Saturday, 27 November 2010

Θεσσαλονίκη: Αυξάνονται τα «παιδιά των δρόμων»
ενόψει των εορτών

Αύξηση έχει παρατηρηθεί στον αριθμό των παιδιών, ιδιαίτερα βουλγαρικής καταγωγής, στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, λόγω και των εορτών που πλησιάζουν. 
Η μη κυβερνητική οργάνωση «Άρσις», σε συνεργασία με την ελβετική ανθρωπιστική οργάνωση «Γη των Ανθρώπων», ανέλαβαν την πρωτοβουλία να καταγράψουν τα παιδιά αυτά, σε μια προσπάθεια κινητοποίησης των υπεύθυνων αρχών για την καταπολέμηση του φαινομένου.

Η «Άρσις» συμβουλεύει όσους συναντούν παιδιά του δρόμου να μην τους μιλούν άσχημα και τα στιγματίζουν, να είναι ευγενικοί μαζί τους και σε καμία περίπτωση να μην τους δίνουν χρήματα. Είναι προτιμότερο να τους αγοράζουν κάτι να φάνε ή να πιουν, εάν θέλουν, και να αναφέρουν το φαινόμενο σε κάποια υπεύθυνη αρχή.
Με την αύξηση του μεταναστευτικού κύματος προς την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, έχει αυξηθεί και ο αριθμός των παιδιών που πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης και αναγκάζονται να δουλεύουν στους δρόμους. Επαιτώντας στα φανάρια, πουλώντας μικροαντικείμενα, παίζοντας μουσικά όργανα, ακόμα και προκαλώντας τον οίκτο των περαστικών απλώς με το να βρίσκονται στην αγκαλιά του επαίτη γονιού τους. 
Συχνά πρόκειται για ανάπηρα παιδιά ή βρέφη, ενώ πολλά από αυτά είναι θύματα διακίνησης. Το φαινόμενο ανθεί στη χώρα μας, όπου οι υπεύθυνες αρχές αδιαφορούν για την κατάφωρη αυτή παραβίαση των δικαιωμάτων του παιδιού.

Στη Θεσσαλονίκη καταγράφονται κάθε έτος από τη μη κυβερνητική οργάνωση «Άρσις» κατά μέσο όρο 120 παιδιά που δουλεύουν στους δρόμους, ενώ στην Αθήνα η καταμέτρηση είναι πολύ δύσκολη λόγω της ανεξέλεγκτης εκεί κατάστασης, σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Γαβαλά, ιδρυτικού μέλους της οργάνωσης, στο tvxs. 
Η «Άρσις», εδώ και δέκα περίπου χρόνια δουλεύει συστηματικά στους δρόμους της Θεσσαλονίκης αλλά και της Αθήνας, εντοπίζοντας και βοηθώντας παιδιά που είναι θύματα εκμετάλλευσης. Ασχολείται με την κοινωνική υποστήριξη των νέων και την προάσπιση των νεανικών δικαιωμάτων.

Εξειδικευμένοι streetwalkers της «Άρσις» γυρνούν στους δρόμους, προσεγγίζουν τα παιδιά και πραγματοποιούν κοινωνική έρευνα. Στη συνέχεια η οργάνωση, μέσω ενός διακρατικού δικτύου που έχει αναπτύξει με οργανώσεις και υπηρεσίες στην Αλβανία, διεξάγει επισταμένη έρευνα για την κατάσταση του παιδιού ώστε να διευκρινιστεί εάν είναι θύμα εμπορίας, εάν βρίσκεται με τους γονείς του στη χώρα, εάν είναι απλώς θύμα παραμέλησης κλπ. Αυτοί οι streetwalkers ήταν τα περασμένα χρόνια κυρίως αλβανόφωνοι, καθώς η πλειοψηφία των παιδιών ήταν αλβανικής καταγωγής.

Τα τελευταία χρόνια, μετά το άνοιγμα των συνόρων, έχει παρατηρηθεί ιδιαίτερη αύξηση των παιδιών βουλγαρικής καταγωγής, κυρίως στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, τα οποία η «Άρσις» δεν είχε καταφέρει να προσεγγίσει επειδή δεν διέθετε διασυνδέσεις με τη Βουλγαρία ή βουλγαρόφωνους streetwalkers. Μάλιστα από τον περασμένο Ιούλιο οι επιχειρήσεις είχαν σταματήσει, καθώς διακόπηκε η χρηματική υποστήριξη της οργάνωσης από το Υπουργείο Εξωτερικών και πλέον βασίζεται σε εθελοντική εργασία και χορηγίες, λειτουργώντας υποτυπωδώς. Ωστόσο, σε συνεργασία με την ελβετική οργάνωση «Γη των Ανθρώπων», θα πραγματοποιηθεί νέα επιχείρηση καταγραφής των παιδιών από τη Βουλγαρία αυτό το μήνα, με βουλγαρόφωνους συνεργάτες.

Η επιχείρηση θα πραγματοποιηθεί ενόψει των Χριστουγέννων, καθώς το φαινόμενο γίνεται ακόμα εντονότερο την περίοδο των εορτών, όταν, σύμφωνα με τον κ.Γαβαλά «τα φιλάνθρωπα συναισθήματα του κοινού είναι σε διέγερση». 
Θα γίνεται καθημερινή καταγραφή των παιδιών στη Θεσσαλονίκη για έναν ολόκληρο μήνα, ώστε να προσδιοριστεί πως βρέθηκαν εδώ, εάν είναι θύματα διακίνησης ή ήρθαν μόνα τους, να ερευνηθούν οι συνθήκες ζωής τους και να κριθεί αν βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο. 
Στη συνέχεια θα συνταχθεί έκθεση, η οποία θα προωθηθεί και σε ευρωπαϊκό αλλά και σε επίπεδο ελληνικών υπηρεσιών και αρχών, με στόχο την κινητοποίησή τους. Πέρυσι είχε πραγματοποιηθεί από την «Άρση» σχετικό σεμινάριο και είχε επιτευχθεί μια πρώτη προσέγγιση σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα με τον κ. Γαβαλά, το φαινόμενο παρατηρείται τόσο έντονα μόνο στην Ελλάδα. «Σε πρόσφατο ταξίδι μου στη Σόφια, δεν είδα παιδιά στους δρόμους. Όταν ρώτησα τους Βούλγαρους, πώς και εσείς δεν έχετε αυτό το φαινόμενο, μου απάντησαν ότι τα παιδιά έχουν έρθει στην Ελλάδα», εξηγεί. 
Στη Βουλγαρία οι αρχές καταστολής αλλά και οι κοινωνικές υπηρεσίες δρουν άμεσα σε περίπτωση εντοπισμού τέτοιων περιστατικών.  
Ωστόσο η ίδια χώρα αποτελεί «χώρα προέλευσης», καθώς τα κατώτερα οικονομικά στρώματα, ιδίως οι πληθυσμοί τσιγγάνων Ρομά, μεταναστεύουν μαζικά στην Ελλάδα όπου χρησιμοποιούν συχνά τα παιδιά τους ως πηγή εισοδήματος.

Η καταγραφή θα γίνει καταρχήν στη Θεσσαλονίκη, καθώς εκεί βρίσκονται τα περισσότερα παιδιά βουλγαρικής καταγωγής, με σκοπό όμως να εδραιωθεί μόνιμη επιχειρησιακή δράση που θα επεκταθεί και στην Αθήνα. Στην πρωτεύουσα έχουν πραγματοποιηθεί στο παρελθόν παρόμοιες έρευνες, ωστόσο η κατάσταση εκεί είναι ανεξέλεγκτη, καθώς οι περιοχές, όπως και οι εθνικότητες των παιδιών των δρόμων είναι πολύ περισσότερες.

Η «Άρσις» συμβουλεύει όσους συναντούν παιδιά του δρόμου να μην τους μιλούν άσχημα και τα στιγματίζουν, να είναι ευγενικοί μαζί τους και σε καμία περίπτωση να μην τους δίνουν χρήματα. Είναι προτιμότερο να τους αγοράζουν κάτι να φάνε ή να πιουν, εάν θέλουν, και να αναφέρουν το φαινόμενο σε κάποια υπεύθυνη αρχή.

Εκστρατεία ανθρωπιστικής βοήθειας στις φυλακές
ανηλίκων Αυλώνας

Στις φυλακές ανηλίκων Αυλώνας υπάρχουν 370 έγκλειστα παιδιά και νέοι, εκ των οποίων οι 300 είναι άποροι 
και δεν δέχονται ποτέ επισκεπτήριο. 

Τους λείπουν είδη απαραίτητα για να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες του χειμώνα...


Όλοι να βοηθήσουμε, όλοι. 
Όμως μια απορία έχω που αγγίζει τα όρια της ένστασης. 
Η Πολιτεία τι κάνει;; 
Έκλεισε μέσα 300 άπορα παιδιά και δεν έχει κουβέρτες να τα σκεπάσει; Πάμε καλά; Δεν έχει η Πολιτεία τη δυνατότητα να τους προσφέρει τα στοιχειώδη;

Η Ένωση «Μαζί για το Παιδί» πραγματοποιεί εκστρατεία για τη συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας, με σκοπό να βοηθήσει τους έγκλειστους να αντεπεξέλθουν στις δύσκολες χειμερινές συνθήκες. 
Στην ημερομηνία παράδοσης της βοήθειας δόθηκε παράταση, ελπίζοντας σε μεγαλύτερη ανταπόκριση του κοινού.
Οι πλειοψηφία των έγκλειστων των φυλακών ανηλίκων Αυλώνας είναι άποροι αλλοδαποί μετανάστες από χώρες σε εμπόλεμη κατάσταση. 
Δεν έχουν δυνατότητα επικοινωνίας με τις οικογένειές τους και δεν έχουν ποτέ επισκεπτήριο, ούτε δυνατότητα ενημέρωσης για τις εξελίξεις στη χώρα τους. 
Τους λείπουν είδη απαραίτητα για να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες του χειμώνα, γι’ αυτό και η ένωση «Μαζί για το παιδί» ξεκίνησε τη συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας. Η παράδοση της βοήθειας θα γίνει τελικά στις 8 Δεκεμβρίου, μετά από παράταση δύο εβδομάδων.

Σύμφωνα με την ένωση, τα παιδιά των φυλακών έχουν ανάγκη κυρίως από χειμωνιάτικα σκεπάσματα και είδη ατομικής υγιεινής (οδοντόβουρτσες, ξυραφάκια, απορρυπαντικά κ.λ.π.), παπούτσια, ρούχα, εσώρουχα, τηλεκάρτες, γραφική ύλη και ξένο τύπο. Επισημαίνεται ότι τα είδη ρουχισμού πρέπει να είναι για αγόρια 16-24 ετών. 
Η γραφική ύλη περιλαμβάνει φακέλους αλληλογραφίας, γραμματόσημα και στυλό για να επικοινωνούν οι κρατούμενοι με τις οικογένειές τους, όπως και εφημερίδες από Ιράκ, Αφγανιστάν, Παλαιστίνη, Σομαλία, Σουδάν, κ.α. για την ενημέρωσή τους. Μπορούν επίσης να προσφερθούν εθελοντικά θεατρικές ομάδες για την οργάνωση κάποιας παράστασης για την ψυχαγωγία των παιδιών.

Η Ένωση «Μαζί για το Παιδί» είναι μια Μ.Κ.Ο. αποτελείται από δέκα οργανώσεις-μέλη και προσφέρει κάθε μορφής βοήθεια σε παιδιά και νέους. Έχει θέσει επίσης σε λειτουργία τη «Γραμμή Βοήθειας 115 25 Μαζί για το Παιδί», που παρέχει συμβουλές και ατομικά ραντεβού για παιδιά, νέους και γονείς.

Όσοι ενδιαφέρονται να προσφέρουν βοήθεια στα παιδιά των Φυλακών Ανηλίκων Αυλώνας, μπορούν να προσκομίζουν τα είδη που έχουν συγκεντρώσει στην αποθήκη της Ένωσης Μαζί για το Παιδί στην συμβολή των οδών Μπουσίου 20 και Κούπα 33 στην Αθήνα, έως και τις 7 Δεκεμβρίου, 10.00-18.00 καθημερινά.

Πιο επώδυνη η φτώχεια όταν χάνεται η αξιοπρέπεια

Ψάχνουν φαγητό στα σκουπίδια στην Αθήνα του 2010
Η ειρωνεία είναι ότι κατά τη διάρκεια του 2010, το οποίο έχει ανακηρυχθεί παγκόσμιο έτος καταπολέμησης της φτώχειας, 
η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες της ανεπτυγμένης Δύσης όπου ο αριθμός των ανθρώπων που δυσκολεύονται να αποκτήσουν είδη πρώτης ανάγκης ολοένα και μεγαλώνει.

Στους κάδους των σούπερ μάρκετ και στα καφάσια που αφήνουν πίσω οι έμποροι των λαϊκών αγορών βρίσκουν πλέον τα βασικά είδη διατροφής τους χιλιάδες άνθρωποι που δεν έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν τα προς το ζην.

Η ειρωνεία είναι ότι κατά τη διάρκεια του 2010, το οποίο έχει ανακηρυχθεί παγκόσμιο έτος καταπολέμησης της φτώχειας, η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες της ανεπτυγμένης Δύσης όπου ο αριθμός των ανθρώπων που δυσκολεύονται να αποκτήσουν είδη πρώτης ανάγκης ολοένα και μεγαλώνει.
Μέχρι πριν από λίγο καιρό η εικόνα της φτώχειας στην Αθήνα περιοριζόταν στους κλοσάρ και στους άπορους μετανάστες που κοιμόνταν στα παγκάκια και έτρωγαν στα συσσίτια των δήμων.
Σήμερα, ωστόσο, το φαινόμενο έχει επεκταθεί και πίσω από τις κλειστές πόρτες διαμερισμάτων που ανήκουν σε «ανθρώπους της διπλανής πόρτας».
Σημαντικό ποσοστό όσων δεν μπορούν πλέον να τα βγάλουν πέρα είναι πρώην εργαζόμενοι με οικογένειες ή συνταξιούχοι που ζούσαν με αξιοπρέπεια τα γεράματά τους μέχρι να έρθει η οικονομική κρίση και να μειώσει τα χρήματα που έπαιρναν σε σημείο που να μη φτάνουν ούτε για τα απαραίτητα.
Μια βραδινή επίσκεψη σε κάποιο σούπερ μάρκετ αποκαλύπτει πρωτοφανείς, για την Ελλάδα, εικόνες. Με το κλείσιμο, γύρω στις 9 το βράδυ, άνθρωποι εμφανίζονται και αρχίζουν να ψάχνουν τα σκουπίδια για να βρουν οτιδήποτε φαγώσιμο.  
«Τα τρόφιμα που λήγουν τα παίρνουν φορτηγά, οπότε δεν υπάρχουν πολλά πράγματα για να βρει κάποιος. Αμέσως μόλις κλείσουμε, όμως, έρχεται κόσμος και ψάχνει στους κάδους ολόκληρου του τετραγώνου. Συνήθως βρίσκουν μερικές φέτες σαλάμι ή λίγο κρέας», λένε οι υπάλληλοι μεγάλου σούπερ μάρκετ στην οδό Πατησίων.
Το «Έθνος» δεν χρειάστηκε να περιμένει πολύ για να αποδειχθεί του λόγου το αληθές. Δεν πέρασε ούτε ένα τέταρτο από το κλείσιμο του σούπερ μάρκετ και ένας μεσόκοπος άνδρας, ο κ. Γιώργος, άρχισε να ψάχνει τους κάδους μπροστά από την είσοδο του καταστήματος. «Βρήκα μερικές φέτες μπέικον αλλά δεν έχει κάτι άλλο φαγώσιμο», λέει ανοίγοντας μία σακούλα. «Θα δώσω λίγο στις αδέσποτες γάτες της γειτονιάς και το υπόλοιπο...», συμπληρώνει αφήνοντας στη μέση την πρότασή του. «Πριν από δύο-τρία χρόνια μόνο οι αλλοδαποί έψαχναν σε αυτούς τους κάδους. Τώρα πια έρχονται και Ελληνες, αξιοπρεπείς άνθρωποι από τις γύρω γειτονιές. Τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά». 

Σάπια φρούτα 
Ανάλογη είναι και η εικόνα στις λαϊκές αγορές. Τα σάπια φρούτα και λαχανικά που πετιούνται μαζεύονται αμέσως στο μικρό χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από την ώρα που φεύγουν οι έμποροι μέχρι τη στιγμή που φτάνουν τα συνεργεία των δήμων για να καθαρίσουν.
Πολλοί από τους εμπόρους, πάντως, βλέπουν την κατάστασή του και δεν του αφήνουν μόνο ό,τι είναι για πέταμα. «Όπως και πολλοί άλλοι, έτσι κι αυτός ο άνθρωπος προσπαθεί να επιζήσει. Ερχεται συχνά εδώ και τον ξέρουμε. Είναι πολύ αξιοπρεπής. Συνήθως όταν φεύγουμε θα του δώσουμε και κάποια από τα προϊόντα που δεν θα πετάγαμε», λένε.

Κος Δημήτρης
Πριν λίγα χρόνια δεν ήμουν έτσι
Στη λαϊκή της Νέας Ιωνίας, ο κ. Δημήτρης ψάχνει παντού. 
Ακόμα και σε σακούλες στις οποίες οι έμποροι τον διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει απολύτως τίποτα. 
Στο τέλος έχει καταφέρει να γεμίσει μία σακούλα με σταφύλια και άλλη μία με χόρτα. «Πολλές από αυτές τις ρώγες είναι σάπιες και δεν τρώγονται. Θα καθίσω με την ησυχία μου, θα τις ξεδιαλέξω μία μία και στο τέλος θα μου μείνουν αρκετές. Ούτως ή άλλως είμαι συνταξιούχος και έχω πολύ χρόνο», τονίζει. Ο κ. Δημήτρης λέει κατηγορηματικά ότι αν είχε χρήματα δεν θα έμπαινε στη διαδικασία να ψάχνει στα σκουπίδια της λαϊκής. «Η σύνταξή μου δεν φτάνει και αναγκάζομαι να τρώω ό,τι βρίσκω. Πριν από λίγα χρόνια δεν ήμουν έτσι. Είχα περισσότερα χρήματα και δεν χρειαζόταν να φτάσω σε αυτό το σημείο. Τι να κάνω; Φτωχός άνθρωπος είμαι».

Εξασφάλιση ελάχιστου εισοδήματος για όλους 
Κατερίνα Πούτου - πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου Καταπολέμησης της Φτώχειας
Αυτό που βλέπουμε ως τάση μάς προετοιμάζει για το γεγονός ότι πολλοί περισσότεροι άνθρωποι θα ενταχθούν στον πληθυσμό των φτωχών. Η πρόσβασή τους σε βασικά αγαθά θα είναι η πρόκληση που θα αντιμετωπίσουμε το επόμενο διάστημα. Θα πρέπει να δούμε, πολύ σοβαρά ως κοινωνία, πώς η οικονομική πολιτική που εφαρμόζεται, θα συνταιριαστεί με μια κοινωνική πολιτική που θα δίνει αξιοπρέπεια στον πολίτη.
Το βασικότερο που πρέπει να γίνει, είναι η εξασφάλιση ενός ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για όλους τους πολίτες.
Επίσης, θα πρέπει να προστατευτεί η μόνιμη κατοικία με συνέχιση των επιδοτήσεων ενοικίου, που έχουν σταματήσει να καταβάλλονται και άλλες ευνοϊκές ρυθμίσεις. Τέλος, είναι απαραίτητο να διασφαλίσουμε ότι η πρόσβαση στις μονάδες υγείας θα είναι ανοιχτή για όλους.
Σε μια περίοδο που έχουμε περισσότερους φτωχούς και ανέργους, θα έπρεπε να υπάρχει μια σοβαρή κοινωνική πολιτική πρόταση, η οποία θα προέλθει από διάλογο όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Στην Ελλάδα υπάρχει και το ανθρώπινο και το οικονομικό κεφάλαιο για να υποστηριχτούν τέτοιες δράσεις. Απλά χρειάζεται πολιτική βούληση.

Λύσεις σε τοπικό επίπεδο, αποκεντρωμένα και τμηματικά 
Τζανέτος Αντύπας - πρόεδρος ΔΣ της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης PRAKSIS
Βιώνουμε πλέον έναν «τέταρτο κόσμο» που κινείται στα μεγάλα αστικά κέντρα. Εναν κόσμο σύγχρονων «κλοσάρ» που ακόμη και τα χαρακτηριστικά τους (δημογραφικά, πολιτιστικά, εκπαιδευτικά) ξεφεύγουν κατά πολύ από την κλασική εικόνα που είχαμε έως σήμερα. Σύγχρονοι «απόκληροι» οι άνθρωποι αυτοί που εναποθέτουν τις ελπίδες τους στην Κοινωνία των Πολιτών.
Το κράτος ολοένα αποδεικνύεται ανίκανο να ανταποκριθεί στα καθημερινά και πιεστικά τους προβλήματα. Μία νέα τάξη πραγμάτων χρειάζεται να διαμορφωθεί. Πέρα από κεντρικούς σχεδιασμούς. Μια «επικουρική πρωτοβουλία» που μπορεί να αφουγκραστεί την ανάγκη του διπλανού μας και φυσικά να ανταποκριθεί άμεσα στο πρόβλημά του.
Κοινωνικοί σχηματισμοί και πολιτειακοί ανασχηματισμοί είναι η ελπίδα μας. Ως PRAKSIS προτείνουμε οι ίδιοι οι πολίτες να αναλάβουν δράση. Οι λύσεις μπορούν να δοθούν μόνο σε τοπικό επίπεδο, αποκεντρωμένα και τμηματικά. Οι κεντρικοί σχεδιασμοί έχουν αποδειχθεί φρούδοι και ανεδαφικοί.
Οι πραγματικές ανάγκες του κόσμου και οι αποτελεσματικές παρεμβάσεις μπορούν να γίνουν στο τοπικό επίπεδο, ακόμη -και πολύ περισσότερο- σε επίπεδο γειτονιάς.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ  
Χρ. Αντωνοπούλου

Πιο επώδυνη η φτώχεια όταν χάνεται η αξιοπρέπεια
Πρόκειται για μια επώδυνη διαδικασία γιατί το άτομο αυτοστιγματίζεται ως φτωχό, ανίκανο, άχρηστο και ασήμαντο.
Η φτώχεια γίνεται πιο επώδυνη, όταν κανείς χάνει την αξιοπρέπειά του. Περνάει επώδυνες καταστάσεις σωματικές, κοινωνικές και ψυχικές.
Όποιος μπαίνει σε αυτήν τη διαδικασία, νιώθει αδικημένος από ένα σύστημα που στήριξε, που εμπιστεύτηκε και που είχε προγραμματίσει τη ζωή του μελλοντικά.
Αισθάνεται σαν τον πνιγμένο που προσπαθεί μέσα στη θύελλα να πιαστεί από κάπου και δεν τον βοηθάει το σύστημα. 

Τραύμα 
Αν ο άνθρωπος αυτός μπορέσει να επανέλθει στο «φυσιολογικό» και να αποκτήσει ξανά τη θέση του στην κοινωνία και αν οι μετατραυματικές εμπειρίες της πτώχευσης δεν τον έχουν επηρεάσει ψυχικά, θα μπορέσει να επανέλθει σταδιακά σε φυσιολογικές καταστάσεις.
Πάντως, το τραύμα της ασημαντότητας, της αποτυχίας και της μειωμένης αξιοπρέπειας χρειάζεται μεγάλες αντοχές για να το ξεπεράσει κάποιος. Οι εξαιρέσεις είναι αυτοί που τελικά επανήλθαν.
Πρέπει να πούμε, ωστόσο, ότι το οικογενειακό περιβάλλον παίζει ουσιαστικό ρόλο στο πόσο αυτός ο άνθρωπος έχει αποθέματα ψυχικά και σωματικά.
-Η Χριστίνα Αντωνοπούλου - επίκουρη καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών, ψυχολόγος - κοινωνιολόγος

Πηγή: Εθνος

Δρόμοι Ζωής

Δρόμοι Ζωής … μας οδηγούν … στο 8ο Bazaar για την στήριξη του Κέντρου Επικοινωνίας για τα παιδιά
Το 8ο Χριστουγεννιάτικο Bazaar τους διοργανώνουν οι «Δρόμοι Ζωής» στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων στο Πάρκο Ελευθερίας, το Σαββατοκύριακο 11 και 12 Δεκεμβρίου, για την στήριξη του Κέντρου Επικοινωνίας για τα παιδιά.
Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να διαλέξουν χριστουγεννιάτικα στολίδια, σπιτικά, χειροποίητα καλούδια και νοστιμιές, χρήσιμα αντικείμενα για το σπίτι, δώρα για όλη την οικογένεια, βιβλία, cd, κοσμήματα φτιαγμένα στο χέρι με μεράκι, κ.ά.
Φέτος στα πλαίσια του Bazaar, οι Δρόμοι Ζωής διοργανώνουν για τρίτη φορά μια έκθεση ζωγραφικής με έργα εικαστικών καλλιτεχνών που τα προσφέρουν για την ενίσχυση των σκοπών της οργάνωσης. 
Οι «Δρόμοι Ζωής», που φέτος συμπλήρωσαν 10 χρόνια επίσημης λειτουργίας, είναι εθελοντική μη κυβερνητική οργάνωση. Ξεκίνησε άτυπα από μια ομάδα φίλων το 1996 για να συνεχίσει το 2000 με το άνοιγμα ενός Κέντρου, που λειτουργεί καθημερινά για τα παιδιά και τις οικογένειες τους. Η οργάνωση αποβλέπει στην κατανόηση και την αποδοχή της διαφορετικότητας των ανθρώπων από το σύνολο της κοινωνίας.

Βασικοί σκοποί της είναι :
Η άρση του κοινωνικού αποκλεισμού. Η εθελοντική και ανιδιοτελής συμπαράσταση σε ομάδες με πολιτισμικές ή κοινωνικές ιδιαιτερότητες. Η καταπολέμηση του αναλφαβητισμού, της άγνοιας, της αδιαφορίας, της ημιμάθειας και του κοινωνικού φόβου.
Το Κέντρο Επικοινωνίας (Γαργηττίων 12 στο Γκάζι, τηλ 210 3474218), αποτέλεσμα μιας συλλογικής ανθρωπιστικής κινητοποίησης, στεγάζει τις περισσότερες από τις δραστηριότητες της οργάνωσης. Ως επιστέγασμα των προσπαθειών των «Δρόμων Ζωής» η Κίνηση Πολιτών τίμησε την οργάνωση το 2001 με το βραβείο «Νησίδες Ποιότητας Συλλογικής Δράσης» με απονομή από τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Στεφανόπουλο.

Αν η καρδιά σας μιλάει ακούστε την κι ελάτε να γνωρίσετε και να βοηθήσετε τους «Δρόμους Ζωής», σε μια από τις δραστηριότητες που ενδεικτικά αναφέρονται παρακάτω:
  • Οργάνωση ομάδων γυναικών για μαθήματα κομμωτικής, μαγειρικής-ζαχαροπλαστικής, κοπτικής-ραπτικής κ.λ.π.
  • Ενισχυτική διδασκαλία σε παιδιά, ειδικά μαθήματα σε αναλφάβητα παιδιά (με την εμπειρία και καθοδήγηση παλαιοτέρων εθελοντών του Κέντρου).
  • Θεατρικό Παιχνίδι, Κουκλοθέατρο, Χειροτεχνίες, Εργαστήρι Πηλού, Μουσική, Μαγειρική, Αθλητισμός, Χορός.
  • Συμμετοχή στην «Φροντίδα», την ομάδα στήριξης οικογενειών των Δρόμων Ζωής.
Ώρες λειτουργίας του Bazaar:
Σάββατο 11/12 : 10.00-22.00
Κυριακή 12/12 : 10.00-20.00
Το Σάββατο 11/12 στις 8:00 το βράδυ σας περιμένουμε στο καθιερωμένο μεγάλο πάρτι παιδιών και εθελοντών.
Την Κυριακή το μεσημέρι στις 12:00, το Bazaar θα φιλοξενήσει παιδική θεατρική παράσταση. λεπτομέρειες μέσα στις επόμενες μέρες.

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki