Tuesday 9 February 2010

Aϊτή: Ζωντανός στα συντρίμμια επί 27 ημέρες - Haitian survived 4 weeks in rubble

Ένας νεαρός άνδρας που είχε εγκλωβιστεί στα συντρίμμια, έπειτα από το σεισμό των 7 Ρίχτερ που ισοπέδωσε το Πορτ-ο-Πρενς, ανασύρθηκε ζωντανός 27 ημέρες αργότερα από τα σωστικά συνεργεία, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.
Όπως μεταδίδει το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, o άνδρας είχε εγκλωβιστεί στα ερείπια αλλά δεν ήταν παγιδευμένος και οι γιατροί που τον εξέτασαν μετά τη διάσωσή του πιστεύουν ότι η ιστορία του είναι αληθινή.
Ο νεαρός είχε προφανώς πρόσβαση σε νερό, όμως ήταν φανερά αδυνατισμένος, πολύ εξασθενημένος και έδειχνε να μην καταλαβαίνει τι ακριβώς του είχε συμβεί.
Συγγενείς του δήλωσαν ότι δεν τον είχαν δει από την ημέρα του σεισμού.

Ο άνθρωπος λέει στους γιατρούς ότι κάποιος του έφερνε νερό

πηγή: CNN

The man told doctors that someone was bringing him water while he was trapped, but doctors told CNN that he sounded confused and at times appeared to believe he was still under the rubble. Connelly said the man must have had some water during the past month to have survived, but Connelly wasn't sure how he would have had access to it.

Η κοινωνία θ' αλλάξει γιατί το θέλουν Νέοι Άνθρωποι.

 Στέλιος Μαύρης:  Ένα «φωτισμένο» μυαλό της νέας γενιάς των ΑμεΑ 
Δεν θα αλλάξει η εκπαίδευση αν δεν αλλάξει η κοινωνία. 
Ο μόνος τρόπος είναι "από πάνω προς τα κάτω"

Στα 27 μόλις χρόνια του ο Στέλιος Μαύρης από την Πάρο, έχει ήδη ολοκληρώσει έναν πρώτο πλούσιο κύκλο σπουδών στο ευρύτερο αντικείμενο της ειδικής αγωγής/εκπαίδευσης.  Με την συνδυαστική οπτική του νέου επιστήμονα και συνάμα του ανθρώπου που βιώνει τη συνθήκη της αναπηρίας, αντιλαμβάνεται την απαραίτητη διαδικασία αλλαγής προς το καλύτερο της εκπαίδευσης των ΑμεΑ στην χώρα μας «από πάνω προς τα κάτω».

Δεν διστάζει να προτείνει επαναστατικές συνταγές: « Θα πρέπει η εκπαίδευση της αναπηρίας να γίνει πρωτεύον μάθημα στις πανεπιστημιακές σχολές» μας λέει και συμπληρώνει με νόημα: «Θα πρέπει η νομοθεσία για την ειδική αγωγή και την ένταξη να συνταχθεί - επιτέλους- βάσει των παιδαγωγικών αξιών και όχι των πολιτικών ιδεών». 

Πως θα γίνουν όλα αυτά; «Αλλαγή της εκπαίδευσης σημαίνει και παράλληλη αλλαγή της κοινωνίας» η φράση-κλειδί της εκτενούς συνέντευξης που παρεχώρησε στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

από ligery.pblogs.

Δείχνουν στα παιδιά πώς να προλάβουν την οστεοπόρωση

Η οστεοπόρωση προλαμβάνεται κατά την παιδική ηλικία, διαπίστωσαν Ιταλοί ερευνητές. Και εφάρμοσαν σε παιδιά του δημοτικού ένα πρόγραμμα με το οποίο έμαθαν παίζοντας πώς να διορθώσουν τη διατροφή τους, ώστε να λαμβάνουν την κατάλληλη ποσότητα ασβεστίου και να μην κινδυνεύουν δεκαετίες αργότερα από την οστεοπόρωση.
«Αν αυξήσουμε κατά 10% την υψηλότερη οστική μάζα, την οποία έχουμε όταν είμαστε περίπου στα 25 μας και είναι η μεγαλύτερη ποσότητα οστικής μάζας που θα έχουμε ποτέ, μειώνουμε κατά 50% τον κίνδυνο του κατάγματος σε προχωρημένη ηλικία», εξηγεί η Μαρία Λουίζα Μπράντι, καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας και Νόσων του Μεταβολισμού στο Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας.
«Και τα κορίτσια, από τα 12 έως τα 14 τους, συσσωρεύουν το οστικό υλικό που θα χάσουν μέσα στα 30 χρόνια μετά την εμμηνόπαυση». Έτσι το ίδρυμα Φίρμο-Ραφαέλα Μπετσάλι, του οποίου η δρ Μπράντι είναι πρόεδρος, δοκίμασε στη Φλωρεντία σε 300 μαθητές της Δ΄ και της Ε΄ δημοτικού ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα προς την κατεύθυνση αυτή.

Ο κύριος Κόκαλος
Με τη βοήθεια του Μr Βone, του κ. Κόκαλου (το σκίτσο αυτό είναι το σήμα κατατεθέν του προγράμματος), οι μαθητές καθοδηγήθηκαν ώστε να αντιληφθούν τη σημασία της πρόληψης και συνεπώς της κατανάλωσης των κατάλληλων ποσοτήτων ασβεστίου στη διατροφή τους, καθώς και της φυσικής δραστηριότητας, η οποία είναι επίσης θεμελιώδους σημασίας για την υγεία των οστών.
«Για να εξασφαλίσουν τα παιδιά ένα καλό μέλλον για τα οστά τους», λέει η δρ Μπράντι, «αρκούν δύο φλιτζάνια γάλα και ένα καλό κομμάτι παρμεζάνα την ημέρα. Οι έφηβοι πρέπει να αυξήσουν τις δόσεις». 

tanea

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki