Αύξηση έχει παρατηρηθεί στον αριθμό των παιδιών, ιδιαίτερα βουλγαρικής καταγωγής, στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, λόγω και των εορτών που πλησιάζουν.
Η μη κυβερνητική οργάνωση «Άρσις», σε συνεργασία με την ελβετική ανθρωπιστική οργάνωση «Γη των Ανθρώπων», ανέλαβαν την πρωτοβουλία να καταγράψουν τα παιδιά αυτά, σε μια προσπάθεια κινητοποίησης των υπεύθυνων αρχών για την καταπολέμηση του φαινομένου.
Η «Άρσις» συμβουλεύει όσους συναντούν παιδιά του δρόμου να μην τους μιλούν άσχημα και τα στιγματίζουν, να είναι ευγενικοί μαζί τους και σε καμία περίπτωση να μην τους δίνουν χρήματα. Είναι προτιμότερο να τους αγοράζουν κάτι να φάνε ή να πιουν, εάν θέλουν, και να αναφέρουν το φαινόμενο σε κάποια υπεύθυνη αρχή. |
Με την αύξηση του μεταναστευτικού κύματος προς την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, έχει αυξηθεί και ο αριθμός των παιδιών που πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης και αναγκάζονται να δουλεύουν στους δρόμους. Επαιτώντας στα φανάρια, πουλώντας μικροαντικείμενα, παίζοντας μουσικά όργανα, ακόμα και προκαλώντας τον οίκτο των περαστικών απλώς με το να βρίσκονται στην αγκαλιά του επαίτη γονιού τους.
Συχνά πρόκειται για ανάπηρα παιδιά ή βρέφη, ενώ πολλά από αυτά είναι θύματα διακίνησης. Το φαινόμενο ανθεί στη χώρα μας, όπου οι υπεύθυνες αρχές αδιαφορούν για την κατάφωρη αυτή παραβίαση των δικαιωμάτων του παιδιού.
Στη Θεσσαλονίκη καταγράφονται κάθε έτος από τη μη κυβερνητική οργάνωση «Άρσις» κατά μέσο όρο 120 παιδιά που δουλεύουν στους δρόμους, ενώ στην Αθήνα η καταμέτρηση είναι πολύ δύσκολη λόγω της ανεξέλεγκτης εκεί κατάστασης, σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Γαβαλά, ιδρυτικού μέλους της οργάνωσης, στο tvxs.
Η «Άρσις», εδώ και δέκα περίπου χρόνια δουλεύει συστηματικά στους δρόμους της Θεσσαλονίκης αλλά και της Αθήνας, εντοπίζοντας και βοηθώντας παιδιά που είναι θύματα εκμετάλλευσης. Ασχολείται με την κοινωνική υποστήριξη των νέων και την προάσπιση των νεανικών δικαιωμάτων.
Εξειδικευμένοι streetwalkers της «Άρσις» γυρνούν στους δρόμους, προσεγγίζουν τα παιδιά και πραγματοποιούν κοινωνική έρευνα. Στη συνέχεια η οργάνωση, μέσω ενός διακρατικού δικτύου που έχει αναπτύξει με οργανώσεις και υπηρεσίες στην Αλβανία, διεξάγει επισταμένη έρευνα για την κατάσταση του παιδιού ώστε να διευκρινιστεί εάν είναι θύμα εμπορίας, εάν βρίσκεται με τους γονείς του στη χώρα, εάν είναι απλώς θύμα παραμέλησης κλπ. Αυτοί οι streetwalkers ήταν τα περασμένα χρόνια κυρίως αλβανόφωνοι, καθώς η πλειοψηφία των παιδιών ήταν αλβανικής καταγωγής.
Τα τελευταία χρόνια, μετά το άνοιγμα των συνόρων, έχει παρατηρηθεί ιδιαίτερη αύξηση των παιδιών βουλγαρικής καταγωγής, κυρίως στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, τα οποία η «Άρσις» δεν είχε καταφέρει να προσεγγίσει επειδή δεν διέθετε διασυνδέσεις με τη Βουλγαρία ή βουλγαρόφωνους streetwalkers. Μάλιστα από τον περασμένο Ιούλιο οι επιχειρήσεις είχαν σταματήσει, καθώς διακόπηκε η χρηματική υποστήριξη της οργάνωσης από το Υπουργείο Εξωτερικών και πλέον βασίζεται σε εθελοντική εργασία και χορηγίες, λειτουργώντας υποτυπωδώς. Ωστόσο, σε συνεργασία με την ελβετική οργάνωση «Γη των Ανθρώπων», θα πραγματοποιηθεί νέα επιχείρηση καταγραφής των παιδιών από τη Βουλγαρία αυτό το μήνα, με βουλγαρόφωνους συνεργάτες.
Η επιχείρηση θα πραγματοποιηθεί ενόψει των Χριστουγέννων, καθώς το φαινόμενο γίνεται ακόμα εντονότερο την περίοδο των εορτών, όταν, σύμφωνα με τον κ.Γαβαλά «τα φιλάνθρωπα συναισθήματα του κοινού είναι σε διέγερση».
Θα γίνεται καθημερινή καταγραφή των παιδιών στη Θεσσαλονίκη για έναν ολόκληρο μήνα, ώστε να προσδιοριστεί πως βρέθηκαν εδώ, εάν είναι θύματα διακίνησης ή ήρθαν μόνα τους, να ερευνηθούν οι συνθήκες ζωής τους και να κριθεί αν βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο.
Στη συνέχεια θα συνταχθεί έκθεση, η οποία θα προωθηθεί και σε ευρωπαϊκό αλλά και σε επίπεδο ελληνικών υπηρεσιών και αρχών, με στόχο την κινητοποίησή τους. Πέρυσι είχε πραγματοποιηθεί από την «Άρση» σχετικό σεμινάριο και είχε επιτευχθεί μια πρώτη προσέγγιση σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Σύμφωνα με τον κ. Γαβαλά, το φαινόμενο παρατηρείται τόσο έντονα μόνο στην Ελλάδα. «Σε πρόσφατο ταξίδι μου στη Σόφια, δεν είδα παιδιά στους δρόμους. Όταν ρώτησα τους Βούλγαρους, πώς και εσείς δεν έχετε αυτό το φαινόμενο, μου απάντησαν ότι τα παιδιά έχουν έρθει στην Ελλάδα», εξηγεί.
Στη Βουλγαρία οι αρχές καταστολής αλλά και οι κοινωνικές υπηρεσίες δρουν άμεσα σε περίπτωση εντοπισμού τέτοιων περιστατικών.
Ωστόσο η ίδια χώρα αποτελεί «χώρα προέλευσης», καθώς τα κατώτερα οικονομικά στρώματα, ιδίως οι πληθυσμοί τσιγγάνων Ρομά, μεταναστεύουν μαζικά στην Ελλάδα όπου χρησιμοποιούν συχνά τα παιδιά τους ως πηγή εισοδήματος.
Η καταγραφή θα γίνει καταρχήν στη Θεσσαλονίκη, καθώς εκεί βρίσκονται τα περισσότερα παιδιά βουλγαρικής καταγωγής, με σκοπό όμως να εδραιωθεί μόνιμη επιχειρησιακή δράση που θα επεκταθεί και στην Αθήνα. Στην πρωτεύουσα έχουν πραγματοποιηθεί στο παρελθόν παρόμοιες έρευνες, ωστόσο η κατάσταση εκεί είναι ανεξέλεγκτη, καθώς οι περιοχές, όπως και οι εθνικότητες των παιδιών των δρόμων είναι πολύ περισσότερες.
Η «Άρσις» συμβουλεύει όσους συναντούν παιδιά του δρόμου να μην τους μιλούν άσχημα και τα στιγματίζουν, να είναι ευγενικοί μαζί τους και σε καμία περίπτωση να μην τους δίνουν χρήματα. Είναι προτιμότερο να τους αγοράζουν κάτι να φάνε ή να πιουν, εάν θέλουν, και να αναφέρουν το φαινόμενο σε κάποια υπεύθυνη αρχή.