Friday 13 July 2018

Bullying: Το μυστικό είναι να είμαστε κοντά στα παιδιά μας

Το γεγονός της αυτοκτονίας του 15χρονου μαθητή Λυκείου πριν από λίγες μέρες στην Αργυρούπολη ταρακούνησε για τα καλά την κοινωνία μας.
Δυστυχώς η αφύπνισή μας συμβαίνει τις περισσότερες φορές, όταν δεν μπορούμε να αντιστρέψουμε τα γεγονότα. 
Το θέμα από εδώ και πέρα είναι πώς θα αποτρέψουμε άλλες τέτοιες τραγικές καταλήξεις, πώς γενικότερα θα περιορίσουμε τα περιστατικά εκφοβισμού και βίας στα σχολεία μας.

Το να αντιληφθούμε ότι ένα παιδί έχει πέσει θύμα bullying δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα. 
Επιπλέον, το παιδί που δέχεται το bullying στις περισσότερες των περιπτώσεων δε βρίσκει το θάρρος να μιλήσει σε κάποιον για το μαρτύριο που ζει. Είτε γιατί φοβάται, είτε γιατί πιστεύει ότι τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα ή ότι δεν θα τον καταλάβουν και θα αδιαφορήσουν.

Είναι λάθος να περιμένουμε από το παιδί-θύμα να μιλήσει. 
Πρέπει εμείς να το κάνουμε να μιλήσει. 
Πώς θα επιτευχθεί αυτό; 
Κτίζοντας εκ των προτέρων μια σχέση εμπιστοσύνης και ειλικρίνειας μαζί του. 
Οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν τις παρέες του και με ποιους ίσως δεν έχει τόσο καλές σχέσεις. Να μη το φοβίζουν μαλώνοντάς το και τιμωρώντας το αλλά να συζητάνε μαζί του και να ακούνε τη δική του αλήθεια. 
Θα πρέπει να βρίσκονται κοντά στο παιδί και στη σχολική του ζωή. Να έχουν συχνή επικοινωνία με τους εκπαιδευτικούς.

Οι εκπαιδευτικοί είναι σε επαφή με τους μαθητές σχεδόν τις μισες ώρες της ημέρας, έτσι είναι απαραίτητη η αμφίδρομη επικοινωνία μεταξύ γονιού- εκπαιδευτικού. 

Εδώ να πούμε πως χρειάζεται από το κράτος μια οργανωμένη πολιτική πρόληψης και αντιμετώπισης του bullying, με ειδικά προγράμματα επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών, ένταξη ειδικών προγραμμάτων στα σχολεία, στελέχωσή τους με ειδικούς ψυχικής υγείας κ.α. 
Χρειαζόμαστε σχολεία γεμάτα από χαμόγελα. 
Γεμάτα από παιδιά ευτυχισμένα και ασφαλή. Ίσως αυτή είναι η ευκαιρία να γίνει μία καλή αρχή
Τάνια Χριστοδουλίδου 
Η κυρία Χριστοδουλίδου Τάνια είναι απόφοιτος του Παιδαγωγικού τμήματος Δημοτικής εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. 
Σήμερα υπηρετεί σε δημοτικό σχολείο της Αττικής. Είναι βραβευμένη δύο φορές για τις δράσεις της πάνω στον σχολικό εκφοβισμό και την μετάδοση του μηνύματος καταπολέμησής του. Είναι μέλος της ομάδας CSI Institute που μέσω ομιλιών, ενημερώνει παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς για το bullying και το cyber bullying ειδικότερα.

Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Με ακούει το παιδί μου; - Νεογνικός έλεγχος ακοής

Όλα γύρω από τον έλεγχο της ακοής των νεογνών
Πότε πρέπει να γίνεται ο νεογνικός έλεγχος ακοής ;

Ο έλεγχος ακοής συστήνεται για όλα τα νεογνά μετά τη γέννησή τους. Το γεγονός ότι το βρέφος ανταποκρίνεται σε ήχους δε σημαίνει ότι ακούει φυσιολογικά.
1 έως 4 στα 1000 παιδιά γεννιούνται με κάποιου βαθμού απώλεια ακοής (πλήρη ή μερική βαρηκοΐα). Τους πρώτους μήνες της ζωής δεν είναι εύκολο να ανιχνεύσουμε την απώλεια ακοής χωρίς τον νεογνικό ακοολογικό έλεγχο. Πολλά βρέφη με βαρηκοΐα μπορούν να ακούσουν κάποιους ήχους αλλά όχι αρκετούς για να αναπτύξουν πλήρη ικανότητα ομιλίας.

Γιατί είναι απαραίτητος;
Τα μωρά αρχίζουν να μαθαίνουν από τη στιγμή που γεννιούνται και ένας βασικός τρόπος συλλογής πληροφοριών είναι η ακοή. 
Εάν υπάρχει πρόβλημα το οποίο δε λάβει έγκαιρη θεραπεία και παρέμβαση, θα παρουσιαστούν σοβαρές διαταραχές στην ανάπτυξη του λόγου και της ομιλίας.
Η συχνότητα της παιδικής βαρηκοΐας υπολογίζεται σε 1 ανά 750 παιδιά. Η ανίχνευση της βαρηκοΐας από τις πρώτες κιόλας έχει τεράστια σημασία τόσο για την ανάπτυξη της ομιλίας όσο και για τη νοητική, συναισθηματική, κοινωνική και ψυχική εξέλιξη των παιδιών.
Η σημαντικότερη μέθοδος έλεγχου ακοής των νεογνών είναι οι Ωτοακουστικές Εκπομπές (OAE). Η συγκεκριμένη εξέταση εφαρμόζεται ως εξέταση ρουτίνας σε όλα τα νεογνά στα μεγάλα ιατρικά κέντρα των ΗΠΑ και της Δυτικής Ευρώπης, σύμφωνα με υποδείξεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Η ακρίβεια του τεστ είναι πάνω από 98% !
Η εξέταση μπορεί να πραγματοποιείται χωρίς απολύτως κανένα πρόβλημα μέχρι και το δεύτερο μήνα.

Συχνές Ερωτήσεις των Γονιών


Πονάει η εξέταση;

Οι ωτοακουστικές εκπομπές είναι απολύτως ανώδυνη, ακίνδυνη και ασφαλής εξέταση.

Πόσο διαρκεί η εξέταση;

Ο απλός ανιχνευτικός έλεγχος με ωτοακουστικές εκπομπές, όταν είναι ικανοποιητικές οι συνθήκες εξέτασης, διαρκεί λίγα λεπτά.

Ποιες πρέπει να είναι οι συνθήκες διεξαγωγής της εξέτασης;
Προτιμούμε το παιδί να κοιμάται, αλλά μπορούμε και να διενεργήσουμε την εξέταση με το παιδί απλά ήρεμο στην αγκαλιά του γονιού.
Συνιστούμε συνήθως στους γονείς να το ταΐσουν λίγο πριν την προγραμματισμένη εξέταση, ώστε λίγο μετά να κοιμηθεί ή τουλάχιστον να παραμείνει ήρεμο.

Σε ποια παιδιά πρέπει να γίνει η εξέταση;
Η εξέταση πρέπει να γίνεται ανεξαιρέτως σε όλα τα παιδιά ! 
Σε όλα τα κέντρα της ΗΠΑ και Δυτικής Ευρώπης η εξέταση εφαρμόζεται ως υποχρεωτική ανίχνευση (screeningprogram) της βαρηκοΐας.
Ας είμαστε λοιπόν σίγουροι ότι το παιδί μας ακούει, γιατί σίγουρα θα υπάρξουν πολλές στιγμές που δε θα μας "ακούει" παρότι θα έχει τέλεια ακοή!
Καρκατζούλης Γεώργιος - Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος (ΩΡΛ) ενηλίκων και παίδων

tharrosnews.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki