Monday 5 October 2020

Αναμένουμε την απόφαση: "Δεν είναι αθώοι"

Η ώρα της απόφασης έφτασε: Οι Ναζί στη φυλακή

Το παιδί σας νιώθει συνέχεια κουρασμένο; / A tired child?

Τις περισσότερες φορές ο λόγος που νιώθουν κόπωση τα παιδιά δεν είναι σοβαρός, επομένως αντί να ανησυχείτε και να ψάχνεστε, καλέστε τον γιατρό σας και κλείστε ένα ραντεβού. 

Τι πρέπει να προσέξετε;


Πολλές φορές, έχουμε ακούσει τα παιδιά μας να παραπονιούνται ότι είναι κουρασμένα, όμως αυτό μπορεί να είναι αποτέλεσμα πολλών αιτιών, για παράδειγμα μπορεί να πέρασαν μια κουραστική μέρα, να έμειναν ξύπνια μέχρι αργά το προηγούμενο βράδυ, να νιώθουν άρρωστα ή να είναι απλά μια δικαιολογία για να αποφύγουν κάτι που δεν θέλουν να κάνουν. 
Στην περίπτωση, ωστόσο, που το παιδί σας παραπονιέται όλη την ώρα ότι είναι κουρασμένο και η κόπωση αρχίζει να παρεμποδίζει πράγματα που συνήθως απολάμβανε να κάνει, τότε αυτό θα μπορούσε να είναι σημάδι κάποιου προβλήματος και η συμβουλή του γιατρού σας είναι απαραίτητη, ωστόσο πιο κάτω αναφέρουμε μερικούς λόγους για του οποίους μπορεί να συμβαίνει αυτό.
 
Για ποιους λόγους μπορεί να νιώθουν επίμονη κόπωση τα παιδιά;
  • Προβλήματα ύπνου. 
Στην περίπτωση που ένα παιδί δεν κοιμάται καλά, είναι λογικό την επόμενη μέρα να νιώθει κούραση. Γιατί όμως ένα παιδί μπορεί να μην κοιμάται καλά;
Τελειώνει αργότερα, από ότι θα έπρεπε την εργασία του, άρα κοιμάται λιγότερο. Τα παιδιά χρειάζονται τουλάχιστον 8 – 10 ώρες ύπνου κάθε βράδυ. Αν κοιμούνται λιγότερο, θα νιώθουν κουρασμένα.
Ξυπνούν συχνά κατά τη διάρκεια της νύχτας, είτε επειδή κοιμούνται ελαφριά, είτε λόγω κάποιας διαταραχής ύπνου.
  • Άπνοια ύπνου. 
Είναι μια κατάσταση κατά την οποία σταματά η αναπνοή για μερικά δευτερόλεπτα ενώ κοιμάται κάποιος. Η πιο συνηθισμένη της αιτία στα παιδιά είναι οι διευρυμένες αμυγδαλές, αλλά υπάρχουν και άλλες αιτίες που μπορείτε να συζητήσετε με τον γιατρό σας.
  • Παρενέργειες φαρμάκων. 
Υπάρχουν πολλά φάρμακα που μπορεί να προκαλέσουν υπνηλία στα παιδιά, όπως τα φάρμακα για τις αλλεργίες ή τα σιρόπια για το βήχα.
  • Λοιμώξεις. 
Υπάρχουν μερικές μολύνσεις, όπως ο ιός Epstein-Barr (λοιμώδης μονοπυρήνωση), που δημιουργούν τεράστια κόπωση στα παιδιά για εβδομάδες ή για μήνες.
  • Χρόνιες ασθένειες. 
Όταν οι χρόνιες ασθένειες δεν ελέγχονται κανονικά, μπορούν να προκαλέσουν κόπωση. Ο λόγος της κόπωσης εξαρτάται από την ασθένεια. Για παράδειγμα, τα παιδιά με ανεξέλεγκτο άσθμα, νιώθουν συχνά δύσπνοια, γεγονός που τα κάνει να αισθάνονται κουρασμένα. Μερικές φορές μάλιστα, η κούραση, είναι το πρώτο σημάδι που υποδεικνύει χρόνιες ασθένειες.
  • Μειωμένα ερυθρά αιμοσφαίρια. 
Τα ερυθρά αιμοσφαίρια μεταφέρουν οξυγόνο στα κύτταρα του σώματος. Όταν είναι μειωμένα τότε προκαλείται κόπωση στο σώμα, λόγω έλλειψης επαρκούς ποσότητας οξυγόνου.
  • Πρόβλημα θυρεοειδούς: 
Όταν ο θυρεοειδής αδένας δεν παράγει αρκετή θυρεοειδή ορμόνη, ο μεταβολισμός του σώματος επιβραδύνεται με αποτέλεσμα να προκαλείται το αίσθημα της κούρασης.
  • Καρδιακά προβλήματα. 
Τα καρδιακά προβλήματα είναι σπάνια στα παιδιά. Σε κάθε περίπτωση, όμως, εάν η καρδιά είναι αδύναμη προκαλείται κόπωση στο σώμα.
  • Καρκίνος ή άλλες σοβαρές ασθένειες. 
Και αυτές οι καταστάσεις είναι πολύ σπάνιες στα παιδιά, αλλά η κόπωση μπορεί να είναι ένα από τα πρώτα τους συμπτώματα.
  • Κατάθλιψη, άγχος ή άλλα προβλήματα ψυχικής υγείας. 
Όταν τα παιδιά αισθάνονται ότι η ζωή τους είναι δύσκολη για οποιοδήποτε λόγο, το άγχος τους εκφράζεται συνήθως ως κόπωση.

Τι να κάνετε εάν το παιδί σας νιώθει συνέχεια κουρασμένο;

Εάν το παιδί σας παραπονιέται συνέχεια ότι αισθάνεται κουρασμένο, για περισσότερο από μία ή δύο εβδομάδες, θα πρέπει να επισκεφτείτε οπωσδήποτε κάποιον γιατρό, ο οποίος:
  • Θα σας ζητήσει να αναφέρετε το διάστημα για το οποίο το παιδί σας παραπονιέται ότι νιώθει κουρασμένο και οποιαδήποτε άλλα συμπτώματα παρουσιάζει.
  • Θα σας κάνει ερωτήσεις για όλα όσα συμβαίνουν στη ζωή του, όπως το αν κοιμάται καλά ή αν υπάρχει κάτι που μπορεί να του προκαλεί άγχος.
  • Θα κάνει μια ενδελεχή φυσική εξέταση στο παιδί, εξετάζοντας το βάρος και την ανάπτυξη του, αναζητώντας φυσικές ανωμαλίες.
  • Θα κάνει οποιεσδήποτε άλλες εξετάσεις χρειαστούν, όπως εξετάσεις αίματος ή ούρων, οι οποίες θα εξαρτηθούν από τα αποτελέσματα της φυσικής εξέτασης και τα συμπτώματα που παρουσιάζει το παιδί.
  • Ενδεχομένως να συζητήσει μαζί σας την περίπτωση να επισκεφτείτε κάποιον ψυχολόγο.
Γενικότερα, τις περισσότερες φορές ο λόγος που νιώθουν κόπωση τα παιδιά δεν είναι σοβαρός, επομένως αντί να ανησυχείτε και να ψάχνεστε, καλέστε τον γιατρό σας και κλείστε ένα ραντεβού. 
Αυτός είναι ο γρηγορότερος τρόπος για να καταλάβετε τι συμβαίνει και να βοηθήσετε το παιδί σας να νιώσει και πάλι καλά.

wikihealth
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Σκέψου σοβαρά πριν ασκήσεις κριτική στο παιδί σου / Think hard before shaming children

Μάθε πώς θα το κάνεις σωστά

Οι γονείς, είναι πολύ εύκολο να παρασυρθούν, όταν κάνουν παρατήρηση στο παιδί τους, και να το μπερδέψουν και αυτό γιατί λένε ακριβώς ό,τι σκέφτονται χωρίς να το φιλτράρουν και όχι με τον ενδεδειγμένο τρόπο, προκαλώντας πολλές φορές αισθήματα ντροπής στα παιδιά τους, μειονεκτικά συναισθήματα, θυμού και απογοήτευσης. 
Think hard before shaming children
Παρόλο που οι γονείς θεωρούν πως μια παρατήρηση του τύπου «Γιατί βγαίνεις συνέχεια και δεν κάθεσαι να διαβάζεις όπως τα άλλα παιδιά;», θα κάνει το παιδί τους να σκεφτεί, να δει και να λύσει το πρόβλημα, το πιο πιθανόν είναι να το απογοητεύσει και από ντροπή να μην μπορέσει ποτέ να αλλάξει την συμπεριφορά του, ακόμη και αν αναγνωρίζει μέσα του ότι είναι λανθασμένη.

Ποια είναι η λεπτή γραμμή που χωρίζει την κριτική από την παρατήρηση που προκαλεί απογοήτευση;
Υπάρχει μια λεπτή γραμμή μεταξύ της κριτικής και της παρατήρησης που προκαλεί απογοήτευση, με τους ειδικούς να υπογραμμίζουν ότι ο εκφοβισμός και η αυστηρή κριτική δεν είναι καλή επιλογή όταν μιλάμε για παιδιά.
Αρχικά, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι το κάθε παιδί είναι διαφορετικό, άλλοι είναι καλοί μαθητές, άλλοι καλοί αθλητές, αλλά όλοι μπορούν να κάνουν λάθη και να αποτύχουν παρά τις προσπάθειές τους και μερικά παιδιά είναι πιο ευαίσθητα και εσωστρεφή σε σχέση με άλλα, οπότε μια κριτική όχι μόνο δεν θα τα παρακινήσει να αλλάξουν, αλλά θα τα πληγώσει, θα τα κάνει να αισθάνονται ότι δεν είναι ικανά και ίσως τα κάνει να μην ξαναπροσπαθήσουν διότι θα αισθανθούν άσχημα με τον εαυτό τους.
Να θυμάστε πως η αυτοεκτίμηση των παιδιών μειώνεται και η απογοήτευση τους μεγαλώνει όταν οι άνθρωποι που αγαπούν και η γνώμη τους είναι σημαντική, μιλούν για αυτά άσχημα, οδηγώντας τελικά σε μια μόνιμη ανασφάλεια που θα τα συντροφεύει σε ολόκληρη τη ζωή τους.
Πώς να αποφύγετε να δημιουργήσετε αισθήματα απογοήτευσης στα παιδιά σας;

Για να αποφύγετε να δημιουργήσετε αισθήματα απογοήτευσης στα παιδιά σας, πρέπει πριν ασκήσετε κριτική να σκεφτείτε δύο πράγματα. 
Πρώτον, «είναι κάτι που μπορούν να αλλάξουν;» 
και δεύτερον «είναι σημαντικό να το αλλάξουν;». 
Απαντήστε σε αυτά τα δύο ερωτήματα με ειλικρίνεια. Στην περίπτωση που σε ένα από τα δύο η απάντηση είναι αρνητική, τότε αφήστε το να φύγει. Μην πάρετε το ρίσκο να απογοητεύσετε το παιδί σας και άθελα σας να το βλάψετε. Μην σπαταλάτε χρόνο και ενέργεια σε πράγματα που δεν είναι σημαντικά.

Στην περίπτωση, ωστόσο, που η απάντηση και στα δύο ερωτήματα είναι καταφατική (δηλαδή «ναι»), τότε ρωτήστε τον εαυτό σας τα ακόλουθα:
Είναι η κατάλληλη στιγμή για να κάνω παρατήρηση στο παιδί μου;
Το ίδιο το παιδί μου θέλει να αλλάξει αυτή την συμπεριφορά;
Θυμηθείτε ότι το να ασκήσετε κριτική σε ένα παιδί μπροστά σε άλλους, είναι σημαντικό μόνο εάν κάνει κάτι επικίνδυνο ή εάν είναι αγενής με κάποιον. Πέραν από αυτές τις δύο περιστάσεις, η δημόσια κριτική προκαλεί απογοήτευση.

Επίσης, για να απαντήσετε το δεύτερο ερώτημα, πρέπει να γνωρίζετε ότι εάν ένα παιδί δεν θέλει πραγματικά να αλλάξει μια συμπεριφορά, θα πρέπει να βρείτε έναν διαφορετικό τρόπο διαχείρισης, από την απλή παρατήρηση. Αυτό θα σας οδηγήσει στην τελευταία και πιο σημαντική ερώτηση:
Υπάρχει καλύτερος τρόπος για να βοηθήσω το παιδί μου να αλλάξει αυτή τη συμπεριφορά;
Είναι πολύ πιθανόν η απάντηση σε αυτό το ερώτημα να είναι «ναι». Σκεφτείτε λοιπόν το τι μπορεί να κάνει το παιδί σας να έχει αυτή τη συμπεριφορά και προσπαθήστε να βρείτε υποστηρικτικούς τρόπους για να το κάνετε να νιώσει ασφάλεια, να γίνει πιο ευγενικό και να κάνει υγιείς επιλογές. 
Θυμηθείτε ότι ως γονείς τα λόγια σας έχουν εξουσία και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτή την εξουσία για το καλό των παιδιών σας και όχι με τρόπους που γεννούν άσχημα συναισθήματα και ανασφάλειες.

wikihealth.gr

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki