Wednesday 26 July 2017

Τι είναι η διαδικτυακή αποπλάνηση ανηλίκου;
How do online predators work?

50 Online Predator Prevention Tips

Η διαδικτυακή αποπλάνηση ανηλίκου είναι όταν κάποιος επικοινωνεί με ένα παιδί με στόχο να το προετοιμάσει για σεξουαλική κακοποίηση είτε στο διαδίκτυο είτε εκτός διαδικτύου. 
Είναι ένα απ’ αυτά τα πράγματα που δεν θέλετε να σκέφτεστε ως γονείς, και είναι απίθανο να προσεγγίσουν το παιδί σας κατ’ αυτόν τον τρόπο, αλλά παρ’ όλα αυτά συμβαίνει, έτσι ούτε να το αγνοείτε μπορείτε.
Τι χρειάζεται να γνωρίζω σχετικά με τη διαδικτυακή αποπλάνηση ανηλίκου;
Τα παιδιά και οι νέοι συχνά δείχνουν μεγάλη ευπιστία, έτσι, ως γονέας, πρέπει να γνωρίζετε τι συνεπάγεται η διαδικτυακή αποπλάνηση ανηλίκου και πώς να ενεργήσετε αν ανησυχείτε ότι το παιδί σας, ή ένα άλλο παιδί, θα μπορούσε να κινδυνεύει.
«Υπάρχουν μερικά απλά μέτρα που μπορούν οι γονείς να λάβουν, καθώς και μερικά σημάδια για τα οποία μπορούν να έχουν το νου τους, αλλά το κλειδί είναι να αγρυπνούν και να κρατούν την επικοινωνία με το παιδί τους ανοιχτή». 
Zoe Hilton του Κέντρου για την Παιδική Εκμετάλλευση και Προστασία στο Διαδίκτυο (CEOP).

Αξίζει να έχουμε υπόψη μας τα ακόλουθα:

Οι δράστες σεξουαλικής κακοποίησης χρησιμοποιούν διάφορες τεχνικές για να έρθουν σε επαφή και να δημιουργήσουν σχέσεις με νέους, όπως:
😈 Να συλλέγουν προσωπικά δεδομένα στο διαδίκτυο (π.χ., ηλικία, όνομα, αριθμό κινητού και σχολείο), από ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, παιχνίδια για πολλούς παίκτες και άλλα διαδικτυακά φόρουμ (forum).
😈  Να προσφέρουν ευκαιρίες για δουλειά μοντέλου, ειδικά σε νέες κοπέλες.
😈  Να υπόσχονται συναντήσεις με διασημότητες και να προσφέρουν δώρα, όπως βιντεοπαιχνίδια ή εισιτήρια για συναυλίες ποπ μουσικής.
😈  Να κερδίζουν την εμπιστοσύνη του παιδιού παρέχοντας θετική προσοχή ή συμπάθεια, όταν αυτό συζητά για προβλήματά του.
😈  Να εμφανίζονται με πλαστή ταυτότητα, παριστάνοντας ότι είναι οι ίδιοι παιδιά, ώστε να κερδίσουν την εμπιστοσύνη.
😈  Να ασκούν διαδικτυακό εκφοβισμό, απειλές ή εκβιασμό.Ένα παιδί μπορεί να πέσει θύμα εκμετάλλευσης στο διαδίκτυο χωρίς να συμβεί συνάντηση διά ζώσης ή σωματική επαφή. 
Για παράδειγμα, ο δράστης της κακοποίησης θα μπορούσε να του ζητήσει να στείλει γυμνές φωτογραφίες ή να τελέσει σεξουαλικές πράξεις μπροστά σε webcam, και να στείλει τις εικόνες σε άλλους.Με το που θα κερδίσει ο δράστης την εμπιστοσύνη του παιδιού στο διαδίκτυο, ίσως του προτείνει να συναντηθούν διά ζώσης.
Ό,τι μορφή κι αν έχει η αποπλάνηση ανηλίκου, πολλά νεαρά θύματα νιώθουν ευθύνη και ενοχές που συνέβη, και δυσκολεύονται να ζητήσουν βοήθεια. 
Σε μερικές περιπτώσεις ίσως δεν συνειδητοποιούν καν πως ό,τι συμβαίνει είναι κακοποίηση και μπορεί να πιστεύουν ότι έχουν σχέση με το δράστη, έχοντας φτάσει να νιώθουν κοντά του και να τον εμπιστεύονται.
👪👪
Τι μπορώ να κάνω;

👪 Συζητήστε με το παιδί σας τον δυνητικό κίνδυνο της αποπλάνησης στο διαδίκτυο. Μην περιμένετε να συμβεί κάτι. Μιλήστε του τώρα και συνεχίστε να το κάνετε τακτικά.
👪 Θυμίστε στο παιδί σας ότι το διαδίκτυο είναι δημόσιος χώρος κι ότι εκεί δεν δηλώνουν οι πάντες την αληθινή τους ταυτότητα.
👪 Εγκαταστήστε Γονικούς Ελέγχους και Ασφαλή Αναζήτηση σύμφωνα με την ηλικία του και την ωριμότητά του. Αλλά να θυμάστε ότι αυτά ίσως δεν είναι 100% αποτελεσματικά και ούτε υποκαθιστούν τη γονική επίβλεψη.
👪 Εξηγήστε του ότι δεν θα πρέπει ποτέ να φανερώνει προσωπικά δεδομένα (π.χ. όνομα, διεύθυνση και σχολείο) ή να στέλνει προσωπικές πληροφορίες (συμπεριλαμβανομένων των φωτογραφιών και των βίντεο) σε αγνώστους στο διαδίκτυο ή μέσω του κινητού του.
👪 Προτρέψτε το να ρυθμίσει τα διαδικτυακά του προφίλ (π.χ. στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης) στο «απόρρητο», ώστε μόνον οι φίλοι του και η οικογένειά του να μπορούν να τα δουν.
👪 Θέστε κανόνες για τη χρήση των webcam, των ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών/καμερών και των τηλέφωνων με φωτογραφική μηχανή/κάμερα.
👪 Μην ξεχνάτε ότι το παιδί σας θα μπορούσε να είναι ευάλωτο στη διαδικτυακή αποπλάνηση σε πολλούς χώρους. Οι ιστότοποι παιχνιδιών με πολλούς παίκτες, τα chatrooms και οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης, είναι όλοι δημόσιοι χώροι, για παράδειγμα.
👪 Προτρέψτε το παιδί σας να σας μιλήσει για οτιδήποτε το κάνει να αισθανθεί άβολα στο διαδίκτυο ή το κινητό του, όπως ότι ένας άγνωστος ήρθε σε επαφή μαζί του, και να σώζει τα email, τα γραπτά μηνύματα και άλλα στοιχεία.
👪 Έχετε το νου σας για οποιοδήποτε ασυνήθιστο σημάδι, όπως το να κρύβει το παιδί σας τα email του και τα γραπτά μηνύματά του, ή άγνωστοι ενήλικοι να επικοινωνούν μαζί του ή να του στέλνουν δώρα, ή να παρουσιάσει ραγδαία αλλαγή στη συμπεριφορά του.
👪 Αποθαρρύνετε το παιδί σας να συναντήσει άτομα που επικοινωεί μέσω των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης ή/και των chatrooms. 
👪 Εάν επιμένει, θα πρέπει να το συνοδέψετε, ενώ η συνάντηση θα πρέπει να γίνει σε δημόσιο χώρο με πολύ κόσμο.
👪 Αναφέρετε οποιοδήποτε περιστατικό διαδικτυακής αποπλάνησης στην αρμόδια αρχή.
👪 Αν πιστεύετε ότι το παιδί σας, ή ένα άλλο παιδί, θα μπορούσε να διατρέχει άμεσο κίνδυνο, αναφέρετέ το και στην αστυνομία της περιοχής σας.
👪 Αν οποιοσδήποτε στην οικογένειά σας πέσει τυχαία πάνω σε εικόνες κακοποίησης ανηλίκου στο διαδίκτυο, να το αναφέρετε στην ανοιχτή γραμμή SAFELINE και την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki