναρης όλη μέρα ήταν νευριασμένος για τον γρουσούζη επισκέπτη και το ψωμί που έχασε. Ας τολμήσει να ξανάρθει, έλεγε!
Τη νύχτα, κάπου δύο μετά τα μεσάνυχτα, πετάγεται ο φούρναρης από τον ύπνο του τρομαγμένος και καταϊδρωμένος.

— Γυναίκα, σήκω, ξύπνα. Φέρε μου μία φανέλα να αλλάξω και να σου πω; Γυναίκα, πέθανα λέει, και μαζεύτηκαν γύρω μου Άγγελοι και διάβολοι. Ποιος να πάρει την ψυχή μου. 

Σε μια μεγάλη ζυγαριά όλο και πρόσθεταν οι τρισκατάρατοι τα κρίματά μου. Και ο ζυγός βάρυνε και βάρυνε και οι Άγγελοι δεν είχαν τίποτα να βάλουν και λυπόντουσαν. 

Σε μια στιγμή, ένας Άγγελος φωνάζει: 
Το ψωμί! Αυτό που χόρτασε τον πεινασμένο. Βάλτε το στον άλλο ζυγό.
Οι διάβολοι επαναστάτησαν:
—Το ψωμί δεν το έδωσε. Το έριξε να σπάσει το κεφάλι του φτωχού.
Και απάντησαν οι Άγγελοι:
— Όμως χόρτασε τον πεινασμένο και εκείνος έδωσε την ευχή του.
— Και που λες γυναίκα μου, εκείνο το ψωμί έκανε και έγειρε η ζυγαριά αντίθετα και σώθηκα. Το λοιπόν, δίνε, δίνε και μη σταματάς. Και εγώ θα δίνω. Αχ, και να ξανάρθει εκείνος ο φτωχός!

Όταν προσφέρεις, πλουτίζεις. Δεν φτωχαίνεις.


Agios-Dimitrios, Ορθογνωσία

Η ενίσχυση των σχέσεων γονέα και παιδιού προλαμβάνει την παραβατικότητα των ανηλίκων

Η διαμόρφωση ισχυρών δεσμών μεταξύ γονέα και παιδιού, δημιουργεί τις απαραίτητες συνθήκες για την πρόληψη της παραβατικότητας των ανηλίκων. Αυτό έδειξαν πολύχρονες έρευνες τριών επιστημόνων που τιμήθηκαν για το έργο τους με το βραβείο Εγκληματολογίας από το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης.
Effective Family Strengthening Interventions

Πρόκειται για τον Αμερικανό Τράβις Χίρσι, καθηγητή κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνας, την Αμερικανίδα Κάθι Σπατς Γουίντομ, καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Τζον Τζέι της Νέας Υόρκης και τον Σουηδό Περ Όλαφ Βίκστρεμ, καθηγητή εγκληματολογίας στο Κέμπριτζ.
Οι τρεις ερευνητές μελετούσαν ομάδες παιδιών σε Η.Π.Α και Αγγλία και διερεύνησαν τη σχέση μεταξύ των γονέων και των παιδιών και πώς μπορεί αυτή να επηρεάσει μια μελλοντική παραβατική συμπεριφορά. 
Κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η ύπαρξη ισχυρών δεσμών, έστω και με τον έναν γονιό, μπορεί να αποτελέσει τροχοπέδη σε πιθανές παραβατικές πράξεις, αφού έτσι ενισχύεται η αίσθηση της ηθικής, ο σεβασμός προς τις αστυνομικές αρχές και το νόμο, καθώς και η θέληση για συμμετοχή σε δραστηριότητες που είναι κοινωνικά αποδεκτές.

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki