«Πνεῦμα ὁ Θεός, καὶ τοὺς προσκυνοῦντας αὐτὸν
ἐν πνεύματι καὶ ἀληθείᾳ δεῖ προσκυνεῖν.»
Η ΑΓΙΑ ΦΩΤΕΙΝΗ Η ΣΑΜΑΡΕlΤΙΣ
Αγιογραφία του κυρ-Μανουήλ Πανσέληνου
Πρωτάτο του Αγίου Όρους, Καρυές
Σε μια πόλη της Σαμάρειας που τη λέγανε Σιχάρ, δίπλα στο πηγάδι που είχε ανοίξει ο Ιακώβ, κάθισε ο Χριστός μας, κουρασμένος από την οδοιπορία, να ξαποστάσει.
Ήταν μόνος, επειδή είχαν πάει στην πόλη οι μαθητές για να αγοράσουν τρόφιμα.
Μεσημέρι ήταν και η ζέστη ανυπόφορη.
Σε λίγο φτάνει στο πηγάδι μια γυναίκα από την πόλη με τη στάμνα της στο χέρι για να βγάλει νερό.
Δεν του έδωσε καμιά σημασία και γιατί ήταν ξένος, αλλά κυρίως επειδή από τη φορεσιά του ήταν φανερό πως ήταν από την Ιουδαία και οι Σαμαρείτες είχαν μεγάλη έχθρα με τους Ιουδαίους και ποτέ δεν τους μιλούσαν όταν τυχαία τους συναντούσαν.
Έβγαλε η γυναίκα το σταμνί από το πηγάδι, γεμάτο δροσερό νερό και τότε...
— Δώσε μου να πιω, της είπε ο Χριστός μας.
κατάπληκτη η γυναίκα τον ρωτάει:
— Εσύ, ένας Ιουδαίος, ζητάς από μένα να σου δώσω νερό να πιεις;
— Αν ήξερες, της απαντά, πόσα ο Θεός δίνει δωρεάν στους ανθρώπους, και ποιος είναι αυτός που σου μιλάει, τότε εσύ θα ζήταγες από μένα το νερό που δίνει Ζωή.
Η γυναίκα δεν κατάλαβε, και άρχισε να του λέει για τον Ιακώβ και το πηγάδι του και ότι οι Σαμαρείτες είναι οι κληρονόμοι του πηγαδιού και άλλα τέτοια.
Ο Χριστός μας τότε άρχισε να της εξηγεί για το νερό της Ζωής που όποιος το πίνει δε διψάει ποτέ, γιατί μέσα του γίνεται πηγή που δε στερεύει αλλά αναβλύζει συνέχεια προς τα πάνω και αιώνια ζωή δίνει.
Και αυτή πάλι δεν κατάλαβε και του είπε να της δώσει να πιει από αυτό το νερό για μη διψάει συνέχεια και κάνει τόσο δρόμο και τόσο κόπο νά ρχεται στο πηγάδι μέσα στη ζέστη.
Και τότε άρχισε πολλά να της λέει για τη ζωή της και αυτή τον πέρασε για προφήτη και του ζήτησε να της πει πού πρέπει να λατρεύουν το Θεό. Στο βουνό Γαριζείν, όπως λένε οι Σαμαρείτες ή στα Ιεροσόλυμα όπως λένε οι Ιουδαίοι.
Και Εκείνος, ανάμεσα σε άλλα, της απάντησε:
— Πνεύμα είναι ο Θεός και όσοι τον προσκυνούν, με το πνεύμα τους πρέπει να τον λατρεύουν και με καρδιά και μυαλό καθαρά και μέσα στην αλήθεια.
Και είπαν και άλλα πολλά, και η γυναίκα εκείνη τη μέρα της Πεντηκοστής βαφτίστηκε και πήρε το όνομα Φωτεινή και μαζί της βαπτίστηκαν και οι δύο γιοί της, Βίκτωρας και Ιωσήν, καθώς και οι πέντε αδερφές της, Ανατολή, Φωτώ, Φωτίς, Παρασκευή και Κυριακή.
Με την συνοδεία των γιων της και των αδερφών της κήρυξε τον λόγο του Χριστού στην Συρία, στην Φοινίκη, στην Παλαιστίνη, στην Αίγυπτο, στην Καρχηδόνα και τελικά στη Ρώμη. Η μεγάλη της αυτή αποστολική δράση είναι ο λόγος για τον οποίο η εκκλησία μας την ονομάζει Ισαπόστολο.
Και όταν έφτασε και στη Ρώμη ο Νέρωνας όλους τους βασάνισε φριχτά, και μέσα στη φυλακή η Φωτεινή έφυγε και πήγε να βρει την αληθινή πηγή της Ζωής
Και σήμερα, που ο Φλεβάρης έχει 26, γιορτάζουμε τη μνήμη της και μαζί τη μνήμη των παιδιών και των πέντε αδερφών της.
hamomilaki
πηγή: Κατά Ιωάννην, κεφ.4, 4-28