Friday, 23 June 2017

«Say No!»: Πες όχι! Ένα βίντεο που πρέπει να δει κάθε παιδί! #SEXTORTION, blackmail started after a cybersex offer

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συμμετέχει ενεργά στην καμπάνια ενημέρωσης της Europol «Say No!» 
Στο πλαίσιο αυτό ενημερώνει τους πολίτες για τον σεξουαλικό εκβιασμό και εξαναγκασμό των παιδιών μέσω του διαδικτύου, γνωστού και ως «sextortion».
Ο σεξουαλικός διαδικτυακός εξαναγκασμός και εκβιασμός των παιδιών, γνωστός και ως «sextortion», αφορά στη μεθοδολογία διαδικτυακών δραστών να προσεγγίζουν τα θύματά τους με δόλιο τρόπο, παριστάνοντας συνομήλικους του ιδίου ή του αντιθέτου φίλου, συνομιλώντας μαζί τους, μέσω διαδικτυακών σελίδων των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών αυτών, κι αφού αποκτήσουν την εμπιστοσύνη των παιδιών με απατηλούς τρόπους, τους ζητούν υλικό ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων (φωτογραφίες ή βίντεο), για προσωπική δήθεν χρήση ή για επαγγελματική προώθηση, μέσω «ειδικών» (μόντελινγκ κλπ.).
Αφού παραλάβουν το υλικό, στη συνέχεια ζητούν νέες φωτογραφίες ή βίντεο, με πορνογραφικό όμως αυτή τη φορά περιεχόμενο. 
Εφόσον τα παιδιά ενδώσουν, τότε οι δράστες αποκαλύπτουν τους πραγματικούς τους σκοπούς, που είναι κυρίως σεξουαλικού ή οικονομικού ενδιαφέροντος.
Ενδεικτικά, επιδιώκουν την παραγωγή πρωτοτύπου υλικού πορνογραφίας ανηλίκων ή επιθυμούν να συναντηθούν με τα θύματά τους ή εκβιάζουν αυτά για χρήματα, με την απειλή ότι θα δημοσιεύσουν το υλικό στο διαδίκτυο ή θα το αποστείλουν στο οικείο περιβάλλον τους.

Πολλά από τα περιστατικά σεξουαλικού διαδικτυακού εκβιασμού και εξαναγκασμού δεν καταγγέλλονται στις αρμόδιες Αρχές είτε γιατί το θύμα αισθάνεται ντροπή για το υλικό που κλήθηκε να παράγει, είτε γιατί δε γνωρίζει (λόγω της ανηλικότητας) ότι έχει διαπραχθεί έγκλημα σε βάρος του.

Για το λόγο αυτό η πανευρωπαϊκή εκστρατεία ενημέρωσης «Say No!» απευθύνεται σε άτομα που στοχοποιούνται από επιτήδειους και συμβουλεύει:

Μην ενδώσετε πληρώνοντας τον εκβιασμό και μην αισθάνεστε ντροπή να το καταγγείλετε στις αρμόδιες Αρχές επιβολής του νόμου (Αστυνομικές Αρχές)


Σε περίπτωση που κάποιος πέσει θύμα διαδικτυακού σεξουαλικού εξαναγκασμού και εκβιασμού προτείνεται να ακολουθήσει τα παρακάτω βήματα:
  • να μην μοιράσει άλλο υλικό,να αναζητήσει βοήθεια,
  • να μην διαγράψει τα αποδεικτικά στοιχεία (συνομιλίες, e-mail κτλ.)
  • να διακόψει κάθε επικοινωνία, «μπλοκάροντας» τον επιτήδειο διαδικτυακό δράστη και
  • να αναφέρει το συμβάν στις αρμόδιες Αστυνομικές ή Δικαστικές Αρχές (ειδικότερα στην Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος).
Επίσης είναι σημαντικό να ακολουθούμε τις παρακάτω συμβουλές:

  • κάνουμε φίλους μόνο όσους γνωρίζουμε καλά,
  • δεν ανταγωνιζόμαστε με την παρέα μας για το ποιος θα κάνει τους περισσότερους φίλους
  • ορίζουμε στις Ρυθμίσεις Απορρήτου της συσκευής μας τι περιεχόμενο θέλουμε να φαίνεται στους άλλους,
  • αποφεύγουμε το “check-in” στους χώρους που κινούμαστε (στο σχολείο, στη βόλτα ή μέρη που επισκεπτόμαστε συχνά),
  • δε δημοσιεύουμε φωτογραφίες μου που “μαρτυρούν” τοποθεσίες, (π.χ. το σπίτι μας, το σχολείο μας)
  • ποτέ δεν κάνουμε chat με κάποιον που δε γνωρίζουμε,
  • προσέχουμε τις κινήσεις μας στην κάμερα, ενώ αν δεν την χρησιμοποιούμε καλό είναι να την καλύπτουμε με ένα αυτοκόλλητο,
  • σκεφτόμαστε πολύ πριν δημοσιεύσουμε κάποια εικόνα ή κάποιο video, σεβόμενοι πάντοτε και τα προσωπικά δεδομένα των φίλων μας.

Εκφοβισμός (bullying) στην εφηβεία και οι συνέπειές του στην ενήλικη ζωή - Bullying and Depression

Bullying and Depression
Εκφοβισμός (bullying) και κατάθλιψη 
Έρευνα Βρετανών επιστημόνων έδειξε ότι ο εκφοβισμός κατά τη διάρκεια της εφηβείας μπορεί να είναι βασική αιτία για τις περιπτώσεις της κατάθλιψης κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής.

Συγκεκριμένα, όπως αποδείχτηκε, τα άτομα που βίωσαν εκφοβισμό σε ηλικία 13 ετών είχαν διπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν κλινική κατάθλιψη σε ηλικία 18 ετών, σε σύγκριση με ανθρώπους που δεν είχαν πέσει ποτέ θύμα εκφοβισμού.

Προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει τον εκφοβισμό με συμπτώματα κατάθλιψης σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο. 
Και μερικές μακροχρόνιες μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που είναι θύματα αυτής της επιθετικότητας κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας μπορεί να έχουν μακροχρόνια προβλήματα ψυχικής υγείας. 
Για παράδειγμα, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2013 στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Psychiatry έδειξε αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης και άγχους στην ενήλικη ζωή μεταξύ των θυμάτων του εκφοβισμού και ιδιαίτερα μεταξύ των ατόμων που και είχαν δεχθεί, αλλά και είχαν διαπράξει κινήσεις εκφοβισμού.

Τα αποτελέσματα που παρουσιάζονται στην τελευταία έρευνα δείχνουν ότι περίπου το 15% των θυμάτων εκφοβισμού είχαν κατάθλιψη μέχρι να φτάσουν τα 18 χρόνια σε σύγκριση με το 5% εκείνων των ατόμων που δεν είχαν υποστεί εκφοβισμό. 
Αυτό είναι ένα νούμερο που δείχνει τριπλασιασμό (300%) αύξηση στην πιθανότητα ένας ενήλικας να εκδηλώσει συμπτώματα κατάθλιψης, αν έχει πέσει θύμα εκφοβισμού ως έφηβος!

Μιχάλης Θερμόπουλος
iatropedia.gr

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki