Tuesday, 15 July 2014

Διακοπές με το ενός έτους μωράκι σας:
Πώς θα τις οργανώσετε και τι να προσέξετε


Οι πρώτες διακοπές με το ενός έτους παιδί σας απαιτούν δυο σημαντικά πράγματα: οργάνωση και σωστή προετοιμασία!

Και αν κάποιοι από εσάς αισθάνεστε ανασφαλείς σε προορισμούς άγονων γραμμών ή αγχώνεστε με τα πολύωρα ταξίδια, μην ξεχνάτε ότι στη χώρα μας υπάρχουν πολλοί προορισμοί που μπορούν να ανταποκριθούν σε διαφορετικές ανάγκες.
Σημαντικό είναι να επιλέξετε αυτό που σας ταιριάζει καλύτερα!
 
Και έχετε όλοι πολλά να κερδίσετε. Το παιδί σας θα ωφεληθεί πολύ από τις διακοπές, αφού οι καινούριες παραστάσεις θα το συναρπάσουν –καθώς το ενδιαφέρον του κεντρίζεται με νέα ερεθίσματα– ενώ ο φρέσκος αέρας και η θαλασσινή αύρα θα ωφελήσουν την υγεία του.
Κάποια μωρά ενός έτους ωστόσο μπορεί να παρουσιάσουν δυσκολία προσαρμογής στο νέο περιβάλλον αντιδρώντας με εκνευρισμό, γκρίνια, ανορεξία ή ανησυχία στον ύπνο (αν και πάντα πρέπει να έχετε το νου σας μήπως συμβαίνει κάτι άλλο, π.χ. είναι άρρωστο ή κάτι το ενοχλεί). Αν και το δικό σας μωρό ανήκει στην παραπάνω κατηγορία, δώστε του ένα περιθώριο δύο-τριών ημερών να προσαρμοστεί και βοηθήστε το να νιώσει ασφαλές.

Πώς θα τα καταφέρετε;
• μένοντας πιστοί στο ωράριο ύπνου και φαγητού,
• παίρνοντας μαζί κάποια οικεία αντικείμενα όπως η κουβερτούλα και τα αγαπημένα του παιχνίδια,
• παίζοντας τη μουσική που ακούει στο σπίτι.


Μην αποφεύγετε τα ταξίδια επειδή το μωρό σας έχει δυσκολία προσαρμογής, γιατί όσο μεγαλώνει τόσο πιο δύσκολα θα προσαρμόζεται στις εκάστοτε αλλαγές.

Οι 3 βασικές προϋποθέσεις που συνθέτουν τον ιδανικό προορισμό για τις πρώτες διακοπές με το παιδί είναι:
1. Να υπάρχει στο δωμάτιο ψυγείο και κουζίνα.
2. Να υπάρχει κοντά οργανωμένο ιατρικό κέντρο.
3. Nα βρίσκεται η παραλία σε απόσταση... αναπνοής.
Η σούπερ τσάντα της μαμάς!
Τόσο για το ταξίδι όσο και κατά τις μετακινήσεις σας στον προορισμό των διακοπών πρέπει να έχετε μαζί μια αρκετά ευρύχωρη τσάντα, κατά προτίμηση με αδιάβροχη επένδυση, μέσα στην οποία θα έχετε όλα τα απαραίτητα για το μωρό έτσι ώστε να μη χρειάζεται να ψάχνετε στις αποσκευές σας. Μπορείτε να επιλέξτε κι ένα σακίδιο που πλάτης ώστε τα χέρια σας να είναι ελεύθερα.

Ορίστε τι πρέπει οπωσδήποτε να βάλετε μέσα:
σελτεδάκι για άλλαγμα πάνας
πάνες
μωρομάντιλα
πετσετούλα
πιπίλες στις θήκες τους
κρίκους οδοντοφυΐας
ρουχαλάκια
ένα ζακετάκι
καπελάκι
μια κουβερτούλα πικέ αγκαλιάς
μαντιλάκια καθαρισμού χεριών
θερμόμετρο
αντιπυρετικό σιρόπι
φάρμακα αν ακολουθεί κάποια θεραπεία
εντομοαπωθητική λοσιόν για παιδιά
τζελ για τσιμπήματα
καινούρια και αγαπημένα παιχνίδια
μπιμπερό άθραυστο με νερό
Αν δεν θηλάζετε
μπιμπερό για γάλα
θερμός με αποστειρωμένο νερό
συσκευασία γάλακτος

Πηγή: mothersblog

Η Κατασπατάληση της Τροφής και η Εξάντληση των Φυσικών Πόρων - The global food waste scandal (video)

Ταΐστε τους ανθρώπους, όχι τα χωράφια

Ο Tristram Stuart δημοσιεύει συγκλονιστικά δεδομένα για την κατασπατάληση της τροφής και την εξάντληση των φυσικών πόρων. Όπως θα παρατηρήσετε στο βίντεο (στους πίνακες κατάταξης) η Ελλάδα, δυστυχώς, είναι από τους πρωταγωνιστές της κατάστασης.

το video και η ομιλία στο πράσινο χαμομηλάκι

«Ένα παιδί μπορεί να διδάξει σε έναν ενήλικο τρία πράγματα: ....» - “A child can teach an adult: ...."

 
«Ένα παιδί μπορεί να διδάξει σε έναν ενήλικο τρία πράγματα: να είναι ευτυχισμένος χωρίς ιδιαίτερο λόγο, να είναι πάντα απασχολημένος με κάτι και να ξέρει να απαιτεί με όλη του τη δύναμη αυτό που θέλει.»
                                       Paulo Coelho
     

47χρονος δάσκαλος ασελγούσε σε μαθητές του

Γονείς, προστατέψτε τα παιδιά σας από κάθε ανώμαλο, κάθε διεστραμμένο. Η ευθύνη σας είναι τεράστια

 
...................................
Σέρρες
Προσωρινά κρατούμενος κρίθηκε 47χρονος δάσκαλος, που φέρεται ότι ασελγούσε κατά μαθητών του. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο δάσκαλος φέρεται ότι ασέλγησε σε επτά παιδιά σχολείου που δίδασκε τα τελευταία χρόνια, σε χωριό των Σερρών, ηλικίας επτά έως δώδεκα ετών.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής της Α' Βάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, Αναστάσιος Λυμπούδης, το τελευταίο εξάμηνο του διδακτικού έτους, υπήρχαν πληροφορίες ότι ο δάσκαλος παρενοχλούσε τους ανήλικους μαθητές του σχολείου.
Γονείς των παιδιών κατήγγειλαν τα περιστατικά στον εισαγγελέα Σερρών.
Ο 47χρονος δάσκαλος κλήθηκε για απολογία την προηγούμενη εβδομάδα στην Ανακρίτρια Σερρών, όπου μετά από διαφωνία που πρόεκυψε μεταξύ Εισαγγελέως και Ανακρίτριας αποφασίστηκε ο κατ’ οίκων περιορισμός του, ενώ το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Σερρών ήρε την παραπάνω διαφωνία και αποφάσισε την προφυλάκιση του.
Ο 47χρονος δάσκαλος κρατείται στα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Σερρών, ενώ αύριο, Τρίτη,  πρόκειται να οδηγηθεί στον Εισαγγελέα προκειμένου να του κοινοποιηθεί σε ποιο σωφρονιστικό κατάστημα θα οδηγηθεί.

skai

Πολύτιμες παιδιατρικές συμβουλές σε νέους γονείς
για την σωματική και ψυχική υγεία των παιδιών τους

Έχοντας εμπειρία 25 ετών στην παιδιατρική, ο Δρ. Stephen Cowan δημοσίευσε πρόσφατα ένα άρθρο στο οποίο συγκεντρώνει τις σημαντικότερες παρατηρήσεις του αναφορικά με τον τρόπο που αντιλαμβάνονται οι γονείς την σωματική και ψυχική υγεία των παιδιών τους.

Σε αυτό περιγράφει όλα αυτά που θα ήθελε κάθε γονιός να γνωρίζει, προκειμένου να προφυλάσσει και να ενισχύει την υγεία του παιδιού του:



Η ανάπτυξη του παιδιού δεν είναι αγώνας ταχύτητας
Στις μέρες μας οι περισσότεροι γονείς ανυπομονούν να μεγαλώσει το παιδί τους. Σε μία εποχή, στην οποία όλοι αποζητούν ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που ξεχνούν ότι η ζωή είναι μια διαδικασία ωρίμανσης. Για να πάρεις έναν καλό καρπό, πρέπει να θρέψεις καλά τις ρίζες του.

Δώστε, λοιπόν, σημασία στο έδαφος που στηρίζει την ζωή του παιδιού σας: Πηγαίνετε βόλτες με το παιδί σας, τρώτε μαζί του, παίζετε μαζί του, λέγετέ του ιστορίες για τις δικές σας εμπειρίες ως παιδί. Θρέψτε το, δηλαδή, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά, χωρίς να βιάζεστε να μεγαλώσει.

Ένα σύμπτωμα είναι ο τρόπος που έχει το σώμα για να λέει ότι κάτι πρέπει να αλλάξει.
Στην ιατρική αναρωτιόμαστε πάντα «τι προσπαθεί να πετύχει αυτό το σύμπτωμα;» -σκοπός δεν είναι απλά να το καταστείλουμε. Ο οργανισμός έχει την δική του νοημοσύνη, μας δίνει τα αναγνωριστικά σημάδια για να μας ενημερώσει πώς πρέπει κάθε φορά να αντιμετωπίζουμε ένα πρόβλημα.

Τα παιδιά, ωστόσο, με έχουν διδάξει, ότι ένα σύμπτωμα όπως ο πυρετός, δεν αποτελεί το πραγματικό πρόβλημα. Η υψηλή θερμοκρασία είναι ο τρόπος που έχει το σώμα για να αντιμετωπίζει αυτό που του συμβαίνει. Σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα συμπτώματα, ο γιατρός θα κρίνει τι χρειάζεται το παιδί και αυτό δεν είναι πάντα, μόνο ένα φάρμακο.
Να είστε προετοιμασμένοι
Όλοι γνωρίζουμε ότι η πρόληψη είναι πάντα προτιμότερη από την αντιμετώπιση ενός προβλήματος υγείας. Αυτό δεν σημαίνει ότι προσέχοντας κανείς υπερβολικά την υγεία του παιδιού, αυτό δεν θα αρρωστήσει ποτέ. Το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού πρέπει να μάθει να ασθενεί για να μπορέσει να δυναμώσει. Δεν χρειάζεται, λοιπόν, ο γονιός να ζει με τον φόβο της αρρώστιας, αλλά να φροντίζει με φυσικούς τρόπους να υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού, ώστε αυτό να επανέρχεται γρήγορα και σωστά ύστερα από μία ασθένεια: Η καλή διατροφή, η ενυδάτωση, η λήψη προβιοτικών, η άσκηση αλλά και η ξεκούραση είναι απαραίτητα για την καλή υγεία του παιδιού.
Το σημαντικότερο, όμως, είναι, αντί να δίνει έμφαση ο γονιός στο πόσο συχνά αρρωσταίνει ένα μικρό παιδί, να αισιοδοξεί για το πόσο συχνά επανέρχεται από μία αρρώστια.

Η ανάρρωση θέλει χρόνο
Το πιο φυσικό «φάρμακο» που συνιστώ στους γονείς είναι ο χρόνος. Στην εποχή μας έχουμε εθιστεί στην λογική του να γινόμαστε γρήγορα καλά από μία ασθένεια, επειδή δεν έχουμε τον χρόνο να αρρωστήσουμε! Οι γιατροί έχουμε εκπαιδευτεί να λειτουργούμε λίγο σαν πυροσβέστες: Να αντιμετωπίζουμε γρήγορα και αποτελεσματικά τις επείγουσες καταστάσεις.
Σε αυτές τις επείγουσες καταστάσεις συχνά χρειάζονται άμεσες φαρμακευτικές λύσεις για να αντιμετωπιστεί ένα πρόβλημα. Τα περισσότερα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν τα παιδιά, όμως, συνήθως δεν είναι επείγοντα. Δεν χρειάζονται, δηλαδή, κάποιο ισχυρό φάρμακο για να ξεπεραστούν, αλλά χρόνο. Αντιλαμβάνομαι ότι το να λείψει ένας γονιός μια μέρα από την δουλειά, επειδή το παιδί στάλθηκε σπίτι από τον παιδικό σταθμό γιατί τρέχει η μύτη του, μπορεί να επιβαρύνει το έτσι κι αλλιώς φορτωμένο του πρόγραμμα. Όμως, η ανάρρωση είναι και αυτή μια αναπτυξιακή διαδικασία που θέλει τον χρόνο της. Όταν δεν δίνουμε επαρκή χρόνο για ανάρρωση, τελικά επιβαρύνουμε την μακροχρόνια υγεία των παιδιών.

Εμπιστευτείτε τον εαυτό σας: Είστε οι «ειδικοί» του παιδιού σας
Κάτι που λέω πάντα στους νέους γονείς, είναι να εμπιστεύονται τον εαυτό τους. Όταν αποκτούν για πρώτη φορά μωρό, οι περισσότεροι νιώθουν ότι δεν έχουν ιδέα για το παραμικρό. Ωστόσο, μελέτες έχουν αποδείξει πως η διαίσθηση της μητέρας είναι πιο αξιόπιστη από οποιοδήποτε εργαστηριακό τεστ. Δυστυχώς στις μέρες μας πολιορκούμαστε από τόσες πολλές τρομακτικές πληροφορίες, οι οποίες παρεμποδίζουν ακόμα και την διαίσθησή μας, αναφορικά με την υγεία των παιδιών. Παρακολουθήστε το παιδί σας, κοιτάξτε το βαθιά στα μάτια, παρατηρήστε τις κινήσεις του, τον τρόπο που αναπνέει. Θα πάρετε πολύ περισσότερες απαντήσεις από όσες νομίζετε.
Δείτε την «μεγάλη εικόνα» (ειδικά στις επείγουσες καταστάσεις)
Παρακολουθώντας χιλιάδες παιδιά να μεγαλώνουν, και από μωρά να γίνονται ενήλικες, έμαθα ότι ένα πρόβλημα υγείας που μπορεί να φαντάζει σοβαρό στα 4, στα 14 ίσως να έχει πια ξεχαστεί εντελώς. Αυτό είναι κάτι που αξίζει να θυμάστε, ειδικά στις επείγουσες καταστάσεις που σας προκαλούν τρόμο και αγωνία, αναφορικά με την υγεία του παιδιού.

Οι οικογενειακές παραδόσεις ενισχύουν τις βάσεις και την ψυχική υγεία του παιδιού
Αυτό χρειάζεται χρόνο και προσπάθεια. Οι οικογενειακές παραδόσεις είναι ιερές γιατί ενισχύουν την συναναστροφή και ενδυναμώνουν τους δεσμούς αγάπης και οικειότητας, ενώ ταυτόχρονα χτίζουν την αυτοπεποίθηση που θα έχει το παιδί στην πορεία της ζωής του.

Μεγαλώνουμε σε κύκλους
Υπάρχει συγκεκριμένος ρυθμός και παλμός στην ζωή του κάθε παιδιού –κάποιες φορές είναι γρήγορος και έντονος, άλλοτε αργός και ήσυχος. Όπως κάθε άνοιξη φέρνει μια νέα αίσθηση εκτίμησης της ζωής, έτσι και κάθε στάδιο στην ζωή του παιδιού αποτελεί μία νέα ευκαιρία για νέες ανακαλύψεις και αναζητήσεις. Στα στάδια αυτά ανάπτυξης του παιδιού, πραγματοποιείται μια συνολική διαδικασία αναμόρφωσης των ιδεών μας και μερικές φορές απαιτείται να ξεχάσουμε όσα ξέραμε, για να μπορέσουμε να δούμε τα πράγματα με νέα οπτική. Αυτό ισχύει τόσο για τους γονείς, όσο και για τα παιδιά. Ορισμένα παιδιά, μάλιστα, χρειάζεται να κάνουν ένα βήμα πίσω πριν κάνουν ένα μεγάλο άλμα μπροστά.

Το ότι μεγαλώνουμε σε κύκλους σημαίνει ότι δεν έχουμε μόνο μία ευκαιρία για να μάθουμε κάτι. Το ίδιο μάθημα θα μας προσφέρεται ξανά και ξανά στην πορεία της ζωής μας. Αντιλαμβανόμενοι με αυτόν τον τρόπο, οι γονείς, την παιδική ηλικία, τους δίνεται η ευκαιρία να διορθώσουν όσα ίσως δεν έκαναν τόσο σωστά την πρώτη φορά.
Παρότρυνση δεν σημαίνει υπερπροσφορά
Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι το να προσφέρουν οι γονείς στα παιδιά ό,τι ζητήσουν και να δείχνουν επιείκεια σε κάθε τους μη αποδεκτή συμπεριφορά, καταλήγει να αποδυναμώνει τις ικανότητες του παιδιού για αυτονομία και επιβίωση, αλλά και να απαξιώνει το αίσθημα της επιτυχίας.
Παρότρυνση σημαίνει να δίνει ο γονιός κίνητρο και κουράγιο στο παιδί –όχι να κάνει εκείνος πράγματα για αυτό. Φροντίστε, λοιπόν, να δημιουργήσετε ένα περιβάλλον ασφαλείας και υποστήριξης για το παιδί, το οποίο θα του ανοίγει δρόμους. Η άνευ όρων αγάπη σας πρέπει να παροτρύνει το παιδί να δράττει τις ευκαιρίες, να πειραματίζεται και να αποτυγχάνει, χωρίς να δέχεται κριτική. Μερικές φορές πρέπει να στέκεστε λίγο στην άκρη, στις προσπάθειες του παιδιού, και να του δίνετε ένα χέρι βοηθείας όταν οι περιστάσεις το καλούν, έχοντας όμως πίστη στην έμφυτη ευφυΐα του.

Τα παιδιά είναι πνευματικοί μας δάσκαλοι
Όταν τα παιδιά είναι μικρά παρατηρούν την κάθε κίνηση του γονιού. Προκειμένου να καταλάβουν πώς λειτουργεί ο κόσμος γύρω τους, μελετούν τις ασυνέπειες των γονιών τους και τις τονίζουν! Όταν το παιδί σας φτάνει στα όριά σας, να θυμάστε ότι είναι τα δικά σας όρια που κρίνονται, όχι τα δικά του. Δώστε, λοιπόν, χρόνο στο παιδί για να καταλάβετε τι θέλει να σας πει. Ένα από τα μυστικά του να είστε γονείς, είναι η προθυμία σας να αλλάζετε, από αγάπη προς το παιδί σας. Όταν είστε πρόθυμοι να ελέγξετε τα όριά σας, είστε ανοιχτοί σε όλα αυτά που πρέπει να αλλάξετε για να γίνετε καλύτεροι για το παιδί σας.

Πηγές
diaforetiko
celebrity

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki