Wednesday 12 September 2018

Γονικές άδειες: Τι ισχύει για τη νέα σχολική χρονιά;

Με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, η ΓΣΕΕ υπενθυμίζει τι προβλέπεται όσον αφορά τη χορήγηση σχολικής άδειας από τον εργοδότη για τους γονείς παιδιών μέχρι 16 ετών, τα οποία παρακολουθούν μαθήματα στοιχειώδους ή μέσης εκπαίδευσης.

Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας (ν. 1483/1984, άρθρο 9) ισχύουν τα εξής:
H διάρκεια της άδειας είναι μέχρι τέσσερις εργάσιμες ημέρες για κάθε ημερολογιακό έτος.
H άδεια χορηγείται χωρίς περικοπή των αποδοχών.
Oι εργαζόμενοι γονείς δικαιούνται να απουσιάζουν ορισμένες ώρες ή ολόκληρη την ημέρα.

Εφόσον και οι δύο γονείς εργάζονται αποφασίζουν ποιος από τους δυο θα κάνει χρήση της άδειας αυτής ή εφόσον επιθυμούν την από κοινού της χρήση, αποφασίζουν για πόσο χρόνο ο καθένας, που πάντως δεν μπορεί συνολικά να υπερβαίνει τις τέσσερις ημέρες.

Εφόσον ισχύουν ευνοϊκότερες ρυθμίσεις βάσει νόμου, ΣΣΕ ή Κανονισμών Εργασίας, εφαρμόζονται αυτές.
Στη στοιχειώδη εκπαίδευση ανήκει και το νηπιαγωγείο, η φοίτηση στο οποίο με βάση το νόμο είναι πλέον διετής για τα νήπια, που συμπληρώνουν την 31η Δεκεμβρίου του έτους εγγραφής ηλικία τεσσάρων ετών.

Τέλος, σύμφωνα με την ισχύουσα διάταξη της Εθνικής Γενικής ΣΣΕ, η άδεια σχολικής παρακολούθησης χορηγείται αυτοτελώς για κάθε παιδί που είναι μαθητής-μαθήτρια.

Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Φοβάμαι να γυρίσω στο σπίτι...

Ένα οικογενειακό δράμα αποκαλύφθηκε στην Κομοτηνή, όταν εντοπίστηκε μόνο του σε μια παιδική χαρά της πόλης ένα 9χρονο αγοράκι. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το αγόρι το βρήκε γύρω στις 12:15 το βράδυ της προηγούμενης Τετάρτης προς Πέμπτη ένας περαστικός, ο οποίος ανησύχησε που το είδε μόνο του, καταβεβλημένο και ταλαιπωρημένο. Το πλησίασε και μόλις άκουσε τα όσα του είπε ειδοποίησε αμέσως την αστυνομία. 

Το αγοράκι, όπως είπε στον κύριο που ενδιαφέρθηκε να μάθει αν είναι καλά, φοβόταν να γυρίσει στο σπίτι του, γιατί, αν δε συγκέντρωνε αρκετά χρήματα από επαιτεία, θα έτρωγε πολύ ξύλο στο σπίτι από τον σύντροφο της μητέρας του, ο οποίος όμως σε κανένα επίσημο έγγραφο δεν παρουσιάζεται ως ο νόμιμος πατέρας του. 
Σύμφωνα με το παιδί μάλιστα, το κακοποιούσε συστηματικά με μεταλλικό εξάρτημα σόμπας αν δε συγκέντρωνε αρκετά χρήματα.
Ο μικρός αρκετές φορές τους είχε πει να μην τον στέλνουν να ζητιανεύει και να τον αφήσουν να πάει σχολείο, όμως η μητέρα του και ο σύντροφός της δεν τον άκουσαν με αποτέλεσμα στα εννιά του χρόνια να μην έχει μπει σε σχολική αίθουσα. 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η οικογένεια είναι Ρομά και το παιδί έχει ακόμα οχτώ αδέλφια. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα μετακινούνταν από πόλη σε πόλη, ενώ από το 2010 οι αρμόδιες κοινωνικές υπηρεσίες της Ξάνθης είχαν συντάξει εκθέσεις ακαταλληλότητας του περιβάλλοντος, στο οποίο μεγαλώνουν τα παιδιά αυτά, ενώ υπάρχουν και καταδικαστικές αποφάσεις σε βάρος της μητέρας. 
Πλέον η Εισαγγελία Πρωτοδικών Ξάνθης διεξάγει έρευνα για τον εντοπισμό και των υπόλοιπων παιδιών της οικογένειας, ώστε να τα απομακρύνει από το άρρωστο αυτό περιβάλλον. 
Ο 9χρονος, όπως και ο 5χρονος αδελφός του φιλοξενούνται προσωρινά στο Σισμανόγλειο, καθώς δεν υπάρχει ενδιάμεση δομή φιλοξενίας, μέχρι να βρεθεί ένα ίδρυμα που θα τα φιλοξενήσει και θα τους παράσχει ένα ασφαλές καταφύγιο. 
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki