Monday, 20 April 2009

Η ανθρωπιστική βοήθεια σαπίζει έξω από τη Γάζα

Εκατοντάδες χιλιάδες τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας για τη Λωρίδα της Γάζας στοιβάζονται σε πόλεις κατά μήκος της αιγυπτιακής περιοχής του Σινά, παρά τις πρόσφατες εκκλήσεις των Ηνωμένων Εθνών για διευκόλυνση της ροής της ανθρωπιστικής βοήθειας προς την περιοχή όπου διεξήχθησαν οι πρόσφατες ισραηλινές πολεμικές επιχειρήσεις.
Τρόφιμα, φάρμακα, κουβέρτες, παιδικές τροφές και άλλες προμήθειες για το 1,5 εκατομμύριο πολιτών της Γάζας, τα οποία προήλθαν από κυβερνήσεις και μη κυβερνητικές υπηρεσίες απ’ όλο τον κόσμο, βρίσκονται στοιβαγμένα σε αποθήκες, πάρκινγκ, στάδια και αεροδιαδρόμους σε όλη την αιγυπτιακή περιοχή του Βόρειου Σινά.

Η Αίγυπτος μοιράζεται με τη Γάζα μια συνοριακή γραμμή μήκους 14 χιλιομέτρων, η οποία είναι σχεδόν μόνιμα κλειστή απ’ τον Ιούνιο του 2007, όταν οι αξιωματούχοι της Χαμάς εκδιώχθηκαν από τις θέσεις τους στην Παλαιστινιακή Αρχή.

Τρεις μήνες μετά το τέλος του πολέμου, μεγάλο μέρος από την ανθρωπιστική βοήθεια έχει είτε χαλάσει είτε υποστεί μη αναστρέψιμη ζημιά από την έκθεση στα καιρικά φαινόμενα και την επιμονή της Αιγύπτου να μην ανοίξει το πέρασμα της Ράφα.

Αξιωματούχος δήλωσε σε δημοσιογράφους, με τον όρο της ανωνυμίας, ότι «για να πω την αλήθεια, το μεγαλύτερο μέρος της ανθρωπιστικής βοήθειας δεν θα φτάσει ποτέ στη Γάζα. Πολύ από το φαγητό εδώ θα πρέπει να πεταχτεί στα σκουπίδια».

Η ισραηλινή πολεμική επιχείρηση Cast Lead, συνέτριψε τις σχεδόν ανύπαρκτες υποδομές της χώρας και άφησε πίσω της περισσότερους από 1.400 νεκρούς και 5.000 τραυματίες.
Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Αρωγής του ΟΗΕ (UNRWA) στη Γάζα, John Ging, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων IPS την περασμένη εβδομάδα ότι ο ασφυκτικός κλοιός στις προσπάθειες ανακούφισης κατά την μεταπολεμική περίοδο έχει καταστροφικές συνέπειες στον πληθυσμό της Γάζας, τόσο φυσικές όσο και ψυχολογικές.

Η βοήθεια σε τρόφιμα και άλλες πρώτης προτεραιότητας προμήθειες για τη Γάζα άρχισαν να διοχετεύονται στην περιοχή με το ξεκίνημα του πολέμου, ενώ οι ιατρικές προμήθειες διοχετεύθηκαν μέσω του περάσματος στη Ράφα – το μόνο πέρασμα της Γάζας που παρακάμπτει το Ισραήλ – καθ’ όλη την διάρκεια της επίθεσης, ενώ ο κύριος όγκος των τροφίμων διοχετεύθηκε μέσω του Ισραήλ.
Όλη η ανθρωπιστική βοήθεια που προορίζεται για τη Γάζα μέσω της Αιγύπτου πρέπει να περάσει από τα συνοριακά περάσματα της Αιγύπτου με το Ισραήλ και να είναι σύμφωνη τόσο με τις προδιαγραφές των δυο χωρών για το εμπόριο όσο και με τη νομοθεσία περί εισαγωγών του Ισραήλ.

Τα περισσότερα προϊόντα που αποθηκεύονται στην αιγυπτιακή περιοχή του Σινά, όσπρια, ζυμαρικά, χυμοί κ.α., κρίθηκαν από το Ισραήλ ως «μη απαραίτητα» για τη ζωή στη Λωρίδα της Γάζας. Δυο χιλιάδες «οικογενειακά πακέτα» που δώρισε η ιταλική ΜΚΟ «Music for Peace», τα οποία περιέχουν είδη πρώτης ανάγκης για οικογένειες, απορρίφθηκαν πρόσφατα από τις ισραηλινές αρχές ως ακατάλληλα, γιατί έκαστο περιείχε κι ένα βάζο μέλι, δήλωσε ο πρόεδρος της ιταλικής ΜΚΟ στο πρακτορείο ISP.

Εκπρόσωποι ανθρωπιστικών οργανώσεων στην Ράφα και την Αλ- Αρίς δηλώνουν ότι «ούτε μανίκι από την ανθρωπιστική βοήθεια δεν περνάει από τα σημεία μετάβασης της Αιγύπτου, παρά τις διαβεβαιώσεις της αιγυπτιακής κυβέρνησης ότι το πέρασμα της Ράφα θα παραμείνει ανοιχτό για ‘ανθρωπιστικούς λόγους’». Επισημαίνουν μάλιστα ότι το πέρασμα της Ράφα ήταν κλειστό για όλο το μήνα Μάρτιο και άνοιξε μονάχα δυο μέρες για να περάσουν στρώματα και κουβέρτες στη Γάζα.
Μάρτυρες από τις περιοχές όπου αποθηκεύονται τα πακέτα της ανθρωπιστικής βοήθειας αναφέρουν περιπτώσεις που η Αιγυπτιακή Ασφάλεια, η οποία έχει επιφορτιστεί με τη φύλαξη των προμηθειών, μοίραζε τα αγαθά σε κατοίκους της περιοχής. 

Οργανώσεις για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου δήλωσαν πρόσφατα ότι όχι μόνο το Ισραήλ, αλλά και η Αίγυπτος, η ΕΕ και οι ΗΠΑ 
ενδέχεται να παραβιάζουν την Συμφωνία του 2005 για Μετακίνηση και Πρόσβαση, και συνεπώς τα ανθρώπινα δικαιώματα των 1.500.000 κατοίκων της Γάζας.
 
Και θέλουμε να λεγόμαστε άνθρωποι  
Πηγή: IPS 

iDosers: "Ναρκωτικά ήχου" στο Ιντερνετ

Ηχητικά αρχεία διάρκειας 35 λεπτών που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο φέρονται να έχουν τις παρενέργειες ενός ναρκωτικού. Επιφυλακτικοί οι ειδικοί για τις επιπτώσεις στους «χρήστες»
Ο 15χρονος τρίβει τα χέρια του από ικανοποίηση, η παραγγελία έχει έρθει, σβήνει το φως, φορά τα ειδικά ακουστικά και ακούει το ψηφιακό αρχείο που παρήγγειλε από το Διαδίκτυο. Μόλις ολοκληρωθεί η ακρόαση, θα έχει πάρει μια δόση «ψηφιακού ναρκωτικού». Η εικόνα δεν έρχεται από το μέλλον, ούτε αφορά τηλεοπτική σειρά. Τα iDosers, τα ονομαζόμενα και «ψηφιακά ναρκωτικά», έφτασαν και στην ελληνική αγορά και συζητιούνται στις νεανικές παρέες.
Τα iDosers είναι αρχεία μορφής Mp3 με υπόκωφους ήχους οι οποίοι μπερδεύουν τον εγκέφαλο και όταν τα ακούει κανείς νομίζει ότι έχει μεθύσει. Το φαινόμενο είναι καινούργιο και η επιστημονική κοινότητα τώρα αρχίζει να ασχολείται μαζί του, για να διαπιστωθούν τα αποτελέσματα από τη χρήση των ψηφιακών ναρκωτικών.
Νεαροί και νεαρές κατεβάζουν από το Διαδίκτυο ειδικά ψηφιακά αρχεία, διάρκειας 35 λεπτών, που έχουν ενσωματωθεί σε κοινά μουσικά αρχεία mp3, πωλούνται ως drg, κοστίζουν μόλις μερικά δολάρια και με αυτά... φτιάχνουν κεφάλι. 
Πρόκειται για αρχεία με υπόκωφους ήχους, σαν ορχηστρική μουσική, που δεν ξεχωρίζουν καθαρά οι ήχοι, τα οποία έχουν την ικανότητα να μπερδεύουν τον εγκέφαλο κι όταν τα ακούει κανείς νομίζει ότι έχει μεθύσει. Υπάρχουν αρχεία και αρχεία, άλλα είναι ηρεμιστικά, αλλά σεξουαλικώς διεγερτικά, άλλα παραισθησιογόνα κι άλλα απλώς αγχολυτικά.

Οι ιστοσελίδες που πωλούν iDoser, προσφέρουν με χαμηλό κόστος και τα ειδικά ακουστικά, ενώ οι διακινητές υποστηρίζουν ότι η ακρόαση πρέπει να γίνει σε σκοτεινό δωμάτιο και με απόλυτη ησυχία. «Μπορεί πλέον κανείς να τα βρει παντού στο Διαδίκτυο. Τα αγοράζει πολύ εύκολα και στο εξωτερικό είναι πολύ διαδεδομένα. Οσοι τα δοκίμασαν υποστηρίζουν ότι έχουν τις παρενέργειες ενός ναρκωτικού», είπε στο «Εθνος» ο Στέφανος Κ., που έκανε master στην τεχνολογία ήχου στο Λονδίνου και τώρα ολοκληρώνει το διδακτορικό του στο Λάνκαστερ. Ο ίδιος πάντως θεωρεί ότι για λόγους διαφημιστικούς αυτά τα κομμάτια πλασάρονται ως «ναρκωτικά», αφού στην πραγματικότητα δεν δημιουργούν εξάρτηση. 
Οι ειδικοί είναι πολύ επιφυλακτικοί ως προς το αποτέλεσμα που έχουν τα iDosers στους «χρήστες». Εκτιμάται ότι βασίζονται στην ψυχοακουστική, που μελετά τον υποκειμενικό τρόπο με τον οποίο το ανθρώπινο σύστημα ακοής αντιλαμβάνεται τους διάφορους ήχους.

Οι ήχοι που στέλνουν τα iDosers είναι βασικά δύο, ένας κανονικός κι ένας χαμηλότερος. Λόγω της συγχώνευσης των δύο ήχων από τον άνω ελαϊκό πυρήνα (στέλεχος του εγκεφάλου) δημιουργείται ένας νέος ήχος, με συχνότητα ίση με τη διαφορά των δύο αρχικών συχνοτήτων, δηλαδή πολύ μικρή. Αυτός ο νέος ήχος επηρεάζει τελικά τη γενική εγκεφαλική λειτουργία και κατ' επέκταση την ψυχολογική διάθεση και την πνευματική απόδοση αυτού που ακούει το κομμάτι. 
Όλα τα iDosers είναι διάρκειας περίπου 35 λεπτών και κοστίζουν γύρω στα 3 δολάρια, γι' αυτό και οι αγορές είναι μαζικές στα διάφορα sites. Πλέον βρίσκονται πολύ εύκολα με παραπομπές ακόμη και σε πολύ δημοφιλείς ιστοσελίδες, που έχουν μεγάλη επισκεψιμότητα από νέους μέχρι 18 χρόνων. Εντυπωσιακά είναι τα όσα ανταλλάσσουν μεταξύ τους οι χρήστες του Διαδικτύου και των iDosers. Πρώην χρήστης ηρωίνης που δοκίμασε το «ψηφιακό ναρκωτικό», έγραψε: «Δεν έχει τις παρενέργειες της ηρωίνης, αλλά σίγουρα σε ηρεμεί όταν το χρειάζεσαι και σου δίνει μεγάλη ευχαρίστηση».

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΕΘΕΑ: Δεν συνιστούμε σε κανέναν να το δοκιμάσει

Επιφυλακτικός εμφανίστηκε μιλώντας στο «Εθνος» ο ειδικός βοηθός διευθυντής ΚΕΘΕΑ (υπεύθυνος του ΚΕΘΕΑ για τη Βόρεια Ελλάδα), Φαίδωνας Καλοτεράκης, ο οποίος διευκρίνισε ότι έχει ακούσει για το iDoser, αλλά δεν πιστεύει ότι γίνεται εκτεταμένη χρήση του στη χώρα μας. 
«Θα πρέπει κανείς να είναι πολύ προσεκτικός. Το marketing στο Διαδίκτυο λανσάρει το iDoser ως κάτι που έχει σχέση με τη χρήση ουσιών, πράγμα εντελώς αναληθές. Επιπλέον είναι κάτι πολύ καινούργιο, η επιστημονική κοινότητα τώρα αρχίζει να ασχολείται μαζί του, δεν υπάρχουν έρευνες και είναι δύσκολο να μιλήσει κανείς για τα αποτελέσματά του. 
Εκτιμώ από τα όσα ξέρω ότι δύσκολα μπορεί κανείς να εθιστεί σε αυτό - όπως συμβαίνει με τις άλλες ουσίες, είναι κακό να κινδυνολογούμε σε αυτήν τη φάση, αλλά προς Θεού δεν συνιστάμε σε κανέναν να το δοκιμάσει», μας είπε ο κ. Καλοτεράκης.

ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ
Εφημ. Έθνος  3 Απριλίου 2009

Κάτι πολύ σημαντικό για την υγεία των παιδιών και τη δική μας

Κάτω τα χέρια από το ρύζι μας!

Η Bayer έχει βάλει στο μάτι το ρύζι και θέλει να πετύχει την καλλιέργεια και την κατανάλωση του μεταλλαγμένου ρυζιού της. Αν τα καταφέρει, τότε αποκτά τον έλεγχο του καθημερινού είδους διατροφής του μισού πληθυσμού του πλανήτη.
Το μεταλλαγμένο ρύζι της Bayer είναι κατασκευασμένο έτσι ώστε να επιβιώνει μετά από τη χρήση μεγάλων δόσεων του εξαιρετικά τοξικού ζιζανιοκτόνου glufosinate. Ένα "μικρό προβληματάκι" είναι πως το glufosinate έχει χαρακτηριστεί τόσο επικίνδυνο για την υγεία των ανθρώπων και για το περιβάλλον, που στην Ευρώπη θα απαγορευτεί σύντομα η χρήση του...
 
Αυτή τη φορά δεν ανησυχούμε μόνο για τους καταναλωτές και την υγεία του περιβάλλοντος. Έχουμε να κάνουμε με ένα θέμα παγκόσμιας ασφάλειας τροφίμων, ανθρώπινων δικαιωμάτων και επιβίωσης εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων.

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποφασίσει αν θα επιτρέψει την εισαγωγή αυτού του μεταλλαγμένου ρυζιού στα κράτη-μέλη της. Αν την επιτρέψει, τότε το ρύζι της Bayer θα αρχίσει πολύ σύντομα να καλλιεργείται εμπορικά στην ΗΠΑ και σε άλλες χώρες, θα ξεκινήσει η κυκλοφορία του σε σούπερ-μάρκετ και τελικά θα φτάσει στο πιάτο μας.

υπογράψτε εδώ:

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki